Termékeladás élő videóban? Üdv 2021-ben!

Olvasási idő: 8 perc
élő_videó_eladás

A 20-as évek nagy médiatrendje lesz a direkt videós kapcsolatok kiépítése szolgáltatók és ügyfelek, esetünkben webshopok és vásárlók között. A folyamat tisztán látszik, elsősorban az újgenerációs média platformok fejlesztenek gőzerővel abba az irányba, hogy az élő videótartalmakban szereplő termékeket azonnal meg lehessen vásárolni. Cikkünkben összeszedtük mindent, amit tudnod kell az élő videózás és az e-kereskedelem összekapcsolódásáról, beleértve azt is, hogy mit kell tenned azért, hogy felkészülten érjen ez az új őrület.

Aki az e-kereskedelem terén már évek óta otthonosan mozog, az valószínűleg egyetért velünk abban, hogy a szektorban bizony Kína fújja a passzátszelet. Elég csak arra gondolni, hogy Közép-Európából nézve az AliBaba -e a fontosabb szereplő, vagy az Amazon? Ez mára odáig fajult, hogy a nemzetközi e-kereskedelmi szaksajtó (ami alapvetően az amerikait jelenti) egyértelműen a kínai fogyasztói trendekhez kezd igazodni. Ami azt is jelenti, hogy 2021 lesz az az év, globálisan, amikor már az e-kereskedelem marketing megoldásai is Kínából indulnak, már Amerika is csak másolni és adaptálni tudja a legújabb ázsiai megoldásokat…

Így van ez a videós tartalommal is, aminél csak egy jobb tartalomtípus van jelenleg: az élő videó.

Az élő videó varázsa az interaktivitás, ami miatt igazi szórakoztató-ismeretterjesztő tartalomként is meg tudja állni a helyét egy jó stream, miközben az e-kereskedelmi célokat is támogatja.

Kézenfekvő példa, hogy egy sminktermék számára képtelenség jobb reklámot kitalálni, mint amikor valaki élőben felrakja azt a sminket, és látható a végeredmény, de az egész folyamat is.

A nézők automatikusan elsajátítják a termék optimális felhasználásának módját, és kérdezhetnek is, élőben, ami egy teljesen egyedi előny bármilyen más tartalomformával szemben! Igen, a digitális platformok lehetővé tették a gyors kétirányú kommunikációt a kommentelésnek köszönhetően, de ehhez képest egy újabb kvantumugrást jelent az, ha élőben kommunikálhat az érdeklődő a videó készítőjével.

Ezt a faktort az influenszerek által képviselt hitelességi bónusz csak erősíti. Ha egy személyiség hiteles, akkor élőben reagálva, őszinte kérdésekre őszinte válaszokkal, négyzetre tudja emelni ennek a hitelességnek a konverziójavító hatásait.

Mi másban is látnák akkor a szakértők az e-kereskedelem továbbfejlődésének egyik fő motorját, mint az influenszer-hatásokat legintenzívebben kifejtő platformokban?

Kipp-Kopp, itt a TikTok

Mivel a TikTok a rövid videók műfajának királya, ez egyben nagyon gyors fogyasztást is jelent. Mivel a felhasználók rengeteg TikTok tartalmat tudnak megnézni egy nap alatt, ezért az a kampány, ami egy másik platformon milliós nézettséget produkál, itt gyakran eléri a milliárdos szintet.

A Shopify webshopok termékei hamarosan beágyazhatóan jelenhetnek meg a TikTokon a 2020 végén született együttműködésnek köszönhetően.
Ahogy a Kosárérték fogalmaz:

“A Shopify bejelentése értelmében az üzleti TikTok fiókkal rendelkező felhasználók közvetlenül a videóikban helyezhetik el a csatornáikon elérhető árukat, és egyből fel is kínálhatják eladásra azokat. A folyamat teljesen automatizált: a TikTok a kijelölt videókból le is generálja az adott termék hirdetését, amelyben szerepel a megvásárolható termék landing oldalára mutató link. A hirdetés elkészítése során már elkészített videó sablonok közül választhatnak a kereskedők, de ezek természetesen teljesen személyre is szabhatóak.”

Ez a funkció gyakorlatilag bármelyik pillanatban élesedhet az európai piacon is.

A TikTok hagyományos affiliate linkek megjelenítését is tervezi, ahol a tartalomgyártók jutalékot kapnak a vásárlásokból, a gyártók pedig termékkatalógusként használhatják a felületet. A TikTokon 2019 végén titokban elkezdődött a “Shop Now”, azaz “Vásárolj Most!” gomb tesztelése, 2020-ban pedig széles körben terjedni kezdett a funkció.

A TikTok eddigi története is bővelkedik már a pikáns kanyarokban, és ezt figyelembe kell vennünk, ha le akarjuk vonni a nekünk fontos tanulságokat. Pár szóban összefoglalva: mivel egy kínai tulajdonú alkalmazásról van szó, Kínában pedig a nyugati világban megszokottnál jobban össze vannak fűzve a tech cégek és a politika szereplői, ezért sokak számára aggályos volt, hogy pontosan mit kezd a mobilokról megszerzett adatokkal a TikTok üzemeltetője, a ByteDance. 2020 őszén a helyzet rendeződése felé tett lépésként értelmezte a nemzetközi média azt, hogy az Oracle és a WalMart tulajdonrészt szerez egy új, amerikai alapítású TikTok cégben, mert így hozzáférést kapnak a forráskódhoz és ez garantálja a kiberbiztonságot… de akármit is gondoljunk erről, már mindegy is, mert e cikk írásának pillanatában már úgy tűnik, hogy az új amerikai adminisztrációnak már nem olyan fontos a TikTok megregulázása. Eközben az app továbbra is a legnépszerűbb alkalmazások között jár.

De térjünk vissza egy pillanatra 2020 októberének környékére, ugyanis a WalMart (az USA egyik legnagyobb hipermarket-lánca) vezérigazgatója ezt mondta akkoriban, amikor úgy nézett ki, hogy tulajdonrészt szereznek a platformban:

“Ha nézel egy TikTok videót, és valakin egy olyan ruhadarab van, ami neked nagyon tetszik, mi lenne, ha rögtön meg is vásárolhatnád azt? Ugyanis e felé halad a világ éppen. Ez számunkra izgalmasnak tűnik és szeretnénk részt venni ebben a folyamatban.”

A WalMart nem tétlenkedett ezután sokat. A “shoppable product” (“megvehető termék”) funkciót egy nagyszabású livestream keretében, 2020 december 18-án élesben tesztelte és mutatta be, 10 giga-elérésű TikTok influenszer közös szerepeltetésével, “Holiday Shop-Along Spectacular” néven (kb: “Ünnepi Shoppingolós Látványosság”), a saját TikTok csatornáján, élő streamen (a felvételt nem tették utólag elérhetővé, egyszeri esemény volt tehát).

vásárlás_élő_videóban

A műsor témája az volt, hogy az influencerek a Wal-Mart ruhakínálatából válogatva mutattak be termékeket változatos módon, ahogy nekik természetes (otthoni divatbemutató, táncpárbajok, stb).

A termékek a képernyőkön az élő videó közben megjelentek “pin”, beágyazott kép formájában, amikről érintésre a termék rögtön egy virtuális kosárba kerül ahol véglegesíteni lehet a vásárlást. Ráadásul a műsor végén a nézők egy katalógusképernyőre kerültek, ahol az összes bemutatott ruhadarabot listázva lehetett vásárolgatni közülük.

Dehát ez olyan mint a teleshop!

Hogyha ez az egész emlékeztet a Teleshopra… akkor jók a meglátásaid. Ha engem kérdezett volna valaki akár csak hónapokkal ezelőtt, hogy mi lesz éppen a teleshop, mint műfaj sorsa a digitális átalakulásban, akkor habozás nélkül mondtam volna, hogy megy a többi mamut után a süllyesztőbe, ám 2020-ban az amerikai televíziós piacon még erősödni is tudott ez az avittasnak tűnő műsortípus. Az erre szakosodó csatorna, a QVC sikeresen állt át az e-kereskedelmre (a rendelések 59 százalékát így adták le a nézők 2020 Q1-ben) továbbá saját mobilalkalmazást használ, és élőben streameli a műsorát YouTube-on és Facebookon.

Maga az Amazon is kihajózott ezekre a vizekre: az Amazon Live lényegében ugyanez, egy teleshop csatorna az Amazon weboldalába ágyazva, ahol influenszerek mutatnak be Amazonon kapható termékeket, amiket persze azonnal meg lehet venni. Az Amazon stratégiája annyiban különbözik, hogy a korábbi élő videók egy része visszanézhető.

Viya, egy kínai influenszer több, mint 30 millió dollárnyi eladást generált egy 4,5 órás élő videó alatt, amit 10 millióan néztek. Ez a stream a Taobao oldalán ment, ami gyakorlatilag az Alibabának a saját shopja. Viyának 6,5 millió követője van ezen az oldalon, tehát nem YouTube-on vagy egyéb streamer oldalakon, hanem a Taobaón, ami, hangsúlyozzuk, alapvetően egy webshop, olyan, mintha az Alza vagy az Edigital címoldalán lenne egy beágyazott videódoboz, amin folyamatosan mennek az influenszerek teleshop-jellegű tartalmai a bolt kínálatából. Ez azt is jelenti, hogy ez a hatmillió követő már vásárolt ezen a felületen, és valószínűleg Viya ajánlására is vett már valamit. Ők csak a hardcore rajongói. Viya egynapos rekordja egyébként 66 millió dollárnyi eladás generálása.

Kifejezetten kínai eredetű jelenségről van szó, ami terjed nyugaton is. A Mogujie nevű divatüzlet kísérletezett először e-kereskedelmi célú livestreameléssel, még 2014-ben, de a Taobao, a világ legnagyobb webshopja, nem sokkal maradt le. Fiatal lányok számára készült divatcikkek voltak az élő videó kínálatában, a szereplők felpróbálták a ruhákat és kiegészítőket, gyakran kifejezetten a nézők chat üzeneteire reagálva próbálva ki ezt vagy azt, élőben válaszolva a felmerülő kérdésekre.

Ezzel a streaming egyszerre állított elő önmagában értéket azzal, hogy szórakoztató tartalom volt, edukálta a fogyasztókat a termékekről, és természetesen instant aktiválta a vásárlási szándékokat. A magas színvonalú kínai online fizetési (Alipay, WeChat, stb) rendszerek könnyedén meg tudnak felelni a villámgyors és sima rendelési folyamatnak, ezzel a nézőket megajándékozva azzal az érzéssel, hogy amint meggyőződnek arról, hogy “ ó igen, ez kell nekem”, a terméket másodperceken belül meg tudják rendelni.

Persze, ez Kína, amott meg Amerika, de hogyan csapódik le mindez Magyarországon?

Azt fontos észrevenni, hogy a formátum működik, a “nagyok” ebbe az irányba fognak fejleszteni, de mivel egy HD videó streamelése ma már minimális induló költséggel megoldható, ezért ezt a tartalomtípust sikeresen alkalmazhatja bármilyen webshop, a YouTube-on, Facebookon, TikTokon, a saját weboldalába ágyazva, de leginkább ezeket kombinálva, egyszerre.
Innentől kezdve bármikor elképzelhető az is, hogy elindul akár egy folyamatos, 24 órás YouTube stream például akár egy magyar bérelhető webshopmotor égisze alatt, hogy a hálózatukban működő webshopok eladásait magyar influenszerekkel pörgesssék fel.

A szó, amit (nem) keresel: “shoppable”

Ez a kifejezés az amerikai e-kereskedelmi szaksajtó legújabb szörnyszülöttje. Arról beszélünk tehát, hogyan lehet “shoppingolhatóvá”, azaz értékesítési felületté tenni egy konkrét tartalmat, esetünkben az élő videót, mert ez a tartalomtípus jelenleg a leghatékonyabb ezen a téren. A következő 6-12 hónapban várhatóan sokszor fogsz találkozni olyan fejlesztésekkel, amelyekkel “boltolhatóvá” (és itt be is fejeztük a kényszeres fordítási kísérleteket) lehet tenni bármilyen felületet vagy tartalmat, bármit, ami a konkrét webshopodon kívül van.

Nem tudjuk, hogy a fejlesztések mikor teszi lehetővé azt, hogy a magyar webshopmotorok, vagy a saját fejlesztésű webáruházak számára is elérhető legyen az a beépített vásárlási funkció, amit a Shopify boltok számára elérhetővé tett a TikTok, de az ilyen irányú appok, integrációk megjelenése csak idő kérdése. Ezek a kényelmi funkciók csak fokozzák a konverziót, ettől még a livestream már ma is őrült jó tartalom tud lenni minden kereskedő számára.

Az Instagram is próbál haladni ezzel az új korral, ahol a Z generációsokra optimalizált ázsiai felületek diktálják a tempót. 2019-ben elindult az Instagram Shopping, az a funkció, aminek köszönhetően a teljes vásárlási folyamaton végig lehet menni anélkül, hogy a felhasználó akár csak egy pillanatra elhagyja az appot. (Ha még nem használsz ilyet az instádon, itt tudod beállítani)

A Facebook Live is rendelkezésedre, akár a cikk olvasása után rögtön felkaphatod a telefonodat, és a webshopod oldalán bejelentheted néhány percben, hogy milyen szuper új termékek érkeztek ma. Készíthetsz ilyen élő videót úgy, hogy a termékeket linkjeit megjeleníted benne, erről itt van a Facebook saját útmutatója.

Hogyan érdemes nekiállni a livestreamelésnek?

Mivel ennek a cikknek az olvasói nagyrészt nem hipermarket-láncok vezérigazgatói köréből kerülnek ki, és nem is csilliárd követővel rendelkező kínai influenszerek, ezért azt tudjuk javasolni, hogy ezt az egészet első körben nem kell túlgondolni.

Az élő videó kiváló eszköz arra, hogy kilépj a webshopod követői körének nyilvánossága felé, és egy őszinte hangot megütve mélyítsd, személyesebbé tedd a kapcsolatodat velük.

Mindegy, hogy saját platformra hívsz meg influenszert, vagy termék jelenik meg mások élő videóiban, mindkét irány lehet jó, használhatod mindkettőt, vagy egyiket sem. Ha neked komfortosabb az, ha inkább egy rutinosabb szereplővel kollaborálsz, és nem te magad irányítod “rendezőként” a folyamatot, az is teljesen elfogadható.

Jó, de miről szóljon a stream?

Hosszabb távon valószínűleg az lesz a nyerő, ha sokkolóan kreatív tartalmakat állítunk elő, a játékshow-tól a low budget kalandfilmig, bármit, ami illeszkedhet a márkánk kommunikációjához és célközönségéhez. De van néhány alap műfaj, amivel érdemes elindulni, ha élő videókban gondolkodunk:

1.Q&A

Fogod a GYIK-et, és felmondod. Persze nem szó szerint és unalmasan, de a lényeg az, hogy megválaszolsz néhány tipikus kérdést, és közben, ha befutnak chaten újabb kérdések, akkor azokra is rögtön választ adsz. Ez szólhat egy konkrét termékről, vagy termékkörről, vagy egy szezonális akciódról.

2. Útmutató

Mutasd meg, hogy kell a terméket használni! Élő főzés, bicikli karbantartás, bármi, ami a termékköröddel kapcsolatos sokkal izgalmasabbá válik, ha behirdeted, hogy ÉLŐ. (“ÉLŐ kocsimosás a legújabb autóápolási termékeinkkel! Ne hagyd ki!”)
Az élő videózás mindig jó buli. Ne feszülj rá, vedd könnyedén, itt nem kell tökéletesnek lenni szóban, megvalósításban, hangban, képben, hiszen mindenki tudja, hogy élőben történik. Persze ha jobban hasonlít egy profi produkcióra amit csinálsz, azzal tudsz extra márkaértéket is generálni.

3. Hírek, bejelentések, mérföldkövek

Ha van blogod vagy hírleveled, akkor az ilyen jellegű tartalmakat miért ne mondhatnád el élőben is? Az olvasás egyre inkább jelentőségét veszti, a szöveget már csak átfutja az átlagos nethasználó (ezt is, de ez minket nem bánt, ezért törekszünk arra, hogy a cikkek könnyen áttekinthetők legyenek).

Bármi érdekes történik a shop háza táján, azt megoszthatod a közönségeddel. Például élő videóban mutathatod meg azokat az új termékeket, amiket behúztál a kínálatba a Webshippy online piacteréről. A vásárlók 90%-a szerint a termékvideók segítenek a döntéshozásban. Ha sales jellegű tevékenység, akkor azért, ha inkább “színfalak mögötti” fejlemény, akkor meg a hitelesség és személyesség márkahűséget erősítő hatásai miatt lehet hasznos a számodra.

4. Vendég, interjú, aktivitás

Általánosságban igaz, hogy ha többen szerepelnek egy “műsorban”, az alapból érdekesebb, már csak a két személy közötti dinamika miatt is. Ha influenszerrel dolgozol, alapvető eszköz lehet egy közös élőzés. Hívhatsz egy szakértőt, akivel lehet közös Q&A-t rendezni. Divat, szépségápolás vagy sport esetében nem kell sokat agyalni azon, hogyan lehet értékes tartalom ebből. És nagyjából annyi elég hozzá, hogy videóhívást indítasz, amit aztán kistreamelsz… még egy helyen sem kell lennetek hozzá.

Használtál már élő videót a webshopod marketingmixében? Ki fogod próbálni 2021-ben? Írd meg nekünk itt vagy kommentelj Facebookon!

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk