10 kérdés, amiből felmérheted, érdemes-e saját webshopot nyitnod

Olvasási idő: 5 perc
10_kerdes_amibol_kiderul_neked_valo_e_a_sajat_websaruhaz.jpg

Egyre többen nyitnak webáruházat, valaki többet is egyszerre. De valóban megéri? Vajon neked is menne? Sok kérdést kell megválaszolnod ahhoz, hogy elindulj az úton, hát még ahhoz, hogy sikeressé is válj. Cikkünk olyan alapkérdéseket jár körbe, amelyekre ha őszintén válaszolsz, kiderül, hogy neked való-e a webáruháznyitás és -üzemeltetés

1. Szeretnél anyagilag függetlenné válni?

Azért ezzel a kérdéssel érdemes kezdeni, mert ha erre egyértelmű nemmel felelsz, akkor 100%, hogy a webáruház-üzemeltetést nem neked találták ki. Ha hosszú távon is sokkal szívesebben hajtanál mások üzleti és életcéljainak eléréséért, mint a magad vagy akár családod anyagi biztonságának megteremtéséért, akkor más fába érdemes vágni azt a bizonyos fejszét. Ha viszont több szabadidőre, home office-ra, sikerélményre és persze bevételforrásra vágysz, akkor érdemes a többi kérdésre is őszintén válaszolnod.  

Természetesen nem mindenki képes úgy felpörgetni egy webáruházat, hogy véglegesen otthagyja a 8 (valljuk be, inkább 10) órás munkáját, de odafigyeléssel, szorgalommal és kellő motivációval biztos, hogy bárki képes egy olyan e-kereskedelmi vállalkozást megalkotni és üzemeltetni, amely közép- és hosszú távon erősen hozzájárul az anyagi szabadságához. 

2. Tudod, hogy mit/miket szeretnél értékesíteni?

Szép dolog a pénz és a profit, csak kevés. Úgy értem, ha nincs meg a nyerő terméked, kategóriád vagy portfóliód, akkor az anyagi függetlenség iránti vágy és az álmodozás kevés lesz a sikerhez. Találd meg, mi az, amit hitelesen, ötletesen, profin tudsz értékesíteni és szólítsd meg a célcsoportjaidat! Termékfronton is rengeteget segíthet neked a Webshippy online piactere, ahol több száz nagykereskedő sokezres, folyamatosan bővülő termékkínálatából válogathatsz kedvedre a portfóliód tökéletesítéséhez.

3. Van kereskedői vénád?

Nem feltétlenül arra keressük a választ, hogy van-e már klasszikus értelemben vett kereskedői vagy e-kereskedői tapasztalatod. Inkább arra, hogy képes vagy-e felismerni mások igényeit, szükségleteit, céljait, és segíteni nekik ezek elérésében. Ha cseréltél matchboxot az óvodában, eladtál akármit bolhapiacon/garázsvásáron/üzletben/Facebook csoportban, vagy jártál már sikerrel állásinterjún (ahol a tudásoddal kereskedtél), akkor biztos, hogy van érzéked ahhoz, hogy meggyőzz másokat. Ezt a képességet már csak át kell ültetned az online térbe.

Ha eddig azt gondoltad a webes értékesítésről, hogy „ez mindenképp kizsákmányolás és elvtelen nyerészkedés”, akkor itt az ideje, hogy meglásd benne a pozitív lehetőségek tárházát önmagad és a vásárlóid számára is!

4. Mekkora az indulótőkéd?

Ez a kérdés is fontos, de talán nem úgy, ahogy elsőre gondolnád. Ha kevés a kezdőtőkéd, de van releváns tudásod és időd, akkor nincs gond. Illetve azt is érdemes tudnod, hogy nem feltétlenül kell hatalmas árukészletet felhalmoznod a nappaliban, vagy bárhol máshol. Ha készletezés és csomagolás közben kapott agyérgörcs nélkül vágnál bele a webáruházasdiba, akkor ott van neked a dropshipping.

Természetesen a megfelelő infrastruktúrát ki kell alakítanod, ami pénzbe kerül. Ha van egy működő géped, internetkapcsolatod, akkor már csak egy egyedileg fejlesztett vagy bérelhető webáruházrendszerre és tárhelyre lesz szükséged. Plusz egy vállalkozásra, amin keresztül üzemeltetheted a világot, amit felépítenél.

Jó hír, hogy ezt számlaképes egyéni vállalkozóként is megteheted, rossz hír, hogy ez is pár tízezer forintos költség havonta. A varázsszó a 4791, ugyanis ez a TEÁOR szám rejti a ”csomagküldő, internetes kiskereskedelem” kategóriát. Persze vannak olyan termékek, amelyekhez más, speciális tevékenységi körre van szükség.

5. Szeretsz tanulni, fejlődni?

Az e-kereskedelem tényleg lifelong learning. Trendek és vásárlók jönnek, mennek. Annak érdekében, hogy egy sikeresen felépített webshop hosszú távon is működőképes maradhasson, folyamatosan dolgozni, tesztelni, kísérletezni kell. Ez a folyamat néha üdítő, néha dühítő, olykor kudarcokkal teli (mindenkinél), de sokszor megnyugtatóan sima és akadálymentes. Az biztos, hogy vannak benne hullámok, amikkel megküzdve garantáltan több és jobb leszel. Nem csak anyagi értelemben. 

6. Mennyire vagy lelkes típus?

A lelkes és szenvedélyes személyek általában sikeresebbek az e-kereskedelemben, mint az „átlagemberek”. Miért? Mert másokat is képesek lázba hozni, motiválni, ez pedig igazán jól kamatoztatható az online kereskedelemben. Kicsit érintve a Jung féle márkaperszóna-típusokat, az szinte biztos, hogy a szerető, a hős, az alkotó, a varázsló, a felfedező és a gondoskodó archetípus mind-mind arra született, hogy webáruházat nyisson. Persze a többiek sincsenek kizárva, csak sokkal több pozitív élmény ér az úton, ha a részsikerekből is erőt tudsz meríteni, nemcsak abból, ha majd egyszer eléred az X millió Ft-os bevételt.

Mi számít részsikernek? Vannak számszerűsíthető sikerek, mint az, ha egy vevő megszerzésének költségén csökkenteni tudsz, vagy nagyobb árbevételt, profitot termelsz. De vannak olyan sikerek is, amik nem, vagy csak részben kapcsolódnak a pénzhez. Ilyen egy vevőtől érkező írásos vagy szóbeli dicséret; ha úgy érzed, olyan terméket kínálhatsz eladásra, ami valóban segít másokon; vagy az, amikor valakinek megemlíted, hogy melyik webshopot üzemelteted, és kiderül, hogy ő már hallott róla, esetleg visszatérő vásárlód. Egy szó, mint száz: minél lelkesebb és lendületesebb vagy, annál nagyobb az esélyed, hogy sikeres legyél a webáruház-üzemeltetésben.

7. Mit csinálsz, ha akadályba ütközöl?

„Nem az számít, mekkorát tudsz ütni, hanem hogy milyen keményen állod az ütéseket, miközben csak mész előre.” Nem szeretnék online vállalkozásindításról egy csapásra sportágat váltani, de ez a Rocky-idézet elég sokatmondó. Szinte mindenkire számoltak már rá az életben. Te is kerülhetsz padlóra – nem érkezett meg időben egy szállítmány, pang a piac, egy versenytárs olyan promócióval megy, amit lehetetlen überelni, valamit rosszul állítottál be, és épp nem találod a kiutat, stb. –, de ha képes vagy felállni, akkor erősebben térsz vissza. És ez a lényeg. Arról nem is beszélve, hogy egy-két balhorgot – mint például a logisztikával kapcsolatos félelmek és kihívások – ki lehet kerülni egy jó edzőpartnerrel.  Ilyen partner lehet számodra a Webshippy.

Ha úgy gondolod, hogy ciki, ha elsőre nem sikerül minden úgy, ahogy eltervezted, szerintem tévedsz. Thomas Edisonnak például csak tízezer próbálkozásból sikerült megalkotnia az első működő, szénszálas izzólámpát. És minden kudarcára kísérletként tekintett, amiből tanulhatott. Igaza volt.

8. Mennyire vagy türelmes?

Tulajdonképpen az előző kérdés is részben ezt boncolgatta, bár ott inkább a motiváltság volt fókuszban. A jó hír az, hogy ha nem vagy türelmes, akkor sem kell hátat fordítanod a webáruház-üzemeltetésnek. Egyrészt ott a Webshippy dropshipping szolgáltatása, ami egy csomó időt és energiát megspórol neked a készletezés, raktározás, kiszállítás terén, másrészt a hosszadalmas tanulás és kísérletezés kiváltható a legjobb fejlesztők, szövegírók, designerek és kampánymenedzserek bevonásával. 

9. Egy tízes skálán mennyire vagy jogi, marketing- és IT-guru?

Mielőtt nagyon elkeserednél, elárulom, hogy ez egy becsapós kérdés. Nem gond, ha nem értesz ezekhez a területekhez, de nagy segítséget nyújt, ha a háromból legalább az egyik területre van rálátásod. Segítséget kérni vagy szakértőhöz fordulni ér. Képzéseket elvégezni, tanulni és gyakorolni szintén. Minél jobban ugrod meg a webshop-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatokat, annál jobb üzleti eredményekre, elégedettebb vásárlókra és magasabb piaci részesedésre számíthatsz. Hogy ezt egyedül vagy csapatban éred el, részletkérdés. Ne félj szakmai segítséget kérni a különböző részfeladatokhoz! Nem kell mindenhez is értened, de ha mégis 10-es vagy/leszel egyszer minden fronton, az szuper. 

10. Bírod a versenyt?

Az e-kereskedelem egyik legnagyobb előnye és hátránya, hogy folyamatosan változik, fejlődik. Napról napra új és új versenyzők lépnek piacra, a jobbnál jobb termékekről nem is beszélve. Ha ez ösztönöz abban, hogy egyre jobb legyél (webshopoddal együtt), akkor bátran elindulhatsz az úton. Ha viszont arra számítottál, hogy ez egy olyan pálya lesz, ahol egyszer elindítasz valamit, és soha többé nem kell semmit csinálnod, plusz a versenytársak inkább feladják és hazamennek, akkor más műfajt kell keresned. 

Ha őszintén válaszoltál a kérdésekre, most már biztosan érzed, mennyire való neked a webshop-üzemeltetés. Ha úgy döntöttél, belevágsz, itt rengeteg hasznos tippet találsz. Sok sikert az úton! 

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk