Tuti tipp az értékesítésben: a termékeidhez kapcsolódó területek kiaknázása

Olvasási idő: 5 perc
webshop_kapcsolodo_teruletek

A webáruházadban árult termékekhez kapcsolódó témák és területek feltérképezése hasznos lehet számodra a marketing stratégiád megtervezésénél.

Ha például egy szelfi botokat áruló webshopot csinálsz, akkor tudod, hogy a termékedet olyanok használják, akik sokat utaznak, kirándulnak. Gyakran használják a telefonjukat. A képeiket gyakran nézegetik. Máris azonosítottál 2-3 olyan kapcsolódó területet, amire fel lehet húzni a marketinget. Mert meg tudod őket szólítani mobiltelefonos témákkal. Ami lehet egy-egy új fotós app. Vagy egy power bank, hogy ne merüljön le a telefonjuk használat közben. Vagy írhatsz arról, hogy hol vannak a legjobb szelfi készítő helyek.

A lehetőség tehát mindenki számára adott, hogy felfedezze ezeket a kapcsolódó területeket.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Hogy lehet a gyakorlatban felfedezni ezeket a kapcsolódó témákat? Erre meglepően sok megoldás létezik. Nézzünk is meg párat ezek közül a gyakorlatban.

Kérdezd meg a vevőket

Egyszerűnek hangzik, mégis kevesen teszik meg. Nem kell mást tenni, mint megkérdezni a vevőket, hogy mennyire elégedettek a termékkel, mikor szokták használni. Néha olyan érdekes dolgokat tudhatsz meg, amire nem is gondoltál volna soha. A lényeg, hogy jó kérdéseket tegyél fel, ne csak az általános dolgokat. Mégis hol lehet ilyenekre bukkani? Például a neten.

Tegyél fel kérdéseket

Az angol https://answerthepublic.com weboldal lényege, hogy meg tudsz adni egy kifejezést, amihez kapcsolódóan nagyon sok kérdést sorol fel az oldal. Méghozzá olyanokat, amikre az emberek keresnek. Innen pedig nem nehéz a saját témádat angol nyelven körbejárni.

Itt például a „sunglasses” keresésre vonatkozóan dobja vissza a kérdéseket a rendszer. A kapcsolódó kérdések között olyan témák is felmerülnek, mint az:

  • UV szűrő képesség,
  • a repülés,
  • a horgászat.

Merthogy számos olyan kapcsolódó területe van a napszemüvegeknek, amikre nem is gondolunk. Ha például napszemüvegeket árulsz, akkor máris rájöttél, hogy fel tudod venni a kapcsolatot egészségügyi blogokkal, ahol a napszemüvegek UV szűrési hatásáról beszélhetsz. Hogy ez mégis miért fontos, és hogy kell „jó napszemüveget választani, ami védi is a szemet és nem csak menőn néz ki”. Vagy hogy milyen szempontokat érdemes egy horgásznak figyelembe vennie vagy akár egy olyan embernek, aki repülni szokott.

Máris elindulhatsz, hogy horgászattal vagy repüléssel kapcsolatos oldalakat keress, mint kapcsolódó területek. Ezzel pedig olyan kapukat nyithatsz meg, amikre a versenytársak biztos nem gondoltak.

Mások ezt vették még

Vegyünk egy egyszerű terméket. Egy USB to Lightning kábelt például. Ha felmész Amazonra, akkor nagyon sok ilyen terméket találsz.

Ha pedig az adott termék oldalán legörgetsz alulra, akkor több olyan terméket is találsz, amit gyakran szoktak együtt vásárolni ezzel a kábellel. Ez a „Frequently bought together” rész az Amazonon. Itt máris látod, hogy töltő fejet és szivargyújtós töltőt is szoktak hozzá venni.

Mire jó ez nekünk?

Hát arra, hogy a szivargyújtó máris ad egy jó ötletet. Mivel a szivargyújtót szinte biztosan autóban fogják használni, ezért az autós közönség egy jó célközönség lehet, akit meg tudsz szólítani. Így érdemes körbenézned, hogy vannak-e olyan autózással foglalkozó blogok, akikkel együtt tudsz működni. Például írsz hozzájuk egy összefoglaló cikket, hogy milyen autós telefon töltési megoldások vannak, melyiknek milyen előnye és hátránya van. És ezzel is növelheted a saját elérésedet, márkaismertségedet.

Ezek a termékkapcsolások sokat segíthetnek abban, hogy kapcsolódó területeket fedezz fel, ahol meg tudsz jelenni valamilyen tartalommal. Vagy akár együttműködést is alakíthatsz ki ezekkel a cégekkel, blogokkal. Akár affiliate jutalék szinten is, amikor fizetsz minden egyes általuk hozott vásárlóért. Ez jellemzően egy win-win lehetőség.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk