5 tipp a tökéletes webshop-termék megtalálásához

Olvasási idő: 4 perc
webshop termék

Az e-kereskedelem világában számtalan dimenzió van, amiben jól kell teljesíteni, és sok banánhéj, amin el lehet elcsúszni, mert a platformok folyamatosan fejlődnek. Ebben a posztban viszont az egész tevékenység alapkövéig ásunk le: mi legyen maga a webshop termék?  

A termék kiválasztásához és aztán a boltod menedzseléséhez kell egy jó, és saját magadra szabott stratégia. Olyan, ami mögé “be tudsz állni”, ami irányt és célokat ad az üzleti tevékenységednek. Ha egyszerűen lemásolsz egy sikeresnek tűnő receptet, akkor idővel valószínűleg nehezebb dolgod lesz ebben a gyilkos tempójú szegmensben, mert te nem vagy a háttérinfók birtokában, ami alapján a “példaképed” alakítja az üzletét.

De a megfelelő biznisz kiválasztásának igenis van módszertana. Íme 5+1 tipp, amelyekkel garantáltan feltérképezheted, mi az a termék, amit érdemes lenne értékesítened!

1. Keress fájdalompontokat!

A Webshippy ügyfeleinek sikertörténetei gyakorlatilag mindig úgy kezdődnek, hogy a webshop alapítója találkozott valami olyan problémával a saját életében, amire nem talált olyan megoldást amivel elégedett lett volna. Sőt, miket beszélünk… hiszen maga a Webshippy is így kezdődött!

A Salatazo.hu esetében Bakonyi Orsi az egészséges és gyerekbarát táplálkozás nehézségeivel szembesült, illetve Írországban talált egy olyan termékcsoportot, a mikrozöldeket, amelyek itthon szinte teljesen ismeretlenek voltak. Ezen ugyan elcsodálkozott, de nem teketóriázott sokat, hanem ő maga dobta piacra, saját termékeként.

A Sofa Dress esetében Juhász Nóráék, két-vizslás családként az otthoni kanapé tisztán tartásának állandó kihívásával néztek szembe… Amikor Nóra egy szakkiállításon rátalált végre egy minőségi kanapéhuzatra, azonnal elkezdte tervezgetni a hazai értékesítést. Új termékkörük pedig szintén egy kutyás problémára kínál megoldást.

Ezért is ostobaság az, hogy “Nincs új a nap alatt!”, vagyis inkább nem egy univerzális igazság. Nem igaz, hogy már mindent kitaláltak, vagy minden ötleted már másnak is eszébe jutott (persze sok ilyen eset van, de hányan alapoztak sikeres online üzletet is arra a nagy ötletre? jóval kevesebben!)  Ezeknek az ősi mondásoknak nem mindig 100% a relevanciája, minden élethelyzetre. Maradjunk nyitottak!

A lényeg, hogy a kreatív ember néha belefut olyan helyzetekbe, amikor nem érti, hogy miért nincs kézenfekvő megoldás a piacon egy bizonyos problémára, és ez jó jel lehet egy üzleti lehetőségre. Nézz körül külföldön is, milyen a webshop termék kínálat.

2. Szenteld magad egy hobbinak, életmódnak: egy közösségnek!

Gémerek, horgászok, filmimádók, társasjátékosok, városi bringások, street workout-fanatikusok, hiphopperek, deszkások, golfozók, benzingőz-őrültek?

Egy jól beazonosítható hobbi, életmód vagy akár szubkultúra követőinek jól beazonosíthatók az igényei is. Ezek a fogyasztók érzelmileg erősebben is kötődnek a termékekhez, többet hoznak ki belőlük. Egyszerűen fontosabbak nekik, és rendkívül hálásak, ha valaki a saját nyelvükön beszél hozzájuk.

Sokkal fontosabb kérdés, hogy kiket érsz el már akár most. Téves úgy kezdeni a gondolkodást, hogy “mit kéne árulnom”. Sokkal nehezebb lesz elérni egy adott célcsoportot. Inkább úgy indítsd a  brainstormingot, hogy ki az a közösség, akit esetleg már most is elérek. 

3. Áruld azt, amihez értesz!

Akármi is a “civil” életed az e-kereskedelmen túl, biztosan vannak szakértelmeid és valamilyen élettapasztalatod. Vannak az életnek olyan területei, amihez egyszerűen jobban értesz, mint a Nagy Átlag. Ha ebből indítasz online üzletet, akkor rögtön előnybe kerülsz olyanokkal szemben, akik nem érintettek ennyire személyesen a termékekben, amiket forgalmaznak. Ez tipikusan az a megközelítés, amit nem lehet egyszerűen lemásolni, ami önmagában hordoz hozzáadott értéket a vásárlóid számára.

4. Legyél képben a trendekkel!

Ha rákeresel az “e-kereskedelmi trendekre”, bármilyen időpillanatban találsz egy maximum 3-6 hónapos szakcikket, ami az éppen legjobban menő, vagy legdinamikusabban növekedő érdeklődést generáló e-kereskedelmi slágertermékeket mutatja be (meg jópár olyan cikket, amelyik azt állítja, hogy a jövő trendjeibe avat be… ezekkel csak óvatosan). A globális és általános trendek egyik jó kis hőmérője a Google Trends, ahol valós időben láthatod, mikre keresnek az emberek, akár az egész világon, akár földrajzi bontásban. Aki szeret mintázatokat analizálgatni, az kiszúrhat olyan dolgokat a neten, amik mondjuk éppen most pörögnek fel. A fidget spinner, a slow fashion termékek, vagy éppen a tartós vizeskulacs mind olyan cuccok, amelyek trendszerűen jelentek meg.

Ennél konkrétabb, és elég alapvető piackutatási fogás, ha megnézed, hogy a nagy online kereskedőházak oldalain (Amazon, Etsy, AliBaba) éppen mi megy nagyon, mi a “trending”, vagy “hot”, vagy “top seller”. Szinte garantált, hogy bármikor nézed meg, lesz, amin meglepődsz, és lesz olyan webshop termék is, aminek a magyar piacradobási lehetőségein is rögtön elkezdesz gondolkodni.

5. Kapcsolódó termékek

Az előző ponthoz illeszkedő trükk, hogy nem biztos, hogy a legmenőbb cuccot kell árulnod. Lehet, hogy abban van a nagy pénz, ha a legmenőbb cuccot vásárlóknak adsz el valamit, amire egyébként szükségük van vagy lesz! Az Amazon egyik leghíresebb, azóta már iparági standarddá vált megoldása az, hogy megmutatja, hogy azok a vásárlók, akik egy bizonyos terméket vettek, mit vásároltak mellé még. A klasszikus példa a mobiltelefonhoz a tok, amire az almastokok.hu specializálta is magát.  Kiegészítők, akkumulátorok, töltők, kényelmi funkciók adják magukat. Aki sílécet vesz, az jó eséllyel vehet sísapkát is, hogy egy kellően szezonális, nyárias példával éljünk…

Ha már csak ezt az 5 pontot követve gondolod át a lehetőségeidet, akár mindössze egy-két órát szánva a kutatásra, máris egy halom inspiráló ötletet gyűjthetsz arról, mit érdemes most árulni online. A legjobb az egészben, hogy ma már saját árukészlettel sem kell rendelkezned! Ha kitaláltál és felépítettél egy jó koncepciót, azt működtetheted úgy is, hogy más webshopok vagy nagykerek termékeit árulod a saját felületeden, és ezzel keresel pénzt! Kifejezetten erre fejlesztettük ki az online piacterünket, ahol többszáz beszállító több tízezer termékéből válogathatsz!


De van még egy extra tippünk is!

Fontos szempont és általános érvényű szabály annak megítélésében, hogy milyen termék alkalmas leginkább az online értékesítésre: legyen lehetőleg minél kisebb, minél könnyebb, és fogyjon belőle jó sok! Az már csak hab a tortán, ha jó árréssel tudod árulni, mert így a nagy számú eladással dinamikusan építhetsz profitot. Hatékonyabban, mintha nagyobb értékű dolgokat árulnál, amelyek lassabban fogynak. 

Mivel ez a szabály egy piaci standard, a Webshippy is ilyen termékekre specializálta magát. Ami azt jelenti, hogy az ilyen webshop termék a legalkamasabb arra, hogy a legalacsonyabb szinten tarthasd a kiszervezett logisztikai költségeidet!

Vágj bele bátran, és ha inspirációra vágysz, szemezgess a dropshipping katalógusból!

 

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk