A törzsvásárlói rendszerek fontossága az e-kereskedelemben

Olvasási idő: 3 perc
husegprogram

A vállalatok közötti hatalmas verseny új eleme, hogy a cégek az új vásárlók megszerzése mellett igyekeznek a régieket törzsvásárlókká tenni. A hűségprogramok olyan marketing eszközök, melyek pontosan ezt a célt szolgálják. Vendégszerzőnk, Biros Patrik, az onlinePénztárca szakértője összefoglalja, mit érdemes egy webáruháznak tudnia ezen a területen.

A lojalitási program egy klubtagsági rendszer, amelynek célja, hogy a meglévő ügyfeleket, visszatérő vásárlásra, továbbá rendszeres és nagyobb értékű költekezésre ösztönözze. Ezek a programok a vásárlók számára a leggyakrabban kedvezmények, visszatérítések és extra szolgáltatások formájában nyújtanak előnyt.

A törzsvásárló rendszerekről

A jól összehangolt rövidtávú akciók nagyon sikeres elemei lehetnek egy hosszútávú stratégiának. Többnyire webáruházak, légitársaságok, távközlési vállalatok és szállodák indítanak hűségprogramokat.

Léteznek továbbá kedvezményt biztosító rendszerek, ilyen például a hazánkban széles körben ismert HVG Klubkártya. Ezeknél a programoknál a legfontosabb a csoporthoz való tartozás, ha sikerül elérni, hogy egyfajta társadalmi presztízst képviseljen a klubtagság, sikeresen fog működni.

Pontgyűjtő programokkal is gyakran találkozhatunk. A pontbeváltás módja szerint több típust különböztetünk meg, a katalógus-ajándékokra korlátozott pontbeváltásra alapozót, (pl.: Smart) illetve a szabad pontbeváltással működőt (SuperShop).

Alappillérek

A jól működő hűségprogramok alappilléreit:

  • Vevőszerzési költség csökkentése a hűséges vásárlók esetében
  • A vásárlói elégedettség növelése
  • A meglévő fogyasztók megtartása
  • Klubtagsági érzés teremtése
  • Rendszeres, közvetlen, személyre szabott kommunikáció
  • Kiváltságérzet növelése a vevőben
  • Megbízhatóság
  • Folytonosan működő
  • Folyamatos fejlesztéssel van ellátva

A meglévő egy partneres pontrendszerek esetében komoly probléma lehet az évek előrehaladtával, hogy senki nem fejleszti őket tovább, és gazdátlanul maradnak. A közös törzsvásárlói rendszerek erre a problémára nyújtanak megoldást.

A közös törzsvásárlói rendszer előnyei, hátrányai

Míg sok cég saját hűségprogramot fejleszt, vannak, akik több partneres rendszert alkalmaznak (onlinePénztárca, Supershop, HVG, Tüke kártya, ClubSmart Kártya).

Nem véletlen, ennek a felállásnak hatalmas előnyei vannak. Többek között, hogy számos cég tud ugyanazokon a vásárlókon “osztozni”, illetve  komplett csapat fejleszti a rendszert, ami óriási vevőáramlást tud biztosítani. 

A több partneres hűségprogramoknál a webáruházaknak ugyanazokat a feltételeket kell nyújtani a törzsvásárlók számára, mint a rendszerben szereplő többi partnernek. Például, ha az onlinePénztárcából érkeznek a törzsvásárlók egy új elfogadó webáruházba, akkor azonos kondíciókat kell számukra biztosítani.

Részvétel, költségek

Egyes hűségprogramok fix havi költséggel működnek, mások a felhasználástól függően jutalék alapon számítják a díjakat.

A döntés előtt érdemes körülnézni a piacon, és a költségek mellett a működést is megvizsgálni, például webshop üzemeltetőként van-e lehetőségünk az adott rendszerben meghatározni, hogy a látogatónk mely termékekre használja fel a törzsvásárlónk a kedvezményt.

Nézzünk egy példát

Magyarország legnépszerűbb kisvállalkozásokra szabott törzsvásárlói rendszere az onlinePénztárca, immár 300 minősített webáruház folyamatosan építi törzsvásárlói bázisát a segítségével. Több szempontból előnyös lehet a használata.

Kereskedőként: alacsony vevőszerzési költség mellett több száz másik webáruházból érkeznek webáruházunkba a vásárlók.

Vásárlóként: egyetlen regisztrációval 300 webáruházban fogadják el az onlinePénztárcánkat.

Számoljunk utána

Ha valakiben felmerülne az a kérdés, hogy miért előnyösebb a vásárlókat  ajándékokkal jutalmazni, mint simán csak árakciózni, íme néhány adat:

30%-os árakcióval átlagosan 10% forgalomnövekedés érhető el.
A termék értékének 10%-ával arányos pont vagy onlinePénztárca felajánlással megduplázható a forgalom.

Az ok: az emberek többsége nagyvonalúbban vásárol, ha tudja, hogy jutalomban részesül.

Nem kérdés, hogy a legnagyobb kincs minden vállalat számára a hűséges fogyasztó, aki vissza-visszatér, hogy elköltse “jutalomforintjait”.

Végszó

A multik folyamatos térnyerése versenyre készteti a kisvállalkozásokat, ezért minden KKV-nak meg kell ragadnia az elérhető eszközöket a folyamatos fejlődéshez.

Már kezdő webáruházként is érdemes lehet bevezetni a pontgyűjtő rendszert, de  ha egy éppen stagnáló, nehezen növekedő webáruházunkat szeretnénk  felpörgetni, akkor kifejezetten hatékony eszköz lehet a kezünkben a közös törzsvásárlói rendszer. Új partnerként azonnali forgalomnövekedést érhetünk el, és stabil fejlesztői háttérre is számíthatunk.

Ha szeretnél többet megtudni a kifejezetten kisvállalkozásokra szabott onlinePénztárca működéséről, kattints  ide.

Biros Patrik

Biros Patrik

Kapcsolódó cikkek