Nyomtatott sajtó reklámozás

Olvasási idő: 5 perc
Nyomtatott sajto_reklam

Bár a nyomtatott sajtónak kétségtelenül vannak hátrányai, amelyeket mindannyian ismerünk (például egyre inkább háttérbe szorulnak, ezért kevesebb emberhez tudnak eljutni, illetve nem tudunk olyan pontos megtérülést számolni, mint az online csatornákon), viszont pont emiatt kialakultak olyan előnyök, amelyekért érdemes megfontolni és nem élből elutasítani.

Hogy élesebben lássuk ezeket az előnyöket, felsorolok néhányat.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

A nyomtatott sajtó előnyei

  1. Az újságok népszerűsége csökken. Volt időszak, mikor még a metrón minden egyes ember kezében újságot lehetett látni. Ma már ez nem így van. Viszont ezzel egy időben a reklámokért elkért áraik is csökkennek. Ha sikerül megcsípned egy jó árat, és az újság is rengeteg embert ér el a célközönségedből, akkor érdemes megfontolnod a használatát.
metro okostelefon

  1. Az online térben rendkívül kevés ideig figyelünk. A figyelmet megszerezni sem könnyű, de ez semmi ahhoz képest, amilyen nehéz megtartani. A nyomtatott sajtóban nincs meg bennünk ez a sietségérzet, nem vagyunk annyira szenzitívek a sebességre (pl.: mint a weboldalak betöltési sebességére), mivel jobban kontrolláljuk az eseményeket (saját tempóban lapozunk, nincs betöltési idő, nincs annyi inger), ezért a reklámoknak is több figyelmet szentelünk. Ez neked, mint reklámozónak hatalmas előny.
  2. Mivel a versenytársaid is haladnak a korral és a trendekkel, ezért ők is valószínűleg már online hirdetnek. Ez egy remek lehetőséget nyújt arra, hogy kitűnj közülük. Nem csak a termékeddel vagy a brandeddel tudsz más lenni, hanem azzal is, hogy hol találkozik veled a célközönséged. Ha ez működik, nehezebben is követi le a konkurenciád, mert sokkal nehezebb az ilyen csatornákat kémlelni, mint az online csatornákat.

Hogyan kezdj bele?

Az első lépés mindig az, hogy kideríted, hol van a célközönséged. Mindig ott kell lenned, ahol ők is vannak.

A nyomtatott sajtó esetében ez azt jelenti, hogy ki kell derítened, mit olvasnak. A legegyszerűbb és legprecízebb módja ennek az, ha megkérdezed őket. Írj egy emailt a listádnak, kérdezd meg a közösségi média követőidet, helyezz el az oldaladon kérdőíveket.

Érdemes proaktívan is a dolgok elébe menni, és kikérni az iparágadban ismert magazinok célközönségre vonatkozó adatait. Ha szeretnél több helyről bekérni adatokat és nem csak a te iparágadból, érdemes lehet a Google Analytics-ban megnézned, hogy mely topikokat szereti még a célközönséged, és az adott iparág népszerű magazinjaitól is bekérned ezeket.

Ezek után lokális alapon is szűrhetsz. A helyi újságok mindig olcsóbbak és jobban targetáltak, ezért ha van egy geográfiailag fontos hely, ahol a célközönséged él vagy sokat tartózkodik, ott érdemes a helyi újságokban (akár megyei, akár városi szinten) hirdetned.

Segítség az elinduláshoz

  • A natív reklám a legtöbbször jobban működik. Szánj időt a reklám elkészítésére és igazítsd azt a kontextusához. Figyeld meg, hogyan néznek ki a magazinban az oldalak, és szabd hozzájuk a reklámodat. A reklámok esetében nem biztos, hogy jó ötlet az, ami a branding szempontjából igen: a különbözőség. Amikor az ember reklámot lát, ösztönösen továbblapoz. Ha ezt el szeretnéd kerülni, akkor csináld hasonlóra a reklámjaidat, mint amiért az olvasók megveszik az újságot! Erre online is eléggé figyelnek a nagy reklámplatformok, gondolj csak a Facebookra és a Google-re. Alig megkülönböztethető, hogy reklámot látsz, vagy valós tartalmat.
natív reklám google

  • Tervezz hosszútávra! Egy marketingcsatornát úgy érdemes felfedezni, hogy sokszor tesztelsz és megnézed, mekkora a potenciál benne. Egyetlen alkalommal valószínűleg még nem fogsz csodát tenni, ezért legyél türelmes és következetes, és próbáld megtalálni, hogyan érdemes ezen a platformon reklámozni.
  • Ne zsúfold túl! Az ember ilyenkor hajlamos azt gondolni, hogy amiért pénzt ad ki, azt maximálisan hasznosítania kell. Ezekből a típusú reklámokból lesznek azok, ahol még a reklámozó anyjának leánykori nevét is megtudhatjuk, mert annyi adatot és információt zsúfol rá. Pedig pont ezzel hígítja fel az egészet. Csak a legfontosabb dolgokat kommunikáld, és stílusosan, letisztultan tálalva!
  • Próbáld meg annyira mérni a reklámod hatékonyságát, amennyire csak tudod! Hozz létre egyedi URL-eket az oldaladon, ahova a reklámból küldöd az embereket. Lehetnek ezek egyedi kuponkódok, vagy direkt ehhez létrehozott más elérhetőségek is. Így viszonylag gyorsan ki fog derülni számodra, mennyire éri meg nyomtatott újságot használnod a marketing repertoárodban.
  • Tárgyalj az árról és az elhelyezésről! Ha a magazinban X összeget látsz, akkor alkudd le a felére. A listaár csak irányadó, úgyis egy sales-es kollégával fogsz beszélni, akivel megbeszélitek a részleteket. Ne vásárolj listaáron. Illetve, minél jobb helyet próbálj megszerezni. Mindig vannak olyan témák, amik különösen vonzzák az érdeklődő szemeket – célszerű ezek után hirdetned. Ha a megjelenés előtt röviddel kezdesz tárgyalni, elég jó akciókat tudsz szerezni, de ennek az a hátránya, hogy sok hely már elkelt. Ilyenkor vigyázz, hogy ne fogadj el rossz ajánlatokat csak azért, mert olcsó.
András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk