Partneri kapcsolatok webshopod növekedése szolgálatában

Olvasási idő: 5 perc
partnership

Számos olyan cég van, akik méretben, célközönségben, ambícióban, pozicionálásban, és nem utolsó sorban értékrendben is nagyon hasonlítanak a te vállalkozásodhoz. Ugyanakkor mégsem vagytok egymás direkt versenytársai. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy segítsétek egymást. Akár partneri szinten, akár például affiliate marketing segítségével.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Hogyan tudsz partnerekre találni? Ennek több módja is van. Érdemes ezeket egyesével és szisztematikusan végignézni.

Kérdezd meg az ismerősöket

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy lehetséges partnereket találj, hogyha megkérdezed az ismerőseidet:Nem ismersz esetleg olyat, akit érdekelhet egy együttműködés ezen a téren?

Ha a válasz nem, akkor sem vagy hátrébb, mint a kérdés feltétele előtt.

Ha viszont a válasz igen, akkor máris bentebb vagy. És el tudsz kezdeni tárgyalni arról, hogy milyen formában tudtok együtt működni.

Vizsgáld meg a konkurenciát

Ha a versenytársaid nem magányos farkasok, hanem együtt dolgoznak más cégekkel, akkor nagy az esély, hogy ott valamilyen partneri kapcsolat is lesz a háttérben. Ilyen esetben az a feladat, hogy vizsgáld meg a versenytársakat:

  • Kikkel dolgoznak együtt?
  • Kikkel van partneri együttműködésük?
  • Ajánlja a piacon más is őket? Ha igen, biztos nem ingyen teszik.

A saját konkurenciád vizsgálata jó lehetőséget nyújt arra, hogy felmérd a partneri kapcsolatok lehetőségét.

Ha pedig nem találsz ilyet egyáltalán a hazai piacon, akkor érdemes angol vagy más nyelvterületen is körülnézni. Ott szinte biztosan fogsz olyan cégeket találni, akik együtt dolgoznak másokkal az adott szegmensben.

Megegyezés egy partnerrel

Nézd meg az értékláncot

Az értéklánc (value chain) a különböző tevékenységek értékalkotó összekapcsolása. Olyan dolgokat, amiket ha egymás után raksz, akkor azok értéket teremtenek. Ha például elmész bevásárolni, majd utána előkészíted az alapanyagokat és végül elkezdesz főzni, akkor egy értéklánc mentén haladsz, hogy elkészüljön a hétvégi ebéd. De ilyen értékláncok nem csak egy cégen belül léteznek, hanem akár iparágakban és cégek között is.

Ezért érdemes utánajárni, hogy a te saját iparágadban milyen olyan szereplők vannak, akik az értékláncban előtted vagy épp utánad állnak a sorban.

Ha mondjuk valaki egy mobiltelefont akar venni, akkor az értékláncban sok egyéb szereplő is megjelenik még.

Van, aki biztosítást fog kötni a telefonjára. Más tokot vagy védőfóliát vesz rá. Később alkalmazásokat tölt le rá. Ha romlik az akkumulátor teljesítménye, akkor kicseréli az aksit benne. Ha elromlik, akkor szervízbe viszi. Ha bejön egy új modell vagy megunja, akkor eladja a másodlagos piacon. Vagyis csak ennél az egy apró példánál több olyan céget és partneri lehetőséget találhatsz, akikkel együtt tudsz esetleg dolgozni. Akár úgy, hogy valamilyen partneri programot dolgoztok ki, vagy egész egyszerűen csak ajánlói jutalékot kaptok, ha egymást ajánjáltok.

Gondolkodj a dobozon kívül

Egy ecommerce cég esetében a partnered lehet akár egy másik szolgáltató cég is. Például ha felbérelsz egy külsős marketingest, aki keresőoptimalizálás vagy Facebook hirdetések segítségével tud neked forgalmat hozni, akkor őt is érdekeltté lehet tenni abban, hogy a partnered legyen. Akárcsak abban a formában, hogy minden hozzá köthető értékesítésből részesülhet.

Out of the box gondolkodás

Ugyanígy egy szakmai szervezet vagy konferencia is lehet a fő stratégiai és üzleti partnered. Csak meg kell találnod azokat a közös pontokat, ahol kölcsönösen előnyös lesz az együttműködésetek.

Vagy akár egy alapítvánnyal is lehet közös témátok, aminek a segítségével egy sokkal nagyobb közönséghez tudod eljuttatni a termékeidet és üzeneteidet, mint nélkülük.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk