Innováció a nemzetközi e-kereskedelmi logisztikában

Olvasási idő: 4 perc
webshop szállítás külföldre webshippy

Az elektronikus kereskedelemben hatalmas és folyamatosan növő potenciál van, azonban a határai egy akkora országban, mint Magyarország hamar elérhetők és ha egy egyedi termékkel és egy jól sikerült marketing stratégiával gyors növekedésre teszünk szert, hamar érezhetjük, hogy az alig több, mint tízmilliós lélekszám keretekbe szorítja a vállalkozás növekedését.

A nemzetközi terjeszkedés új piacokat jelenthet, de a nemzetközi logisztikában a kihívások hatványozódnak és a hibázás egyre drágábbnak bizonyul. A csomagszállítási díjkalkulációk bonyolódnak, az utánvétes csomagküldés lehetősége korlátozódik és az Unión kívüli értékesítésnél a vámügyintézés a feje tetejére tudja állítani még a gyakorlott e-kereskedőket is.

Mindezeket felismerve érezte úgy az egyik legnagyobb nemzetközi logisztikai óriás, a DHL vezetősége, hogy a folyamatosan növő igényekre, megfelelő válasszal kell reagálni és az első sorban B2B fókuszú cég kapuit érdemes a B2C online kereskedelem irányába is megnyitni. Sikerült is, még hozzá olyan eszközökkel és szolgáltatásokkal, amikkel a nemzetközi szolgáltatókat megelőzve elsőként rukkoltak elő, megteremtve az országon belüli szállítmányozó és futárcégek kényelmi termékeinek megfelelő, nemzetközi alternatíváit.

John Pearson a DHL nyitóünnepségen
John Pearson a DHL nyitóünnepségen

A Webshippy olyan nemzetközi cégek fulfillment partnereként, mint a Nanushka, a UXStudio, vagy a MindClash Games, a DHL kiemelt partnereként részt vehetett a mai ünnepélyes fogadáson, ahol a vállalat új, 13.000 m2 -en elterülő, ultramodern szortírozó üzemét avatták fel. Az ünnepségen John Pearson, a DHL Express Európa régióért felelős vezérigazgatója beszédében kiemelte a vállalat online kereskedelem felé történő intenzív nyitásának fontosságát, valamint emlékeztetett a cég alapelveire, amik a webáruházak számára alapvető értékkel bírnak majd a jövőben: “Latest pickup, earliest delivery.” Az online vásárlás során a szállítási idők kiemelt fontosságúak, ezért a DHL továbbra is arra törekszik, hogy a csomagokat napon belül a lehető legkésőbb vegye fel és másnap a legkorábban kézbesítse.

DHL logisztika 1
DHL logisztikai üzem 1

A Ferihegy 1 területén elhelyezkedő, 8 milliárd forintból kialakított központ az irodák mellett az egyik legmodernebb csomagszortírozó rendszernek ad otthont, ahol a futószalagokra érkező csomagok 10 km/h sebességgel haladnak át a lézeres vonalkódolvasó kapukon, ami után a megfelelő irányba száguldva útra indulnak a címzettekhez robogó kamionokba. A nemzetközi küldemények az épület végében elhelyezkedő hatalmas ajtó felé haladnak, ami a lipcsei központi elosztóba induló Airbus repülőgép raktere felé irányítja őket. Elképesztő volt látni azt a dinamizmust és szervezettséget, ami meghatározta ennek az első sorban e-commerce csomagokra kialakított, gigantikus létesítménynek a működését, mely óránként 6.000 csomag feldolgozására képes.

DHL logisztika 2
DHL logisztikai üzem 2
DHL logisztikai üzem 3

A nemzetközi e-kereskedelmet könnyítő szolgáltatások

A modern technológián túl a DHL számos olyan hozzáadott szolgáltatást vezet be, ami elsősorban a hazai futárcégek kínálatában volt eddig elérhető.

Egyszerűsített árazás

Az összetett, bonyolult árképzések helyett az ecommerce vállalkozások számára egy sokkal könnyebben megérthető és áttekinthető árazási struktúrát alakítottak ki, ami kevesebb súlyhatárt tartalmaz és általa kalkulálhatóbbak lesznek a szállítási költségek. A Webshippy ügyfelei számára ezek a kedvezményes konstrukciók már kis volumen mellett is elérhetők, és a valós idejű webáruházi rendelés-szinkronizáción keresztül könnyedén, rövid idő alatt megkezdődhet a nemzetközi piacok felé történő nyitás. A nemzetközi szállítási díjak egyre konszolidálódnak, így egyáltalán nem szokatlan már az, hogy egy webáruház Magyarországról szolgáljon ki amerikai vásárlókat napi szinten.

Kézbesítés a címzett által megadott lokációra

Az országon belül tevékenykedő futárcégek hozzáadott kényelmi szolgáltatása most már nemzetközi csomagszállítás esetén is elérhető: a csomagok kiszállításának napján a címzettet SMS üzenetben értesítik, akinek lehetősége van más szállítási címet megadni, vagy a több-ezer nemzetközi csomagpontra történő kézbesítést választani. A szolgáltatás az alapárban benne van.

Csomagvisszaküldés

Az online vásárlók nemzetközi privilégiuma a vásárlást követő elállási jog, mely szabályozásoktól függően 14 vagy 30 nap gondolkodási időt ad a vevőknek, hogy bármilyen magyarázat nélkül meggondolják magukat és visszaküldjék a terméket. Ezt megkönnyítendő került bevezetésre a pick and return szolgáltatás, amivel az exporthoz hasonló kedvezményes díjazáson valósítható meg a csomagok visszajuttatása a feladási helyre. A Webshippy rendszerében ez egy gombnyomással megoldható, így a címzett egy automatikus emailben kapja meg a számára legenerált szállítólevelet és futárcímkét, amivel visszaküldheti a nem megfelelőnek vélt árucikkeket. A divatszakmában sajnos viszonylag nagy a csomagok visszaküldésének az aránya és sok cég, mint például a Nanushka is hozzáadott értéket teremt a vevőinek azzal, hogy ingyenes visszaküldési lehetőséget biztosít nekik. Ez a funkció a Webshippy admin felületén könnyedén bekapcsolható és ilyenkor minden kiküldött csomagba belekerül egy visszaküldési nyomtatvány, valamint az előre legenerált címke, amit a vevőnek már csak fel kell ragasztani a küldeményre.

Egyszerűsített vámügyintézés

A nemzetközi vámügyintézés egy folyamatosan változó, rengeteg buktatót rejtő terület. A Webshippy -nél igyekszünk megtenni mindent, hogy a nemzetközi vámolási eljárásokkal kapcsolatos tudásanyagot átadjuk partnereinknek és az online rendszerünkben minden ehhez kapcsolódó beállítási és testreszabási lehetőséget elérhetővé tegyünk. Ügyfeleink központilag állíthatják be, hogy a vámügyintézés a vásárlóikra tartozik, vagy átveszik tőlük ezt a feladatot. Utóbbi esetben a vámügyintézést a DHL végzi, akinek minden szükséges dokumentumot előkészítünk, hogy a folyamat minél gördülékenyebb legyen. Az egyes csomagok vámügyintézési preferenciái egyénileg is állíthatók, így megjelölhetőek a termékmintákat tartalmazó, valamint a különleges vámeljárást igénylő csomagok.

Konklúzió

A nemzetközi e-kereskedelem sem marketing, sem logisztikai oldalról nem annyira egyszerű, mint ha országon belül értékesítenénk, viszont egy korlátolt méretű piac helyett hatalmas vásárlóerővel számolhatunk, ahol ha az árrésünk egy kicsit nagyobb teret enged a logisztikai költségeknek, akkor óriási többletforgalmat érhetünk el. Szerencsére vannak olyan nemzetközi logisztikai szolgáltatók, mint a DHL, akik mind árban, mind szolgáltatások tekintetében igyekeznek megkönnyíteni a határokon átnyúló törekvéseinket. A Webshippy kiszervezett logisztikai megoldásainak és egyedi fejlesztésű rendeléskezelő rendszerének köszönhetően mind a vámügyintézés, mind a visszaküldött csomagok kezelése gyerekjátékká válik.

Ismerd meg, hogy a Webshippy Fulfillments milyen szolgáltatásokat kínál a számodra.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk