A legújabb hirdetési trendek webshopoknak a közösségi médiában

Olvasási idő: 5 perc
webshopok_social_media_hirdetesi_lehetpsegek

2021-re valószínűleg már mindenhol megdőlt az ősrégi mítosz, hogy a “közösségi médiában nem lehet eladni”. Természetesen a közösségépítéshez és a kommunikációhoz továbbra is elengedhetetlenek ezek a platformok, de egy-egy webshop analitikáját átnézve a közösségi média oldalak jelentős bevételi forrásként is megjelennek. A szokásos Facebook / Instagram hirdetéseken túl rengeteg olyan lehetőség áll rendelkezésre, amelyek új lendületet adhatnak webshopodnak. A Maileon Digital összefoglalta nekünk a legfrissebb trendeket, melyeket ők is igyekeznek kiaknázni ügyfeleik minél jobb eredménye érdekében. 

1. Facebook és Instagram shop

“Ez egyáltalán nem újdonság!” – mondhatnád, és teljesen igazad van. Ezek a shopok már régóta elérhetőek, de az e-kereskedelemben betöltött szerepük és funkcióik folyamatosan bővülnek.
Az újabb és újabb megoldások elengedhetetlen alapfeltétele egy naprakész, jól karbantartott Insta és Facebook shop. Ha ez nálad még nincs megfelelően konfigurálva, lépéshátrányba kerülsz abban esetben, ha egy Insta vagy Facebook shop alapokra helyezett e-kereskedelmi megoldás kifejezetten jól alkalmazható lenne vállalkozásod számára.

Hogy mik ezek az újdonságok? Nézzünk meg párat!

  • Product drops

social_hirdetesi_lehetosegek_webshopoknak

A product drop-ok segítenek az e-kereskedőnek a friss, hamarosan érkező termékek körüli hírverésben. Az újdonságok jellemzően csak rövid ideig, limitált darabszámban érhetők el, és direktben megvásárolhatók az Instagram felületén.
Ez remek hirdetési forma az egyedi készítésű, kis darabszámú termékekkel operáló webshopok számára.

  • Live shopping

Checkout folyamattal rendelkező Insta shopok esetén már elérhető a Live shopping funkció, ami lehetővé teszi a termékek valós idejű vásárlását élő adás közben.
Ez a funkció szuperhasznos – például élő termékbemutató adások alatt.

Live_shopping_social_hirdetesi_feluletek_webshopknak

 

  • Újabb és újabb értékesítési és márkázási lehetőségek

Az utóbbi években folyamatosan új lehetőségek érkeznek a Facebook és Insta shopok felületeinek alakításához. Számtalan olyan elrendezés, megjelenítési mód, termék-csoportosítási lehetőség bukkan fel, amelyekkel garantáltan kitűnhetsz a tömegből! Érdemes havonta legalább egyszer rápillantani a shopod beállításaira: vajon megjelent valami újdonság?

 

markazasi_lehetosegek_social_media_webshopoknak

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az új funkciók közül mi érhető el Magyarországon?

Sajnos a válasz korántsem egyértelmű. Az új funkciók elérhetősége fiókonként, felhasználónként, iparáganként is változik, ezért célszerű folyamatosan tartani a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. Sajnos a Facebook / Insta checkout-hoz köthető funkciók nem állnak rendelkezésre 
Magyarországon, mivel maga az on-site checkout folyamat sem hozzáférhető, de idővel – sok más funkcióval együtt – ezek is eljutnak majd hozzánk. Addig is érdemes megtenned az előkészületeket, így felkészülten várhatod a lehetőségeket.

2. A TikTok titok

Rengeteg olyan e-kereskedelmi lehetőség létezik, amit a hirdetők 90%-a nem ismer.

A TikTok viszonylag új versenyző a közösségi média piacán, de népszerűsége rohamosan növekszik. Ráadásul rengeteg olyan funkcióval bír, ami még a “nagytestvérek” portfóliójában is újdonságnak számít, sőt! Egy-két megoldása példa nélküli.
A korábban említett probléma itt is fennáll, hiszen nem mindenki számára érhető el minden funkció, de a TikTok újításai általában jóval hamarabb jelennek meg Európában, mint a Facebook / Insta funkciók frissítései.

Íme három újítás:

1. Egy olyan belső, affiliate jellegű rendszer, ami lehetővé teszi, hogy egyes felhasználók affiliate linkeket helyezzenek el posztjaikban, így az onnan érkező vásárlások esetén jutalék üti a markukat.
Ez az eszköz nagyon hatásos lehet influencerekkel dolgozó márkáknál.

TikTok_webshop_social_hirdetesei_forma

 

2. Termékkatalógusok márkák számára. Ez ugyan közösségi média szinten nem újdonság, de a TikTok sokáig jelentős lemaradásban volt ezen a területen. A katalógusok ráadásul már többféle formában felhasználhatók: kollekciókat, dinamikus hirdetéseket és promóciós csempéket is készíthetünk velük.

webshop_social_hirdetes

 

webshop_hirdetesi_opcio

3. Live shopping, ami működési elvét tekintve azonos az Insta live shoppinggal, viszont a kifejezetten videókra optimalizált platform esetén mindez még jobban működhet.

TikTok_marketing_sales

 

3. Pinterest – ami mellett sokan elmennek szó nélkül, pedig….

… az egyik legdinamikusabban fejlődő platform. Stabil és lojális célközönséggel rendelkezik, akik elsősorban vizuális inspirációt keresnek. Azok a márkák használhatják nagy sikerrel, akik termékeik esztétikai és funkció jellegére támaszkodnak, a vásárlási folyamat pedig inspirálódást igényel – mint például a lakberendezés vagy az utazás.

Sokan nem is tudnak róla, de a Pinterest hirdetés- és vállalkozáskezelő lassacskán eléri a Facebook szintjét használhatóságban. Az összes jól ismert funkcióval rendelkezik, így feltölthető termékkatalógus, kollekciók és dinamikus retargeting kampányok is létrehozhatók a felületén.
A legfontosabb érv mellette pedig az, hogy az ezer főre vetített elérés díja egyelőre töredéke a Facebook termék hasonló díjának. Csapj le rá, amíg nem sokan használják!

TikTok_marketing_tipp

4. Reddit – ha szubkultúrának szánt niche termékeid vannak

Létezik egy kicsi, de annál aktívabb közösség az interneten, akik megszállottan rajonganak saját platformukért és csak ott fogyasztanak speciális, nagyon jól körülírható tartalmat.

A reddit-en a legapróbb dolgoknak is saját csatornája, úgynevezett “subreddit”-je van, így ha jól körülírható, speciális érdeklődéssel rendelkező közönséggel bírsz, ott minden bizonnyal lézerpontossággal megtalálod őket. Ez a felület nem feltétlenül alkalmas mindenki számára, de ha te például épp japán akcióhős figurákat árulsz, ott biztosan rábukkansz az érdeklődőkre.

Reddit_niche

5. Linkedin product pages – a B2B megoldás

A B2B termékeknek sok esetben nincs megfelelő promóciós felülete, számukra a kommunikáció nehézkes a “hagyományos” platformokon. Nekik készül a LinkedIn Product Pages, ahol üzleti oldaladhoz meghatározott célzással és célközönséggel rendelkező termékeket tölthetsz fel.

További nagy előny, hogy ezek nem feltétlenül fizikai “termékek”. Lehetnek szoftverek, üzleti megoldáscsomagok is – bármi, amit egységes termékként értékesíteni tudsz!

LinkedIn_marketing_b2b

Ez a néhány példa egy kis betekintés abba, hogy milyen lehetőségek vannak / lesznek az unalomig ismert hirdetési felületeken túl. Olvass, keress, inspirálódj! Ha kitartó vagy, biztosan találsz valamit, amire a konkurensek még nem gondoltak.

Picture of Rétvári Balázs

Rétvári Balázs

A Maileon Digital az e-mail marketing, a PPC, a CRO, a SEO, a közösségi média és a tartalommarketing innovatív megoldásaival segíti ügyfeleit abban, hogy digitális vásárlói útjuk minden pontján a lehető legjobb eredmények szülessenek. Csapatuk neves hazai márkák mögött és külföldi piacokon is bizonyított.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk