Milyen stratégiát kövess, ha piactereken szeretnél értékesíteni?

Írta: Webshippy
Olvasási idő: 5 perc
easysales

Ahhoz, hogy a mai környezetben versenyképesek maradjanak, a márkáknak ott kell találkozniuk ügyfeleikkel, ahol azok vásárolnak, diverzifikálniuk kell értékesítési csatornáikat, és termékeiket a legnépszerűbb piactereken szükséges bemutatniuk.

Míg a közelmúltig a cégek értékteremtésének módja lineáris volt, a termelési inputokat a tevékenységek és folyamatok lineáris sorozatán keresztül alakították ki – ez a Michael Porter közgazdász által meghatározott modell -, ma, a digitális korban egy összetettebb modellről beszélünk, amelyben az értékteremtés folyamata megoszlik a cég és az ügyfelek között.

Laure Reillier, a Platform Strategy szerzője által említett rakétamodell az üzleti platformok fejlett funkcionális modellje, amely a többoldalú piacokat kiszolgáló cégek alaptevékenységén alapul.

Reillier szerint a piactér ökoszisztémaként működik, és nem követi a hagyományos „értéklánc-modell” üzleti modellt, amelyről fentebb beszéltünk.

Ezért a platformoknak szükséges:

  • A felületre vonzani a látogatókat a piac minden szegmenséből
  • Eleget tenni az igényeknek
  • Biztosítaniuk a csatlakozást
  • Lehetővé tenni a felületek közötti tranzakciókat
  • Folyamatosan optimalizálni a saját folyamataikat

Ha egy piactér eleget tesz a fenti szempontoknak, akkor minden esélye megvan arra, hogy hatékony és sikeres legyen.

Így a megválaszolandó kérdés a következő:

Mit kell tenned ahhoz, hogy vállalkozásod működőképes legyen egy ilyen összetett ökoszisztémában, és megkülönböztesd márkádat a többiektől?

Akár új márkáról van szó, akár az online jelenlétedet szeretnéd növelni, használd ki a piacterek fő előnyeit: a logisztikát és az új vásárlók széles köréhez való hozzáférést. Ha úgy döntesz, hogy csatlakozol egy piactérhez, az egy új értékesítési csatorna hozzáadását jelenti, amelyet nem tudsz konkrét stratégia nélkül kezelni.

Figyelned kell az elérhető termékkínálatra, mert ez alakítja a fogyasztóknak a márkáról alkotott képét, és a termékek elérhetőségének, valamint választékának meg kell felelnie a vásárlók elvárásainak. Az ügyfelek gyors és kényelmes kiszállítást várnak el, és itt el kell döntened, hogy vállalkozásod rendelkezik-e a kellő kapacitással ahhoz, hogy nagyszámú megrendeléseket hatékonyan és gyorsan teljesítsen, vagy inkább egy erre szakosodott szolgáltatót választasz.

A hagyományos csatornákon keresztül történő értékesítéshez hasonlóan a piactereken történő értékesítés gyakran az ellenőrzés bizonyos fokának feladását jelenti, és az árképzés illetve a marketing irányítása szintén kulcsfontosságú eleme a partnerségi tárgyalásoknak.

A cégek számára már nincs értelme annak, hogy egy márkát a piacterek barátjaként vagy ellenségeként pozícionáljanak. Bármely online áruháznak vannak stratégiai módjai, amelyek integrálódhatnak ebbe az ökoszisztémába. Ha elvégezted a házi feladatot, egy ilyen partnerségnek előnyösnek kell lennie a számodra, illetve a piactér és a fogyasztók számára egyaránt.

Valójában a piactér értékesítési csatornaként való használata erőteljes hajtóerő lehet a versenyképesség megőrzéséhez. A nyertes piaci stratégia meghatározása a fent említett szempontok mindegyikének világos perspektíváját követeli meg. Ebben az értelemben a következő lépésekre van szükség:

A weboldal optimalizálása a funkcionalitás és a design tekintetében

A fenntartható bevételi forrás elérése az e-kereskedelemben részletes tervezést igényel, és meg kell felelniük a piac nyereségességi céljainak, ha már figyelembe veszik a végső fogyasztók szállítási költségeit.

Biztosítanod kell, hogy a potenciális vásárlók pontos és teljes körű tájékoztatást kapjanak a termékeidről. Minden platformnak saját struktúrája van, ezért fontos, hogy az adatáramlás (termékinformációk küldése és rendelések fogadása) megfeleljen a követelményeknek.

optimalizálás

Kínálj kedvezményeket és tűnj ki egyedi ajánlattal

Az eladások növelése érdekében a teljes árkatalógus megváltoztatása nélkül alkalmanként kedvezményeket kínálhatsz bizonyos termékekre. Ha ezen promóciók hatékony kommunikációját választod, és terjeszted azokat, beleértve a közösségi médiát is, ahol jelen vagy a márkáddal, akkor nagy eséllyel érsz majd el sikereket.

A piacterek olyan kereskedőket promotálnak, akik a legjobb vásárlási élményt kínálják az ügyfeleknek. Az egyetlen módja annak, hogy kitűnj és mások elé helyezkedj, ha vonzó árat kínálsz a legjobb minőségű termékekért vagy szolgáltatásokért.

Ösztönözd ügyfeleidet, hogy írjanak véleményt a termékeidről

Sok esetben a vásárlók termékeiről alkotott véleménye befolyásolja a többi fogyasztó vásárlási döntését. Ebben az értelemben javasoljuk, hogy a webhelyen legyen látható értékelő rész, és ösztönözze az ügyfeleket, hogy értékeljék szolgáltatásai vagy termékei minőségét.

Koordináld az árakat és a forgalmazást

A piaci verseny egyik legfontosabb tényezői közé tartozik az ár, az árképzés és a promóciós tevékenységek összehangolása, hiszen a promóciós kampányok elengedhetetlenek a jó eredmények eléréséhez.

A nyertes piaci stratégia magában foglalja a termék láthatóságának maximalizálását a hirdetéseken keresztül. Ezért mérlegelned kell a marketingtervek integrálását is. Tűzd ki a célokat az egyes platformokhoz, tudd, hol vannak az ügyfeleid, és hogyan kínálhatsz nekik kellemes vásárlási élményt.

Tartsd meg pozíciódat

Miután sikerült integrálnod a márkádat és pozícionálni egy piacon, fontos, hogy folytasd a verseny megfigyelését és elemzését. A készletekkel, árakkal, promóciókkal, tartalommal és értékelésekkel kapcsolatos információk segítenek megőrizni márkád pozícióját.

monitor

Úgy döntöttél, hogy online áruházadat piacterekre is kiterjeszted?

Komplex stratégiára van szükséged, és ebben az értelemben az easySales dedikált technikai támogatást kínál neked. Termékeidnek különböző piactereken történő értékesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen növeld eladásaidat és ügyfeleid számát, mi pedig ehhez értünk a legjobban.

Mi az easySales?

Az easySales egy elérhető és egységes SaaS platform, amely egyszerűsíti a különböző helyi és regionális piactereken való értékesítést, és biztosítja a kereskedők által használt különféle külső rendszerek közötti integrációt: e-kereskedelmi felületek, számlázószoftverek, futárszolgálatok, e-mail és SMS-szolgáltatások, piacterek. Itt felfedezheted mind a 45 integrációt.

Az easySales küldetése, hogy vonzó értékesítési csatornákhoz kapcsolja a kereskedőket és az ismétlődő műveletek automatizálásával és az erőforrások csökkentésével segítse őket a külföldi terjeszkedésben.

A megfelelő szoftverrel több releváns csatornán is értékesíthetsz, ugyanolyan erőfeszítéssel, mintha csak egy csatornán lennél jelen.

easysales

Az easySales előnyei a kereskedők számára:

  • Az eladások növelése a népszerű piacterekre való tömeges listázás segítségével;
  • Akár 90%-kal csökkenti a rendelések feldolgozásának folyamatát az automatizálásnak köszönhetően (Fuvarlevelek és számlák tömeges generálása – több e-kereskedelmi platformról érkező rendelések központosítása);
  • A hatékonyság növelése az automatikus készletszinkronizálással;
  • Külföldi terjeszkedés Romániában, Bulgáriában, Lengyelországban a termékleírások automatikus fordításával;
  • Technikai támogatás és folyamatos műszaki fejlesztések;
  • Ingyenes és valós idejű adatfrissítés minden integrációhoz

További részletekért keresd fel az easySales honlapját!

Webshippy

Webshippy

Webshippy Content

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk