Új tartalommarketing trendek (és 10 konkrét ötlet) webshopoknak

Olvasási idő: 4 perc
tartalommarketing-trendek-2021

A blogírás vagy egy szép Insta már nem elég – vagy inkább mondjuk úgy, van helyette még jobb?! A globális trendek élén álló webshopok 2021-ben egyre bátrabban használják a videós platformokról érkező témákat és megoldásokat, de a hagyományosabb műfajok is képesek jó teljesítményre. Ebből a cikkből mindent megtudhatsz a webshop marketing legforróbb újdonságairól és a saját tartalommarketinged lehető legegyszerűbb felépítésének módjáról.

Az idei év egyik fő tanulsága és meghatározó jellegzetessége az lesz, hogy a tavalyi évben elkezdődött radikális átalakulási folyamatoknak a lökéshulláma visz mindannyiunkat előre, minden téren.

A pandémia miatt az e-kereskedelem akkorát ugrott előre, mintha eltelt volna legalábbis egy fél évtized, másrészt fokozódott a jelentősége az élő videó kapcsolatoknak, mert jelenleg ez az az eszköz, amivel a lehető legjobban lehet helyettesíteni az élő érintkezés hiányát. Nem ér fel az igazival, de még mindig ez a legjobb alternatíva.

A kényszer szülte megoldások viszont megtalálják a helyüket egy normalizálódó világban is. Ebben a cikkben átnézzük, hogy mik azok a tartalommarketing trendek és technológiák amelyekkel egyre gyakrabban fogunk találkozni a nemzetközi és a hazai e-kereskedelmi terepen is.

Vegyük át még egyszer az alapokat: mi is az a tartalommarketing?

A tartalommarketinggel kapcsolatban azt szoktuk meg, hogy a vásárlóink számára értékes információt hozunk létre, és ez a tartalom mágnesként vonzza őket a webshop bűvkörébe. Itt már meggyőződhetnek arról, hogy a termék jó választás a számukra, és vásárolnak. Lényegében erről van szó.

A “tartalom” alapvető jellegzetessége, hogy “natív”, tehát eredetileg azt nevezzük így, ami a saját weboldalunkon, webshopunkon található. De amikor ezeket a tartalmakat a közösségi média felületeken és hírlevelekben megosztjuk, akkor a posztok létrehozása újabb “tartalmat” eredményez. A tartalomról szóló tartalom is tartalom…

Ennek megfelelően, a tágabb értelemben vett tartalommarketing elemei lehetnek:

  • a weboldal (webshop) szövegezése
  • a cikkszerű formátumban készülő blogposztok
  • a Facebook, Instagram, (Pinterest, stb) posztok képei és szövegei
  • videók natívan (a saját weboldalunkba ágyazva) és platformokon (YouTube, Facebook)
  • hangtartalmak (podcast, esetleg hangoskönyv)
  • streaming (jellemzően videós közvetítés, élőben)

Ez a blog, amit olvasol, szintén egy tartalommarketing-eszköz: a Webshippy gyakorlatban használható, értékes anyagokat állít elő olyan emberek számára, akik e-kereskedelmi tevékenységet folytatnak. Ezt azért csináljuk, mert ezzel erősítjük az egész szakmát, ami azért is jó nekünk, mert az olvasóink közül sokaknak lehet szüksége valamelyik szolgáltatásunkra, akár már most is, de lehet, hogy csak évek múlva, miután sikeresen felépítették valamelyik anyagunkból inspirálódva a saját kereskedelmi vállalkozásukat.

A tartalom értéke növeli a termékeid értékét

Nagyjából ez az a szemlélet, amit érdemes szem előtt tartanod: hogyan tudsz értéket előállítva hírt adni azokról a termékekről és szolgáltatásokról, amiket adsz? A jó tartalommarketing egy webshop esetében nem kifejezetten “sales” eszköz, nem “reklám”, nem a gyors eladás a fókusza, inkább melléktevékenység, ami indirekten segíti a fő tevékenységet.

A jó tartalom nem azért “jó”, mert pörgeti az eladásokat, hanem azért, mert szórakoztató, érdekes, hasznos, vicces, vagy más egyéb értéket biztosít annak, aki befogadja azt. Ha ilyet tudsz készíteni, akkor növekszik a hitelességed és ez az ami pozitívan hat az eladásaidra. Azok a tartalmak, amik hirtelen generálnak a megszokottnál sokkal nagyobb mennyiségű eladást, azok jellemzően rövid ideig működnek, és nem fogod pontosan tudni, hogy mitől működtek olyan jól. (A műfaj? A platform? A termék? A vicces fej, amit vágtál közben? Vagy mert tegnap sütött a nap?) A tartalommarketing stratégikusabb nézőpontot igényel, mint egy hirdetési kampány. Ha ugyanis A/B teszteléssel szeretnél eljutni az optimális tartalomig, sosem fogsz célt érni, mert túl sok a lehetőség. Mire ráhibázol, a világ már továbbfordult, és nem lesz maradandó a siker.

Melyik tartalomtípus a legjobb?

Tartalomból minden jó, és semmi sem annyira jó, hogy háttérbe szorítsa a többi típust. Nagyívű tartalommarketing trendek vannak, de ezeken túl általánosak ahhoz, hogy egyértelműen azt lehessen mondani, hogy a te saját webshopodban is az egyperces, feliratozott videó az, amit használni kell, csak azért, mert most az egyik legerősebb tartalomtípus, ami a legnépszerűbb platformokon (TikTok, Instagram, Facebook) jól működik.

Tény, hogy az elmúlt években kialakult marketinges hagyomány szerint a rövid szövegnél jobb a hosszabb (vagy inkább: tartalmasabb), a szövegnél jobb a kép, a képnél pedig jobb a videó.

A videónál pedig csak az élő videó jobb

Az élő videó kapcsolat a végső állomás: ennél közelebbi és direktebb kapcsolatot egyetlen média sem képes létrehozni tartalomalkotó és fogyasztó között.
Gyakorlatilag amire a videót használni tudod, ott már élőben is lehet videózni: lehet ez weboldalba beépített videóbox (Livescale, Bambuser), kifejezett streaming platform (Twitch, YouTube), illetve hagyományos közösségi médiacsatornák streaming funkciói (Facebook Live, Instagram Live, TikTok).

Az elmúlt 1-2 évben feltűnhetett, hogy egyre általánosabb a Facebook és az Instagram esetében a Live használata, vagyis az élő videóközvetítés. A Facebook meglehetősen nagylelkű eléréseket biztosít az élőzésnek, mondjuk egy szöveges poszthoz képest. Némi túlzással azt is állíthatjuk, hogy bármi, amit egy posztban közölnél a közönségeddel, jobban jársz, ha élőzéssel közlöd inkább. A funkció használatával nem lehet veszteni semmit, mert az élőzött videó ottmarad posztként is.

A streaming akkora jelentőségű trend, és olyan beágyazott termékeladási funkciók jönnek, hogy erről külön cikket is írtunk. Ha mélyebben érdekelnek a videós tartalomban rejlő e-kereskedelmi lehetőségek ne hagyd ki!

élő_videó_eladás


Válassz fegyvert! Válassz eszközt!

A videóval tehát érdemes foglalkoznod, de nem feltétlenül kell erre helyezned a fókuszt. A tartalommarketinges erőfeszítéseidet úgy kezdd el, hogy kiválasztasz egy dolgot, csatornát, műfajt, eszközt, ami neked komfortos. Ha a lehető legegyszerűbb módon akarod megoldani, akkor lehet ez a csatorna az e-mail: a hírlevelek úgyis fontos elemei az e-kereskedelmi marketing eszköztárának.

Az e-mail élt, él, élni fog

Az automatizált e-mailek kiváló eszközök arra, hogy értesítsd a promóciókról, a különböző virtuális és valódi eseményekről a feliratkozóidat. A tartalommarketinggel kapcsolatban azt érdemes észben tartanod, hogy te biztosan jobban értesz ahhoz a termékkörhöz, amit forgalmazol, mint a vásárlóid túlnyomó része. Tájékozódsz, utánaolvasol, kutatómunkát végzel. Ez az infó értékes!

Nyugodtan számolj be néha az iparági trendekről, a piaci körülményekről, a technikai újdonságokról, vagy a saját élményeidről, amik a termékhez fűződnek. Havonta néhány ilyen e-mail, aminek a végén mondjuk elrejtesz egy kis kupont, kiválóan fel tudja dobni a megszokott, akciózós, és “újra itt a Valentin-nap…” jellegű maileket, amikből úgyis szekérderéknyit kap minden feliratkozód más webshopoktól is.

Unboxing

Unboxing, régebbi nevén outboxing videó: elsősorban a tech cuccoknál működő műfaj, ami furcsának tűnhet, de rengeteg embert érdekel: mutasd be a megrendelői élményt, azaz a megrendelt termékcsomag teljes tartalmát. Ez mehet kommentárral, de egyszerű zenei aláfestéssel is. (Ó, ha már szóba került a zene: sok fejfájást előzhetsz meg, ha kizárólag jogvédelem nélküli, szabadon felhasználható zenéket használsz. Szerencsére ezekből már elég sok van, ingyenesen is.)

Válaszolj kérdésekre online csoportokban!

Mivel ismered a termékeidet, ezért ismered a vásárlóid főbb jellegzetességeit és tipikus problémáit is. Mindenképpen érdemes figyelemmel követned azokat a Facebook csoportokat, ahol a termékköröd iránt érdeklődők gyülekeznek, hogy egymással érintkezzenek hobbijuk, élethelyzetük, étkezési szokásaik, vagyis a közös témájuk mindenféle aspektusáról. Innen egyrészt tudsz ötleteket meríteni arról, hogy milyen témákkal foglalkozhatnál a saját tartalmi felületeiden, mi érdekli az embereket, milyen új termékkel lehetne kiegészíteni a kínálatodat.

De emellett kiváló tartalommarketinges eszköz az, ha bekapcsolódsz a témákba és őszinte segítő szándékkal válaszolsz a felmerülő kérdésekre, osztod meg a véleményed. Fontos, hogy itt akkor jársz legjobban, ha nem próbálsz sales-elni egyáltalán, viszont érdemes ekkor a webshop profilját használni, hogy azért gyorsan megtaláljon az, akinek felkelted az érdeklődését.

Szerepelj podcastben!

Nem úgy értjük, hogy a sajátodban, persze belevághatsz, ha szeretsz és tudsz is beszélgetni… de simán elérheted azt, hogy más podcastek meghívjanak vendégként, pusztán azért, mert értesz ahhoz a témához, amivel foglalkoznak. A podcast rendszeres műfaj, ezért a podcasterek mindig örülnek, ha beesik az ajtón egy témaötlet… légy proaktív, nyugodtan keresd meg a szerinted jól passzoló műsorokat! Ha a műsor oldalán a bemutatásodnál linkelik a shopot, abból már sokat nyerhetsz, de az együttműködési formáknak csak a közös kreativitásotok szab határt.

Fogadj be vendégposztokat!

Ha blogot írsz, a podcasteknél vázolt módszert megfordíthatod, és nyugodtan teret adhatsz másoknak, akik szívesen bemutatnák egy termékedet, van egy jó receptjük, vagy bármilyen módon kapcsolódni tudtok témában. Ezzel egy másik szereplő felületein is meg tudsz jelenni, miközben érdekesebbé, változatosabbé teszed a saját tartalmaidat is.

Készíts infografikát!

Ha nem annyira a szavak embere vagy, mint inkább a számoké és képeké, dobj össze infografikákat Canvában! A termékeid, az iparágaddal kapcsolatos infók között találhatsz olyan adatokat, amiket színesen tálalva megalkothatsz egy-egy infografikát. A rövid videók után ez az egyik legvirálisabb tartalomforma jelenleg. A közösségi médiafelületeken túl jól mutatnak hírlevélben, vagy mini blogposztok formájában a weboldalon is.

Tarts webinárt!

Ha gyakran elfog az az érzés, hogy a termékeidből jóval többet is ki lehetne hozni értékben, élvezetben vagy hasznosságban, mint ameddig az átlag felhasználó eljut, akkor tarts ilyen mini “képzéseket”! A “webinár” lehet csak egy Facebook Live videó is, de témától függően használhatsz olyan online képzési megoldásokat is, mint a Udemy. A webinárra hívhatsz társnak szakértőt vagy a terméktípust kedvelő influenszert is.

“Dehát hatmillió ugyanilyen tartalom van a neten, mi újat tudok ÉN mondani?!”

A blogposztoknál azt tartják, hogy a fő ok, amiért csinálod, az a SEO, vagyis hogy a kulcsszavakra kereső emberek rádtaláljanak a weben. De azzal nem sokat nyersz, ha előállítasz egy olyan anyagot, amiből van már 20 ugyanolyan. Persze az alap infók a te cikkedben is legyenek ott, de biztosítsd be azt, hogy legyen a tartalmaidban valami, ami csak a tiéd, ami csak rád jellemző. Ez egyébként minden tartalomformára igaz: fontos az eredetiség, sőt, egyre fontosabb!

A “profizmus” már nem olyan lényeges, mint a személyiség, főleg, hogy a technikai fejlődés miatt egyre könnyebb elfogadható minőségben előállítani tartalmakat. Igazából ha a saját, valódi tapasztalataidat, őszinte gondolataidat megosztod a témával kapcsolatban, az általában már elég ahhoz, hogy valami egyediséget vigyél az anyagba akkor is, ha előtted már százan kibeszélték a témát. Ez nem csak a saját szempontjaidra igaz, megkérdezhetsz másokat is, és szerepeltetheted a válaszaikat.

Egy másik fontos szempont, hogy az információ jelenleg hihetetlen sebességgel elavul, a globális trendek egyre gyorsabban változnak. Ezért az 1-2 éve készült anyagok sokszor már nem, nem vagy nem teljes mértékben érvényesek ma is. Reagálj az aktualitásokra, ez is segít abban, hogy friss és releváns maradj. Ne feledd, a látogató nem arra fog emlékezni, amire rákeresett, hanem arra, amit talált! Legyen valami minden tartalmadban, ami egy kicsit elüt a nagy átlagtól.

Mi van, ha egyik megoldáshoz sincs kedved? Hívj erősítést!

A tartalommarketing akkor működik legjobban, ha szenvedéllyel tudod csinálni. Ha egyáltalán nem fekszik neked, és sehogy sem találsz olyan megoldást, amiben valami minimális izgalmat, örömet tudsz lelni, akkor jól járhatsz, ha megbízol valakit, aki szívesen csinálja.

Ha valaha elköltöttél akár csak egy forintot is hirdetésre, akkor miért ne költenéd rá a hosszabb távú értéket létrehozó tartalommarketingedre az összes marketingbüdzséd egy részét? Nézz körül a freelancerek, digitális nomádok online csoportjaiban és online megbízásokat kínáló oldalakon, mert itt találhatsz olyan profi, független szakembereket is, akik magasabb szintre emelhetik a kommunikációdat, olyan árakon, ami nem különbözik nagyságrendekkel mondjuk egy havi PPC költségeidtől.

Szeretnél képben maradni az e-kereskedelemi trendjeivel? Iratkozz fel a Webshippy blog hírlevelére!

Picture of Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk