Termékértékelések az értékesítés szolgálatában

Olvasási idő: 5 perc
Termékértékelések

Le szeretnél tölteni egy appot valamelyik Store-ból? Az értékelései lesznek az elsők, amiket láthatsz.

El szeretnél olvasni egy könyvet, de nem tudod, mit várhatsz tőle? Megnézed az értékeléseit.

Uberral járod be a várost a nyaralásodon? Értékelned kell az utazást.

Ez webáruház tulajdonosként bizonyára nem ér meglepetésként.

Az értékelések ma már annyira a vásárlás szerves részévé váltak, hogy célszerű külön foglalkoznunk velük, és külön erőforrásokat átcsoportosítanunk, hogy minél több jó értékelést szerezzünk. Na de mik azok a tényezők, amikre fókuszálnunk kell?

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

A legfontosabb értékelések

Első és legfontosabb lépésként az adott termék oldalán kell pozitív review-kat gyűjtened. Ez az, ahol a legnagyobb hatása van 1-1 dícsérő szónak, hiszen itt közvetlenül a vásárlás előtt állókat tudod átlendíteni a holtponton.

Ha a termékeidet már az égig magasztalták, akkor a következő lépés, hogy a cégedet is jó fényben láttasd. Erre több megoldás is van, leginkább a Google Cégem-re érdemes fókuszálni, illetve Facebookra.

Ha ezek megvannak, akkor a legfontosabb “belső” pozitív vélemények megvannak. Érdemes tovább menni, és külső forrásokból bezsebelni a jól megérdemelt dicséreteket. Ilyenek lehetnek az influencer videók, amelyekben termékeket mutatnak be, vagy az összehasonlító cikkek.

Hogyan szerezz pozitív értékeléseket a termékedhez?

Alapszabályként elkönyvelhető, hogy akkor érdemes értékelést kérni, amikor a felhasználó éppen átélte a “csúcshatást”. Ez akkor történik meg, mikor a legtöbb pozitív érzelem kavarog benne. Bár termékenként változó, de ilyen lehet, amikor megkapja a terméket, vagy mikor üzembe állítja és először használja (tehát megtapasztalja, milyen jól járt). Például egy könyvnél ilyen pillanat lehet, mikor kiolvassa.

Ezeknek a pillanatoknak az a hátránya, hogy mikor megtörténnek, ő nem ül a gép előtt. Tehát szükséged lesz egy kiváltó dologra, ami eszébe juttatja ezt.

Amikor megkapunk egy terméket, az első, hogy kibontjuk, megnézzük, hogy ép és hiánytalan-e. Ezután a soron következő teendőnk az, hogy kipróbáljuk. Általában csak ez után pakoljuk össze a csomagolópapírt, a szemetet. Ez remek alkalmat nyújt, hogy ilyenkor kérjük meg az értékelésre. Például, megtehetjük ezt egy kézzel írt levéllel, amit a dobozba rakunk a termék mellé. Egy szép, szívélyes írás segít különlegesnek éreznie magát, és ha ilyenkor kérünk tőle véleményt, nem csak hogy nagyobb eséllyel fog adni, de jóval nagyobb eséllyel fog pozitívan nyilatkozni a termékről, nem mellesleg minket fog keresni legközelebb is.

Alapvetően ha kiváló terméket adunk el, és tényleg azt adjuk, amit ígérünk, akkor nem lehet baj az értékelésekkel. Ekkor érdemes a cégünket is értékeltetni, ami már korántsem annyira kézenfekvő a legtöbb vásárlónak.

Hogyan szerezz pozitív értékeléseket a Google Cégemben?

A Google Cégemről már korábban írtunk, célszerű elolvasni azt a részt.

Ez a 21. század telefonkönyve. Ha valaki rákeres a cégünk nevére, egyből a Google Cégemmel fog találkozni, tehát rögtön láthatja, mit gondolnak rólunk az emberek.

Ráadásul a Google a Facebookról is behúzza az adatokat, így egyből látható, hogy a közösségi médiában milyen az értékelésünk.

webshippy értékelések

Ez nagyon fontos lépés ahhoz, hogy kialakuljon a bizalom. A vásárlás előtt még sokan bizalmatlanok (az idősebb korosztály meg főleg), ezért sokszor megkeresik a céget, hogy megbízható-e.

A legegyszerűbb módszer az, ha megkérjük a követőinket a közösségi médián, a listáinkat (pl.: email lista), és a korábbi vásárlóinkat, hogy értékeljenek minket az eddigi tapasztalataik alapján.

Akár ajánlhatunk nekik cserébe kupont is, így motiválva őket nem csak arra, hogy véleményezzenek, hanem hogy szépet is mondjanak. A vásárlók egy rétegét pedig pont ez a kupon fogja átbillenteni a vásároljak/ne vásároljak holtponton. Így két legyet üthetsz egy csapásra.

Véleményszerzés külső forrásoktól

Amikor egy influencer bemutatja és teszteli a termékünket, akkor nagyszámú potenciális vásárlóhoz jutunk el. És mivel ezek az emberek megbíznak az influencerben (az influencer név ebből alakult ki), sokkal nagyobb eséllyel vásárolnak majd tőlünk egy vadidegenhez képest.

Az influencerek bevonása egy külön ága a marketingnek (influencer marketing), mivel annyira hatékony és terjedelmes, hogy célszerű ezt külön kezelni. Amennyiben lehetőséget látsz benne, mindenképpen ásd bele magad a témába.

Az egyik jól bevált módszer az influencerek bevonására a termék ajándékozás. Ezt nevezzük barternek, amikor nem pénzben honoráljuk az influencer munkáját, hanem egyszerűen a termékünkkel. Ezzel értéket adhat a követőinek, és még meg sem kell vásárolnia az adott terméket, nem kell a teszt végén visszaadnia. Nekünk pedig súlyos reklámpénzek helyett csak egy termékünkbe fájt. Win-Win-Win.

Egy másik külső forrás lehet az összehasonlító cikk. Aki már közel áll a vásárláshoz, az szereti összehasonlítani a piacon fellelhető termékeket. Erre nyújtanak megoldást számára ezek a cikkek.

Hogyan találhatsz ilyeneket? Keress rá ezekre a kifejezésekre Google-ben:

  • Legjobb XY(terméked kategóriája)
  • Legjobb XY (terméked kategóriája) 2018, 2019, stb.
  • XY vagy YZ (termékek neve)
  • XY vs YZ (termékek neve)

Itt is akkor jársz a legjobban, ha a szerzőnek ingyen terméket küldesz. Méltányolni fogja a kedvességedet, és emiatt jobb színben fogja feltüntetni a terméket – még ha ezt tudat alatt is teszi.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk