Google Ads

Olvasási idő: 5 perc
google_hirdetesek

A Google Ads a másik domináns reklámfelület a Facebook Ads mellett a kattintásalapú hirdetési szolgáltatások között. Ezért nem meglepő módon az online (és teljes) reklámbevételek nagy része a két tech óriáshoz fut be. Azonban a Google teljesen máshogy használható reklámozásra, mint a Facebook.

Mi az a Google Ads?

A Google Ads a Google saját hirdetési platformja, ahol kattintásalapú (Pay Per Click, röviden PPC) hirdetéseket tudsz futtatni, amelyek a Google különböző szolgáltatásain jelennek majd meg. A hirdetéseid szinte mindenhol ott lehetnek: a Google keresőmotor találatainak tetejétől kezdve a YouTube videókig.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Mit jelent a PPC?

De mi is az a PPC? A PPC a Pay Per Click rövidítése, ami azt jelenti, hogy minden kattintásért fizetned kell, de a hirdetéseid megjelenéseiért nem. Végső soron csak akkor fogsz fizetni, ha valaki tényleg rákattintott a hirdetésedre. De miért éri meg a keresőóriáson keresztül hirdetni?

A Google Ads előnyei a teljesség igénye nélkül:

 • 3M: a hirdetések a megfelelő helyen, a megfelelő időben és a megfelelő (érdeklődésű) embereknek jelennek csak meg.
 • Célzás: a hirdetések célozhatók többek között kulcsszavak, földrajzi hely, tartózkodási hely, kor, nyelv, időpontok és eszközök szerint is.
 • Kontroll: teljes kontrollal rendelkezünk a költségek felett, azaz nincs előírt minimum összeg, mivel a hirdetési rendszer aukciós alapokon működik, de mégsem igaz rá a többet fizet mindent vihet elve.
 • Tökéletesen mérhető: rengeteg statisztikai mutatót jelenít meg számunkra a Google Ads, olyanokat mint például az átkattintási arány és a konverziós arány, ami által láthatjuk, hogy hányan vásároltak a hirdetésünk hatására.

Több információ a Google Ads-ről:

Google Ads kampánytípusok

Attól függően, hogy hol szeretnéd megjeleníteni a hirdetéseidet, Magyarországon jelenleg négy kampány közül választhatsz:

 • search (keresési),
 • display,
 • videó,
 • alkalmazás.
Google Ads kampánytípusok

A következőkben röviden összefoglaltuk, hogy mit jelentenek az egyes kampányok.

1. Search hirdetések

A Google search, azaz keresési hirdetések a keresőmotor találati listájának (SERP) legtetején elhelyezkedő 4 hirdetést jelenti, ami a gyakorlatban így néz ki:

Google Search hirdetések Asus laptopokról

Az Asus laptop kulcsszóra rákeresve jelenleg a képen látható négy hirdetést jeleníti meg a Google, majd a fizetett hirdetések alatt helyezi el a természetes vagy más szóval, az organikus találatokat. Tehát a Google jól látható módon kiemeli és elkülöníti a fizetett hirdetéseket az organikus találatoktól. Utóbbi nem a reklámcélú fizetés hatására jelenik meg, hanem az úgynevezett keresőoptimalizálás eredménye.

A search hirdetések mellett leginkább az az érv szól, hogy a felhasználók már eleve valamilyen hasonló terméket keresnek, amihez találó hirdetést meg is tudunk jeleníteni. Összességében így a felhasználó nem érzi úgy, hogy megzavarják a böngészésben, mi több segítettek neki a hirdetők, hogy releváns terméktalálatokat kapjon.

2. Display hirdetések

A legfőbb különbség a search hirdetések és a display hirdetések között az, hogy míg a search hirdetések a Google keresőoldalán jelennek meg a kereső felhasználók számára, addig a display hirdetésekkel más weboldalak böngészése esetén találkozhatnak.

A  display hirdetésekkel felkeltheted a weboldalakon szörföző felhasználók figyelmét, ha releváns hirdetéseket készítesz.

Ennek tökéletes példája a tech2.hu blog, ahol többök között például a Telekom display hirdetése is megjelent a képen látható formában:

Google Display hirdetés a Telekom-nál
Forrás: tech2.hu

A felhasználók a mobiltelefonteszt olvasása közben szolidan találkozhattak a Telekom mobilkészülékeinek hirdetésével. Ilyen egyszerűen, de nagyszerűen működik a Google Ads display hirdetése is.

3. Videó hirdetések

A videó hirdetések a YouTube videóknál jelennek meg. A videó hirdetések tipikus példája, amikor egy 6 másodpercig tartó rövid hirdetést látunk, amiről nem tudunk elkattintani.

Google videó hirdetések a YouTube-on

A videóhirdetések készítésekor az egyszerűségre kell törekedned! A videód legyen figyelemfelkeltő, hiszen csupán 6 másodperced van megnyerni a nézők figyelmét, különben a videót fogják megtekinteni, és nem az ajánlatodat.

De nem csupán a videók elején tudsz megjelenni videós hirdetéssel, hanem a videók közben is. A mellékelt képen is látszik, hogy az adott YouTube videó 2 videós hirdetést is tartalmazni fog. Jobb oldalon pedig a hirdetőt látjuk, ahol további CTA gombokat és szöveges leírást is meg tudsz jeleníteni.

4. Alkalmazás hirdetések

Rengeteg kihasználható potenciál van az alkalmazásokban megjelenő hirdetésekben is. A felhasználók egyre inkább használják okostelefonjaikat az online vásárlások terén is, így egy-egy jól eltalált hirdetéssel igen magas továbbkattintási arányt érhetsz el alkalmazásokon és játékokon keresztül is.

Így indítsd el az első Google Ads hirdetésedet

 1. Hozd létre az első kampányodat. A kampányok képezik a Google Ads hirdetések tetejét, ezért a hirdetéseket kampányokban kell kezelned.
 2. Állítsd be a költségkeretet és az ajánlattételi stratégiát.
 3. Hozd létre a hirdetéscsoportokat.
 4. Válaszd ki a releváns kulcsszavakat és zárd ki azokat, amelyekre nem szeretnél megjelenni. Segítségedre lehet a Google Ads Kulcsszótervező funkciója is.
 5. Elemezd az eredményeket és folyamatosan fejlessz a hirdetéseiden.

A Google hirdetések elsajátítása nem megy egyik napról a másikra, ugyanis az elméleti tudást gyakorlati tapasztalattal kell kiegészíteni. Az elméleti tudás megszerzéséhez nagyon is ajánlott elvégezni a Google ingyenes képzéseit a Google Academy oldalon.

További információért és segítségért pedig érdemes felkeresni a Google Ads súgó platformját is:

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk