Newsjacking

Olvasási idő: 5 perc
newsjacking

Kevés látogató érkezik a webáruházadba? Nem mindennapi, speciális termékeket forgalmazol, amelyekre alacsony a kereslet? Megpróbálkoztál már a blogolással, de senki sem olvassa a cikkeidet? Ha ezekre a kérdésekre mind igennel tudsz válaszolni, akkor neked találták ki a newsjacking techikáját.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Mi az a newsjacking?

A newsjacking, azaz a hírrablás során gyakorlatilag egy felkapott hírre vagy témára reagálunk, hogy a szenzációt kapcsolatba hozzuk saját márkánkkal,  termékeinkkel vagy szolgáltatásainkkal. Az eredeti hír népszerűségét kihasználva saját oldalunk látogatottságát növelhetjük.

A hírrablással az a fő célunk, hogy elsőként jelenjünk meg a médiában. Egy jól eltalált cikkel számos említést és hivatkozást szerezhetünk más hírportálokról és blogokról, ami növelheti a márkaismertséget és lojalitást alakíthat ki a potenciális vásárlóinkban. A hírrablástól pedig végső soron nagyobb forgalmat (bevételt) remélünk.

A newsjacking tehát a tartalommarketing és a PR tevékenységek elemeit is ötvözi.

A newsjacking előnyei

A newsjacking mellett leginkább az aktualitás szól. Ha egy éppen felkapott hírt kapcsolatba hozol márkáddal, igen nagy látogatottságra tehetsz szert rövid időn belül. Ennek köszönhetően pedig:

  • hirtelen megnövekszik az oldaladra látogatók száma
  • további tartalmaidra is forgalmat generálhatsz
  • többen keresik fel a közösségi média oldalaidat
  • az érdeklődőkből követőkké válnak
  • hírnevet, márkaismertséget szerzel, ami lojalitáshoz vezet
  • kialakul a márkahűség
  • időszakosan megugrik az árbevételed

A newsjacking hátrányai

A newsjacking legnagyobb hátránya éppen az előnyéből fakad. A felkapott hírek csak ideig-óráig népszerűek, utána pedig az is megtörténhet, hogy már senki se fog emlékezni vagy keresni rá.

Jó tudatában lenni annak, hogy minden hírnek van egy életútja. Az a fontos, hogy még a tetőpont előtt jelenj meg az adott cikkel, hogy a csúcsponton mindenki a mi hírünkkel találkozzon. Ha kivársz, akkor elszúrod a lehetőséget, hiszen mire észbekapsz már a csapból is ez a hír fog folyni. Ezt a folyamatot valahogy így kell elképzelni:

world cup

Vannak olyan hírek, amelyek rendszeresen, időszakosan visszatérnek. Ilyen például a legtöbb sportesemény. Mondjuk a 4 évente megrendezésre kerülő labdarúgó világbajnokság.

De vannak egyszeri ugrások is. Mint például a Pokémon Go körüli felhajtás volt 2016-ban.

Az ilyen internetes trendelemzéshez kitűnően tudod te is használni a Google Trends szolgáltatását.

Newsjacking a gyakorlatban

De hogyan is néz ki a hírrablás a gyakorlatban? Mit kell tenned? Így dolgozik a „newsjacking”: a talált releváns hírrel kapcsolatban oszd meg a véleményed, tapasztalataid, esetleg kutatási eredményeidet.

A lényeg, hogy értékes tartalmat hozz létre. Ez lehet videós, avagy blogbejegyzés, egy Facebook poszt, vagy akár egy hirdetés, amelyekben természetesen nem szorítod a háttérbe az aktuális eseményedről való híradást sem.

Ha elindítasz egy, a célcsoportod számára érdekes diskurzust, akkor nyert ügyed van, hiszen a láthatóság, és a megosztások által egy nagyon széles közönséghez jut majd el az esemény híre.

Sőt, amikor rákeresnek az emberek a hírre, te is ott leszel az első találatok között! Hát nem nagyszerű? Új közönséget szerzel, a régi vásárlóid, ügyfeleid pedig büszkék lesznek rád, és megbizonyosodnak arról, hogy jól döntöttek, amikor melletted és a termékeid/szolgáltatásaid/rendezvényeid mellett tették le a voksukat.

Newsjacking tippek

A három aranyszabály a sikeres hírrabláshoz:

  1. Kövesd az iparágadhoz köthető aktuális híreket! Ez egy kis gyakorlást igényel, de előbb-utóbb nagyon könnyen megérzed majd, hogy miből tudnál egy kis forgalmat generálni. Ehhez elengedhetetlen a kreativitás, hogy helytálló legyen az üzeneted.
  2. Mindig tartsd szemelőtt a célközönséged igényeit! Ne ossz meg velük olyan hírt, ami negatív visszhangot kelthet, ezért maradj abszolút etikus.
  3. Építs kapcsolatokat! Érdemes tematikusan összegyűjtened azokat a médiumokat, ahol igény esetén meg tudsz jelenni egy-egy hírrel. Ha nem is a te oldaladon fog megjelenni, ígyis hozhat számodra konverziót, nem mellesleg a linképítésben is segítségedre lesz.

Ha pedig megtaláltad a megfelelő hírt, ne habozz! Gondolj arra, hogy éppen melyik versenytársad pályázik egy adandó hírrablásra.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk