5+1 tipp a kuponok hatékony alkalmazásához

Olvasási idő: 5 perc
Kuponok

A webáruházak egyik legjellegzetesebb módszere a kuponkódok használata.

Az érdeklődők táplálása és a vásárlás felé tolása a marketing szerves része, és amikor a vásárlás határán van, egy kuponkód általában csodát tesz, és átlendíti ezen a bűvös határon.

De a teljes képet tekintve nem mindig van ennyire pozitív hatása a kuponozásnak.

Ami azt illeti, erőteljesen márkaromboló lehet.

Mielőtt azonnal akciókat és kuponkódokat kezdesz zúdítani a listáidra és a vásárlóidra, előbb mérlegeld, mik az előnyei és hátrányai.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

A kuponkódok előnye és hátrányai

Előnyök:

  • A kuponkódokat be tudod építeni a marketing stratégiádba, és ezzel ismétlődő vásárlásokat tudsz generálni.
  • Amikor egy érdeklődő a határon billeg, és nem tudja eldönteni, hogy vásároljon-e, akkor pont egy olyan lökésre van szüksége, amit egy kuponkód ad.
  • A kuponkódok virálisan tudnak terjedni. Ha ügyesen marketingeled, jó időben és célzottan, úgy a célközönséged mással is meg akarja majd osztani ezt a remek lehetőséget.

Hátrányok:

  • Pénzbe kerülnek. Sosem a termék árának 100%-át fogod kapni, hiszen akciósan adod el.
  • Meg tudja szokni a célközönséged. Ez azt jelenti, hogy ha gyakran adsz kedvezményeket, akkor ki fogják várni a megfelelő alkalmat, és szinte sosem fognak tőled a teljes áron vásárolni.
  • Amennyiben van egy kitölthető form a kosárnál, ami a kuponkódot kéri, ezzel arra ösztönzöd a vásárlódat (aki már egyébként befogadta a termék teljes árát, hiszen épp most akarja megvenni), hogy keressen kuponkódot a neten. Tehát tulajdonképpen ezzel visszaveted a vásárlási folyamatot.

Ha ügyesen csinálod, és a kuponok negatív hatását az előnyödre fordítod, akkor remek eladást növelő eszköz tud lenni. De hogyan érheted ezt el?

Tanácsok a kuponok használatához

  1. Használd a kuponokat termékkisöpréshez.

Webáruház tulajdonosként nem is kell mondanom neked, hogy a nyakadon maradó készlet bizony nincs jó hatással a profitodra. A raktározás pénzbe kerül, illetve a pénzedet sem tudod másba fektetni, amíg az egy termékpalettában fekszik.

Árukkal telített raktár

Ezért érdemes lehet készletkisöprési akciókat csinálnod. Így felszámolhatod a rajtad maradt készletet, miközben a célközönséged is jól jár közben. Win-Win.

  1. Jutalmazd meg a hűséges vásárlóidat.

Az egyik legbiztosabb módja az ismételt eladásnak az, ha megjutalmazod azokat, akik újra és újra nálad vásárolnak.

Így nemhogy nem rombolod a márkád értékét, de egyenesen építed, hiszen értékeled az ügyfeleidet. Hidd el, ők sem maradnak tétlenek, és sokszor újabb vásárlással vagy ajánlással köszönik meg a kedves ajándékodat.

  1. Vonzz be velük új vásárlókat.

Ha kuponkódot hirdetsz mondjuk a közösségi médiában, akkor az emberek kíváncsiak lesznek, mi mást árulsz még ilyen szuper áron. Mivel csak az adott termék lesz leakciózva, ezért nem vesztesz ezzel jelentősen, de mégis eléred, hogy új, értékes leendő vásárlók jönnek az oldaladra, akiket érdekelnek a termékek, amiket árulsz.

  1. Lendítsd át az érdeklődőket vásárlóvá.

Az egyik legfontosabb dolog egy webshop esetében, hogy minél előbb eladjon valamit egy új személynek. Amikor ez megtörténik, sokkal bensőségesebb lesz a kapcsolat, kialakul egyfajta bizalom, és innentől kezdve sokkal könnyebb lesz rávenni az adott személyt arra, hogy újra vásároljon, vagy megossza a jó élményét az ismerőseivel.

Bizonytalan vásárlók meggyőzése

E célból érdemes kialakítanod olyan automatizmusokat, amik kupont küldenek a látogatóknak akkor, ha többször megnéztek már egy terméket, de mégsem vásároltak, vagy ha kosárba tettek valamit, de a vásárlás előtt elhagyták a kosarat.

  1. Érdemes lehet kuponoldalakról érkező vásárlóknak is eladnod.

Ezek az oldalak egy új marketing csatornaként tudnak üzemelni, és olyan embereket hoz a webáruházadba, akik amúgy nem biztos, hogy megtalálnának téged.

Az egyik leghíresebb ilyen oldal a Bónusz Brigád, de rengeteg más alternatíva is van a piacon.

Bár a kuponok ronthatják a márkádat és hosszútávon az eladásaidat, akkor viszont mindenképp érdemes lehet kedvezményt adni, amikor mindenki más is ezt teszi. Erre az egyik legismertebb példa a Fekete Péntek (Black Friday), amikor szinte mindent kedvezményesen lehet megvenni. Ezt a vásárlók is tudják, ezért elvárják azt, hogy te is kedvezményesen add a termékeidet. Ekkor a márkádat sem kell féltened attól, hogy leértékelődik a sok kedvezmény miatt.

+1. A Black Friday alkalmával például két probléma merülhet fel: az első, hogy nem akciózol, ez a vásárlóidat kényelmetlenül érinti, vagy pedig túl nagy árkedvezményt teszel elérhetővé, ami a presztízsedet ronthatja. Mindig fontos megtalálni az arany középutat, ami elsősorban a célcsoportod igényeitől függ.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk