Így fejleszd folyamatosan az e-kereskedelmi tudásod!

Olvasási idő: 4 perc

Az ecommerce dinamikusan változó világában a sikered kulcsa lehet az, hogy mennyire vagy képben. Az a régi modell, hogy kialakítasz egy jó kis bevételtermelő mechanizmust, és úgy hagyod, már nem tud sokáig működni. Ehhez túl gyorsan változik a világ. Hetek, hónapok alatt kihúzhatja valami a webshop alól a szőnyeget, és csak találgathatsz, hogy hová lettek az addig stabilan érkező, szépen konvertáló látogatások. Az alábbiakban összeírjuk neked, hogy legjobb tudásunk szerint miből és hogyan érdemes tájékozódni így, 2019 derekán!

Olvass szakmai blogokat!

Először is, webáruház-tulajdonosként jópár online szolgáltatás ügyfele vagy te magad is. Ezeknek a szolgáltatásoknak nagyon gyakran van saját szakmai blogjuk, amiben olyan anyagokat tesznek közzé, amelyek értékesek lehetnek az ügyfeleik számára. De magáról a szolgáltatásról is megtudhatsz innen olyan infókat, amelyek mondjuk egy hírlevél vagy státusz-e-mail kereteibe nem férnének már be, így nem jutnak el hozzád.

Először is, nagyon valószínű, hogy a webáruházad bérelt motoron fut, vagy ha még nem, akkor hamarosan azon fog, mert a fejlesztési versenyt szinte képtelenség velük bírni.

A legnépszerűbb magyar webáruházmotorok, az UNAS és a Shoprenter is működtetnek blogot. Talán nem meglepő, hogy a globális piac királya, a Shopify is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy saját blogja mértékadó e-kereskedelmi szakmai forrás legyen.

Számos partnerünk használja a SalesFormot, ők is rendszeresen írnak az automatizáció és a fintech legújabb trendjeiről.

A Kosárérték rendszeres olvasásával könnyen képben lehet maradni az e-kereskedelem általános helyzetével, újdonságaival kapcsolatban. Mi pedig itt, a Webshippy blogján a webáruház-tulajdonosok számára fontos témákat tartjuk szem előtt. Az a célunk, hogy minél hasznosabb, gyakorlati tudást adjunk,  úgyhogy érdemes feliratkozni a hírlevelünkre!

Rendszerezd a blogforrásaidat!

Persze számos határterület van, és az élet nem csak a webshopból áll, még ha ezt néha nehéz is elfogadni.

Érdemes többféle forrásból tájékozódni. Webáruház-tulajdonosok számára fontos téma lehet a SEO, aminek ürügyén mindenféle érdekességről ír a The Pitch. A digitális nomádok és szabadúszók virtuális Mekkája a FreelancerBlog. Egy dinamikus vállalkozó számára fontos témák lehetnek még a hatékonyság, a mindfulness, az egészséges életmód vagy a work-life balance, nem fogunk mindenre példát hozni, az üzenetünk ezzel csak az, hogy érdemes egy megfelelően válogatott, karbantartott listát összeállítani számunkra aktuálisan értékes blogokról, és azok rendszeres követését a heti életritmusba beilleszteni.

Ez utóbbi, a rendszeresség elérése, a mai interneten jóval nehezebb, mint 10 éve, de még van rá megoldás: ezek az ún. RSS-olvasók, mint a Feedly, vagy a The Old Reader. Ezekbe egyszerűen bele lehet dobálni a minket érdeklő blogok címeit, és innentől automatikusan behúzzák az új posztokat. Egyszerű és áttekinthető használati módot kapunk így, és ezzel valóban nem maradunk le semmiről, ha nem akarunk, szemben a Facebook posztok káoszával és a mailboxba érkező hírlevelek esetlegességével.

Témakövető Appok

Sokak számára azonban már nincs visszaút, és inkább rábízzák magukat az aggregátorokra és az algoritmusokra: ajánljon nekem a gép! Erre a funkcióra jó példa a Flipboard, amibe betápláljuk a minket érdeklő témákat, és egy folyamatosan ingyenesen elérhető, tetszetős online magazint kapunk, ami sosem ér véget. Hasonló elven működik a Google News alkalmazása is.

Használd a LinkedInt tájékozódásra is!

A LinkedIn ügyesen rámanőverezte magát a “szakmai Facebook” vonalra. Míg a privát közösségi média platformjainkon egy kicsit azért mindig ciki munkáról posztolni, a LinkedInen ez éppen fordítva van. Érdemes beazonosítani azokat a személyiségeket, akik nekünk szakmailag értékesek lehetnek, mert sokan publikálják itt rendszeresen gondolataikat, szabadon követhető módon.

De nemcsak magánszemélyek, hanem cégek és márkák is egyre komolyabban veszik a LinkedInt, érzékelve a Facebook-Instagram felszínesebb, marketingnehéz irányultságait. Itt egyszerűen könnyebb komolyabb dolgokról beszélgetni, és sokszor éppen erre van szükség.

Csatlakozz online csoportokhoz!

A Facebooknak természetesen vannak hasznos oldalai, például az, hogy online platformot kapunk arra, hogy információt cseréljünk a hozzánk hasonló érdeklődésűekkel. A tacskós, horgászos és használtcikkes csoportok mellett érdemes átgondolni az üzleti dimenziókat is, ugyanúgy ahogy a blogoknál. Aktív és izgalmas csoportokat találhatunk a webshop-motorunk használói körében, digitális marketingeseket, különböző online feladatokra alkalomszerűen felbérelhető szabadúszókat és virtuális asszisztenseket, és kifejezetten e-kereskedelmi csoportok is vannak. Mindez a magyar és angol nyelven is tanulságos lehet számunkra, és LinkedInen is komoly szakmai közösségek érhetők el!

Járj el meetupokra!

Az online világ fejlődésének váratlan pozitívuma, hogy az offline térben is könnyebb szervezni érdekes, izgalmas dolgokat. A Meetup.com a tematikus rendezvények online gyűjtőhelye.

A “meetupolás” évek óta nagyon megy Magyarországon is. Van abban valami egészen egyedien érdekes élmény, amikor elmész élőben találkozni személyesen ugyan neked még ismeretlen emberekkel, de akikkel konkrétan egy hajóban evezel. Ugyanazok a problémáitok, hasonlóan gondolkodtok a világról, és egy hasonló történetnek vagytok különböző fázisaiban, ezért mindenki tanulhat a másiktól.

Nem mellesleg ez persze óriási netwörking lehetőség is, üzleti és szakmai értelemben is. És naná, hogy van már e-kereskedelmi meetup is!

A Webshippy és a Kosárérték együtt indított el egy E-commerce meetupot, az első alkalom Május 21-én lesz!

Ezen az első eseményén megtudhatod, hogy más kereskedők hogyan indultak el a skálázható növekedés útján, találkozhatsz hasonló gondolkodású online vállalkozókkal és egy támogató közegben megoldást találhatsz az éppen aktuális kérdéseidre, problémáidra.

A rendezvényen lehetőséged lesz meghallgatni három sikeres webáruház történetét, akiket az aktuális házigazdánk kérdez a növekedés trükkjeiről, az akadályokról és a megoldásokról. Amennyiben szeretnéd, lehetőséged lesz 1 percben bemutatni a vállalkozásodat, vagy megosztani az aktuális legnagyobb kihívást az életedben, hátha a közönségből valaki pont Neked tud segíteni.

Szerintünk a meetup egy olyan tevékenység, ahol a befektetett időd többszörösen hasznosul, minden más tájékozódási formához képest! Töményen kapod az inspirációt, az információt és azonnali továbblépési lehetőségeket az új ismeretségek révén. Érdemes gyorsan regisztrálni!

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk