Facebook hirdetések

Olvasási idő: 5 perc
facebook_hirdetes

A Facebook hirdetések segítségével könnyen le tudod tesztelni, hogy van-e kereslet a saját terméked iránt. Ha pedig rájössz, hogy igenis érdekli az embereket a terméked, akkor jó célzással és kreatív üzenettel a termékedet is nagyobb mennyiségben el tudod adni nekik.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Hogyan kezdj neki?

A Facebook hirdetéseket több szempont szerint érdemes felépíteni. Az alábbi lépéseken mindenképp érdemes végigmenni egymás után:

  • Hozz létre egy hirdetési fiókot
  • Állítsd be a konverziós követést
  • Add meg a kampány célját
  • Add meg a célközönséged
  • Vizsgáld meg, hogy milyen elhelyezések (placementek) elérhetőek
  • Állítsd be a költségkeret
  • Ütemezd a hirdetést
  • És később optimalizáld őket az eredmények alapján

Hirdetési fiók létrehozása

Első lépésként létre kell hoznod a hirdetési fiókot, ami teljesen ingyenes. Ehhez kapcsolódóan itt találsz bőven információt: https://www.facebook.com/business/help/200000840044554

Arra érdemes figyelni, hogy a pénznemet és az időzónát helyesen add meg.

Facebook pixel telepítése

Következő lépésként telepítsd a Facebook pixelt a saját weboldaladba. Ez lehetőséget nyújt majd arra, hogy célzott üzenetet juttass el azoknak az olvasóknak, akik már jártak a weboldaladon.

Ezt a pár soros kódot akár Te is be tudod rakni az oldalba, vagy ha WordPress oldalad van, akkor létezik több Facebook Pixel plugin is. De akár a Google Tag Manager alá is be tudod kötni.

Ha nem vagy benne biztos, hogy ezeket hogy kell megcsinálni, akkor egy fejlesztő nagyjából 5 perc alatt meg tudja neked csinálni. És emailben is el tudod neki küldeni az instrukciókat. Szóval ez tényleg nem nagy munka.

Kampány céljának meghatározása

A következő lépés, hogy hozz létre egy kampányt. Itt kezdésnek meg kell adni, hogy mi a kampánynak a célja.

Az elején valószínűleg a Traffic vagy Conversions opciót érdemes választani. A Traffic opció célja, hogy minél több látogatóhoz eljusson az üzenet. Ennek a hátránya, hogy sokszor azoknak mutatja meg a hirdetést a Facebook, akiket olcsóbban el tud érni. És náluk jellemzően alacsonyabb is a vásárlási hajlandóság.

Ezért szokták gyakran használni még a „konverzió”-s célt is. Ahol a Facebook az alapján optimalizál, hogy minél magasabb legyen a potenciális konverzió.

Célközönség beállítása

Ha tudod, hogy milyen céllal akarsz hirdetést feladni, akkor jöhet a következő lépés: meg kell határoznod, hogy pontosan kinek akarsz hirdetni.

A célközönség megadása talán a legfontosabb eleme a kampánynak.

Alapvetően 3 módon tudsz hirdetést célozni Facebookon:

  • Egyéni célközönségre
  • Mentett célközönségre
  • Hasonmás célközönségre

Az egyéni célközönség lényege, hogy valamilyen információ, ismérv alapján meghatározod, hogy kinek akarod a hirdetést feladni. Ez lehet ügyfélfájl (pl email címek), a weboldalad látogatói, Facebook aktivitás és tevékenység is.

A mentett célközönség lényege, hogy ezeket manuálisan rakod össze, és Te válogatod ki, hogy pontosan milyen szempont alapján akarsz hirdetni. Itt különböző demográfiai elemekre gondolj, mint a nem, életkor, beszélt nyelv vagy épp az érdeklődési kör.

A hasonmás célközönség lényege, hogy egy előre meghatározott célcsoporthoz hasonló embereket gyűjt össze neked a Facebook automatikusan. Így növelni tudod azt a réteget, akit el tudsz érni a hirdetéseddel. Ezt azért tudja megtenni, mert rengeteg adata van a felhasználókról. És ezek alapján keres hasonlóságot a felhasználók között.

Ilyenkor az szokott kifejezetten jól működni, hogyha a már korábbi vásárlóid alapján tudsz egy hasonmás célközönséget létrehozni. Hisz akkor a Facebook automatikusan olyan embereket választ ki, akik hasonlóak azokhoz, akik már vásároltak tőled.

A hirdetés megjelenítése

A hirdetésedet több helyen is meg lehet jeleníteni.

  • Hírfolyamok
  • Történetek
  • Beágyazott
  • Üzenetek
  • Környezetfüggő területek
  • Alkalmazások és webhelyek

Ezt rábízhatod a Facebookra is, hogy automatikusan tegye meg. Vagy Te is választhatsz a listából. Ha nem vagy profi ebben a kérdésben, akkor érdemes ezt a lépést a Facebookra hagyni.

Költség és ütemezés

Itt tudod megadni, hogy mekkora összeget akarsz elkölteni hirdetésre. Itt meg tudsz adni napi költségkeretet vagy a kampány teljes időtartamára vonatkozó összeget.

A hirdetés létrehozása

Ebben a lépésben fogod létrehozni a konkrét hirdetést, amit az internetezők látni fognak. Egészen pontosan azok, akikre célzod a hirdetést.

Egy hirdetés az alábbi elemekből áll:

  • Pár soros szöveg
  • Kép
  • Headline (pár szavas kiemelés)
  • Rövid leírás a headline alatt
  • Gomb és Call-To-Action (CTA)

Itt van néhány példa.

Sima, egy képes hirdetés

Carousel hirdetés

Több termékes hirdetés

Videó hirdetés

Ha szeretnél még több ecommerce területre specializált Facebook hirdetést látni a gyakorlatban, akkor érdemes megnézni a Shopify kapcsolódó cikkét: https://www.shopify.com/blog/facebook-ad-creative

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk