Organikus forgalomnövelő ötletek, melyekkel Te is hódíthatsz

Olvasási idő: 3 perc
forgalomnoveles_eszkozei

Az „ingyenes” forgalomnöveléshez rengeteg csatornán keresztül vezethet az út. Az idézőjelet azért használtam a mondat elején, mert a most következő lehetőségekhez ugyan hirdetési büdzsére nem lesz szükséged, de az energiádra igen. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen forgalomnövelő ötletek és tartalmak segítségével érheted el célcsoportjaidat, és hogyan vehet rá őket arra, hogy a webshopodon landoljanak. És ha már ott járnak, lehetőleg vásároljanak is!

Figyelem: az organikus forgalomnövelés rengeteg befektetett idővel és munkával jár. Ha ez nem fér bele, akkor inkább hirdetésekkel indulj el, hogy rövidebb idő alatt (de magasabb költségek árán) érhess el sikert!

Most pedig jöjjön a 7 szuper csatorna, ahonnan több látogatót és vásárlót szerezhetsz, mint amennyiről valaha álmodtál.

Blog és vendégcikk – Minőség 🡪 menőség

Blog_forgalomnoveles

Az organikus forgalomnövelő ötletek közül kiemelkedik a blog. Feltéve, hogy érzed magadban az erőt, hogy rendszeresen minimum 7-800 szóban gyárts érdekes tartalmat. Olyat, ami design szempontból is mutatós. Olyan témákban, amelyek érdeklik a célcsoportjaidat, és kapcsolódnak a webshopodban értékesített termékekhez.

Pötyögés közben lehetőleg ne feledkezz meg a kapcsolódó kulcsszavakról és a fontos SEO-szempontokról. A legcélszerűbb egy kulcsszókutatásra épülő tartalomstratégiát követned. Nem elég rag nélküli kulcsszavakat bepakolni a címek, url-ek, különböző címsorok, képek nevei és alt tagjei, kenyérszövegek és metaleírások tengerébe! Tartalmilag is értékesnek és szórakoztatónak kell lenned, plusz arra is figyelni kell, hogy a keresett kulcsszónál milyen típusú tartalmak a menők. Amennyiben az első 5 találat videó vagy termék, akkor nem érdemes blogcikk formátumban próbálkozni.

A kulcsszó-optimalizáláshoz a fenti linken kívül az is segítségedre lehet, ha kihasználod más weboldalak „SEO-erejét”. Ezt a legkönnyebben vendégcikkek formájában teheted meg. Sokat hozhat a konyhára, ha visszalinkelsz forgalmas (és releváns) oldalakról a webáruházadra. Ez nem csak a Google algoritmus miatt fontos. A szakértői pozíciódat is erősíti, ha minőségi oldalakon jelennek meg általad írt cikkek egy-egy a célközönséged számára fontos témában. A minőségi, hiteles tartalom növeli a bizalmat a személyed, a márkád és a termékeid iránt. Az is előny, hogy egy-egy cikk részleteit máshol is felhasználhatod (pl. Facebook vagy Instagram posztokban).

Instagram – a forgalomnövelés királya

forgalom_noveles_social_media

Rengeteg dropshippernek azért nem jön be ez a felület, mert hiányzik náluk a „társadalmi bizonyíték”, ami azt jelenti, hogy nem te állítod magadról, illetve a termékeidről, hogy megbízhatóak, hanem a vásárlóid. Az öndicséret (és a hiteltelen vásárlói visszajelzés) gyanús, de ha sokan állítják egy márkáról/termékről/szolgáltatásról, hogy az jó, akkor a kétkedők is szívesebben kattintanak. Márpedig az Instagramon kiemelkedően adnak egymás véleményére (akár ismeretlenül is) a felhasználók.
Ahhoz, hogy labdába rúghass a platformon, rengeteg minőségi tartalmat kell posztolnod, és muszáj gigantikus követőbázist felépítened. Ez pedig nem fog menni, ha minden második posztod hirdetés vagy nyaralós selfie.

Facebook csoport – Az elkötelezett vásárlók helye

Értékesítési szempontból az a Facebook egyik legnagyobb előnye, hogy mindenre találsz egy több ezer tagú csoportot. És persze létre is hozhatsz hasonlót. Ezen a fronton kiemelkedően fontos az ötletesség, a bátorság, a humor és az interakció (merj kérdezni, és a közönség is merjen véleményt nyilvánítani). Mi más magyarázná, hogy még egy ilyen csoportnak is 25 ezer aktív követője van?

Facebook Marketplace – Forgalomnövelés akár átkattintás nélkül

marketplace_forgalomnoveles

A Marketplace legfőbb előnye a többi hasonló felülettel szemben, hogy itt a felhasználóknak szinte keresniük sem kell. Amennyiben magánemberként olyan kategóriában adsz fel hirdetést, amelyben a célcsoportod tagjai korábban nézelődtek, akkor a „Mai ajánlatok” közt nagy eséllyel meg fog jelenni náluk a terméked. Itt sem hátrány, ha sok pozitív (5 csillagos) értékeléssel rendelkezel, hiszen az mindenki számára látható az „Eladó adatai” szekcióban.

A felület további előnye, hogy a potenciális vásárlók azonnal „irányított” üzenetet küldhetnek neked, át se kell vinni őket a webshopra. Hátránya, hogy ha népszerű terméket értékesítesz, és nem vagy elég pontos/részletes a leírásban, akkor kérdések millióival fognak bombázni az érdeklődők. A 10. kérdéscunami után pedig forgalomnövelés helyett egész más dolgokra fogsz vágyni…

Pinterest és Reddit – Forgalomnövelő ötletek, a nemzetközi vonalhoz (is)

Itthon leginkább a kézműves és kreatív termékek szerelmesei használják ki a Pinterest és a Reddit előnyeit, de ha külföldi célcsoportra utazol, akkor ezzel a két közösséggel is érdemes számolnod. Rengeteg olyan alreddit (a Reddit felületén indított konkrét altéma, amire rengetegen iratkoznak fel) vár rád, ahol imádni fogják a termékeidet és a webshopodat.

Influencer-marketing 2.0

influencer_forgalomnoveles

Elsőre az ingyenes forgalomnövelő ötletek kakukktojásának tűnhet egy influenszerrel kötött együttműködés. Pedig egy jó partnerprogram nem feltétlenül kerül súlyos százezrekbe. Mivel a véleményvezérek is saját brandekkel rendelkeznek, amelyeknek ugyanúgy vannak „szükségletei”, mint a te webshopodnak. Biztosan találsz olyan nano-, mikro- vagy makroinfluenszert, aki nem csak előre fixált bevételben gondolkodik egy együttműködés során.

Forgalomnövelés affiliate programmal

Az egyik költséghatékony lehetőség, hogy a szerződtetett influenszer által generált forgalom alapján adsz 5-20%-ot a profitból. A véleményvezér (és a követői) számára generálhatsz egy speciális kuponkódot, amelynek segítségével nyomon követhetitek, hogy pontosan kik, mikor és hányan vásároltak ezzel a webshopodban. Ebben nincs kockázat, mert ha nem teljesít jól az influenszer által generált tartalom, akkor sem buksz a projekten. Amennyiben pedig özönlenek a vásárlók, mindenki jól jár. A kedvezmény miatt a követők, a teljesítményalapú megállapodás miatt pedig az influenszer lesz kellőképpen motivált.

Barter: forgalomnövelő ötlet, amivel mindenki nyer

Amennyiben megfelelő minőségű, vágyott terméket vagy márkát értékesítesz, könnyebben találhatsz hozzá olyan releváns véleményvezéreket (jellemzően mikroinfluenszereket), akik már azért is szívesen hirdetik a webáruházadban elérhető csúcsminőségű termékeket, hogy ingyen juthassanak hozzá. És persze azért, mert ez segíthet nekik a brandjük megerősítésében, és egy új tartalom létrehozásában.

Bármelyik lehetőséget is választod, kulcsfontosságú, hogy a termék, az influenszer és a követők passzoljanak egymáshoz. Érdemes figyelembe venni, hogy a mikroinfluenszerekhez sokkal szorosabban kötődnek a rajongóik, mint azokhoz a celebekhez, akiket milliók követnek (ilyen-olyan okból kifolyólag). A követői bázis is jóval homogénebb a mikroinfluenszereknél, ami értékesítési szempontból (jelen esetben) előny.

Hazai fórumok – A segítő szándék megtérül

forumok_forgalomnoveles

Biztosan átélted már, hogy egy téged foglalkoztató témánál – a sok érdemi hozzászólás között – fura nevű hozzászólók teljesen irreleváns hirdetéseit kellett átgörgetned ahhoz, hogy választ kapj a kérdésedre. Márpedig a spamelés a forgalomnövelő ötletek Jar Jar Binkse.

Ne te legyél a következő „Minta János”, aki zenélő popcornsütőt ajánl egy botanikai fórumon! Inkább gyűjtsd ki azokat a fórumokat, amelyek tényleg kapcsolódhatnak a termékeidhez! Csak olyan témáknál, beszélgetéseknél, kérdéseknél érdemes ajánlani az oldalt vagy egy terméket, ahol az valóban megoldást nyújthat. És persze mindezt érdemes egy személyes, valódi profilon keresztül, a megfelelő magyarázattal vagy történettel megtenni.

Hidd el, a segítő szándék szó szerint megtérül.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk