Felhasználói élmény növelés tippek webáruházaknak

Olvasási idő: 4 perc
ux_design_layout

Felhasználói élménynek nevezzük azon hatások összességét, amelyek az embert érik, mikor egy webáruházat meglátogat. Ha a webáruház gyorsan töltődik be, határozott, modern arculattal bír, a termék kategorizálás érthető, a termék oldalakon minden információ megtalálható … stb., akkor a látogatóban pozitív élmény alakul ki, amely további maradásra bírja és ez egyenes út ahhoz, hogy vásároljon. Negatív felhasználói élmény esetén a látogató vásárlás nélkül, rövid időn belül elhagyja a webáruházat.

Az előbbiekből következően a felhasználói élmény növelés (angolul UX design) kiemelten fontos szerepet kapott az utóbbi években az e-kereskedelmi weboldalak estében is, ahol kis mértékű javítással is gyorsan kimutatható a bevétel többlet. Más szóval a felhasználói élmény növelése az e-kereskedelmi weboldalak esetében gyors megtérüléssel jár.

Cikkünkben a webáruházak felhasználói élmény szempontjából kiemelten fontos területeit gyűjtöttük össze és megnézzük, mit kell tenned ahhoz, hogy jobb teljesítmény érj el.

Nyitólap – az első benyomás

Gyakran előfordul, hogy az első benyomás válik a hosszú távú benyomássá, így érdemes ügyelni arra, hogy az oldal látogatóinak már az első pillanattól fogva a lehető legjobbat mutassuk a webáruház termékeivel, szolgáltatásaival kapcsolatban.

A weboldal vizuális stílusa nagyon fontos az első benyomás kialakulásának szempontjából, így érdemes azt egyszerűvé és könnyen átláthatóvá tervezni. A webáruházban történő navigálásnak könnyűnek kell lennie, és mindenáron kerüljük a szemnek zsúfoltnak ható elemeket. A „kevesebb több” elve itt is érvényes, úgyhogy egy egyszerű weboldal design a legcélravezetőbb.

A felhasználók többsége manapság már minden bizonnyal mobilról vagy tabletről fognak ellátogatni a webáruházadba. Ennél fogva, ha a webáruház design-ja olyan elemeket tartalmaz, amik a mobil eszközök szempontjából előnyösek, akkor a felhasználók számára egy olyan vásárlási felületet fog kínálni, amelynek használata nem csak probléma mentes, de az újbóli látogatásra és vásárlásra is fogja ösztönözni őket.

A markáns arculat könnyen megjegyezhetővé teszi a webáruházat

Navigáció – kulcsfontosságú a termékek megtalálása érdekében

Az e-kereskedelmi weboldalnak teljes egészének könnyen navigálhatónak kell lennie a látogatók számára, azért, hogy könnyen megtalálják azt, amit keresnek. Bárminemű zavaró tényező megléte nélkül kell képesnek lenniük az oldalon történő keresésre.

Viszont ha a látogatóknak különféle nehézségeken kell átjutniuk a keresett termékig, akkor minden bizonnyal rövid időn belül valamelyik konkurensedhez fognak fordulni. Éppen ezért létfontosságú a könnyű navigálhatóság a webáruházak sikeréhez, amelynek kialakítása során a kulcs az egyszerűségre törekvés.

Ha ez sikerül, akkor nagyban javítani fogja nem csak a felhasználói élményt és a visszatérési rátát, de a konverziós rátát is.

Utoljára megtekintett termékek

A navigáció megkönnyítésére hasznos eszköz az „Utoljára megtekintett termékek” funkció, amely lehetővé teszi, hogy a látogatónak ne kelljen a menüben bóklásznia ahhoz, hogy egy korábban már kikeresett termékhez visszatérjen.

Újdonságok

Az „Újdonságok” funkció hozzáadásával nem csak a vásárlók fognak értesülni az új termékekről anélkül, hogy a régiek közül kellene kibogarászniuk azokat, de a webáruháznak is remek lehetősége adódik arra, hogy kiemelt helyen mutassa be az ajánlataiban szereplő új termékeket.

Színekkel és piktogramokkal is megkülönböztetett termék kategóriák. A kétfajta kategória megjelenítés lehetővé teszi, hogy a látogató a neki szimpatikusabban választhassa.

Termék oldal – a legfontosabb információk

A terméket részletező oldal a webáruház egyik legösszetettebb és legfontosabb oldala. Vékony vonal húzódik az átlátható és informatív, illetve a túlságosan „telezsúfolt” oldal között.

Lássuk, melyek a legfontosabb megjelenítendő információk:

Azonnal látható „Hozzáadás a kosárhoz” gomb

Érdemes ennek a gombnak jól olvashatónak, jól méretezettnek és az oldal felső részén elhelyezettnek lennie, és ami talán a legfontosabb, legyen színében is feltűnő az oldal többi részéhez képest. Nem szabad a szemnek könnyen elsikkadnia e fölött a gomb fölött! 

Törekedj arra, hogy a jobb figyelemfelkeltés (avagy „call-to-action”, vagy CTA) érdekében a „Hozzáadás a kosárhoz” vagy a „Megveszem!” kifejezések használva legyenek. Tedd egyértelművé a felhasználóknak, hogy pontosan mit kell tenniük!

Csak jó minőségű fotókat használj!

A termékhez csatolt fotók egyértelműen hozzáadhatnak a webáruház felhasználói élményéhez, vagy akár el is vehetnek belőle. A magas felbontású, minden apró részletet láttató fotók segítenek a vásárlóknak abban, hogy tisztában legyenek a termék minőségével. Ez viszont azt is jelenti, hogy az alacsony felbontású képek alacsony minőségű termék benyomását kelthetik.

A magas felbontású, több látószögből készített fényképek átfogóbb benyomást adnak a termékről, segítve ezzel a vásárlókat abban, hogy minél teljesebben megvizsgálják a terméket, és nagyobb meggyőződéssel döntsenek a vásárlás mellett.

Fontos jellemzők, amiket érdemes figyelembe venni a termék fotók kapcsán:

  • Nagyméretű és nagy felbontású képek
  • Részlet fotók
  • 360°-os nézetet biztosító animációk vagy videók
  • Ugyanaz a termék több színben/felülettel/ruhaanyagban történő bemutatása
Nagyméretű teljes terméket és egy részletet bemutató kép

Részletes termék leírás

Mivel az online vásárlás nem teszi lehetővé a termékek kézben- vagy helyszíni megvizsgálását, a vásárlóknak ezért muszáj a szöveges és kép alapú leírásokra támaszkodniuk, legyen szó egyszerű fényképekről, szöveges leírásokról, vagy videókról. Törekedj hát arra, hogy termékeid megfelelően legyenek bemutatva, ezáltal konkrét képet alkotva a felhasználóknak egy adott termékről.

A jó termék leírás általában az alábbiakat tartalmazza:

  • Tisztán kivehető termék név, amely jól leírja a terméket
  • Lista a termék tulajdonságairól és jellemzőiről
  • Rövid összegzés a termék előnyeiről, kiváltképpen az olyan érzékenyebb termékek esetében, mint például a bőrápolással kapcsolatos termékek vagy az élelmiszerek esetében
  • Részletes leírás a termék jellemzőiről

Bizalomnövelő jelvények használata

Az oldalon látható bizalomnövelő jelvényeket jelképező grafikák a vásárlási élmény növelésének legfőbb módszere az e-kereskedelem területén. Jeleníts meg őket a termék-, a kosár-, illetve a megrendelés oldalon, ezzel nagymértékben növelve a vásárlói bizalmat.

A bizalmi jelvények mellett vedd használatba az SSL tanúsítványt is, hogy a böngészés és a vásárlás még biztonságosabb legyen. Ösztönzésképpen: a Google a rangsoroláskor előnyben részesíti a biztonságos HTTPS oldalakat.

Termék értékelési lehetőségek megjelenítése

Sok webáruház tulajdonos számára ijesztőnek hathat az a gondolat, hogy a nyilvánosság számára elérhetővé, megtekinthetővé tegye a termékkel kapcsolatos értékeléseket, véleményeket, de valójában 10 vásárlóból 7 az itt olvasott információkra támaszkodik a vásárlás előtt.

A vásárlók általi osztályzások segítenek más, leendő vásárlóknak képet alkotniuk az adott termékről, arról nem is szólva, hogy ezek az (ingyenes) visszajelzések neked is segítenek a kínálatot a vásárlókhoz igazítani.

Kutatások bizonyítják, hogy a vásárlói vélemények a konverziós rátát akár 72%-ban is képesek javítani.

Termék értékelések megjelenítése

Kosár – csökkentsd a kosár elhagyások számát

A kosár elhagyások (kasszánál nem véglegesített rendelések) az e-kereskedelmi üzletek tulajdonosainak egyik legnagyobb problémája, ezért ügyelj arra, hogy ne legyen olyan tényező, amely elvenné a vásárlók kedvét a rendeléseik véglegesítésétől.

Ha ezt el tudod érni, akkor növelni fogod a vásárlók bizalmát a webáruház irányába, egyúttal motiválni is fogod őket rendeléseik véglegesítésében, csökkentve ezzel a kosár elhagyási arányt és növelve a konverziós rátát.

Az SSL tanúsítvány hozzáadásával a webáruházba vetett bizalmat is növelheted, ezzel garantálva a vásárlók bizalmas adatainak mindenkori védelmét, illetve a tényt, hogy a személyes adataikkal és bankkártya információkkal nem fog az oldal visszaélni.

Érdemes egy adatvédelmi nyilatkozatot is elhelyezni a webáruházban a vásárlói bizalom további növeléséért, lehetőleg a vásárlást indító gomb közelében, vagy egy olyan helyen, ahol tisztán kivehető.

Továbbá ingyenes kiszállítást is kínálhatsz vásárlóidnak, így ugyanis nagyobb valószínűséggel fognak nálad vásárolni ahelyett, hogy egy olyan konkurensnél tennék ezt, amely nem kínál ilyesfajta szolgáltatást. Viszont ha emellett döntesz, akkor mindenképpen hangsúlyozd ki ezt a szolgáltatást a webáruház minden lapján, hogy leendő vásárlóid tudják, mire számítsanak a vásárlás véglegesítése előtt.

Az is nagyon fontos, hogy könnyen kivehető ikonokkal jelezd az elfogadott fizetési módokat, hogy a vásárlók ezzel is többet tudjanak arról, hogy mire számítsanak.

Mindezek a sokszor aprónak tűnő módosítások segíteni fognak abban, hogy a vásárlók több bizalommal forduljanak a webáruházhoz, csökkentve ezzel a kosár elhagyási arányt és növelve a konverziós rátát és ezzel párhuzamosan a bevételeket is.

Eltéveszthetetlen kosárba dobás gomb és mellette bizalom növelő elemek

Megrendelés – egyszerűsítsd a megrendelés folyamatát

A kevesebb lépésből álló megrendelési folyamat a statisztikák szerint magasabb számú teljesen végigvitt vásárlási tranzakciót eredményez. A kevesebb lépés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy mindent egy oldalra kellene összezsúfolni.

Ehelyett érdemes az alábbi megközelítéseket alkalmazni:

  • Tedd lehetővé, hogy az oldal elmentse a bejelentkezett felhasználókra vonatkozó adatokat (a GDPR figyelembe vételével). Az emberek utálják, ha mindig ugyanazokat a jelentéktelen kérdéseket teszik fel nekik újra és újra.
  • Távolítsd el a zavaró elemeket a megrendelés oldalon, és csak a folyamathoz feltétlen szükséges funkciókat szerepeltesd.
  • Ha lehetséges, engedélyezd a közösségi média felületeken (például a Facebook-on) létrehozott felhasználói fiókokkal történő bejelentkezést a kötelező regisztráció helyett.
  • Hagyd el a regisztrálást, és vezesd be a „megrendelés vendégként” lehetőséget, és figyeld, hogy mennyit javul a konverziós ráta. Egy másik megközelítésben a regisztrációt a megrendelési folyamat részévé is teheted ahelyett, hogy egy külön folyamat lenne.
  • Tedd könnyűvé a kosár és a megrendelés közötti váltást. Ha körülményesen kell a vásárlóknak oda-vissza lépegetniük, akkor jelentősen megnő annak az esélye, hogy a kosártól nem fog eljutni a megrendelésig.
  • Távolítsd el a felesleges mezőket – tényleg szükséges a telefonszám, utónév és megszólítás? Csak a leglényegesebb adatokat kérd be.
Lépésekre bontott, jól áttekinthető megrendelés felület


Tusnádi István

a Usernet ügyvezetője. A Usernet egy Budapesti webfejlesztő cég. 6 fős csapatuk 16 évnyi tapasztalatával céltudatos és hatékony webes megoldásokat készítenek.

Vendégcikk

Vendégcikk

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk