5+1 Custom Alerts, amit minden webáruháznak ajánlott beállítani

Olvasási idő: 5 perc

Vendégposztunkban Csentes Zoltán ad remek tippeket a Google Analytics egyik kevésbé ismert funkciójához. Zoltán az online marketing, azon belül is a keresőoptimalizálás és az analitika szakértője, a Ad-ops blog tulajdonosa. Rengeteg auditot végzett már különböző webáruházaknak, így mindig van ötlete, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ezekből a háttérfolyamatokból, melyek első pillantásra kevésbé látványosak, de ha jól használjuk, óriásit tudnak dobni az eredményeken.

A legtöbb Google Analytics audit során azt látom, hogy a webáruház tulajdonosok egyáltalán nem használják a Custom Alerts (azaz Egyéni figyelmeztetések) funkciót, pedig egy jól beállított riasztással sok pénzt és problémát spórolhatunk meg. Ebben a posztban azokat a legfontosabb eseményeket mutatom be, amikre érdemes riasztást beállítania minden webáruház tulajdonosnak.

Mi az a Custom Alerts?

A Google Analytics lehetőséget biztosít számunkra email vagy SMS (csak USA) riasztás beállítására, egy meghatározott esemény bekövetkezése esetén. Segítségével bármilyen nagyobb hibát, anomáliát rögtön felfedezhetünk, anélkül, hogy az analitikát kellene bámulnunk egész nap. 

Hogyan állítható be email riasztás?

A Custom Alerts beállítása nagyon egyszerű. Az Analytics admin felületén a View, azaz Nézet alatt található a menüpont:

Itt a New Alert (Új értesítés) gombra kattintva a következő ablakot fogjuk látni:

 

Amit ki kell töltenünk:

  1. Nevezzük el a riasztást.
  2. Válasszuk ki, hogy melyik nézetben működjön a riasztás.
  3. Határozzuk meg, hogy milyen időszakot vizsgálunk (nap, hét, hónap)
  4. Pipáljuk ki, hogy küldjön emailt a rendszer.
  5. Ezek után már csak a feltételt kell megadnunk, amire a riasztást kérjük.

Milyen eseményekről kérjünk riasztást?

1. Forgalom visszaesés

Nem csak webáruházak számára, hanem minden weboldal tulajdonos számára fontos információ lehet, ha egyik napról a másikra hirtelen visszaesik az oldal látogatóinak száma. A forgalom esésre én kétfajta riasztást szoktam beállítani:

  • Egyáltalán nem érkezik mérés analitikába
    All traffic -> Sessions -> is less than -> 1 (napi periódust állítsunk be)
    Ez a legsúlyosabb hiba, akkor következik be, ha egyáltalán nem érkezik be adat Analyticsbe. Ha szerencsénk van, csak mérési hibáról beszélünk és nem teljes szerver leállásról, de mindenképpen értesülnünk kell az ilyen eseményekről!
  • Bizonyos csatorna forgalma esik vissza
    SEO szakértőként én minden ügyfelemnél be szoktam állítani egy riasztást arra az esetre, ha az organikus forgalom 20%-nál nagyobbat esik. Bármikor jöhet egy algoritmus frissítés, rosszabb esetben egy büntetés, ami hatással lehet az organikus forgalmunkra.
    Source(google) -> Sessions -> decreases by more than -> 20% (heti periódus)
 

2. Bevétel visszaesés/növekedés

Webáruházak számára szintén az egyik legfontosabb riasztás, amit kapnunk kell, ha a bevételünk drasztikusan csökken, vagy éppen nő. Ha időben felismerjük a problémát és cselekszünk, akkor mérsékelhetjük a veszteséget. 

All Traffic -> Revenue -> decreases by more than > 20% (heti periódus)

All Traffic -> Revenue -> increases by more than > 20% (heti periódus)

3. Cél/Goal visszaesés

Állítsunk be riasztást a mikrokonverziókra is (hírlevél feliratkozás, brossúra letöltés, stb.). Segítségével időben azonosítani tudjuk az esetleges landing oldali hibákat, form hibákat. 

All Traffic -> Hírlevél (Goal 1 Conversion Rate) -> decreases by more than > 20% (heti periódus)

4. Megugró forgalom

Ki ne szeretne értesülni, ha hirtelen egyik napról a másikra megugrik az oldal forgalma?! Egy jó social poszt, hírlevél, vagy egy ajánló blogposzt a cégünkről vagy egy termékünkről könnyen megdobhatja az oldalunk forgalmát. Ezt a riasztást akár csatornánként is létrehozhatjuk. 

All Traffic -> Sessions -> increases by more than > 50% (napi periódus)

5. Oldal betöltési idő romlás

Az oldal betöltési idő az egyik legfontosabb SEO elem. Ha nő a betöltési idő, romlik a felhasználói élmény, nővekszik a Bounce Rate és a keresőben is romlik a helyezésünk. Ha időben felismerjük a hibát, kijavíthatjuk és nem fogunk organikus forgalmat veszíteni.

All Traffic -> Avg.PageLoad Time -> is greater than -> 5 (heti periódus)

+1. 404-es oldalak figyelése

Állítsunk be Custom Alertet a 404-es hibaoldal figyelésére.

A 404-es hiba email riasztás beállításához két dolgot kell tennünk. Először is a 404-es oldalból egy eventet kell analyticsbe küldenünk. Az analyticsben pedig egy Goal-t hozunk rá létre. Ezután már könnyen beállítható a riasztás:

All Traffic -> 404 (Goal Conversion Rate) -> is greater than -> 0 (napi periódus) 

 
Csentes Zoltán

Csentes Zoltán

Online marketing, SEO és web-analitikai szakértő. 15 év különböző szektorokban szerzett tapasztalattal a háta mögött jelenleg saját vállalkozásában kamatoztatja tudását, emellett szakmai blogot is ír

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk