Instagram marketing

Olvasási idő: 5 perc
instagram_hirdetes

Habár ez a felület az eddig bemutatottak közül talán a legegyszerűbben kezelhető, itt is megvannak azok a szabályok, amikkel érdemes tisztában lenned ahhoz, hogy maximálisan kihasználd a lehetőségeket.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Insta szabályok

  • Az egyik, ha nem a legnagyobb hiba amit elkövethetsz, ha az Instagramot egy termékkatalógusként kezeled. Igaz, hogy felfogható képek gyűjteményeként is, de tévedés lenne azt gondolni, hogy elegendő ha csak simán fogod a termékeidet, befotózod majd időről időre feltöltöd Instagramra. Ezzel nemhogy vásárlókat, de még követőket sem fogsz gyűjteni. Egészen máshogy kell hozzáállnod ehhez a platformhoz.

    Olyan tartalmakat kell megosztanod, ami hatást vált ki az Insta közösségből.

  • Próbáld kontextusba helyezni a termékeid. Szerepeljenek a képen, de ne direktben ezeken legyen a hangsúly. Például mutasd meg ezeket használat közben. Ha külső szemlélőként nézed a képet, akkor összességében csak egy finom utalásként éld meg egy adott termék megjelenését. Akkor jársz jó úton, ha inkább egy életérzésről szól a kép, ami az adott termékhez, vagy a webshopod által vallott értékekhez kapcsolódik, és nem pedig csak egy termékről szól.
  • Az Instagramon egy adott kép alá nem tudsz linket elhelyezni, egyedül a profilod bio-jába rakhatsz hivatkozást. Ettől függetlenül, elhelyezhetsz itt linket, de számíts arra, hogy óriás forgalmat nem fog generálni. Inkább csak akkor helyezz el itt dedikált linket, ha valami fontos dologra szeretnéd felhívni a figyelmet, mint például kiemelt akciók, nyereményjátékok stb.
adidas shoppable tag
  • Ha a konkrét URL-eket nem is, de a termékeket megjelölheted a shoppable tag címkével, ami által a felhasználó könnyen eljuthat webáruházadba. Ehhez nem kell mást tenned, csak kösd össze üzleti Instagram fiókodat a Facebook oldaladdal, utóbbin hozz létre ún. Termékkatalógusokat, majd csak egyszerűen jelöld meg termékeidet az Insta képeiden. Ez a módszer új utakat nyitott az Instagramról származó konverzióknak. A termékek leírását és árait jeleníti meg elsősorban a címke, ahonnan a user könnyen továbbjuthat webshopodba.
  • Bátran használj hashtageket, mert ez a módja annak, hogy bárki rád találhasson. De azért ne vidd túlzásba! Egy kép alá maximum 5-10 darab, jól megválasztott hashtag az ideális. Ha szeretnéd, hogy külföldről is megtaláljanak, akkor elsősorban angol kifejezéseket használj. A hashtagek kiválasztásánál ügyelj arra, hogy kellően kifejezőek legyenek: lehet köztük általános, nagy népszerűségnek örvendő és specifikusabb is, így azok is rád találhatnak, akik kifejezetten ilyet keresnek, de olyanok is, akik csak böngésznek a tartalmak között.
thebodyshop insta
lego insta

Influencerek

A webshopok nem csupán direkt módon, saját profillal hódíthatnak az Instagramon, hanem influencereken keresztül is. Egyre több ismert ember dönt úgy, hogy a meglévő karrierje mellett beleveti magát az online világba és jellemzően vloggerként a YouTube-on és/vagy Insta szereplőként tűnik fel. Mindkét esetben a céljuk, hogy minél több követőt szerezzenek.

A legsikeresebbek influencerként már olyan tömegeket mozgatnak meg, ami az egyes cégek figyelmét is felkeltik és igazi marketing potenciált látnak bennük.

douglas kiss ramóna insta
adidas istenes bence promó

Egy-egy influenceren keresztül újabb és újabb tömegekhez érhetünk el, akár úgy, hogy egy konkrét terméket, termékcsaládot reklámoznak, akár úgy, hogy a márkához köthető egyfajta életérzést közvetítik. A rajongási faktorról nem szabad megfeledkezni, hiszen vannak akik teljesen vakon, buzgón követik a kedvenceiket és másolják őket amiben csak tudják: ugyanazokat a ruhákat, ékszereket, kozmetikumokat stb. veszik. Vásárlásösztönzésre direktebb módon, influencerhez köthető kuponkóddal is sor kerülhet, ezzel a módszerrel nyomonkövethető és utólag elemezhető, hogy egy-egy ilyen influencer kampány mennyire bizonyult sikeresnek.

dobó ági promó instán

Ha megnézzük a legnépszerűbb hazai Instagram szereplők képeit, akkor lehet látni, hogy vannak akiknél az ilyen reklám jellegű tartalmak már a posztjaik többségére igazak. Influencerként figyelni kell az egyensúlyra, mert a túl sok reklám miatt egy idő után veszít(het) hitelességéből.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk