A vonalkód adatbázis szerepe az e-kereskedelemben

Olvasási idő: 5 perc
vonalkod_adatbazis_szerepe

Mi mással is indulhatna egy átlagos nap, mint egy kellemes olvasgatással a vonalkódos azonosításról, egy jól megszerkesztett vonalkód adatbázisban? Viccet félretéve, egészen komoly témáról van szó, hiszen az e-kereskedelemben már elképzelhetetlen a hatékony és gyors munkafolyamatok biztosítása a vonalkódok használata nélkül.

Készülj fel hát jó előre, hiszen a vonalkód témakör pont olyan szórakoztató és könnyen emészthető lesz, mint amilyennek első látásra tűnik. Igyekszünk azonban megtenni mindent annak érdekében, hogy a kávé mellett a hasznos információk is ébren tartsanak majd. 

Lássuk hát, mit is kell tudnunk a vonalkód rejtelmeiről, miként igazodjunk el a vonalkód azonosítás, a vonalkód adatbázis és egyéb mesebeli lények világában?

A termék vonalkód története

Az e-kereskedelem szereplőjeként talán számodra sem meglepő, hogy a technológiai fejlődés folyamatos megújulást és a munkafolyamatok leegyszerűsödését hozta magával. Ennek köszönhetően különösen nagy hangsúly került a hatékonyságra, amely alól a termékazonosítás sem tudott kibújni.

A változásokra kétségtelenül nagy hatást gyakorolt az internet elterjedése is, hiszen ennek köszönhetően a vonalkód használata nélkülözhetetlenné vált a piac minden szereplője számára.

A vonalkód és a vonalkódos azonosítás

A vonalkód nemes egyszerűséggel egy számokból, betűkből és sötét vonalakból álló kódolt azonosító, amely gépek segítségével könnyedén leolvasható. Fontos jellemzője, hogy a vonalkód kizárólag egy hivatkozást tartalmaz, amely egy előzetesen megadott vonalkód adatbázis egyik meghatározott elemére mutat. 

 

A vonalkód használata széles körben elterjedt, azonban a legnagyobb népszerűségre a kereskedelemben tett szert. Segítségével lehetővé válik a raktárkészletek pontos nyilvántartása, a termékek eladásának gyorsítása, illetve a csomagok egyszerű és hatékony nyomonkövetése.

 

Természetesen ez nincsen másként a fulfillment folyamatokban sem, hiszen a megfelelő vonalkódok használata nélkül a Webshippy által biztosított gyors és hibamentes rendelésteljesítés sem lenne megvalósítható. 

 

Ez természetesen annak is köszönhető, hogy a Webshippy-nél ügyfeleink kényelme és a kiszállított termékek biztonságának érdekében, a fulfillment lépések minden eleme digitalizált.

 

Itt kell megemlíteni a termék vonalkód adatbázis újabb erényét, hiszen segítségével a papíralapú munkafolyamatokat nullára tudtuk redukálni. Ez amellett, hogy partnereink számára a papírmunkát mára csupán a múltban felsejlő emlékké változtatta, támogatja környezetvédelmi törekvéseinket is.

 

A vonalkód tehát, mindent összefoglalva, egy olyan lehetőség, amely jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket, azonosítja és nyomonköveti a termékeket, valamint nélkülözhetetlen a pontos és gyors logisztikai folyamatokhoz.

A vonalkód típusai

Amint az a mesében lenni szokott, a főhősök gyakran párban járnak, legalábbis ami a fő vonalkód csoportosítást illeti. A vonalkódos azonosítás két fő típusát 1 dimenziós és 2 dimenziós vonalkódokra osztjuk.


  • 1 dimenziós vonalkódok

 

Nemes egyszerűséggel különböző vastagságú sötét vonalak és világos térközök meghatározott rendszere, amely információt tartalmaz a leolvasó készülékek számára. 

 

Itt kell megemlíteni, hogy a vonalkód szülőatyjai azokra a szerencsés munkavállalókra is gondoltak, akiket a gépek esetleges hibái okán megfosztanánk a vonalkód kínálta élményektől. 

 

Amennyiben ugyanis a gép nem lenne képes azonosítani a terméket a sötét vonalak és térközök alapján, úgy a kód alatt található számokkal nyílik lehetőség az adott egység azonosítására.

 

De térjünk is vissza a vonalkód adatbázishoz és az 1 dimenziós vonalkód típusokhoz:

  1. EAN 13 vonalkód
    A kiskereskedelemben világszerte elterjedt vonalkód, amely 13 karaktert kódol.
  2. EAN 8 vonalkód
    Röviden, tömören, az EAN-13 kód rövidített változata.
  3. Code 39 vonalkód
    Ezt a vonalkódot számos iparág alkalmazza, különlegessége, hogy ez számít az állami vonalkód standardnak.
  4. Code 128 vonalkód
    Előnyösebb választás mint a Code 39, hiszen bővebb és tömörebb karakterválasztékkal rendelkezik.
  5. UPC A vonalkód
    12 numerikus karaktert foglal magában.
  6. UPC E vonalkód
    Az UPC A variációja, amely kiválóan alkalmazható a 0-s számú rendszerre.
  • 2 dimenziós vonalkódok

A kétdimenziós vonalkódok jóval nagyobb információmennyiség megjelenítésére képesek, mint az 1D kódok. Az adatok megjelenítésére különböző geometriai formákat használnak, amelyek több irányból is könnyedén leolvashatóak.

  1. PDF 417 vonalkód
    Egy speciális kód, amely egymás alá nyomtatott egydimenziós kódokból jön létre. Elsősorban a logisztika, valamint a leltári rendeszerek körében elterjedt a használata.
  2. Datamatrix kód
    Egy megbízható és robosztus kétdimenziós vonalkód, amely mára ipari szabvánnyá vált. Legnagyobb előnyei között szerepel, hogy gyengébb kontraszt mellett is olvasható.
  3. QR kód
    Az egyik legismertebb kód, melyek 1994-ben a Denso Wave fejlesztett ki annak érdekében, hogy az akkori olvasó berendezések számára könnyen olvashatóságot biztosítson. Kimondottan népszerű, egyaránt használják a logisztika, az ipar és a marketing területén.
    Erőssége, hogy a QR kód információtartalma az egydimenziós kódoknak akár több százszorosa is lehet és egyaránt képes kódolni a numerikus, alfanumerikus, bináris, valamint többek között a kontroll kódokat.
vonalkod_tipusok

Miként működik a vonalkódos azonosítás?

Az információ kódolása leginkább talán a morzejelek működéséhez hasonlítható. A párhuzamos, eltérő vastagságú vonalak és ezeket elválasztó fehér közök rendszere alkotja a vonalkódot, melyek együttesen egy számsort kódolnak.

A vonalkód olvasásához egy olvasóra van szükség, amely a területről visszaverődő fénysugarak észlelését követően állít elő egy elektromos jelet. Ez a folyamat teszi lehetővé az adott termékek, szállítási egységek, illetve helyek azonosítását, valamint az ezekkel kapcsolatos kommunikációt.

Az igazi csavar a történetben, hogy a vonalkódok elérhetővé teszik az automatikus adatgyűjtést minden helyszínen, ahol az adott termék, csomag elhalad. Ennek köszönhetően a fulfillment folyamatok egésze könnyedén nyomonkövethető és azonosítható.

Jól látható tehát, hogy a vonalkód milyen fontos szerepet tölt be az e-kereskedelemben. Többek között a vonalkódok teszik lehetővé a Webshippy számára, hogy innovációinak köszönhetően gyors és hibamentes rendelésteljesítést biztosítson partnerei számára. 

Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk