Árazási stratégiák webshopoknak – dropshipperek előnyben

Olvasási idő: 5 perc
webshop árazási stratégia

Mi legyen az árazásod alapja? Mit mennyiért kínálj? Honnan tudod, hogy milyen áron lehet eladni az adott terméket? A legfontosabb, hogy a realitás talaján mozogj, és rutinná alakítsd az árazást. 
A 3 lábú árazási stratégia minden webshop számára jó alapot ad a profit minél gyorsabb növelésére, de a dropshipping ezen belül is extra lehetőségeket rejt.

A Webshippy rendszerében már több mint 1000 webáruház válogat termékkínálatához a piacterünkről. Az ő példájukon keresztül mutatjuk be az árazási stratégia elemeit, de természetesen bármilyen más dropshipping platformmal ugyanúgy működőképes a módszer, a tippek nagy része pedig saját árukészlet esetén is jól alkalmazható.

Lássuk tehát… Elhatároztad, hogy webáruházat indítasz. Kiválasztottad a bérelhető webáruházat, pár kattintással összekötötted a Webshippy piacterével, majd belistáztad a saját shopod kínálatába azokat a termékeket, amelyeket árusítani szeretnél. A termékek készen állnak az indulásra, hiszen a szinkronizációkor a nagykereskedő által ajánlott fogyasztói ár is átkerült a te felületedre. Kezedben a döntés, hogy ezeken ezeken az előirányzott árakon változtatsz-e, ha igen, milyen irányban. 

Alapvetően három irányból közelíthetünk az árazáshoz:

  • Költségalapú árazási stratégia
  • Versenytárs alapú árazás
  • Érték alapú árazás

Ránézésre mindegyik jó stratégiának tűnik, mégsem biztos, hogy jó megoldásra vezet, ha csak az egyik, vagy csak a másik módszert követed. Nézzük meg, mit érdemes figyelembe venni árazáskor, és milyen kapaszkodókat használhatsz.

Tartsd szem előtt, hogy mennyibe kerül neked a termék!

Kifejezetten kényelmes helyzetben vagy, mivel mások által előállított termékeket értékesítesz, nem kell a termék előállítás költségeivel kalkulálni, elég ha rápillantasz a Webshippy katalógusban a feltüntetett bruttó/nettó katalógus árra, és máris tudni fogod, hogy mennyibe kerül neked az adott árucikk.

Nem tudod elszámolni magad, a bruttó/ nettó katalógus ár az a pontos összeg, amit a webáruházadba beérkező rendelés esetén a nagykereskedő cég automatikusan kiszámláz a vállalkozásod felé, és amit ki kell egyenlíteni ahhoz, hogy a Webshippy raktárból elindulhasson a vásárlóhoz a csomag.

TIPP: A költségalapú árképzésről legfőképpen akkor ne feledkezz el, amikor akciós árakat állítasz be, vagy például eladást ösztönző csomagajánlatokat készítesz, ahol a vonzó ajánlatok kialakítása közben könnyen elveszhet a fókusz az egyes termékek költségvonzatáról.

webshop árazás csomag

Legyen róla elképzelésed, hogy mennyit ér a termék!

Az értékalapú árazáshoz támpontként szolgál az ajánlott fogyasztói ár, amit a Webshippy piactéren a termékek adatai közt minden esetben megtalálsz. A gyártó azért adja meg ezt a viszonteladók számára, hogy segítséget nyújtson az árazáshoz.

A Webshippy katalógusából a termék szinkronizáció során az kiválasztott árucikkek úgy kerülnek át a saját webáruházad felületére, hogy már ezzel az ajánlott fogyasztói árral jelennek meg a vásárlók számára.

Amennyiben ennél az alap beállításnál maradsz, akkor a beérkezett rendelések az ajánlott fogyasztói árakon fognak befutni hozzád, a profitod pedig az az összeg, amit az árrésnél látsz feltüntetve.

TIPP: Nyilvánvaló, hogy a saját webáruházadban olyan áron értékesítheted a termékeket, amilyen áron csak szeretnéd, felfelé és lefelé is eltérhetsz az ajánlott fogyasztói áraktól. Tekintsd azt iránymutatásnak, mert megmutatja, hogy általánosságban mennyit ér a vásárlók szemében a szóban forgó árucikk. Ezen felül végezhetsz célcsoport elemzést, amivel finomhangolhatod az elképzeléseidet. A google analytics és fb audience adatokból még több információhoz juthatsz azzal kapcsolatban, hogy milyen réteg számára érdekes a terméked.

Ki mennyiért árulja? Versenytárs-figyelés 

Érdemes-e változtatni az áraidon? Előfordulhat, hogy szeretnéd kihasználni az internet adta mozgásteret, és te magad meghatározni az aktuális áraidat, esetleg egy-egy kiemelt, szezonális, vagy niche termékednek az árát rugalmasan akarod kezelni. Szabad a kezed, ez az egyik legjobb dolog a saját e-kereskedelmi vállalkozásban: lehetőségünk van  kísérletezni.

Mielőtt megtennéd, érdemes egy kisebb kutatást végezni, és megnézni, hogy mások – esetleg a konkurensnek tekintett weboldalak  – milyen árakkal dolgoznak. Az információk összegyűjtéséhez használhatod az úgynevezett árösszehasonlító oldalakat,  (Árukereső, ÁrGép, stb.) ahol tisztább képet kaphatsz az adott árucikk legmagasabb, legalacsonyabb árairól, és azt is látni fogod, hogy milyen a verseny, sokan kínálják-e az adott terméket.

TIPP: Hosszú távon nem biztos, hogy érdemes energiát fektetned a konkurensek szemmel tartására, de a húzó termékeid esetén az ár kialakítás szempontjából jó lehet tudni, hogy milyen árakkal találkozik a célcsoportod, ha rákeres az adott termékre a google-ben vagy a legnépszerűbb árösszehasonlító felületeken. Tedd meg Te is ugyanezt, keress rá a saját portfóliód darabjaira, és tájékozódj!

árösszehasonlítók webshop árazáshoz

Árazz az agynak – pszichológiai fogások

Miért működnek a 9-esre végződő árak?

Közismert tény, hogy a 9-es számra végződő árak fokozzák az érdeklődést a vásárlóban.
A jelenség hátterében az áll, hogy mivel balról jobbra haladva olvasunk (többnyire), a kisebb számmal kezdődő, és 9-esre végződő árak esetében azt az üzenetet dolgozza fel az agyunk, hogy nagyon jó áron, (nullához közelítő első számjegy) nagyon értékes (10-eshez közelítő utolsó számjegy) árucikket kínálnak nekünk.

TIPP: Azzal, hogy az 5000 FT-os terméket 4990 Ft-ért kínálsz, tudat alatt arról győzködöd a vásárlót, hogy remek vétel előtt áll. Az 1-essel kezdődő és 9-esre végződő árak kimagaslóan jól működnek, ha ebben az árkategóriában árazol, feltétlen tegyél egy próbát ezzel a technikával.

1+1, avagy az 50%-os akció megannyi formája

Sokan az akciókhoz, kedvezményekhez fordulnak, ha forgalmat akarnak generálni az oldalukon. Visszatérve az árösszehasonlító oldalakra, ezeken a felületeken szörfözve rengeteg olyan webáruházzal fogsz találkozni, ahol majdnem minden terméken ott virít az akciós címke, tehát láthatóan a marketing stratégia az impulzus vásárláson, a gyors döntéshozatalon alapul.

Ha figyelemfelkeltésként akarjuk használni az akciós árainkat, érdemes profin hozzáállni a kérdéshez. Ahogy a 9-esre végződő áraknál, úgy az akciós ajánlatoknál is rásegíthetünk az eladásokra magával a megfogalmazással.

Egyet fizetsz, kettőt vihetsz!
2 db féláron!
1+ 1 akció!
Plusz 1 ajándékba akció!

Bár lényegében ugyanarról az 50%-os kedvezményes ajánlatról van szó, nem mindegyik megfogalmazás egyformán sikeres. A többség arra a lehetőségre reagál jól, amelyik egy terméket ingyen kínál, vagy ajándékot ígér.

TIPP: Ezt a technikát csomagajánlatoknál is használhatod. Több terméket összepárosítva a csomaghoz hozzárendelhetsz ajándékot, illetve ingyenesen megkaparintható árucikket.* Figyelem! Ne feledkezz meg róla, hogy az ajándékok esetében is vannak fix beszerzési költségek.

Outlet árak, raktárkisöprés, kiárusítás

A jó hír az, hogy az outlet árakkal a Webshippy viszonteladó partnereként sosem lesz feladatod, pont ez az egyik óriási előnye a dropshipping modellű értékesítésnek.
Mivel nincs saját raktárkészleted, nem fizetsz a webshopodban lévő árucikkek tárolásáért, olyan helyzetbe sem kerülhetsz, ami rákényszerít arra, hogy esetleg áron alul, vagy
sürgősséggel kiárusítsd a termékeidet, mert helyhiánnyal küzdesz.

TIPP: Mindentől függetlenül indíthatsz névlegesen szezonális készletkisöprési akciókat, például ilyenkor nyár végén leakciózhatod a medence tartozékokat, vagy a kerti grill kategória termékeit. Ha kiárusítási akciót futtatsz, érdemes egy menüpont alá rendezni a leértékelt árucikkeket, és közvetlenül ide terelni a forgalmat a hirdetésekből.

Profit vagy árrés? Szűrés a Webshippy katalógusban

A Webshippy viszonteladói katalógusában többféle szűrési lehetőség is segíti a termékportfóliód gyors és könnyű összeállítását. Többek között a legnagyobb árrés vagy profit szerinti rendezési szempont, ami azt teszi lehetővé, hogy adott kategórián belül azokat a termékeket lásd a lista elején, amiken a katalógus ár és a javasolt fogyasztói ár alapján a legmagasabb az árrés számodra. A profit beállítása esetén összegszerűen, az árrés esetén százalékosan láthatod, mennyit kereshetsz az adott terméken.

legnagyobb árrés

Összegzés: a költség, bevétel, profit szentháromsága

A profitábilis és sikeres webáruház üzemeltetéshez elengedhetetlen, hogy átgondolt árazási stratégiád legyen. A fent részletezett szempontok közül sok vállalkozás csak az egyiket követi – és különösen a dropshipping modellben értékesítő webáruházak – például a verenytársaik árait figyeli árgus szemmel (alá vagy fölé mennek kicsivel, hogy az árösszehasonlító oldalakon pozíciót nyerjenek).

Az árazás érzékeny terület, és senkinek sem javasolnánk, hogy olyan taktikát kövessen, aminek egyetlen célja, hogy mindenkinél alacsonyabb áron kínálja a termékét. Ez a versengés könnyen a profitodba is kerülhet, illetve a termék értékét, megítélését is rontja, ami megnehezíti a későbbi eladást.

Ha biztonságban akarod tudni a profitod, és az arany középútra törekszel, akkor sose veszítsd szem elől a lényeget, a költségek, a bevétel, és a profitod alakulását, mert ezen a “szentháromságon” múlik a működésed.

A legfontosabbak összefoglalva:
  • Mindig legyél tisztában az adott termékek beszerzési árával, annál is inkább, mert a nagykereskedő erről az összegről állít ki neked számlát, és ezt az összeget kell rendezned ahhoz, hogy a megrendelésed útjára induljon a Webshippy teljesítési központjából a vásárlóhoz.
  • Vedd figyelembe a nagykereskedő által ajánlott fogyasztói árat, az érték alapú árazáshoz ez kiváló támpont, mert képet ad arról, körülbelül mennyit ér a vásárlók szerint az adott árucikk, milyen értéket képvisel.
  • Alkalmazd a pszichológiai trükköket a nagyobb siker érdekében!
Válóczy Edina

Válóczy Edina

PR és kommunikációs szakember, szárnyait próbálgató dropshipper. Éppúgy hisz a történetmesélés erejében, mint az adatvezérelt digitális marketing szemléletben.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk