Képek keresőoptimalizálása

Olvasási idő: 5 perc
kepek_seo

Miért fontos a képek keresőoptimalizálása?

A keresőoptimalizálás során sokan egyáltalán nem használják ki a képekben rejlő SEO lehetőségeket. Egy webáruházban pedig igen fontos szerepet töltenek be a termékekről készült képek. Lássuk, hogy milyen hatást érhetsz el egy-egy jól optimalizált képpel!

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!
Kép keresőoptimalizálása a találati listán

A képen jól látható, hogy a fekete hajszárító keresési kulcsszó esetében képtalálatok jelennek meg a találati lista élén. Képtalálatokat leginkább akkor kapunk egy keresés során, ha maga a kulcsszó képtalálatot indokol, további feltétel pedig, hogy az adott kulcsszóra ne fusson Google Ads hirdetés. Egy-egy jól optimalizált képpel tehát számos leendő vásárlót csalogathatsz a webáruházadba.

Leggyakoribb hibák a képek keresőoptimalizálása során

Persze egyáltalán nem mindegy, milyen képeket használsz fel. A webáruházad termékképeit lehetőleg egy profi grafikus vagy fotós készítse. Véletlenül se “vedd kölcsön” a versenytársaid által is használt sablonos katalógusfotókat, hiszen nagyon steril hatást keltenek. A Google ráadásul duplikált tartalomként fogja érzékelni az újrafelhasznált képeket. Így valószínűleg a te képed ki fogja hagyni a képtalálatok közül, hiszen már másoknál elérhető ugyanaz a fotó.

Mielőtt véglegesen feltöltenéd az összes termékképet a webáruházadba, érdemes végignézned, hogy milyen gyakori hibák léphetnek fel a képek keresőoptimalizálása során. Ha szeretnéd, hogy a weboldalad villámgyorsan betöltődjön és a Google is szeresse, akkor az alábbi listában szereplő pontokat érdemes elkerülnöd.

1. Rossz fájlnév

A rossz fájlnév az egyik leggyakoribb probléma a képek keresőoptimalizálása során. Meglepően sok webáruházba töltenek fel képeket a különböző szoftverek vagy fényképezőgépek által automatikusan generált elnevezésekkel. Arra is sok példát lehet látni, hogy a webmesterek valamilyen fantázianevet adnak a képeknek. Ezek mind-mind rossz technikák. Ehelyett sokkal jobb egy rövid, de beszédes fájlnevet választani, ami pontosan leírja, hogy mi látható az adott képen.

A hajszárítós példánál maradva a következő logikát érdemes követni a fájlok elnevezésénél: a fájl neve tartalmazza az adott márkát, a típust és a színt. Ez a gyakorlatban a következőképpen néz ki:

scarlett-SCHD70T02-fekete-hajszarito.jpg

A fájlnévben érdemes a szóközök helyett kötőjeleket használni és kerülni az ékezetes karaktereket. Továbbá természetesen érdemes elkerülni a kulcsszóhalmozást:

Például: fekete-hajszarito-fem-hajszarito-markas-hajszarito.jpg

Az utóbbi módszer biztosan nem fog jó eredményre vezetni.

2. Rossz fájlkiterjesztés

A legnépszerűbb webes fájlkiterjesztések a jpg és a png. Ennek megfelelően ezt a két kiterjesztést érdemes alkalmazni. Png-t áttetsző hátterek esetében ajánlott választani, ennek a webáruházak esetében szintén nagy jelentősége lehet. Mozgóképeket pedig a gif kiterjesztésben ajánlott feltölteni.

3. Hiányos alternatív szöveg

Miért fontos az alternatív szöveg (alt text) kitöltése?

A keresőrobotok és gyengén látók számára az egyik legfontosabb mező a helyettesítő szöveg, amelyet minden esetben érdemes kitölteni. Ez a rövid leírás árulja el igazán, hogy miről szól a kép. Az előző esetben például tökéletes alternatív szöveg lehet:

SCARLETT SCHD70T02 jó ár-érték arányú fekete hajszárító.

A helyettesítő szöveg abban az esetben is megjelenik, ha a gyenge internetkapcsolat miatt nem töltődnek be az oldalon található képek. Ilyenkor a böngésző az alt textet mutatja meg a webáruházadban vásárló felhasználók számára.

4. Cím és felirat hiánya

Ugyan csak két apró mezőnek tűnik a kép a címe és felirata, de mindenképp érdemes kitölteni őket a képek keresőoptimalizálása érdekében.

A képnél megadott cím akkor jelenik meg, ha a felhasználók a kép fölé húzzák a kurzort:

Laptop kép keresőoptimalizálása

A kép feliratot pedig egyszerűen képaláírásként is lehet használni:

Egy hálózati csatlakozó kép felirat keresőoptimalizálása

5. Túl nagy fájlméretú

A képek keresőoptimalizálása során az egyik legfontosabb tényező a fájlméret, amit elsősorban a kép felbontása befolyásol. Nincs értelme rengeteg pixelt megjeleníteni, hiszen a webáruházad vásárlói nem 4K-s televízióról, hanem jellemzően mobiltelefonról fognak vásárolni.

A helyes felbontás meghatározására nincsenek aranyszabályok, ez preferencia és termék kérdése, de érdemes 1000 és 2000 pixel között tartani a felbontást. A fájlméretet pedig a kép veszteségmentes tömörítésével lehet drasztikusan csökkenteni. Ehhez a legjobb ingyenes képtömörítő a tinyjpg.com vagy a tinypng.com.

Oldaltérkép képekhez

Nem utolsó sorban pedig érdemes külön oldaltérképet készíteni a webáruházadban található képek számára is. Ezzel még tovább fokozható a képek keresőoptimalizálása a weboldalon.

A Google hivatalos tájékoztatóját a linkre kattintva el is olvashatod.

A képek keresőoptimalizálása tehát egy olyan SEO lépés, amelyet nem szabad kihagyni a webáruház keresőoptimalizálási stratégiájából. Ezeknek a lépéseknek a betartásával már sokkal többet tehetsz meg, mint a versenytársaid!

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk