Dinamikus remarketing webshopoknak: Mit jelent, és miért jó?

Olvasási idő: 3 perc

Minden webshopnál más és más forrásból érkeznek a látogatók, minden webshop más marketing csatornát használ. De a legnagyobb problémában mindannyian osztoznak: a weboldal látogatók kevesebb, mint 1%-a vásárol.

Ez a statisztika akkor a legfájdalmasabb, ha a webshop marketingjének nagy részét a fizetett hirdetések adják. Ekkor ugyanis a maradék 99% látogató vásárlás nélkül távozik az oldalról, és nagy részük sosem tér vissza – holott tetemes összeget ölt a webshop a megszerzésükbe.

De van egy nem is olyan régi módszer, ami ezt az égető problémát hivatott megoldani.

Ez a remarketing!

A remarketing mögötti elmélet

Amikor valaki az oldalunkra látogat, nem fog egyből vásárolni.

Ez azért van, mert szerencsés esetben már eljutott oda, hogy termékeket hasonlít össze, kevésbé szerencsés esetben pedig még el sem jutott addig a vásárlói úton, hogy tudja, mire is van szüksége.

A vásárlóvá válásnak több szintje van, a legáltalánosabb modell 5 szintet különböztet meg:

Probléma-tudat kialakulása: A potenciális vásárló nincs tudatában annak, hogy mi is a problémája, vagy hogy létezik a problémájára megoldás.

Érdeklődés kialakulása: Megismeri a megoldást a problémára, és szépen lassan megismeri az előnyeit és a hátrányait.

Vágy kialakulása: Most már tisztán látja, hogyan is tudná megváltoztatni a megoldás az életét, és hogy ez a megoldás milyen termékben vagy szolgáltatásban materializálódik.

Kitűnés: Itt gyakorlatilag már meg van győzödve arról, hogy szüksége van a termékre/szolgáltatásra, de kutatást csinál, hogy honnan és kitől is kéne megvásárolnia.

Vásárlás: Az összehasonlítás végére annyira leszűkíti a listát, hogy végre már tudja, kitől és melyik terméket akarja megvásárolni, és készen áll a vásárlásra.

Ebből az 5 lépésből tisztán látszik, hol is található az az 1%, aki tényleg vásárolni fog. De a többi 4 lépésben még csak edukálódik és böngészik – szóval még nem készült fel a vásárlásra, hiszen épphogy megismerte, mi is a megoldás a problémájára.

Itt jön képbe a remarketing.

A remarketing és a dinamikus remarketing működése és különbségei

A remarketing jelentése leegyszerűsítve nem más, mint, hogy újból marketingelünk azoknak az embereknek, akik vásárlás nélkül hagyták el az oldalunkat.

Biztosan találkoztál már te is a jelenséggel.

dinamikus remarketing

A remarketinggel találkozol akkor, mikor például rákerestél egy pár cipőre, és onnantól kezdve napokig csak cipőket látsz mindenhol, legyen az a Facebook, a kedvenc hírportálod, vagy éppen a Reddit.

A remarketing egy követőkód alapján működik, amely segítségével a hirdetési lehetőséget kínáló cégek (például a két legnagyobb a Facebook vagy a Google Ads) le tudják követni, hogy az adott személy milyen termékeket nézett meg az oldaladon, és ezeket újra és újra meg tudják mutatni neki.

A dinamikus remarketing egy még újabb módszer, 5-6 évvel a remarketing után vált elérhetővé. Ennek segítségével konkrét márkákat, vagy akár konkrét termékeket tudsz megmutatni az oldaladat elhagyó személyeknek. Tehát ha például egy Ralph Lauren ruhát nézegetett, akkor csak Ralph Lauren ruhákat fog elé tenni az adott online reklám platform.

Viszont különbség, hogy nem pontosan ugyanazt a terméket fogja megmutatni (ahogy azt a remarketing tenné), hanem dinamikusan váltogatja, és ezért a hasonló kategóriába tartozóakat mutatja meg, amelyek a legnagyobb eséllyel tetszenek a potenciális vásárlónak.

A remarketingtől még egy fontos dologban különbözik a dinamikus remarketing. Sokkal egyszerűbb és automatizáltabb az egész folyamat, és sokkal kevesebb manuális munkát igényel.

A remarketinggel több ezer terméket nagyon időigényes beállítani, a dinamikus remarketinggel ez sokkal könnyebben tud menni.

Szeretnél még többet megtudni róla? Olvasd el a Google érveit mellette.

Konklúzió

A remarketing az egyik legnagyobb ROI-t hozó marketing módszer, hiszen a már felmelegített célközönségnek hirdetünk, akiknek egy része nagyon közel áll a vásárláshoz.

Sok esetben a hagyományos remarketing is tökéletesen jól működik, de a dinamikus remarketing kimaxolja a vágykeltés lehetőségeit, és az egész termékpalettát megmutatja a vásárlónak.

Így tulajdonképpen minden lehetőséget megmutat neki, így az nem fordulhat elő, hogy valaki azért nem vásárol, mert nem látta sosem a neki tetsző terméket.

Amennyiben azonnal nekiállnál megcsinálni az első dinamikus remarketing kampányodat, nézd meg a Google iránymutatásait.

Picture of Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk