Ingyenes videó szerkesztő programok tökéletes termékvideókhoz

Olvasási idő: 5 perc
Ingyenes_vágó_programok

Egy webáruház sikeréhez nagyban hozzájárulhat a minőségi mozgóképes tartalom. Nem véletlen, hogy a vásárlók 90%-a szerint a termékvideók segítenek a döntéshozásban. Mivel a videós tartalom az egyik leghatásosabb módja a konverziónövelésnek, összeállítottunk egy listát, amelyen azok az ingyenes videó szerkesztő programok szerepelnek, amelyekkel Te is gyorsan és könnyen tökéletesítheted audiovizuális tartalmaidat.

Mielőtt rátérnénk a listára, érdemes tisztázni pár dolgot, nehogy hamis illúziókkal vágj bele a projektbe:
Mutasd a videód, megmondom, ki vagy melyik programmal készítetted.

Mutasd a videód, megmondom, ki vagy melyik programmal készítetted.

Számtalan ingyenes videó szerkesztő készít vízjelet, ami sajnos nem mindig derül ki előre. Korábban én is jártam így, és rendkívül bosszantó erre akkor ráébredni, amikor már több órányi utómunkán és egy hosszú renderelésen vagy túl. A vízjel egyébként nem mindenkit zavar, de a vásárlók egy részéből bizalmatlanságot válthat ki, és amatőr érzetet kelt. Természetesen a zavaró feliratokat és logókat el lehet tüntetni az adott videó szerkesztő programok fizetős verzióival.

A határ a csillagos ég, vagy inkább a 720p?

Majdnem mindenkinél alapelvárás, hogy egy videó Full HD-s legyen. Rögzítésoldalról erre ma már minden kamera, fényképezőgép vagy okostelefon képes. Az ingyenes videó szerkesztő programok között azonban vannak olyanok, amelyek pont a felbontásnál húznak egy sokak számára kellemetlen határt, így a felhasználóknak jó esetben is be kell érniük az 1280×720 pixeles (HD) felbontással. Csendben megjegyzem, hogy ez nem feltétlenül baj, hiszen a videók felbontásánál és fájlméreténél a webáruház gyorsaságára (vagyis a látogatók türelmére) is gondolni kell. Telefonról vagy tabletről nézve ez a felbontás is megfelelő lehet, ráadásul egy 4K-s videó vágása (és renderelése) szinte lehetetlen „erőgép” nélkül.

Csinálj, amit csak akarsz!*
(*jövő hétig)

Vannak 7-30 napig ingyenes próbaverzióval futó, profi videó szerkesztő programok, amik valóban kompromisszummentes megoldást nyújtanak (egy ideig). Ha csak 1-2 videó elkészítéséről van szó, akkor érdemes kihasználni ezeket a lehetőségeket.

Most, hogy tisztáztuk az apróbetűs részeket, jöhet a lista.

Vágj online – Basic videó szerkesztő programok a kezdethez


Online Video Cutter – 1.0-ább az 1.0-nál

Kizárólag azoknak érdemes kattintaniuk, akiknél az utómunka egyet jelent azzal, hogy a videó elejéről és végéről levágják a felesleget. Ha ez és egy kis átméretezés minden, amire vágysz, akkor a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb videó szerkesztője az Online Video Cutter. Ugyan van lehetőség mp4, avi, mpg és 3gp kiterjesztésű videók vágására, biztosan nem ez az online platform lesz a győztes, ha zenét vagy feliratot is szeretnél a videódhoz.

ClipChamp videó szerkesztő – Hová lesz, kérem?

Kezdjük a rossz hírrel:

Ez a platform csak azoknak szerez majd sikerélményt, akik legalább 8 GB-os memóriával és 64 bites operációs rendszerrel felvértezett eszközzel vágnak neki a projektnek. Ellenkező esetben az exportálás nem fog menni. Ha viszont ez nem akadály, egy olyan felületen dolgozhatsz ingyen, ahol:

  • Azonnal kiválaszthatod, hogy portré, social, klasszikus szélesvásznú (16:9) vagy a mozivásznon megszokott (21:9) – akarsz-e videót készíteni.
  • Szabadon behúzhatsz néhány stock videót, gifet és hanganyagot egy belső galériából.
  • Több tucat felirat- és áttűnéstípus közül válogathatsz.
  • Egy könnyen átlátható felületen szerkesztheted felvételeidet.

Ez már-már túl szép, hogy igaz legyen. Sajnos az álom csak 480p-s felbontásig válhat valóra ellenérték nélkül. Ugyanis HD-felbontástól felfelé már legalább 9 dollárt kell fizetnünk havonta. Igaz, hogy cserébe korlátlanul vehetjük igénybe a stock hanganyagokat is.

Movie Maker Online – Balról jobbra vagy fentről lefelé kényelmesebb?

Sokan kérdezik, hogy egy jogdíjmentes médiával rendelkező, online videószerkesztő hogyan lehet egyszerre ingyenes és vízjelmentes? Úgy, hogy a felület tele van reklámokkal, és ha a betöltési sebességet nézzük, akkor egy csiga hozzá képest minimum intercity gyorsvonat. Ha ez nem zavar, akkor egy egyszerű, letisztult felületet kapsz, ahol még használható, ingyenes zenéket is illeszthetsz a videók alá.

Aki dolgozott már vágóprogrammal, megszokhatta, hogy az idősáv horizontálisan jelenik meg. A Movie Maker Online-t nem ilyen fából faragták: a videóinkat fentről lefelé haladva (vagyis vertikálisan) szerkeszthetjük, ami első pillanatban szokatlan (másodikban is), de ideális megoldás lehet pl. mobilkijelzős használat esetén.
És akkor jöjjenek azok a videó szerkesztő programok, amelyeket valóban okostelefonokhoz optimalizáltak.

Vannak, akiknek a TV is kicsi a vágáshoz, és vannak, akiknek „mobil az egész világ”

Nem a mi dolgunk eldönteni, hogy a robot vagy az alma (vagyis Android vs. Apple) a jobb rendszer, de az biztos, hogy szinte mindenki találkozott már azzal a helyzettel, amikor a saját okostelefonjára nem tudott letölteni egy jónak ígérkező applikációt, mert az csak a másik rendszerrel volt kompatibilis. Ne aggódj, ebben a blokkban mindkét célcsoportnak szeretnénk segítséget nyújtani, úgyhogy bátran olvass tovább!

Kezdjük az almával!

Az iMovie szinte tényleg mozit varázsol a felvételeinkből. iOS és macOS rendszeren – tehát iPhone-tól Macig vághatunk segítségével – bármilyen nyersanyagból letisztult effektekkel és feliratokkal ellátott végterméket gyárthatunk, akár 4K-s minőségben. Előnye, hogy rendkívül egyszerűen áttekinthető, mégsem nélkülözi a fontos elemeket. Szuperképessége pedig az, hogy egy kattintással szinte tökéletesen kikulcsolható a zöld háttér, ha greenboxos felvételeket szeretnél készíteni. Bár klasszikus termékvideóknál ritkán alkalmazunk split screen effektust, érdemes ezt is kipróbálni, mert hatásos lehet például termék-összehasonlításoknál.

Azok számára, akik tényleg csak arra vágynak, hogy egy felületen a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben kipipálhassák a feladatot, ott a Clips. Még felvétel is készíthető az applikációval, de természetesen már meglévő videók és fotók is szerkeszthetők a segítségével. Ha angol nyelvű felvételt készítesz, imádni fogod a Live Title funkciót, ami a hangoddal szinkronban lévő feliratokat tesz lehetővé.

Almarajongó felhőmágusoknak pedig ott a WeVideo, aminek köszönhetően szabadon ugrálhatunk egyik eszközről a másikra a felvétel, lejátszás és utómunka fronton. Vigyázz, mert a program nyomokban vízjelet tartalmaz. Szerencsére a fizetős verzióban nem csak ez változik, hanem rengeteg funkció is feloldásra kerül, valamint jogdíjmentes stock videók, fotók és zenék válnak elérhetővé. Ennél a videó szerkesztő programnál picit csaltam, hiszen ez nemcsak az Apple-ösöknek nyújthat segítséget, hanem Android- és Windows-felhasználóknak is.

Video_vágó_ingyenes_programok

Videó szerkesztő programok androidosok számára

A Video Editor PRO egy olyan applikáció, amit egyszerre imádnak és gyűlölnek az androidosok. Nem véletlen, hogy a legtöbb értékelés vagy 5 vagy 1 csillagos, hiszen maximum 5 perces videó exportálható ki a programban, és a reklámok is zavaróak, viszont nagyon egyszerűen használható és vízjelmentes.

Egyszerű és rendkívül praktikus videószerkesztő a FilmoraGo is, ami a megszokott alapok mellett a lassított mozgásokat is támogatja. Kompakt, sokoldalú applikációval állunk szemben, de sajnos a vízjel- és hirdetésmentességet nem adják ingyen. Ha egyedi mémekre, animált matricákra vagy elmosódott háttérre vágysz, esetleg az egyszerű social mediás megoszthatóság az egyik legfontosabb szempont, akkor érdemes letöltened a Wondershare remekművét.

Sokan ígérnek teljes értékű videószerkesztő applikációt, de lássuk be, a legtöbbjük nem képes felvenni a versenyt az asztali verziókkal. A KineMaster viszont nemcsak a vágásban, de még a hangkeverésben és az animációgyártásban is kiemelkedően teljesít. A próbaverzióról sajnos itt is kénytelen leszel a fizetős verzióra váltani, ha nem szeretnéd a KineMaster feliratot nézni a videóidon.

Klasszikus videó szerkesztő programok pc-, mac- és laptophívőknek

A sort egy olyan programmal indítanám, ami – ellentétben az eddigiekkel – nem kezdőknek javasolt. Cserébe simán szerkeszthetünk vele 4K-s videókat (a fizetős verzióban), és az ingyenes verziója is sokat tud. Nincs időkorlát, rengeteg szuper effekt közül válogathatunk, és ha a 720p felbontás elég, szinte biztos, hogy pár óra használat után nagyon meg fogod szeretni. Már csak azért is, mert olyan blockbusterek vágásánál használták, mint például a Wall Street farkasa. Ez a nyílt forráskódú videó szerkesztő a Lightworks, ami egyaránt fut a Windows, a Linux vagy a Mac rendszerein.

Hasonló minőséget képvisel a Shotcut, ami szintén mindhárom operációs rendszeren futtatható. Ideális oktatóvideókhoz és streaminghez is, ráadásul testre szabható audió- és videószűrője kiemeli a versenytársak közül.

Zárásként pedig álljon itt egy olyan videó szerkesztő, amely több mint 24 millió felhasználóval büszkélkedhet, és képernyőrögzítésben szinte verhetetlen. A Power Pointtal is kompatibilis Camtasia 30 napig ingyen használható, és olyan beállítási lehetőségeket tartalmaz, amiknek köszönhetően ellenállhatatlan screencast videókat készíthetsz.

Remélem, a 12 lehetőség között te is megtalálod azt, ami megfelel az igényeidnek, és ami hozzásegít ahhoz, hogy olyan termékvideókat vagy oktatóanyagokat készíts, amelyek javítják a konverziót az oldaladon. Jó vágást kívánunk!

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk