Sajtóközlemény

Olvasási idő: 5 perc
sajtokozlemeny

Azt is hihetnénk, hogy ez túl formális formája a hírkeltésnek, ugyanakkor minden lehetőséget érdemes megragadni arra, hogy halljanak felőlünk. Minél több nyomot hagyunk magunk után az online térben, annál könnyebben megtalálnak minket. Egy jó sajtóközlemény pedig leginkább ebben, vagyis az online jelenléted erősítésében segít.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Tévedsz, ha arra gondolsz, hogy nincs miről közleményt kiadnod. Számos témában írhatsz sajtóközleményt, nem az lesz a meghatározó, hogy vajon mennyien veszik át a cikket. Ha kis webáruház vagy, akkor vélhetően semmilyen visszhangot nem kelt majd a sajtóban, de nem is ezért kell írni. A lényeg, hogy minél több módon nyomot hagyj online. Ha jól csinálod, akkor ezek idővel be fognak érni. De mégis miről írj? Néhány ötlet a teljesség igénye nélkül:

  • Nyereményjáték
  • Társadalmi felelősségvállalás
  • Díj, elismerés megszerzése
  • Tanúsítvány megszerzése
  • Offline üzlet megnyitása
  • Vásárlói statisztikák
  • Black friday statisztikák
  • Új termékcsalád forgalmazása
  • Mérföldkő elérése
  • Webshop évforduló

Igazából bármilyen témát választhatsz, de azt tartsd szem előtt, hogy a végterméknek legyen hírértéke.

Formai követelmények

Mivel ez a sajtóközlemény egyben egy képet is nyújt a külvilágnak rólad. Ezért érdemes betartanod pár formai követelményt:

  • Cím: egy rosszul megválasztott címmel, minden munkád kárba veszhet, mert senki sem akarja majd elolvasni. Legyél lényegretörő, de keltsd is fel az érdeklődést. Nem baj, ha clickbait gyanús, amíg van szakmai tartalma. Ne spammeld az internetet digitális szeméttel.
  • Alcím: egy rövid mondatban fogalmazd meg, hogy miről is szól a sajtóközlemény. Nem kell, hogy túl hosszú legyen, mert nem kell mindennek szerepelnie benne. Épp csak kezd el csepegtetni az információkat.
  • Bevezető: az első bekezdésed legyen kellően ütős. Szórj el újabb információmorzsákat, ezúttal már bővebben is, mint az alcím esetében. De ne lődd el az összes puskaport, tartogass azért információkat a későbbiekre is.
  • Szövegtörzs: terjedelmileg ez adja a sajtóközleményed legnagyobb részét. Itt van időd kifejteni a mondanivalódat, megmagyarázni a korábbi állításokat. Képekkel, ábrákkal tudod színesíteni az anyagot.
  • Konklúzió: A befejező szakaszban azt a mondandót hangsúlyoz, amit szeretnél, hogy az emberek “magukkal vigyenek”. Azt akarod, hogy erre később is emlékezzenek. Ez a take away helye.
  • Kontakt információk: A végéről ne hagyd le a kapcsolattartási adatokat. Ha valakinek további kérdése lenne, akkor rögtön tudja kihez kell fordulnia.

Témafüggő, de többnyire igaz, hogy nem kell, hogy túl hosszú legyen a sajtóközlemény. 1 maximum 2 oldal terjedelem bőven elegendő a legfontosabb információk átadásához.

Semmiképp ne merülj bele a részletekbe, mert abból már inkább tanulmány és nem közlemény lesz.

Tényekre fókuszálj

Maradj a tényeknél, mert ez nem a “szerintemek” helye. Ha úgy döntesz, hogy időt szánsz sajtóközleményekre, akkor kis webáruházként elegendő lehet félévente, évente kiadni valamilyen sajtóanyagot. Nagyobb szereplőként már rendszeresebben, minimum negyedévente. Ezeket a rendszeres sajtóközleményeket tedd elérhetővé és visszakereshetővé a weboldaladon, viszont az nagyon rosszul mutat, ha egy időben rendszeresen publikáltál, viszont egy jó ideje már semmilyen aktivitásod nincs ezen a téren, a honlapon mégis fent van minden. Külső szemlélő számára egyértelműen azt az érzést kelti, hogy nem foglalkozol ezzel a továbbiakban. Aki szereti azt látni, hogy egy webáruház minden tekintetben naprakész, az nem szívesen találkozik ilyennel. Így ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy inkább kerüljenek le a régebbi, évekkel ezelőtti sajtóközlemények.

A sajtóközlemény megírását profikra is bízhatod, de kis webáruházként erre nyilvánvalóan nem lesz erőforrásod. Házon belül ezt ugyanúgy megoldhatod, ha betartod a fenti szabályokat.

Ha elkészültél vele, akkor küldd át néhány rokonnak, ismerősnek. Ha átmegy a minőségi szűrőn, akkor tedd ki a weboldaladra, oszd meg LinkedInen. Ha küldesz ki hírlevelet, akkor ott is szánhatsz neki helyet, de ne bombázd a vásárlóidat csupán ezekkel. Ez legfeljebb csak egy része legyen az egyébként is kiküldésre szánt hírlevélnek.

Néhány magyar példa

Libri

A Libri, mint a legnagyobb magyar online könyváruház jellemzően havonta többször is ad ki sajtóközleményeket. Ezek nem közvetlenül a webáruház oldaláról, hanem a vállalati oldaláról érhetőek el. Ebben a hírben például a Libri irodalmi díjának 2018. évi nyertesét hirdetik ki. A közlemények széles tematikát lefednek, találunk könyvajánlókat, toplistákat, sőt még tecnhológiai újításokat is köztük.

libri sajtóközlemény

Szállás.hu

A Szállás.hu ugyanúgy online szereplő, csak éppen termék helyett szolgáltatást kínálnak. Ők szintén nagy hangsúlyt fektetnek a sajtó megjelenésekre. Ebben a hírben például a 2018. évi szállásfoglalási statisztikákat ismertetik, melyet elolvasva pontosabb képet kaphatunk a hazai üdülési szokásokról.

szállás.hu sajtóközlemény

De a közlemények között találunk vállalati jellegű híreket, házon belüli kutatások eredményeit ismerhetjük meg vagy éppen az Év Szállása díjról tájékozódhatunk.

Játéknet

A Játéknet.hu a korábbi években szintén rendszeresen jelentetett meg közleményeket, de az elmúlt lassan két évben erre nem fordítottak figyelmet, pedig esetükben is érdekes lehetne például, hogy mik voltak a sláger termékek, milyenek a vásárlói szokások. Korábban ezekről lehetett is náluk olvasni, de ezt a gyakorlatot úgy tűnik megszüntették, átcsoportosították az erőforrásokat.

játéknet sajtóközlemény

Persze nagy kérdés az, hogy hol húzódik a határ, hogy mi az ami üzleti titoknak minősül és mi az, ami nem. Arra viszont mindenképpen érdemes figyelni, hogy a sajtóközleményekben ne fordulhassanak elő nyilvánvaló hibák a feltöltés során:

játéknet sajtóhiba
András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk