Webshippy Faces – Simon Zsolt, International Head of Marketplace

Olvasási idő: 5 perc
ws_faces_simonzsolt_international

Sorozatunkban szeretnénk bemutatni nektek a Webshippy egy új oldalát. Azokat az embereket akik lehetővé teszik, hogy minden pillanatban a régió legmodernebb fulfillment szolgáltatását biztosíthassuk számotokra. 

Bízunk abban, hogy munkatársaink szemén keresztül tekintve sikerül még közelebb hoznunk hozzátok a Webshippy-t. Igyekszünk bemutatni mindazokat a feladatokat és kihívásokat, melyeknek minden nap meg kell felelnünk és melyek segítségével a jövőben újabb sikereket érhetünk el közösen, veletek.

Elsőként Simon Zsolttal beszélgettünk, aki színes és szakmai sikerekben gazdag pályafutásának legújabb lépéseként csatlakozott a Webshippy csapatához, ahol International Head of Marketplace pozícióban vezeti csapatát a hazai és nemzetközi sikerek felé.

szakmai_tapasztalat

Pár mondatban el tudnád mondani, hogy milyen szakmai tapasztalatokkal gazdagodtál, mielőtt a Webshippy-hez csatlakoztál volna?

25 évet töltöttem el a médiaszakmában. Bejártam a médiaügynökségi oldalt, a régiót, majd átkerültem médiatulajdonosi oldalra, és felépítettem és vezettem TV-t Afrikában. 

A 90-es években ügynökségi oldalon részt vettem a reklámpiac formálásában, fejlődésében, a 2000-es években az ügynökségi szolgáltatások diverzifikálásában és a reklámügynökségek csúcsszervének elnökeként sokat dolgoztam a különböző szolgáltatással bíró ügynökségek egalizálásán. 

A 2000-es évek közepén, elsőként a régióban lehetőségem nyílt az ügynökség online leányvállalatának elindítására és irányítására Közép-Kelet-Európában. A magyar médiaügynökség irányítása mellett tíz országban vezettem az interaktív divíziót és vállaltam szerepet az online marketing fejlődésében.

2010-ben ültem át ügynökségi oldalról médiatulajdonosi, tartalomgyártási oldalra, a TV2 vezérigazgatójaként a legfontosabb feladatom az volt, hogy a fragmentálódó nézőközönséget új csatornákon, új platformokon keresztül érjük el, így lett a TV2-ből egy négycsatornás portfólió, tartalomportállal, híroldallal, catch-up és interaktív appal és e-ker webáruházzal. 

A Vöröskereszt felkérésére felépítettem Afrikában az első tévécsatornájukat, amellyel kenyai központból 150 millió fiatalt szórakoztattunk és edukáltunk a régióban.

valtozast_hozott

Mi az ami változást hozott a pályád alakulásában?

A járvány miatt megszakadt a médiapályafutásom, el kellett gondolkodnom, hogy miben látom a jövőt, új szakmát választottam.

Mindig is nyitott voltam az újdonságokra, kreatívan, progresszívan nyúlok minden feladathoz. Élvezettel vettem részt a 90-es években a reklámszakma fejlődésében Magyarországon, az online marketing alakulásában Közép-Kelet-Európában, és sokat tanultam Afrikában, ahol 35%-os TV lefedettség mellett 100%-os az okostelefon lefedettség, így a médiafogyasztás, a vásárlás, a fizetés is mobil eszközökön történik. 

2020-ban, amikor a járvány miatt nem tudtam folytatni Afrikában a munkát, többen kerestek meg, hogy adjak nekik tanácsot üzleti vízió orientációban, szervezetfejlesztésben, vállalatirányításban, nemzetközi terjeszkedésben. 

Fel is merült bennem, hogy saját tanácsadó céget alapítsak, ugyanakkor 25 év multi kultúra után nem áll jól nekem a vállalkozói lét. Így kerültem tanácsadóként majd interim vezérigazgatóként a Book24-hez, ahol a webáruház fókuszú üzleti modellt alakítottam át könyves piactér logikájú kereskedelmi platformmá, amely valós készlettel, integrált rendszerrel szolgálja ki a saját kisker webáruházat, nyújt nagyker szolgáltatást a könyvesboltoknak és a virtuális készlettel kereskedő webáruházaknak, és biztosít dropshipping szolgáltatást több könyvkiadónak és piactérnek.

Év közben a Book24 nevében tárgyalásokat kezdeményeztem a Webshippyvel, hogy a Book24 dinamikusan bővülő kis- és nagykereskedelmi tevékenységének skálázódásában, hogy tudna segíteni a Webshippy.

Egyrészt a webáruház forgalmának erős szezonalitásából adódó logisztikai kihívásaiban, másrészt a megváltozott kereskedelmi modell által megkívánt logisztikai szoftver bérlésében, harmadrészt hogy tudna a Book24, mint könyves nagyker a Webshippy Marketplace beszállítójává válni. 

Néhány tárgyalás után kérdezte meg András és Zoli, hogy nem szeretnék-e szerepet vállalni a Webshippy marketplace nemzetközi terjeszkedésében. Mivel a 2020-as és a 2021-es év egyrészt tanulóév volt a számomra, másrészt segített annak eldöntésében, hogy a média világa után, mi az a szakterület, ahol úgy érzem, hogy hozzáadott értékem tud lenni, boldogan vállaltam el a felkérést, és kezdtem meg a munkát idén januárban.

Miért éppen a Webshippy?

Ahogy az elmúlt időszakban egyre mélyebbre ástam magam az e-kereskedelem világában, azzal szembesültem, hogy hasonló helyzetben van a szakma, mint annak idején a reklámszakma volt. Elképesztően dinamikus növekedésen megy keresztül, amire strukturálisan és rendszerszemléletben nincsenek berendezkedve a cégek.

Sok tízmilliárdos cég működik KKV-ként, aminek megvan az előnye, de hosszú távon gátja a növekedésnek, sőt a fenntarthatóságnak. Más szemléletre van szükség céges szinten, iparági szinten pedig meg kell teremteni az optimális ökoszisztémát.

Amikor megkerestek a Webshippytől úgy éreztem, hogy ez az a hely, ahol a növekedési potenciál, a szakmai és emberi körülmények és a szemléletmód adott, hogy a multinacionális vezetői tapasztalatom kamatoztatásával nem csak a cég sikereihez, de akár az egész iparág formálódásához hozzá tudok járulni. Nyilván nehéz a váltás 25 év után, de ha az ember úgy érzi, hogy a körülmények és a lehetőségek adottak ahhoz, hogy egy új iparágban az előzőhöz hasonló sikereket érjen el, akkor kellően motivált ahhoz, hogy váltani merjen.

miert_epp_a_webshippy

Milyen benyomásokkal gazdagodtál a kezdést követően?

A Webshippy egy dinamikus, innovatív, elképesztően „sharp” fiatalokból álló szervezet. Amikor egyetemeken adok elő, azt szoktam mondani a végzősöknek útravalónak, hogy jó eszű fiatalból nagyon sok van, akik mernek gyorsan és önállóan dolgozni abból is, de akiben mind a kettő képesség megvan, azaz jól gondolkodó, hatékony fiatalból kevés van. Na ők mind a Webshippynél vannak. 

Az első hónapban kellően diszkomfortosan is éreztem magam, hogy nem tudom olyan szinten, szemléletben használni a rendszereket. Hogy a korábban előnynek tartott intuitív vezetői képességem biztos jelent-e hozzáadott értéket egy olyan vállalatnál, ahol minden kérdésre pillanatok alatt ki tudnak nyerni pontos információt. 

Ugyanakkor a Marketplace üzleti modellje erősen sales és marketing fókuszú, ahol kellő magabiztossággal mozgok, az üzletág világszinten is gyerekcipőben jár, így amit most építünk, az nemzetközi szinten is reformer, ahol jól jön a multinacionális szemlélet, a nemzetközi tapasztalat.

A Webshippy fullfillmentben már bizonyított, 3 millió csomag teljesítése önmagáért beszél. A dropshipping terén komoly lépéseket tett, hogy nem csak magyar, de nemzetközi szinten is meghatározó szereplő legyen. Míg az online kereskedelem világszinten az összekereskedelem 15%-át teszi ki, addig a 15% harmadát már piacterekre épülő, dropshipping kereskedelem adja. Azaz a világkereskedelem 5%-át virtuális készletekre épülő online kereskedelem alkotja. 

Így adott a lehetőség, hogy a Webshippy világszínvonalú logisztikai szolgáltatása mellé egy nemzetközi marketplace propozíciót építsünk, amellyel országhatárok nélkül tudjuk összekötni a beszállítókat, a webshopokat és a vevőket. Abban a modellben, ahogy ezt mi tervezzük felépíteni világszinten egyedülálló lesz.

Mesélnél egy picit a privát életedről?

Feleségem egy gyerekkönyvkiadót és gyerekkönyvesboltot, a Betűtésztát vezeti, lányom 20 éves, fiam 17, mindketten gimnazisták, lányom idén érettségizik. Van egy családi love projektünk, miénk a veszprémi Fricska étterem, ami egy 500 éves malom és egy 300 éves műemlék épületben található a Séd partján. Valójában a helybe, a műemlék épületbe szerettünk bele, az álmunk, hogy egyszer a Frick-malmot, butikhotelként újítsuk meg, ahol a nyugdíjas éveinket tölthetjük majd el.

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Picture of Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek