5 szuperhatékony technika a Facebook célzás tökéletesítéséhez

Olvasási idő: 4 perc
Hatékony_Facebook_célzás_technikák

Manapság megkerülhetetlen hirdetési platform a Facebook, egyszerűen “túl sokat tud” ahhoz, hogy webshop tulajdonosként ne használjuk ki a benne rejlő extra lehetőségeket. Az alábbiakban összefoglaltuk, mitől lesz a marketing mixünk kiugróan hatékony eleme a közösségi oldalon futtatott kampány, avagy milyen technikáktól lehet még tökéletesebb a Facebook célzás.

A Facebook-on könnyed, szórakoztató, interaktív módon lehet kapcsolatba lépni azokkal, akik számára releváns a termékkörünk. Egy webshop számára ez óriási érték – nem meglepő, hogy számos e-kereskedelmi modell kifejezetten a Facebook vagy Instagram jelenlétére koncentrál, arra alapozza eladásait. A felületen történő promóció óriási előnye, hogy – amennyiben jól használjuk a Facebook célzás paramétereit – tisztán körülhatárolt célcsoportokkal tudunk kommunikálni.

A Facebook hirdetési rendszere könnyen elsajátítható és átlátható, hiszen azal a céllal fejlesztették, hogy bárki számára kezelhető legyen. Az alábbiakban áttekintünk néhány kevésbé kézenfekvő beállítást, ami számodra is nagyon hasznos lehet a jövőben.

1. Ne hirdess olyanoknak, akiket nem érdekel

 

A kezdő kereskedők számára fura lehet, hogy korlátozni akarjuk azt, hogy kik számára jelenjen meg a hirdetés. Hát nem az a cél, hogy minél többen lássák? Nem!

Webshop tulajdonosként az elsődleges célunk az, hogy minél több olyan ember lássa a hirdetésünket, akit érdekelhet a konkrét ajánlat. A hirdetések megjelenítése ingyenes, a kattintások után azonban fizetnünk kell, ezért az az érdekünk, hogy többségében olyan emberek kattintsanak, aki vásárolni is fognak -ha nem is azonnal, de a közeljövőben mindenképp (a remarketing hirdetéseinknek köszöntehtően). Minél jobban le tudod szűkíteni azoknak a körét, akiket elér a hirdetés, annál valószínűbb, hogy sikeresen tudsz étékesíteni. De hogyan tudod a megfelelő köröket meghatározni? Az alábbi beállításokkal minimálisra csökkentheted meddőszórást.

A Facebookon három célcsoportkizárási metódust használhatunk:

Az egyik az egyedi célközönség. Itt létrehozhatsz speciális csoportokat. Szeretnéd kizárni a második hirdetésed közönségéből azokat, akik látták az elsőt? Megteheted azzal, hogy létrehozol egy egyedi célközönséget azokból, akik látták az első kört.

A másik lehetőség a lokáció, azaz helyszín. A legördülő menüben válaszd ki a “Kizárás” kifejezést, és írd be azokat a helyszíneket, ahonnan bejelentkező Facebookozóknak nem szeretnéd megmutatni a hirdetést, például, mert nem tudod oda kiszállíttatni a termékeidet. Megfordítva, úgyis beállíthatod a hirdetést, hogy csak bizonyos településeken jelenjen meg, vagy csak Magyarországon. Ennek akkor lehet jelentősége, ha a kampányod nagyon kötődik mondjuk egy adott városhoz.

A következő opció a Demográfia, Érdeklődés és Magatartás. Gondold át, hogy milyen profilbeállítások jelezhetik, hogy valaki számára egyáltalán nem érdekes a terméked. Ez lehet a kapcsolati státusza, vagy dolgok, amiket lájkol. A kapcsolati státusz, családi állapot, vagy a gyermekek kora fontos tényező lehet egy sor e-kereskedelmi vállalkozás számára. Ha úgy érzed, hogy a célcsoportod jól leírható ilyen alapokon, akkor feltétlenül használd ezeket a paramétereket.

2. Viselkedési beállítások a tűpontos Facebook célzás érdekében

 

A viselkedési beállítások között megtalálhatod például az iPhone-használókat. Ezt és a hasonló viselkedési szűréseket a kampánymenedzser-felületen a Célközönség menüben a Részletes célzás alatt tudod beállítani. Itt rákereshetsz bármire, például az “iPhone” kifejezésre, az “Olyan emberek, akik megfelelnek a következő feltételnek” szöveg alatti keresőmezőben. A találatok mellett jobb oldalt megjelenő szürke szöveg mutatja a kategóriát. Az Érdeklődési körök kategóriában megjelennek azok, akik valamilyen érdeklődést mutattak az “iPhone” iránt. Ha kizárólag azoknak szeretnéd a hirdetésed mutatni, akik iPhone-t használnak, (mert iPhone tokokat árulsz) akkor a számodra ideális célcsoportot a Magatartás kategóriájú eredmények között találod, ők az iPhone-t használók.
A Facebook újabb “Magatartás”-kategóriái között megtalálhatod a vásárlási szándékokat is, ahol bejelölheted a saját termékkörödet. Így olyan emberek számára jelenhet meg a hirdetésed, akik a közelmúltban jártak olyan weboldalon, amely ilyen termékekkel foglalkozik.

Célzási_beállítások_Facebook

Helyszín alapján is célozhatsz, többféle módon is:

  1. adott helyen élők, vagy közelmúltban ott megfordulók
  2. csak az adott helyen élők
  3. csak a nemrégiben ott megfordulók
  4. akik az adott helyre utaznak

    Fontos! Ha egy konkrét helyre hirdetsz, érdemes kizárni az átutazókat, és kizárólag az ott élőkre célozni, ha nem tudod néhány napon belül kiszállítani a rendelést arra a címre, területre.

3. A legjobb időzítéshez használd az életeseményeket

 

Praktikus számításba venni a fontos eseményeket is. A Facebook célzás könnyűszerrel megtalálja például azokat, akiknek közeleg a házassági évfordulója. Ha lakberendezésben vagy dekorációban utazol, fókuszálhatsz azokra, akik nemrég költöztek. Könyveket, ékszereket árulsz? Célozd meg azokat egy hirdetéssel, akinek az ismerősei között van olyan, akinek a következő 7-30 napban születésnapja lesz. (még az ismerős nemét is beállíthatod).

Új munkahely vagy új kapcsolat létesítése is megcélozható. Ezeket az opciókat az Olyan emberek, akik megfelelnek a következő feltételnek keresőnél találod, a Demográfia legördülő menüben az Életeseményekre kattintva. Rengeteg megoldás van, nyugodtan engedd szabadjára a kreativitásod. Kezdd el gépelni azokat a kulcsszavakat, ami jellemzi a célközönséged, és a felkínált lehetőségek közül válogass kedvedre!

4. Akik már biztosan érdeklődnek irántad – a látogatóid és feliratkozóid

 

Weboldal látogatók
Miért próbálnád varázslatos beállítási trükkökkel elérni azokat, akiket talán izgathatnak a termékeid, ha még nem céloztad meg azokat, akik valamennyire biztosan érdeklődnek a webshop iránt? Aki már korábban megfordult a weboldaladon, az ismeri a márkádat, látta a termékeidet, már létezik közöttetek valamiféle kapocs. A korábbi tapasztalat nagyban emeli az esélyét annak, hogy vásároljon tőled, ha újra a “szeme elé” kerülsz egy hirdetés formájában. Helyezd el a Facebook pixel nevű kódot a weboldaladban, és máris lehetőséged lesz a hirdetési beállításoknál a weboldalad látogatóira célozni.

Hírlevél feliratkozók
A webshopok többsége fel szokta ajánlani, hogy e-mailben értesíti akciókról, fejleményekről az érdeklődőket. Az e-mail lista az egyik legértékesebb eleme a marketingmixnek. Annál is inkább, mert Facebook-hirdetést is lehet indítani rá! Egyszerűen feltöltheted az adatbázist, és a Facebook meg fogja keresni azokat a profilokat, amiket az adott email címekkel regisztráltak. Ezzel egy külön hirdetési célcsoport jön létre, azokból, akik a weboldal látogatóinál már egy jóval közelebbi kapcsolatban állnak a webshopoddal.

5. A titkos fegyver a Facebook célzási lehetőségei között: hasonmás célcsoportok

 

A Facebook által hasonmás célcsoportnak nevezett hirdetési forma kiemelkedően hatékony marketing eszköz a webshopok életében, érdemes hosszútávon használni. Lényege, hogy a meglévő látogatóink/vásárlóink/vagy akár egy konkrét termékünk vásárlóihoz hasonló felhasználókat keres számunkra a Facebook, és ha célcsoportként ezt a hasonmás célcsoportot állítjuk be, nekik jeleníti meg az adott kampányunkat, hirdetésünket. ( A Facebook a userek összegyűjtött viselkedési paraméterei alapján képes hasonmás célcsoportot építeni.)

Facebook_hasonmás_célcsoport

 

Vegyünk egy gyakorlati példát!
Ha olyan embereket keresünk, akik nagy eséllyel vásárolnának tőlünk, akkor nincs más dolgunk, mint létrehozni egy hasonmás célcsoportot a korábbi vásárlóinkra. A Célközönségek menüpontban a weboldalalapú közönséget jelöljük ki, és további paraméterekként adjuk meg, hogy „megvalósult vásárlási eseményre” szűrűnk mondjuk az elmúlt 90-180 napban. Ugyanezt a metódust követve akár egy-egy slágerteméked vásárlóira is készíthetsz hasonmás célcsoportot, a paraméterezésnél az „adott terméket tartalmazza” opciót használd.

A fent bemutatott beállításokkal nagyban növelheted hirdetéseid hatékonyságát. Érdemes használnod őket, még ha kisebb büdzsével is hirdetsz, mert a Facebook célzás pontosításának köszönhetően minden elköltött forint jobban megtérül majd.

A Webshippy blogon folyamatosan olvashatsz ehhez hasonló szakmai anyagokat és érdekességeket, annak megfelelően, hogy az e-kereskedelem melyik része érdekel legjobban. Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket a közösségi médiában is!

 




 

 

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk