Dropshipping: igen vagy nem? A Webshippyvel nem kérdés.

Olvasási idő: 5 perc

A dropshippinggel kapcsolatban többnyire háromféle álláspont fogalmazódik meg az emberekben. Sokan imádják, és úgy gondolják, ez a jövő, vagyis a jelen. Vannak, akik ki nem állhatják (mert átverték őket, vagy úgy érzik, kudarcot vallottak, esetleg tele vannak kételyekkel/tévképzetekkel), és persze vannak olyanok is, akiknek még fogalmuk sincs arról, hogy eszik-e vagy isszák ezt a valamit. Ha Te is az utóbbi két csoport valamelyikébe tartozol, mindenképp olvass tovább!

Muszáj azzal kezdenem, hogy mi is az a dropshipping. Bocsánat, gyors leszek. Képzelj el egy olyan kereskedelmi módszert, ahol az eladó nem tart raktáron semmit. Amikor a vevő rendel tőle egy terméket, az értékesítő azt megvásárolja egy harmadik féltől (nagyker), és azonnal a vásárlóhoz szállíttatja.

Tehát az a webshop, amelyiknél az eladó a kertje végében halmozza fel a készletet, az távol áll a dropshippingtől. Viszont egy üzletkötő, aki továbbértékesít egy szolgáltatást – pl. beajánl valakit az érdeklődőnek, és a szolgáltatásra rátesz egy tekintélyes összeget – tulajdonképpen szintén dropshipper. Persze ez a ritkább eset. Zömében azokat hívjuk dropshippereknek, akik az AliExpressen található termékeket készletezés nélkül továbbértékesítik. Szerencsére azonban más lehetőségek is vannak a piacon…

Dropshipping vs Covid 1-0

Szó sincs róla, hogy a dropshipping lenne a titkos csodaszer a Covid ellen, de ebben a folyamatosan változó, bizonytalan közegben, amelyben kétségbeesetten próbálunk offline és/vagy online érvényesülni az élet különböző területein, rendelkezik néhány olyan előnnyel, amelyről muszáj tudnod.

1. Alacsonyabb tőkeigény

Nincs készlet, ezért kevesebb a hibalehetőség. Nem kell vesződnöd a tárolással, a csomagolással és a szállítással, ezeket majd a nagykereskedés intézi. Így rengeteg pénzt és időt takaríthatsz meg. Ennek egy részét persze érdemes a marketingtevékenységed csiszolására fordítani, hiszen ezt a lehetőséget nem csak Te szeretnéd kiaknázni…

2. Végtelen kínálat

A határ a csillagos ég. Képzeld el, hogy van egy nagykereskedő, amely több száz jobbnál jobb terméket kínál. Te pedig szabadon mazsolázhatsz ezek közül, és azt teszed be a webshopod kínálatába, amelyiket csak szeretnéd. Jól hangzik? Mondok jobbat. Webshippy dropshipping marketplace. Több tízezer minőségi termék, menő világmárkák, villámgyors kiszállítás egész Európába.

3. Munkavégzés 2.0: bárhol, bármikor, bármivel

Van nálad laptop, tablet vagy telefon, és tudsz jó netet csiholni magadnak? Akkor már dolgozhatsz is. Otthonról, az irodából, a villamosról, gyakorlatilag bárhonnan, ahol biztonságban érzed magad. Se a vevők, se a nagykereskedés nem fog rád csúnyán nézni, feltéve, hogy időben reagálsz a megkeresésekre.

 

De ha a dropshipping vállalkozás ennyire jó, miért nem csinálja ezt mindenki?

Ennek több oka is van. Például a magyar piac mérete. Egy kisméretű, magyar webshop nyilván kevésbé fog tudni labdába rúgni az angol nyelvterületeken. Máris egy több százmilliós piac helyett a hazai viszonyokra kell optimalizálni a termékpalettát. Ráadásul itthon az árérzékenység miatt kevésbé jellemző az emberekre az impulzusvásárlás, mint a gazdagabb EU-régiókban vagy az Egyesült Államokban. Persze a jó marketing csodákra képes. Meg a tökéletes digitális piactér is, ahonnan összeszedheted a legvonzóbb termékeket.

„Lehet, hogy belevágnék, de…”

Talán meglepő, talán nem, de a legtöbb potenciális dropshippert a tévhitek tartják távol életük egyik legnagyobb üzleti lehetőségétől. Íme, a leggyakoribb „érvek”, amelyek főleg az AliExpress dropshipping kapcsán merülnek fel a távolmaradókban:

„Ez egy kamu, üres lufi az egész.” 🡪 Ha elolvastad a Dropshipping vs Covid 1-0 című részt, te már biztosan tudod, hogy ez nem igaz. Aki biztonságos és viszonylag egyszerűen felépíthető vállalkozásra vágyik, annak érdemes szerencsét próbálnia.

„Á, már elkéstem. Mindenki ezt csinálja, full telített az egész.” 🡪 A jó hír az, hogy ez „csak” egy ecommerce üzleti modell, így nem lehet telített. Tehát rajtad áll, hogy mit hozol ki belőle. Képzeld el, mi lett volna, ha Harland Sanders 62 évesen azt mondja, hogy inkább nem nyitja meg a KFC-t, mert már van más gyorsétterem is a világon, vagy Samuel L. Jackson kihagyja a Dzsungelláz castingját 43 évesen, vagy Stan Lee-nek eszébe jut 39 évesen, hogy milyen sokan készítettek már képregényt, ezért inkább maradna irodai asszisztens. A lényeg nem mindig a „mi”-ben rejlik, sokszor inkább a „hogyan” a fontos.

„Átvertek! Ezzel nem tudok annyit kaszálni pár hét alatt, mint amennyit ígértek.” 🡪 Végre egy érv, ami részben igaz, legalábbis rövid távon. Nem szabad bedőlni a „passzív milliók 2 hét alatt” jellegű ígéreteknek. Kitartásra, megfontoltságra és jó stratégiára mindenképp szükséged lesz ahhoz, hogy dropshipping vállalkozásod sikeressé válhasson. Itt sok hasznos információt találsz az első lépésekhez.

„Mi van, ha nem sikerül elsőre, és bukom a projekten?” 🡪 Az valóban megeshet, hogy nem az első dropshipping webshop lesz az aranytojást tojó tyúk, hanem a 3. vagy a 4., de amit megtanulsz az úton, azt később kamatoztathatod. Ha szeretnéd már most minimálisra csökkenteni a kockázatot, akkor végezz el egy minőségi online marketing tanfolyamot, vagy engedd, hogy segítsünk!

„Ha sikeres dropshipper akarok lenni, akkor instant marketingguruvá kell válnom.” 🡪 Nem feltétlenül. Egy-két átfogó képzés jól jöhet, de ha letöltöd e-bookunkat, találsz benne 30 olyan módszert, ami garantáltan segít eladni a termékeidet!

„Tényleg belevágnék, de Kínából rendelni horror. Nyugdíjba megyek, mire onnan bármi eljut a vevőimhez.” 🡪 Jogos. Ráadásul a vírushelyzet sem csökkentette a szállítási átlagidőt, de szerencsére nem kell Kínáig menned a megfelelő termékekért, mert a Webshippy 7500 m2-es budapesti raktárából akár a rendelés másnapján megkaphatják vevőid világmárkák jobbnál jobb termékeit.

„Fogalmam sincs, milyen terméket válasszak.” 🡪 Ez az egyik leggyakoribb, valós kihívás. Jó minőségű, megfelelő árrésű termékeket találni, aztán jól megszövegezni ezeket, hogy felkeltsék az érdeklődést: nehéz. Vagy mégsem? Az automatizált termék- és készletszinkronizálásnak köszönhetően a Webshippyvel vége a termékek egyenkénti feltöltésének, képméretezésének, szövegfogalmazásának. Ha akarod. Akarod?

„Érdekes ez a dropshipping, de nem tudom, hogyan fussak neki.” 🡪 Így:

  1. lépés: Ingyenesen regisztrálsz a Webshippy rendszerébe, kötöttségek nélkül.
  2. lépés: A nagykereskedelmi termékkatalógusból kiválogatod a több száz beszállító több tízezer terméke közül azokat, amelyeket szívesen értékesítenél, és egy kattintással hozzáadod a saját, értékesített termékeidhez. A termékeknél természetesen megnézheted a beszerzési árat és az ajánlott fogyasztói árat is. Így azonnal kiderül, mennyi profitot realizálhatsz egy-egy adott árucikken.
  3. lépés*: Amennyiben még nincs webáruházad, akkor választasz egyet a bérelhető webshopmotorok közül (pl. Shopify, Shoprenter, Unas, WooCommerce). Aztán néhány kattintással összekötöd a Webshippy fiókoddal.
  4. lépés: Az előzőekben kiválasztott termékeket egy gombnyomással felszinkronizálod a webáruházadba, így egy csapásra felkerülnek a termékképek és a termékleírások is. No meg persze az ajánlott fogyasztói árak, amiket szabadon módosíthatsz.
  5. lépés: Miután webshopodban eladtál egy terméket, az megrendelésként jelenik meg a Webshippy Marketplace rendszerében, és kapsz egy figyelmeztető üzenetet arról, hogy ki kell fizetned az eladó terméked beszerzési árát ahhoz, hogy az kiküldésre kerüljön a vásárlód felé. Ez mindössze egy kattintás: az ellenértéket bankkártyával vagy az utánvétegyenlegben rendezheted.

    Innen pedig profi csapatunk átveszi a stafétát: csomagolás, szállítás, esetleges utánvétkezelés, elégedett mosoly minden részről.

Remélem, sikerült kipukkasztani a kételyeidet, és tudtam egy kis löketet adni a vállalkozásodnak. Ha úgy érzed, maradtak még kérdőjelek, itt szívesen ponttá alakítják őket szakértő kollégáink.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk