Meetup előadások

Olvasási idő: 5 perc
meetup

Mi az a Meetup?

A Meetup egy olyan online szolgáltatás, amelyet csoportok szervezésére használnak hasonló érdeklődésű emberek, vállalkozók számára. Vegyük végig, hogy mit érdemes tenned résztvevőként és mit előadóként, hogy webáruházad hírnevét, elismertségét és végső soron forgalmát fellendítsd.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Meetup résztvevőként

Ne ugorj egyből a mély vízbe, először csak figyeld a profikat. Több módszer van arra, hogy számodra releváns meetup eseményt találj. A legkézenfekvőbb, ha ellátogatsz a meetup.com oldalra, ahol néhány másodperc alatt saját felhasználói fiókot is létre tudsz hozni.

Az „Events near you” segít hozzád közel eső eseményeket találni, míg a „Groups near you” hasonlóképp hozzád közel található csoportokhoz segít csatlakozni:

Meetup regisztráció

Első lépésként keress a webáruházadhoz mérten releváns, aktív csoportokat, majd csatlakozz. Figyeld, hogy mikor milyen aktivitást vált ki a csoport a résztvevőkből és kapcsolódj be a beszélgetésekbe. Járj el a meetupokra résztvevőként, hogy ellesd a technikákat és praktikákat, hogy később saját előadásokat tudj szervezni és megalapíthasd az első meetup csoportodat.

Meetup előadóként

Ha igazán szeretnéd fellendíteni webáruházad online jelenlétét, akkor nem csak résztvevőként kell meetupokra járnod, hanem szervezned is kell. Vállald magadra a házigazda szerepét! Fontos, hogy elsősorban ne a saját vállalkozásodra és webáruházadra helyezd a hangsúlyt, hanem nyújts valamilyen értéket a csoportnak. A többi pedig jön majd magától.

Néhány példa a jobb érthetőség kedvéért:

  • Ha egy ékszerüzleted van rendezz kézműves foglalkozásokat, ahol saját ékszereket tudnak készíteni a résztvevők.
  • Ha ruhadizájner vagy, és saját ruhakollekcióidat árulod webáruházadban, akkor tarts órákat workshop jelleggel. Mutass praktikákat és varrjatok együtt.
Kosárérték meetup

Meetup aranyszabályok

Azonban van két aranyszabály is a meetupok kapcsán, amelyeket nem árt ha betartasz:

Folyamatosan légy jelen

Különösen fontos, hogy folyamatos jelen legyél a meetup eseménynél. Ossz meg bejegyzéseket, képeket a résztvevőkről és akár kis sztorikat is. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy egy igazi kis közösség kovácsolódjon, amihez még több ember szeretne majd tartozni. Tölts hetente néhány órát a megjegyzések és a kérdések megválaszolásával, és ne felejts el új eseményeket is kitalálni.

Ne minden rólad szóljon

Ne mindig és minden a saját vállalkozásodról, webáruházadról szóljon. Ez egy kulcsfontosságú momentum a meetupok kapcsán. Valós értéket kell adnod a résztvevőknek, hogy visszajárjanak hozzád. Ez a fajta üzleti stratégia tartja meg az embereket, és hozzájárul ahhoz, hogy a meetupod híre szájról szájra terjedjen.

Saját Meetup szervezése

Hogyan is kezdj saját Meetup szervezésébe?

Remélhetőleg már vannak feliratkozóid az email listádon, és vannak követőid a különböző közösségi média oldalakon. Ez a kiindulási alap. Saját eseményeid népszerűsítésére elsősorban a saját marketing csatornáidat kell használnod. Terjeszd a hírt a Facebook, a LinkedIn, a YouTube, az Instagram és az összes általad használt közösségi csatorna segítségével.

Meglepő lehet, de érdemes a saját privát ismeretségi körödben is megemlítened, hogy meetupot szervezel, hátha az ismerőseid, vagy azok ismerősei között lesz érdeklődő, ami által megtörheted a jeget.

Nem utolsó sorban pedig amennyire egyértelmű, annyira sokan elfelejtik teljesen kitölteni a Meetup profiljukat. Így még profibbnak tűnsz, és a Meetup algoritmusa is szívesebben fog felajánlani mások számára.

Meetup szervezése

Meetup analitika

Ahogyan minden marketingcsatornát és eszközt, úgy a Meetup-on keresztül szervezett eseményeket is tudod mérni, sőt kell is. Ehhez nagyszerű segítséget fog neked nyújtani a Meetup statisztika. Lássuk, hogy milyen elemzéseket kell figyelemmel követned:

1. Tagok csatlakozása

Ez a fül mutatja meg, hogy hányan csatlakoztak a csoportodhoz. Ebből tudsz arra következteni, hogy milyen vonzó mások számára a csoportod.

2. Résztvevők

Az RSVP számok mutathatnak arra, hogy a csoportod tud nőni és fejlődni.

3. Összes tag és aktív tagok aránya

Fontos figyelned, hogy milyen arányban oszlik meg az összes tag és az aktív tagok száma. Ne felejtsd: az aktív tagok hosszú távon sokkal fontosabbak, mint az összes tag. Tehát elsősorban ne az összes tag számának növelését célozd meg, az erőd sokkal inkább az aktív felhasználókra összpontosítsd.

Meetup tesztelési lehetőségek

Ezeknek a statiszikáknak a figyelésével fejlesztheted a csoport tematikáját, a lehetséges helyszíneket és a találkozási időpontokoat. A következőkkel érdemes kísérletezned:

A meetup napjának tesztelése

Valószínűleg az emberek hétköznaponként hétfőn és pénteken a legelfoglaltabbak. Ha a hétvége tabu, akkor a maradék 3 napból tudsz választani. Ha pedig a célcsoportod fogékony, és ráér hétvégén, akkor válaszd a szombatot vagy a vasárnapot egy-egy meetup lebonyolítására.

A meetup helyszín tesztelése

A helyszín hatalmas fontosságú egy meetup során. Eleinte érdemes többféle helyszínt is kipróbálnod, hogy kitapasztald melyik a legalkalmasabb a csoport igényeit tekintve. A későbbiek során, ahogyan nő a csoport érdemes egy fix helyszín mellé letenni a voksot, hogy az is hozzád, a márkádhoz és végső soron a webáruházadhoz legyen köthető.

A meetup időpontjának tesztelése

Érdemes tesztelned a különböző időpontokat is attól függően, hogy a meetup munkanapra vagy hétvégre esik. Ha hétköznapra, akkor valószínűleg a 08.00 óra és 17.00 óra közötti intervallum nagy valószínűsítéssel kiesik.

A meetup formájának a megváltoztatása

Ha eddig workshop jellegű meetupokat tartottál, akkor lehet hogy érdemes kipróbálnod a hagyományos előadás vagy oktatás típusúakat is, de vigyázz ez egy két élű technika. Mindenképp a célcsoportod igényeit kell szem előtt tartanod. Mindig az lebegjen a szemed előtt, hogy hogyan tudsz nagyobb értéket adni a webáruházad iránt érdeklődő célközönségednek.

A Meetup.com egy kiváló lehetőséget tár eléd, amelyet ha jól használsz fel marketing stratégiádban, fellendítheted a webáruházad forgalmát. Tehát nagyon is ajánlatos élned a meetupok erejével, először résztvevőként, majd pedig házigazdaként. Az utolsó tippünk a meetupok kapcsán pedig az, hogy figyelj a szezonalitásra.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk