E-commerce koronavírus idején

Olvasási idő: 4 perc
megáll a kereskedelem és a élet Kínában

Tombol a víruspánik a világban, már a sarki kínaiba sem szívesen térnek be az emberek egy jó illatos-omlós csirkére. A globális e-kereskedelmi rendszer is recseg-ropog, miközben Kína nagyvárosai karanténba záródtak. Mit lehet tenni ezekben a vészterhes időkben, hogyan tudjuk kikerülni az akadozó kínai importot? Van megoldás!

Kínában, a világ legnagyobb kereskedelmi és gyártási központjában látszólag megállt az élet. 

Egy kedves ismerősünk Shanghai-ból küldte ezeket a döbbenetes fényképeket. A 34 milliós megapolisz utcái konganak az ürességtől, mint egy posztapokaliptikus sci-fiben. Kínában most a szemünk előtt zajlik egy extrém társadalmi kísérlet: hogyan lehet egy globálisan meghatározó gazdaságot és társadalmat működtetni úgy, hogy szinte senki sem mehet sehová? 

A csoda az, hogy látványos összeomlás eddig nem történt, de az persze tény, hogy a kereskedelem megsínyli ezt, egyrészt a korlátozott logisztikai lehetőségek, másrészt pedig az önkéntelen “bojkott” miatt, amivel a világ fogyasztói sújtják most a Kínából érkező termékeket.

Ezt mindenhol a világon érzik, érezzük mi is: a turbulenciák bizony megjelennek a magyar e-kereskedelem áramlásában. A koronavírus miatt a termékek késnek, vagy befagytak, mindenki kivár, reménykedve abban, hogy hamarosan sikerül legyőzni a betegség terjedését és minden visszatér a normál kerékvágásba. 

Csakhogy a kereskedelemben “the show must go on”, ahogy a mondás tartja, ezért mindenki keresi az alternatívákat, például az olyan európai beszállítókat, ahol még vannak nagyobb készletek, akikkel esetleg ki lehet húzni ezt a bizonytalan időszakot.

A legnagyobb nehézségekkel a dropshippingesek szembesülnek. A dropshipping a 2020-as évek legforróbb e-kereskedelmi trendjének tűnik, a lényege az, hogy egy akár teljesen “üres”, tehát saját termékeket nem is forgalmazó webshopot készítünk, amibe beágyazhatjuk más webshopok termékeit, vagy ha már vannak forgalmazott termékeink, akkor is beilleszthetjük közéjük ezeket, ha például jól illeszkednek a mi termékkörünkbe. Ez teljesen virtuálisan is megoldható, és az így eladott termékkel az eredetileg azt forgalmazó webshop és a dropshipper is jól jár. A témát alaposan körbejártuk ebben a cikkben.

A dropshippingre fókuszálók számára most nagyon fontos, hogy valahogy diverzifikálják a kínálatukat, és próbáljanak meg leválni a kínai importról, hiszen nincsenek saját készleteik és tartalékaik, és pont a számukra legfontosabb “just-in-time” megrendelésekre van legkárosabb hatással az, hogy napokig vesztegelniük kell az óceánjáróknak, hogy alacsony kapacitással vagy egyáltalán nem működnek a gyártóüzemek.

 Ez természetesen nem könnyű, de vigasztaljon minket a tudat, hogy minden európai kereskedő hasonló cipőben jár, a vírus átka mindenkit sújt – a kérdés csak az, ki hogyan alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez.

Szerencsére tudunk gyakorlati tippet is adni: az elmúlt hetekben élesítettük Magyarország első logisztikai szolgáltatásokkal integrált dropshipping piacterét, a Dropshippy-t, és a szolgáltatás sikere egyelőre túlszárnyalja a várakozásainkat. Az eladások drasztikusan növekednek, több új webáruház is felállt az indulás óta, ami erre a piactérre specializálta magát, illetve sok új tranzakció jön létre annak köszönhetően, hogy a már korábban is működő webshopok ezzel a lehetőséggel élve bővítették saját kínálatukat. Sőt, a Webshippy ügyfélkörébe tartozó olyan világszerte ismert nagykereskedők, mint például a BUTLERS is, elérhetővé tették a termékeiket a rendszerben, és már sikeresen realizáltak eladásokat a dropshipping partnerek webáruházain keresztül! A tranzakció nagyon egyszerű, mert amikor az értékesítő webáruház elad egy terméket, azt akár kártyás fizetéssel beszerezheti az eredeti forgalmazótól, akár naponta egyszeri vásárlással, csomagban.

Mivel a rendszerbe csatlakozó webshop üzemeltetője számára látható a nagykereskedelmi ár és az ajánlott fogyasztói ár, mindenki számára gyümölcsöző együttműködést tud hozni ez a platform, és mindez már itt, a Budapest határában lévő raktárban, a Webshippy logisztikai központjában lévő készlettel történik, tehát nem kell várni a bizonytalankodó import termékekre! Minden rendelés 1-3 napon belül megérkezik a vásárlóhoz, akár utánvéttel is.

https://webshippy.com/dropshippy/
A Dropshippy egyszerűen hozzáadja a partnerek termékeit a webshopodhoz, és a budapesti raktárból mi gyorsan ki is szállítjuk a megrendeléseket

A több lábon állás az üzleti világban és az élet minden területén hasznos és előnyös: ez a vírus most megrázza a világkereskedelmi viszonyokat, de jó alkalmat is nyújthat ahhoz, hogy Kína domináns szerepére hagyatkozás mellett energiát fordítsunk alternatív importlehetőségek és a helyi piac felderítésére! Ne feledjük, minél nagyobb a diverzitás, annál erősebb az egész rendszer ellenállóképessége: ez így van a természetben, és a világgazdaságra is teljesen igaz.

Reméljük, hamarosan megáll a vírus terjedése, illetve sikerül tisztább képet alkotni róla, és helyreállhat a rend, hiszen Kína gyengélkedését az egész világon megéreznénk, így vagy úgy. De addig is kísérletezzünk bátran az alternatív e-kereskedelmi lehetőségekkel – hiszen benne van a pakliban, hogy valami olyan megoldásra lelünk, ami akár jobb is lehet a megszokott módszereknél!

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk