Látogatottság növelése ingyen – Social media tippek webshoptulajdonosoknak

Olvasási idő: 5 perc
Forgalomtereles

Biztosan Te is kíváncsi vagy rá, hogy hogyan pörgetheted fel ingyen webáruházad látogatottságát a hazai és külföldi célközönség által is kedvelt social media platformok segítségével. A látogatottság növelése és az organikus forgalomnövelés témájában már született egy cikkünk, amely a blogtartalmakra, az influenszer marketingre és a fórumokra fókuszál. Ez a tartalom pedig a Pinterest, a Reddit, az Instagram és a TikTok ingyenes lehetőségeit tárja fel előtted.

Pinterest – Inspiráció és vásárlás felsőfokon

A Pinterest-felhasználók több mint 90%-a szerint a felület nem csupán egy vizuális inspirációs platform, hanem segít nekik, hogy eldöntsék, mit vásároljanak. Hazánkban több mint 1 millió aktív felhasználót érhetsz el a Pinteresten. Úgyhogy itt az idő, hogy létrehozz néhány pint és táblát (kategorizált, egy témában megjelenő pinek összessége), amelyek bármikor „előjönnek” a releváns keresésekre.

Érdemes szép és kreatív tartalmakat megosztanod, mert ha valaki követni kezdi a profilodat (vagy az egyik táblát, amit létrehoztál), akkor az új pinjeid megjelennek a hírfolyamában. A pinekről azt érdemes tudni, hogy mindig hivatkoznak a forrásra, így ha valaki rákattint egy általad készített pinre, azonnal át is ugorhat a webshopodra.

Reddit – Ahol megéri versenyezni

A korábban említett, kapcsolódó blogcikkünkben is esett már szó a Reddit felületén indított „altémafolyamokról”, vagyis subredditekről. Most nézzük meg, hogyan érdemes kommunikálnod ezeken a minden termék- és témakört érintő felületeken!

Vizuálisan, őszintén, és az adott témához teljes mértékben kapcsolódóan. Ha posztolsz egy minőségi termékvideót, vagy egy olyan fotót, amelyen te használod az egyik terméket, és írsz mellé 1-2 őszinte sort, biztosan lesznek páran, akik megkérdezik, hogy hol lehet azt beszerezni. Innentől pedig már könnyedén átterelheted őket a webshopodra a fogalom és a látogatottság növelése érdekében. Az is előfordulhat, hogy más gyorsabban reagál a neked feltett kérdésre, és a tiédhez hasonló terméket ajánl például az Ali Expressről. Ezért érdemes néhány panelmondattal már előre készülnöd az ilyen helyzetekre (magyarul és angolul). Amennyiben a Webshippy dropshipping piacterén található termékeket értékesítesz, számtalan vonzó érvet felsorakoztathatsz a beszélgetésben, például így:

  • Onnan is megveheted, de úgy látom, ebben a webshopban: (webshopod linkje) picit olcsóbb.
  • Nekem nem volt arra 2 hónapom, hogy kivárjam, amíg megérkezik a termék, innen pedig kihozták a rendelésem másnapján.
  • Nézd csak, itt pont van a termékre 10% kedvezmény.
  • Úgy látom, itt utánvéttel is megveheted a terméket, és másnapra ott is van.
  • Lehet, hogy a termék olcsóbb, ahol XY (az előző hozzászóló) írta, viszont a szállítási díj meg sokkal kedvezőbb itt: (webshopod linkje).
  • Én mindig attól félek, hogy a távol-keleti rendeléseim több darabban érkeznek meg (volt már rá példa)… Megnyugtató, hogy ez a webshop (webshopod neve) a Webshippyvel dolgozik együtt, akik a fulfillment úttörői a régióban.

És hogy milyen subredditeken érdemes megjelenned? Az az értékesített termékkategóriától függ, légy kreatív! 2+1 közösséget mindenképp „tájékoztass” a termékeidről:

  • Az r/INEEEEDIT/ több mint 500.000, menő termékre éhes feliratkozóval az egyik legjobb felület
  • Ha pedig különlegességekre vágysz, vagy Te értékesítesz rendhagyó dolgokat, akkor a majdnem 900.000 feliratkozóval büszkélkedő r/DidntKnowIWantedThat is kihagyhatatlan lehetőség.
  • Inspirációgyűjtésre az r/iwantthat subreddit is alkalmas, de a kevés tag miatt feltehetően nem innen fogod levadászni a potenciális vásárlóidat.

„A látogatottság növelése 1 milliárdból” – Instagram

Az Instagramban az a legjobb, hogy 1 milliárdnál is több olyan aktív felhasználót találhatsz, aki alig várja, hogy csatlakozhasson a tiédhez hasonló mikroközösségekhez. A második legjobb pedig az, hogy bármikor ingyen professzionális fiókra válthatsz. Szabadon döntve arról, hogy a közszereplők és művészek számára javasolt „Létrehozó”, vagy a kiskereskedők és helyi vállalkozások számára ajánlott „Vállalkozás” kategóriában próbálsz szerencsét.

Íme, a képlet: a tartalmak közel 80%-ának szépnek, hasznosnak vagy inspirálónak kell lennie. Tehát gyönyörűen beállított fotókkal, könnyen hasznosítható és érdekes tippekkel, illetve motivációs üzenetekkel viszonylag gyors sikert érhetsz el. A hitelesség kulcsfontosságú, úgyhogy lehetőleg kerüld a stockfotók használatát! A maradék 20-30%-ban foglalkozhatsz a termékeiddel, de ezeknél a posztoknál is érdemes (funkciók helyett) a megtapasztalható előnyökre koncentrálnod. A kreativitást mindig meghálálják a követők.
A rendszeresség is kulcsfontosságú! Kövess egy kiszámítható menetrendet, hogy a követők tudják, mikor mire számíthatnak. Itt szabadon válogathatsz a jobbnál jobb közösségi média naptárak között.

A hashtagek használata is hozzásegíthet ahhoz, hogy nagyobb követőbázist tudj felépíteni. Használj rövid és frappáns kifejezéseket, amelyek nem állnak távol a webshopod filozófiájától, vagy amelyek utalnak a termékeid pozitív tulajdonságaira. Ha olyan, könnyen behatárolható célközönséggel kommunikálsz, amelyik rendelkezik ismert, „saját” hashtaggel, akkor használd bátran!

A legfontosabb pedig az, hogy a látogatottság növelése érdekében merj kipróbálni hasznos, könnyen használható template-eket és applikációkat!

TikTok – Nem csak a 20 éveseké a világ!

Ha a TikTokról van szó, akkor inkább a 18-34 éveseké, hiszen a 1,5 milliónál is több magyar felhasználó közel 60%-a ebből a korcsoportból kerül ki. Ezen a közösségi platformon az a legfontosabb, hogy szórakoztató, mozgalmas, az ingerküszöböt átütő videókkal próbálkozz! Nem lesz könnyű dolgod, mert most már itt is nagy a verseny, de a zenék és effektek terén számíthatsz a fiatalos felület beépített lehetőségeire, és azokra az influenszerekre, akik már sokszázezres követőtáborral rendelkeznek TikTokon. A látogatottság növelése az ő bevonásukkal (affiliate program, barter stb.) gyorsabban megvalósítható, de ha szívesen (és ügyesen) készítesz rövid, vidám videós tartalmakat, akkor egyedül is belevághatsz. Ehhez korábban már összeszedtem neked a legjobb, ingyenes videó szerkesztő programokat.

Amennyiben az említett 4 platformon elkezdesz kommunikálni, nagy előrelépésre számíthatsz a látogatottság növelése terén.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk