Így optimalizáld az árazási stratégiád az ünnepi szezonra!

Olvasási idő: 3 perc
Árazási stratégia dropshipping webáruházaknak

Talán nehéz elhinni, de úgy tűnik, igaz: 2020-ban is eljött a december, és minden jel szerint vége lesz ennek az évnek is, és nem kell óriási jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk: a magyar e-kereskedelem ebben a hónapban minden rekordot meg fog dönteni. Kérdés, hogy a te webshopod hogyan fog részesülni ebből a diadalmenetből? Hogy a vállalkozásodnak is szép legyen az évvége, van néhány gyors tippünk az árazási stratégiát illetően.


Bizonyára megvan már a világbajnok terméked, az ütőkártya, amire alapozod az idei szezont. Nem akarunk elbizonytalanítani, de jobb ha tudod, hogy nem mindig válnak be a nagy tervek… Annál kevés frusztrálóbb érzés van az e-kereskedelemben, amikor van egy terméked, amiről tudod, hogy népszerű, és ráraktál egy marketing megoldást, amiről tudod, hogy jól működik az ilyen termékek esetében, aztán azt veszed észre, hogy mégsem fogy.

Hogy lehet ez? Elmérted a stratégiát? Mégsem stimmel valami a piacról alkotott képeddel? Az egyik legalapabb és legegyszerűbb pont, amin változtatni tudsz, az az ár. De a kényszerű beavatkozásnál persze sokkal jobb, ha elsőre betalálsz az árazással.

Ebben a cikkben végigvezetünk az alap kérdéseken, amelyek megválaszolásával szépen be tudod hangolni az áraidat az optimális szintekre.

1. Hogyan ne rontsd el az árazást már az elején?

Mielőtt rátérünk a tippekre, fel szeretnénk hívni a figyelmedet néhány csapdára. Az egyik amire oda kell figyelni, az a szállítási díj és a termék árának aránya. Ha túl drága a szállítás, sokan megpróbálkoznak azzal, hogy ráterhelik a termék árára. De ha ez túllendíti az árat a konkurenciához képest, az lenullázza az eladásokat, hiába van ingyen a szállítás. Ilyenkor még az alapáras termék is jobban teljesít az alap szállítási díjjal együtt. A Webshippy és az online piactér partnerei ebben némi előnnyel indulnak, mivel a Webshippy exkluzív árakon szerződik a futárszolgálattal.

2. Hogyan használd az árrést?

A Webshippy Marketplace esetében alapból látod az árréseket a javasolt ár és a beszerzési ár között. Minél nagyobb az árrés, annál nagyobb a mozgástered is. Nem feltétlenül az a nyerő árazási stratégia, ha a piacon látható legmagasabb árakhoz igazodsz, hogy maximalizáld a profitot. Ilyenkor az egyik sikeres húzás az, ha ezt az elérhető legmagasabb árat is megmutatod, de ahhoz képest nagy kedvezménnyel árulod a terméket. Az árat úgy lődd be, hogy egységnyi árú marketingköltséget is számolj rá a profitodra. Ezzel a kombinációval magas mennyiségű eladást érhetsz el, mert az árad nem tartozik a piacon elérhető legmagasabb árak közé, és a láthatósága is jó a termékednek. Ha jól fogy a termék, kötegeléssel, csomagajánlotokkal vegyítheted a kínálatot, még több eladást realizálva ezzel.
Azt fontos tudni, hogy az elején egy adott termék marketingköltsége jellemzően magasabb, mert később “beáll”, amikor már hangolni tudsz a beállításokon.

3. Mik a réspiacon a tipikus árrések?

Az árrésnek vannak teljesen szektorfüggő jellegzetességei. Az elektronikai termékeken jellemzően kicsi a profit, a divattermékeken nagyobb, például. Meg kell vizsgálnod, hogy az általad megcélzott piacon mi a jellemző. Természetesen sokszor van lehetőség eltérni a standardoktól, de ahhoz tudnod kell, hogy mi számít standardnak. Amikor a piacot nézed, ne az olyan óriásokhoz hasonlítsd magad első körben, mint az Amazon, az AliExpressz vagy az EMAG, hanem keresd meg a hozzád hasonló kisebb, niche webshopokat, és nézd meg az ő árazási stratégiájukat.

4. Hogy számold a költségeket, amiket fedeznie kell az árnak?

Említettük tehát a beszerzési árat, a szállítás árát és a marketingköltségeket. Az árazási stratégiánál, az árképzésnél számolni kell az általad használt szolgáltatások havidíjával (pl. webshopmotor bérlése), illetve tartalékot kell képezni vész esetére.

5. Hogyan akciózz?

Mindenki szeret akciós áron hozzájutni a termékekhez, ezért olyan népszerűek a szezonális és egyedi leárazások illetve a kedvezményes kuponok. Ezt a Black Friday időszakában nem kell külön megmagyarázni senkinek. Az akciók növelik a bolt forgalmát, segítik a beragadt készlet eladását, új termékek bevezetésére. Vigyázni kell vele, hogy ne alakuljon ki az a kép a rendszeresebb vásárlókban, hogy nálad mindig van akció, csak ki kell várni. Ne legyél ebből a szempontból kiismerhető, mindig változtass valamit az kedvezmények rendszerén.

A leárazott termékkel növelni tudod a kosárértéket, ha kiegészítő termékeket ajánlasz hozzá, amelyek logikusan összefüggnek.
Érdemes lehet a nem-akciós, “eredeti” árat is megjeleníteni. Minél nagyobb a különbség, annál nagyobb lesz a motiváció a vásárlásra, de vigyázz arra, hogy az eredeti ár ne legyen látványosan magasabb a piaci árnál mert az ilyen trükkökkel tudod a lehető leggyorsabban lerombolni a hitelességed.

6. Mitől válik egy termék “prémium” színvonalúvá?

A csomagajánlatok mellett a másik lehetőség a kontextus megváltoztatására az, ha az adott terméket több verzióban kínálod eladásra, és a magasabb minőségpercepcióhoz magasabb árat társítasz. Ezzel főleg akkor érdemes kísérletezni, ha van egy terméked, ami elég jól fogy, és úgy érzed, hogy lenne az árában még mozgástér. Ahelyett, hogy kipróbálod azt, hogy megemeled az árát, hozz létre belőle egy prémium verziót, ha ez bármilyen formában lehetséges. Az ünnepi szezon különösen alkalmas arra, hogy “ünnepi” kiadásokat, különleges kombinációkat hozz létre, egy magasabb értékű verziót a már amúgy is kedvelt termékből.

Ezek azok az alapkérdések, amelyeken érdemes végigmenni ahhoz, hogy megfelelő legyen az árazási stratégiád. A Webshippy blogon folyamatosan olvashatsz újabb szakmai anyagokat és érdekességeket, annak megfelelően, hogy az e-keresekedelem melyik része érdekel legjobban. Csak iratkozz fel a téged érdeklő kategóriákat lefedő hírlevélre a blog címoldalán!

Boldog logisztikát!



Picture of Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk