A törzsvásárlói rendszerek fontossága az e-kereskedelemben

Olvasási idő: 3 perc
husegprogram

A vállalatok közötti hatalmas verseny új eleme, hogy a cégek az új vásárlók megszerzése mellett igyekeznek a régieket törzsvásárlókká tenni. A hűségprogramok olyan marketing eszközök, melyek pontosan ezt a célt szolgálják. Vendégszerzőnk, Biros Patrik, az onlinePénztárca szakértője összefoglalja, mit érdemes egy webáruháznak tudnia ezen a területen.

A lojalitási program egy klubtagsági rendszer, amelynek célja, hogy a meglévő ügyfeleket, visszatérő vásárlásra, továbbá rendszeres és nagyobb értékű költekezésre ösztönözze. Ezek a programok a vásárlók számára a leggyakrabban kedvezmények, visszatérítések és extra szolgáltatások formájában nyújtanak előnyt.

A törzsvásárló rendszerekről

A jól összehangolt rövidtávú akciók nagyon sikeres elemei lehetnek egy hosszútávú stratégiának. Többnyire webáruházak, légitársaságok, távközlési vállalatok és szállodák indítanak hűségprogramokat.

Léteznek továbbá kedvezményt biztosító rendszerek, ilyen például a hazánkban széles körben ismert HVG Klubkártya. Ezeknél a programoknál a legfontosabb a csoporthoz való tartozás, ha sikerül elérni, hogy egyfajta társadalmi presztízst képviseljen a klubtagság, sikeresen fog működni.

Pontgyűjtő programokkal is gyakran találkozhatunk. A pontbeváltás módja szerint több típust különböztetünk meg, a katalógus-ajándékokra korlátozott pontbeváltásra alapozót, (pl.: Smart) illetve a szabad pontbeváltással működőt (SuperShop).

Alappillérek

A jól működő hűségprogramok alappilléreit:

  • Vevőszerzési költség csökkentése a hűséges vásárlók esetében
  • A vásárlói elégedettség növelése
  • A meglévő fogyasztók megtartása
  • Klubtagsági érzés teremtése
  • Rendszeres, közvetlen, személyre szabott kommunikáció
  • Kiváltságérzet növelése a vevőben
  • Megbízhatóság
  • Folytonosan működő
  • Folyamatos fejlesztéssel van ellátva

A meglévő egy partneres pontrendszerek esetében komoly probléma lehet az évek előrehaladtával, hogy senki nem fejleszti őket tovább, és gazdátlanul maradnak. A közös törzsvásárlói rendszerek erre a problémára nyújtanak megoldást.

A közös törzsvásárlói rendszer előnyei, hátrányai

Míg sok cég saját hűségprogramot fejleszt, vannak, akik több partneres rendszert alkalmaznak (onlinePénztárca, Supershop, HVG, Tüke kártya, ClubSmart Kártya).

Nem véletlen, ennek a felállásnak hatalmas előnyei vannak. Többek között, hogy számos cég tud ugyanazokon a vásárlókon „osztozni”, illetve  komplett csapat fejleszti a rendszert, ami óriási vevőáramlást tud biztosítani. 

A több partneres hűségprogramoknál a webáruházaknak ugyanazokat a feltételeket kell nyújtani a törzsvásárlók számára, mint a rendszerben szereplő többi partnernek. Például, ha az onlinePénztárcából érkeznek a törzsvásárlók egy új elfogadó webáruházba, akkor azonos kondíciókat kell számukra biztosítani.

Részvétel, költségek

Egyes hűségprogramok fix havi költséggel működnek, mások a felhasználástól függően jutalék alapon számítják a díjakat.

A döntés előtt érdemes körülnézni a piacon, és a költségek mellett a működést is megvizsgálni, például webshop üzemeltetőként van-e lehetőségünk az adott rendszerben meghatározni, hogy a látogatónk mely termékekre használja fel a törzsvásárlónk a kedvezményt.

Nézzünk egy példát

Magyarország legnépszerűbb kisvállalkozásokra szabott törzsvásárlói rendszere az onlinePénztárca, immár 300 minősített webáruház folyamatosan építi törzsvásárlói bázisát a segítségével. Több szempontból előnyös lehet a használata.

Kereskedőként: alacsony vevőszerzési költség mellett több száz másik webáruházból érkeznek webáruházunkba a vásárlók.

Vásárlóként: egyetlen regisztrációval 300 webáruházban fogadják el az onlinePénztárcánkat.

Számoljunk utána

Ha valakiben felmerülne az a kérdés, hogy miért előnyösebb a vásárlókat  ajándékokkal jutalmazni, mint simán csak árakciózni, íme néhány adat:

30%-os árakcióval átlagosan 10% forgalomnövekedés érhető el.
A termék értékének 10%-ával arányos pont vagy onlinePénztárca felajánlással megduplázható a forgalom.

Az ok: az emberek többsége nagyvonalúbban vásárol, ha tudja, hogy jutalomban részesül.

Nem kérdés, hogy a legnagyobb kincs minden vállalat számára a hűséges fogyasztó, aki vissza-visszatér, hogy elköltse „jutalomforintjait”.

Végszó

A multik folyamatos térnyerése versenyre készteti a kisvállalkozásokat, ezért minden KKV-nak meg kell ragadnia az elérhető eszközöket a folyamatos fejlődéshez.

Már kezdő webáruházként is érdemes lehet bevezetni a pontgyűjtő rendszert, de  ha egy éppen stagnáló, nehezen növekedő webáruházunkat szeretnénk  felpörgetni, akkor kifejezetten hatékony eszköz lehet a kezünkben a közös törzsvásárlói rendszer. Új partnerként azonnali forgalomnövekedést érhetünk el, és stabil fejlesztői háttérre is számíthatunk.

Ha szeretnél többet megtudni a kifejezetten kisvállalkozásokra szabott onlinePénztárca működéséről, kattints  ide.

Picture of Biros Patrik

Biros Patrik

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk