Év végi felkészülés webshopoknak – 5 tipp, hogyan legyél sikeres

Olvasási idő: 5 perc
ev-vegi-felkeszules

A webáruházak számára az ünnepi szezon kétségtelenül az egyik legaktívabb időszak, amely – tekintve, hogy éves bevételüknek akár 40%-át is generálja – az egyik legfontosabb is egyben. Gondoljunk csak a Black Friday, vagy a karácsonyi vásárlás időszakára és máris érezhetjük az egyre fokozódó feszültséget a levegőben.

A vásárlók pozitív benyomásait számos apró részlet befolyásolhatja, melyre nagy gondot kell fordítanunk. Épp ezért igyekeztünk körüljárni a témát annak érdekében, hogy megkönnyítsük számodra a felkészülést és segítségedre legyünk lehetőségeid maximális kiaknázásában.

1. Alakíts ki ellenállhatatlan termékportfóliót

A vásárlók megnyerésének legjobb módja, ha olyan termékeket kínálsz webáruházadban, amelyek illeszkednek az aktuális trendekhez. Vizsgáld meg, hogy mely termékek voltak sikeresek a tavalyi évben és illeszd be őket aktuális termékportfóliódba.

Legalább ennyire fontos, hogy tisztában legyél az aktuális slágertermékekkel, hiszen nagy eséllyel ezeket keresik majd elsődlegesen a látogatók. A termékpaletta frissítése és aktualizálása kulcsfontosságú.

Akkor sincsen ok az aggodalomra, ha nem rendelkezel a szükséges termékekkel, hiszen játszi könnyedséggel bővítheted a kínálatod. A Webshippy Marketplace segítségével több ezer termékhez nyersz hozzáférést, melyeket pár kattintással integrálhatsz webáruházad aktuális kínálatába.

Ezzel két legyet is üthetsz egy csapásra, hiszen a raktárkészlet miatt sem kell többé aggódnod. Az ünnepi szezon komoly forgalomnövekedést jelent, ne engedd, hogy vásárlóid máshol vásároljanak, csupán amiatt, mert nem áll rendelkezésedre elegendő termék.

Az egyedi termékcsomagok összeállításával segítheted látogatóidat a hatékony és tudatos vásárlásban. Kategorizáld termékeidet célcsoportonként, segítsd vásárlóidat részletes leírásokkal és készíts számukra különleges ajánlatokat.

2. Gondoskodj róla, hogy csomagjaid a legforgalmasabb időszakban is időben megérkezzenek vásárlóidhoz

A megrendelések teljesítése kulcsfontosságú tényező az ünnepi szezonban, hiszen vásárlóid minél előbb szeretnék maguknál tudni a megvásárolt termékeket. 

A megnövekedett forgalom sem lehet indok arra, hogy a vásárló késve kapja kézhez a termékeit, ezért érdemes ezzel a tényezővel is előre tervezned. 

Az ünnepi szezon megnövekedett forgalma váratlan nehézséget okozhat, hiszen a webáruházak általános infrastruktúrája nem ilyen megterhelésre lett optimalizálva. Ezekben az esetekben is megoldást jelenthet a rendelésteljesítés kiszervezése. A Webshippy amellett, hogy gyors és hibamentes kiszállítást biztosít, számos egyéb terhet is levesz a vállaidról. 

Innovatív szolgáltatásainknak köszönhetően nem kell többé aggódnod, hiszen a legmodernebb e-kereskedelmi raktárlogisztikát kínáljuk számodra. A rendelés-feldolgozás órákon belül megtörténik és vásárlóid akár, már másnap kézhez kapják a megrendelt termékeket.

Felejtsd el a raktárhely miatti aggodalmakat, hiszen fulfillment központjainkban a termékek gyakorlatilag végtelenül skálázhatóak. Fordítsd minden idődet és energiádat arra, hogy sikeresen értékesítsd termékeidet.

3. Biztosítsd a kifogástalan ügyfélélményt

A népszerű termékek mellett természetesen más tényezők is szerepet játszanak abban, hogy sikerekben gazdag legyen számodra a szezon.

Mindenképp szükség van egy megbízható weboldalra, amely kellően optimalizált, készen áll az ünnepi időszakban várható fokozott terhelésre. Egyúttal arra is alkalmas, hogy hatékonyan és problémák nélkül biztosítsa a logisztikai folyamatokkal kapcsolatos teendőket.

A külső megjelenés legalább ennyire fontos, hiszen a szezonhoz illeszkedő színek, grafika használata növelheti a vásárlási hajlandóságot. A vásárlók számítanak az ünnepi hangulatra  a weboldalon, egyúttal azt is jelzi feléjük, hogy friss tartalommal találkoznak.

A jó hír, hogy erre nem szükséges nagy összegeket áldoznod, ezerszámra találhatóak az interneten szabadon felhasználható grafikai elemek. Itt a teljesség igénye nélkül említhetjük meg például a pixabay vagy az unsplash oldalakat, ahol garantált, hogy találsz a kedvedre való anyagokat. 

A megnövekedett forgalom természetesen extra terhet ró az ügyfélszolgálatokra is, hiszen elkerülhetetlen, hogy ügyfeleid kapcsolatba lépjenek veled. A visszáru és a csere kezelése sok időt és energiát felemészt, azonban a Webshippy ebben is a segítségedre lehet.  

A legfontosabb hogy maximalizáld a vásárlási élményt ügyfeleid számára, hiszen ezáltal hosszú távon, az ünnepi időszakot követően is visszatérő vendégeid lesznek.

4. Tűnj ki a reklámzajból

Az ünnepi időszakra vonatkozó kommunikációs stratégiád kialakítása kulcsfontosságú. Kezdd el a felkészülést minél korábban és állj készen a szezonra, hogy a vásárlók már akkor a te hirdetéseidet olvassák, amikor versenytársaid még csak tervezgetnek.

Adunk pár ötletet, amivel növelheted a hatékonyságodat:

Tervezd meg előre a PPC kampányodat

A landing oldalakat és a vonatkozó PPC hirdetéseket már most elkészítheted, így amikor megkezdődik a szezon, csupán élesítened kell azokat.

Legyél mobilbarát

Az adatok szerint a vásárlók többsége ma már mobilon nézelődik és vásárol, így elengedhetetlen, hogy webáruházad optimalizált legyen az okostelefonok számára. Fordíts gondot erre is, hogy megtartsd ügyfeleidet.

Fókuszálj a szövegre

Minél korábban kezdj bele a szükséges szövegek elkészítésébe. A szezon során rengeteg olyan termékkel, megjelenéssel számolhatsz, ahol a vásárlást ösztönző szövegek elkészítése elengedhetetlen. 

Készítsd el a social media posztokat

Napjainkban már elképzelhetetlen egy sikeres kampány kialakítása social media jelenlét nélkül. Készítsd el már előre a posztjaidat, így a szezon során csak elő kell venned őket és megfelelően időzítened, hogy elérd a vásárlóidat.

A SEO-t se feledd

A keresőoptimalizálás egy hosszú folyamat, így nem lehet elég korán elkezdeni. Folyamatosan ügyelj arra, hogy a megfelelő keresőszavakat használd, hiszen az organikus találatok is sok ügyfelet szerezhetnek neked.

A hatékonyság növelése érdekében, fontos hogy próbálj különböző csatornákon hirdetni. Találj új, korábban nem használt területeket és készíts a korábbitól eltérő marketing anyagokat. Természetesen fordíts figyelmet a korábban sikeresen alkalmazott megoldásokra, de arra is figyelj, hogy új színt vigyél célközönséged elérésébe.

5. Elemezz, vond le a következtetéseket

Ügyelj tapasztalataid összegzésére, jegyezd fel mely termékek, termékcsomagok voltak sikeresek és milyen befektetéseidből tudtál igazán profitálni.

Ezek segítségével könnyebb dolgod lesz majd a következő szezonban és egyre nagyobb hatékonyságot tudsz majd elérni kampányaid során.

Az online értékesítés egy komplex folyamat, melynek lépései által hasznos tudással gazdagodhatsz. Tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy előre gondolkozol és tudatosan haladsz előre. 

Annyit megígérhetünk számodra, hogy a  Webshippy-nél továbbra is a régió legmodernebb fulfillment szolgáltatásaival találkozhatsz, illetve minden segítséget megadunk, hogy a jövőben még sikeresebb lehess.

Picture of Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk