Így Instázz, hogy megragadd a figyelmet! – Engagement növelés vizuális tartalommal

Olvasási idő: 4 perc
Insta_engagement_Instázz

A webáruházak egyik legjobb marketingeszköze az Instagram. Akár azonnal vásárlásokat is generálhat, de a hosszú távú stratégiádat is támogathatja, ha napról napra találkoznak webshopoddal a potenciális vásárlók a feedjükben, lehetőleg minél vonzóbb posztok formájában. Itt egy gyors iránymutató a bevált alapszabályokról, amik igazán jó konverziókat hoznak!

Szóval hogy néznek ki a legjobban működő Insta-posztok, amik garantáltan pörgetik a megrendeléseket?
Építsük fel a posztot logikusan, lépésről-lépésre, hiszen így a legegyszerűbb lekövetni a legsikeresebb taktikákat. Kezdjük a formátummal!

1. Az Instagram poszt formátuma

A tipikus Instagram posztok az alábbi formai kategóriák valamelyikébe esnek:

Fénykép /Videó/ Lapozós (Carousel, avagy Körhinta)
Az Insta nem biztosít extra elérést a feltöltött videóknak, ahogyan például a Facebook teszi, ezért nincsen rajtunk ilyen nyomás ezen a felületen. Ez azt jelenti, hogy fotó és videó között úgy kell döntést hozni, hogy megvizsgálod, melyik működik jobban a közönségednél.

A lapozós poszt viszont egy mindenképpen működő (titkos?) fegyver, kevesen használják ki az ebben rejlő potenciált.

Mert megduplázza az esélyeidet, ugyanis amikor egy felhasználó nem lép interakcióba a lapozós posztoddal az első alkalommal, akkor az Instagram ismét a feedjébe helyezi, amikor legközelebb megnyitja az appot, de a második elemét mutatja meg a körhintának. Sőt!

Instagram_engagement

Az algoritmus sokszor kiválaszt egy bizonyos elemet, amelyről azt gondolja a felhasználó eddigi szokásai alapján, hogy annak van a legnagyobb esélye arra, hogy felkeltse az érdeklődését, és azt mutatja meg neki elsőként. Érdemes a lapozós posztokkal kísérletezned. Ne használd minden nap, mivel időigényesebb befogadni, nem érdemes nagyon kilógnod a scrollozós Insta-élményből, de néhány naponta nyugodtan bevetheted.

Hogyan használhatod ki a carousel posztban rejlő előnyöket? Miről posztolj? Néhány ötlet:

  • Posztolj képeket egy bizonyos termékkategória termékeire.
  • Húzz fel egy adag terméket egy adott tematikára.
  • Mutass be egy terméket többféle szögből és helyzetben.
  • Összeszerelési / használati útmutató képekben.
  • Folyamatábra”, például egy növény növekedése
  • “Divatbemutató”, bármilyen fotózás külső helyszínen
  • Készíthetsz szöveges posztokat is úgy, hogy képekre írod a szöveget – izgalmasabb, mint a képaláírást bogarászni!

2. Az Instagram poszt képi tartalma

Az alábbi megoldások pszichológiai mechanizmusokon alapulnak, használd őket felelősséggel!

A kék szín felkelti a figyelmet, használd!

Régóta kimutatták, hogy több aktivitást generál a kék szín, elég jelentősen. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mázolni kékre az egész fotót, vagy kékes filterrel nyomatni az összes tartalmat, inkább azt, hogy egy semleges, passzív, pasztelles háttérbe helyezni egy kék színű terméket erősebb hatást kelthet, mint egy nem-kék termék esetében. Vagy éppenséggel pont, hogy némi szép, kék eget komponálsz a kép hátterébe. Az okosan használt kéknek extra kattintásgeneráló ereje van.

Instagram_engagement_noveles

Legyen ember a képen!

Az is igazolt tény, hogy az emberek jobban azonosulnak egy helyzettel, ha egy másik ember van benne. Ezért működik jobban az, ha egy terméket használó embert mutatsz, mint ha a terméket magát. Legyen egy ember kezében, csuklóján, ujjain, a vállára vetve, az arc egy részletén, vagy a messzi távolról egy emberi sziluett, ez már mindegy, de a “másik ember” szerepeltetése eggyel közelebb hozza a terméket a felhasználó számára a digitális média absztrakt teréből és világából.

Minimalista háttér, hogy nagyobb legyen a fókusz

Szintén fontos, hogy ha terméket mutatsz be, akkor jobb, ha a háttér nagyon minimalista és visszafogott színű. A hatást tovább fokozza, ha a fókuszban lévő dolog viszont nagyon erőteljes színű. Ez az egyszerű, radikális ellenpontozás kiemeli egy kicsit a tartalmadat a kavargó Instagram-feedből, lelassítja a felhasználót, megpihen rajta a szeme.

Aranyos állatkák

Nyilván ismered a “minden hollywoodi filmbe kell kutya és gyerek” mondást. Természetesen nem támogatjuk, hogy a gyerekeidet használd marketing célokra – de az közismert, hogy a közösségi média feedek szupersztárjai a kiskutyák, kismacskák, és egyéb aranyos állatok, az internet születése óta.

Ez megmutatkozik az aktivitási statisztikák hideg és kemény tényekre alapozott világában is. Szóval ha van rá lehetőséged, néha érdemes igénybe venni némi segítséget az állatvilágból, mert garantáltan jönni fognak a szívecskék…

Instagram-engagement

Szöveg a képben

A carousel-posztoknál már említettük, hogy a szöveget érdemes kombinálni a képpel, vagyis magára a képre is írni valamit. A képaláírásban már csak akkor mélyed el valaki, amikor abbahagyta a scrollozást és megnézte a képet!

Nem csak a lapozósoknál, hanem egyedi képeknél is ráírhatod a képre azt, hogy “Húsvéti Akció!” vagy bármit, amiről egyébként a képaláírásod szól. Foglald össze 2-3 szóban azt, hogy mire számíthat valaki, aki elolvassa a teljes szöveget. Ez segíti a befogadást, felkelti az érdeklődést.

3. Az Instagram poszt szövege

Meglepően fontos, hogy milyen szöveg van a kép alatt, ha a konverzió optimalizálása a cél. A kép és a szöveg csapatmunkában “dolgozza meg” a felhasználót.

A szövegnél az egyik lényeges konverziógeneráló tényező az, hogy az első mondat ütős legyen. A képaláírás ugyanis az első két sor után le van vágva a feedben, tehát ennyi helyed van a figyelem fenntartására. Hosszas bevezetők helyett csapj oda a lényeggel, és utána fejtsd ki, amit ki kell.

Nagyjából úgy működik ez a szövegrész, mintha egy rövid cikket írnál, és ez lenne a címe. Vagy egy e-mailben a tárgymező, ami eldönti, hogy megnyitják -e a levelet, vagy sem. A mechanizmus teljesen hasonló. A “tördelésnél” légy kreatív, használhatsz nagybetűket a szavak elején, emojikat, bármit, ami segíti a céljaidat és kifejezően betölti a címsor szerepet.

4. Légy aktív!

Az Instagram figyel a felhasználói profilod aktivitását, és annál nagyobb elérést biztosít neked, minél inkább használod a platformot te magad is… Vagyis konkrétan arról van szó, hogy annál több szívecskét, hozzászólást és törődést fogsz kapni, minél többet csinálod ezt te magad is. Napi egyszer mindenképpen érdemes pörgetned tehát a feedet, megnézni 1-2 story-t, dobni pár kommentet és lájkot, mert nagyon konkrétan meghálálja az algoritmus, és nagyobb elérést biztosít számodra.

5. Légy “egyedi”!

Hogyan tudsz márkaidentitást létrehozni egy olyan platformon, ahol mindenki ugyanazt csinálja? A kérdés jogos, de a helyzet nem reménytelen. A konzisztens “branding”, a megkülönböztethetőség fontos, mert növeli a hűséget, erősíti a kapcsolatodat a felhasználóval, és erősíti a márkádat is, ha egy tartalmadat meglátva a közönségedben azonnal ébred az érzés, hogy “igen, ezek Ők”. Mik a lehetőségeid egy ilyen szűkös keretrendszerben, mint az Instagram?

Válaszd ki a Te filtereidet!

Lehetőleg még az első posztoknál válaszd ki azt a maximum két-hármat, amit aztán folyamatosan használni fogsz. Fontos, hogy hatásukban hasonlítsanak egymásra, hogy egységben tudjanak működni.

Válassz egyedi látószöget a képeidhez!

Érdemes előnyben részesítened valamilyen beállítást. Enyhén ferde kép (de mindig ugyanannyira ferde), fentről lefelé, vagy guggolva lőtt képek: ez is egy olyan eszköz, ami tudat alatti kötődést épít ki, azonosít, és kiemel téged a zajból, vagyis márkaidentitást épít.

Ne logózz!

Ne használj logókat Instán! De most komolyan, ne egy ronda vízjel legyen az, ami alapján beazonosítanak, nem így akarsz ismertséget szerezni! Ne légy irigy, ne féltsd a tartalmadat, add ki bátran, hadd kapja fel az internet.

Ezek voltak az alapvető Instagram tippek webshopoknak. Ha szeretnél még hasonló, azonnal alkalmazható információkhoz jutni a webáruházak marketingjéről, olvasd a Webshippy blogot, mert ez az egyik fő témánk, amiben rendszeresen szállítjuk neked a friss tartalmakat!

Picture of Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk