A legjobb webshop motorok összehasonlítása

Olvasási idő: 7 perc

Ha éppen az online bizniszed beindítása előtt állsz és a webshopodat működtető számtalan lehetőség közül szeretnéd kiválasztani a neked megfelelőt, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben sorra vesszük a legnépszerűbb webáruház motorokat. Bemutatjuk az előnyöket és hátrányokat is, de rangsort nem fogunk felállítani, mert a lehetőségek és az igények mindenkinek egyediek. A célunk az, hogy a te igényeidnek megfelelő és hosszú távon is fenntartható megoldást segítsünk megtalálni.

Alapvetően három irányba lehet elindulni annak, aki webshopot szeretne üzemeltetni:

  1. Saját rendszert fejleszt
  2. Választ egy már jól bejáratott open source webshop motort
  3. Kész rendszert bérel

Ez a bontás megegyezik egyébként a klasszikus blog motoroknál található osztályozással is.

Most nézzük meg a három webshop motor irányt kicsit részletesebben.

  1. Saját webshop fejlesztése: óriási előnye, hogy gyakorlatilag bármi megvalósítható lesz, ha ezt az utat választjuk. Nincsenek kompromisszumok: amit megálmodsz, azt le is fejleszti neked a programozó csapat. Egyben ez is a legnagyobb hátránya: kell egy profi gárda, aki ezt a hatalmas volumenű munkát kivitelezi, majd üzemelteti is. Ez nem lesz olcsó. Sőt, az összes ecommerce lehetőség közül valójában ez a legdrágább. Éppen ezért ezt a megoldást tényleg csak a nagyok engedhetik meg maguknak. Ha te még nem tartasz itt, érdemes inkább a következő kettőből választani.
  2. Open source webshop motorok: ez persze nem azt jelenti, hogy ingyenes lesz az üzemeltetés is, de lényegesen megfizethetőbb az elindulás és a működtetés is. Hatalmas népszerűségnek örvendenek, akár sok ezer fejlesztői közösség is hozzájárul a finomításukhoz, folyamatos fejlesztésükhöz. Éppen ezért nagyon fejlettek, fenntarthatóak és gyorsan reagálnak a trendek változására is.
    Néhány példa: WooCommerce, OpenCart, Prestashop, Magento.
  3. Kész webshop bérlése: a valóban kulcsrakész megoldás. Ha egyáltalán nem szeretnél bíbelődni a technikai dolgokkal, kiegészítő modulok telepítésével, kódolással, szerver beállításokkal, tárhellyel, hanem gyorsan és a lehető legolcsóbban szeretnél elkezdeni árulni a neten, ez lesz a te utad. De ezzel együtt talán itt lesz a leginkább megkötve a kezed, ha valami nagyon egyedi igény merül majd fel.
    A hazai piacon a Shoprenter és az Unas, nemzetközi szinten a Shopify is ebbe a kategóriába tartozik.

Mi a helyzet a nagyvilágban?

A lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok, de minket elsősorban a megbízható megoldások érdekelnek. A saját rendszer fejlesztése időigényes és költséges, így egyelőre koncentráljunk a másik kettőre:

  • a hagyományos rendszerekre és
  • a bérelhető webshop motorokra.

Több statisztikát is lehet találni ebben a vonatkozásban. A pontos számok talán eltérnek egymástól, de az arányt elég egyértelműen látjuk.

Ma ezek a legtöbbet használt webshop motorok világviszonylatban:

  • WooCommerce: 28%
  • Shopify: 9%
  • Magento: 7%
  • MonsterCommerce: 5%
  • VirtueMart: 4%
  • PrestaShop: 4%
  • WixStores: 3%
  • BigCommerce: 2%
  • OpenCart: 2%

(Forrás: twispay.com)

És a lista messze nem teljes.

Mi a helyzet itthon?

A legnépszerűbb webshop motorok Magyarországon

A saját, belső felmérésünk szerint a Webshippyt használó webshopok körében ezek a legnépszerűbbek:

  • WooCommerce
  • Magento
  • Shopify
  • Shoprenter
  • Unas

Ez persze nem tekinthető reprezentatívnak, de nagyjából talán fedi a magyar valóságot. Vegyük akkor őket egyenként.

WooCommerce – a legjobb ecommerce megoldás WordPress-hez

Nem önálló webshop motor, hanem egy kiegészítő plugin WordPress-hez. Ennek is köszönheti a népszerűségét. Meg persze annak, hogy tényleg egyszerű kezelni. Aki rendelkezik egy kis digitális affinitással, már boldogulni fog vele fejlesztői, programozási tudás nélkül is. Ráadásul ingyenes.

Ha rendben van a weboldalad, letöltöd a plugint, telepíted, végigmész a beállításokon, termékfeltöltésen és jöhetnek is a vásárlók. Néhány óra alatt össze lehet rakni vele egy működő webáruházat, ebből is a legtöbb időt a termékek feltöltése fogja kitenni.
Lehet vele raktárkészletet kezelni, kupon kedvezményeket biztosítani, akciós árakat időzíteni, variálható, fizikai, virtuális és letölthető termékeket árulni. Az alapverzió négy fizetési módot is támogat: utánvétes fizetés, banki átutalás, csekk és PayPal. Három kézbesítési opciót is kínál: átalánydíj, személyes átvétel és ingyenes kiszállítás.

A WooCommerce előnyei:

  • Költséghatékony: ha már van egy WordPress oldalad, a WooCommerce plugin segítségével gyakorlatilag ingyen kibővítheted az oldalad egy webáruházzal
  • Open source: azaz sokezren járulnak hozzá a fejlesztéséhez. Ha elakadnál valamivel, rendelkezésedre áll egy óriási, segítőkész közösség.
  • Továbbfejleszthető: ha az alap funkciói nem elégítik ki az üzleti igényeidet, tovább pluginokkal lehet felturbózni. A kártyás fizetés például technikailag kifejezetten könnyen beüzemelhető.
  • Minden elérhető a WordPress admin-ból: Innen tudod kezelni a termékeket, stock-ot, de még a rendeléseket is.
  • Kompatiblis szinte minden WordPress sablonnal, de akár sajátot is lehet fejleszteni hozzá.
  • Az admin felülete és a látogatók által látott felület is könnyen magyarra fordítható.
    Saját mobil app segít nyomon követni a rendeléseket, értesítéseket, kimutatásokat.
  • Integrálható számlázó és raktárkezelő rendszerekkel is. Ha például nem te szeretnél bajlódni a raktározással, csomagolással, kiszállítással, visszaküldött vagy át nem vett termékekkel, számlázással, stb., lehetőséged van kiszervezni a webáruházad teljes logisztikáját. Ezt hívják fulfilment szolgáltatásnak és a WPkurzus.hu-n olvashatsz többet is róla.

PRO TIPP? Ha a webáruházad logisztikáját szeretnéd majd másra bízni, mi itt a Webshippy-nél az egyik legjobb megoldást nyújtjuk. Kulcsrakész WooCommerce integrációnk van, ami a segítségünkkel és pár kattintással be is üzemeltethető. Innentől kezdve pedig a logisztika már nem a te erőforrásaidat emészti fel. Jól ismert magyar webáruházak közül például az Ilcsi Szépségmanufaktúra és az Optic World is a WooCommercet és a Webshippyt használja.

A WooCommerce hátrányai:

  • Nagy számú termékekkel nem bírkózik meg. Ha sokezres a termékportfóliód, más webshop motorra lesz szükséged.
  • Sok bővítmény: egyedi igények/funkciók kiszolgálásához vagy egyedi fejlesztést kell igénybe venned, vagy pluginekkel kell megoldanod. Ez mind plusz költség lesz havonta.
  • A webhosting biztosítása továbbra is a te feladatod lesz.
    WordPress nélkül nem használható.
  • A frissítések okozhatnak némi fejtörést. Van olyan, hogy a wp sablon nem teljesen kompatibilis a WooCommerce frissítésekkel.
  • Dedikált technikai támogatás nem nagyon van. Helyette van egy elég részletes dokumentáció angol nyelven, illetve egy önkiszolgáló guide.

Összesítve a WooCommerce motor remek döntés lehet, ha webshop indításra készülsz és szeretnéd sajátkezüleg összerakni. Majdnem full control-od lesz minden fölött. Amíg kb 1000 alatt van a termékeid száma, bőven elfut akár még egy megosztott tárhelyen is.

Magento webshop – a profi nagyágyú

Míg a WooCommerce csak egyfajta kiegészítés a WordPresshez, addig a Magento kifejezetten arra készült, hogy webáruházat működtessen. Éppen ezért az egyik legjobban kidolgozott rendszer a piacon. Messziről látszik róla, hogy minden aspektusa az online vásárlást és az ehhez kapcsolódó funkciókat szolgálja. Neki is van ingyenes, szabadon továbbfejleszthető (úgynevezett Community Edition) verziója. A nagyvállalatoknak ajánlott Enterprise Edition pedig éves licensz megvásárlásával érhető el.

A Magento előnyei:

  • Stabil: a felépítéséből adódóan elképesztően megbízható rendszer. Bírja a strapát és a nagyobb szerver teljesítményt igénylő feladatok kiszervezhetőek.
  • Nem gond a sok ezer termék sem.
  • Gazdag alapfelszereltség: sokkal több lehetőséget ad a kezünkbe, hiszen az igazán kifinomult e-commerce funkciókat már eleve beépítve szolgáltatja a rendszer nekünk.
  • Kifejezetten jól integrálható számlázó, ERP és CRM de akár egyedi fejlesztésű banki fizetési rendszerekkel is.
Tudtad? A Magento a Webshippy rendszerével is könnyen összeköthető. Ha Magento-n keresztül intézed a rendelései kiszolgálását, akkor napi több száz csomag előkészítése és kiszállítása sem jelent gondot.

A Magento hátrányai:

  • Egyedül nem fog menni: mivel célközönsége a nagyvállalati szegmens, ennek a területnek az igényeire lett optimalizálva. Ezt valóban profin szolgálja ki, de a beüzemelés, fejlesztés és üzemeltetés is professzionális szakértelmet igényel.
  • Holnapra nem lesz meg: a komplexitása miatt a fejlesztés több hónapos projekt szokott lenni.
  • Nagy szerver igény: a robosztus felépítése miatt sokkal nagyobb technikai támogatást igényel. Dedikált szerver a javasolt, de kisebb terhelés esetén talán elég egy VPS is.
  • Költséges: éppen a fent említett tulajdonságai miatt egy Magento webshop megtervezése és kivitelezése simán lehet milliós beruházás.

Következtetésként: a Magento tényleg ez egyik legprofibb webshop motor ma. Alapból szállít olyan funkciókat, amiket más motorok esetében külön kell lefejleszteni. Erőssége leginkább a jól skálázhatóságában, személyreszabhatóságában és rendszerintegrációjában rejlik. Ha te csak éppen most lépsz be az online kereskedelem ajtaján, a Magento választása rossz döntés lenne. Elsősorban azoknak ajánlott, akik már tapasztalt e-kereskedők és upgradelniük kell.

OpenCart – 300 ezer webshop nem tévedhet

Egészen pontosan 342.000. Ennyi webáruházat működtet ugyanis az OpenCart motorja világszerte. Magyarországon is egyre népszerűbb a kis és közepes webshopok körében, mert könnyű használni, mentes a felesleges funkcióktól, pluginektől és akár a több 10 ezres termékpalettával is megbirkózik.

Az Opencart webshop motor előnyei:

  • Egyszerű és felhasználóbarát a kezelőfelülete. Ez főleg azoknak fog tetszeni, akik nem annyira technikai beállítottságuak.
  • Több mint 20 fizetési módot (Payment Gateways) támogat.
  • Több valutanemet is kezel és a webshop 40 különböző nyelvre is fordítható.
  • Beépített affiliate integrációval rendelkezik.
  • Multiple Stores funkció: több webshopot is tud futtatni egyszerre, amik ugyanarról az admin felületről menedzselhetőek

Tipp! Ha te is több webshopot készülsz üzemeltetni, időben gondolnod kell a velük járó adminisztratív és logisztikai feladatokra. Képzeld csak el, hogy a termékeidet mi raktározzuk, a megrendeléseidet mi csomagoljuk, számlázzuk és szállítjuk is ki. A Webshippy OpenCart integrációjának köszönhetően ez már gyerekjáték.

Az Opencart webshop motor hátrányai:

  • Szaktudást igényel: már a telepítés sem teljesen egyértelmű, és a személyreszabás is valószínüleg nyögvenyelősebb lesz
  • Előbb vagy utóbb fejlesztő vagy szakértő segítségét kell igénybe venni a finomhangoláshoz, de jól programozható.

Ajánlott webshop motor induló és növekedésben lévő vállalkozások számára egyaránt.

Evezzünk tovább és nézzünk szét a bérelhető webshop rendszerek vizein is.

Bérelhető webshop motorok

Shopify – a bérelhető kézműves webshop motor

A bérelhető webshop megoldások egyik legjobbja. Nagyon szimpatikus vállalása, hogy az online térben nagyon kicsi vagy nagyon kezdő vállalkozóknak is szeretne segítséget nyújtani (pl. eszközt ad ahhoz is, hogy brand nevet válassz magadnak, vagy hogy saját logót tervezz). Rendelkezik a bérelhető motorok összes pozitív tulajdonságával: a működtetéshez szükséges technikai jellegű problémákkal neked egyáltalán nem kell foglalkoznod, koncentrálhatsz inkább terméked fejlesztésére és az eladásra. Rengeteg feature van benne, logikusan felépítve.

És igen, kézműves két okból is:

  1. A webshopod felületeit te rakod össze: választhatsz kiindulópontnak jónéhány sablont, amit személyre tudsz szabni. A folyamat végén tényleg azt fogod érezni, hogy az eredmény a te két kezed műve. Izgalmas.
  2. A felhasználói között is sok a kézműves vállalkozó, alkotó, iparművész, termelő, aki nem tömegtermékeket forgalmaz hatalmas mennyiségekben, hanem a saját maga által gyártott, magas minőségű portékákat kínál eladásra online is, a bőrcipőtől a termelői bio mézig gyakorlatilag bármit.

A Shopify webshop előnyei:

  • Bérelhető: vagyis nagyon gyorsan és kimondottan megfizethető áron lehet online áruházad. Minimális a bekerülési költség.
  • A fejlesztéseket ingyen megkapod: a bérleti konstrukció azt is jelenti, hogy minden rendszerszintű javításhoz és fejlesztéshez plusz költség nélkül jutsz hozzá. Ez a bérelhető szoftverek legnagyobb előnye.
  • Mobil app: az egyszerűbb feladatokat on-the-go intézheted vele.
  • POS, azaz Point of Sale is egyben: a Shopify-on működő online boltod összeköthető a fizikai boltoddal is. Elég hozzá a telefonod vagy a tableted, de igényelheted a saját vonalkód olvasóját is.
  • Magyar szolgáltatókkal is összeköthető: bár az admin felülete angol, a népszerűbb magyar ecommerce szoftverekkel is integrálható. Így az autómatikus számlázás és a bankkártyás fizetés is elérhető.

TIPP! A Shopify webshop természetesen a Webshippy logisztikai rendszerével is összeköthető. Ez már akkor is érdekes lehet számodra, ha még csak az elején vagy és nem a lakásodat akarod raktárként üzemeltetni. Tudtad, hogy nálunk akár 1 db polcot is bérelhetsz?

A Shopify webshop hátrányai:

  • Tanulnod kell: bár a felület nagyon intuitív, de mint minden új szoftver esetében, ebbe is bele kell tanulnod.
  • Angol nyelvű kezelőfelület: a front-endet természetesen le lehet fordítani magyarra is, de az admin felület egyenlőre magyar nyelven nem érhető el.
  • Fizetős sablonok: természetesen van néhány remek ingyenes is, de ha valami mást szeretnél, akkor prémium sablonokat kell vásárolnod, de akár teljesen egyedit is építhetsz, megfelelő tudással.
  • Jutalék eladás után: ha aktiválod a kártyás fizetést a webshopodon, akkor a havi bérleti díj mellett minden eladásodból 2-3 % jutalékot kell fizess a Shopify-nak.

Röviden: ha egyszerűen használható, modern és nemzetközileg is elismert bérelhető ecommerce szoftvert keresel, a Shopify nagyon fog tetszeni. Nem kell semmit se telepítened a gépedre, minden a böngészőben történik. Tökéletes választás lehet azoknak, akiknek nem gond az angol nyelvű admin, szeretnék kipróbálni a terméküket az online piacon, szeretnék összekötni a fizikai boltjukat egy webshoppal vagy akár a határon túli piac felé kacsintgatnak.

TIPP! Ebben nagy segítség lehet a Webshippy is. A saját logisztikai csatornáit használva megkönnyítheti a webáruházad terjeszkedését a szomszédos országok piacaira is. Csomagszállítást és utánvétes fizetést például a hazaiakkal szinte azonos áron kínálunk.

Shoprenter webshop – a kockázatmentes megoldás

Hívhatnánk a magyar Shopify-nak is. De azért érződik, hogy nincs mögötte akkora fejlesztői gárda. Nem kevesebbet állít magáról minthogy “Nagyvállalati szintű webáruház, kisvállalati árakon”. Két hétig ingyen tesztelhető, szóval tényleg nem nagy kockázatot vállal, aki a döntéshozatal előtt szeretné előbb kipróbálni. Utána is bőven megfizethető, 4 csomagból is lehet választani. Egészen 60.000 db termékig kínálnak lehetőségeket.

A Shoprenter webshop előnyei:

  • Magyar: a kezelő felület is és a mögötte álló csapat is. A folyamatok megértésében ez mindenképpen előnyt jelenthet számunkra. A csapat pedig érzékelhetően érti, hogy mik a magyar online piac igényei, és erre optimalizál is.
  • Részletes dokumentáció a Shoprenter Akadémia oldalon. Komolyan veszik az ügyfélszolgálatot is, telefonon akár kattintásonként végigvezetnek a lépéseken, ha elakadnánk valahol.
Tudtad? A szolgáltatásaik közé tartoznak a SEO tanfolyamok, konzultációk, marketing szövegírás. Időnként ingyenes oktatásokat, előadásokat is tartanak. Érdemes követni a blogjukat is. A Webshippy + Shoprenter integrációról például itt írtak egy elég részletes tutorialt, mert természetesen összeköthető a kettő.
  • Közösségi média webáruház: Facebook webáruház intergrációt is biztosít.
  • Valuta kezelés: lehetőséget ad több pénznem kezelésére is, az árfolyam pedig automatikusan frissül.

A Shoprenter webshop hátrányai:

  • Az egyediségnek ára van: ha nem akarsz az előregyártott kinézetekből választani, mert valami nagyon sajátos megjelenést szeretnél a webshopodnak, a fejlesztői csapattól kérhetsz teljesen egyedi design-t is, pár százezer forintért.
  • Nincs teljes kontrolod a kódbázis felett. Ez persze minden bérelt webáruház motorra igaz, nem a Shoprenter hibája.
  • Reagál a piaci igényekre, de picit lassabban kapod meg a fejlesztéseket, mintha te magad készítenéd el.

Összefoglalva a Shoprenter az egyik, ha nem a legismertebb és legjobb magyar fejlesztésű, bérelhető webshop motor. Jók a funkciói, tartja a lépést a nemzetközi piacvezetőkkel és megfizethető szolgáltatást nyújt a magyar online piacon. Viszonylag hamar meg lehet tanulni a kezelőfelületét. Ha ezt a szoftvert választjuk, nem fog fájni a fejünk a hosting, a fejlesztések, a hibajavítások vagy az elérhetetlen ügyfélszolgálat miatt. Ajánlott azoknak, akik nem csak belekóstolni akarnak az webes kereskedésbe, hanem már hosszú távra terveznek.

Unas – webshopot mindenkinek

Természetesen nem maradhat ki a listából a legnagyobb ügyféltáborral rendelkező magyar bérelhető webshop rendszer sem. Az UNAS áruházmotorját a kisebb (és az induló) vállalkozások is nagyon szeretik, mert könnyedén elboldogulnak vele a kezdők, és remekül skálázható. Sokoldalú, kipróbált, jól működik, és az indulóknak ajánlott csomag bőven megfizethető.

Az UNAS webshop előnyei:

  • Tökéletes induló webshopoknak: ha totál kezdő vagy a webshopok világában, és befektetés nélkül kipróbálnád a terméked online értékesítését, az UNAS-ban nem fogsz csalódni.
  • Egyszerű kezelhetőség: nagy tudása ellenére könnyű használni, amit részletes leírásokkal is segítenek.
  • Nagyon jó ár/érték arány: kis és nagy webshopoknak is van megfelelő csomagajánlatuk.
  • Rengeteg funkcióval rendelkezik, és a lista folyamatosan bővül.
  • Gyors és egyszerű integráció a Webshippy kiszervezett logisztikai rendszerével.

Az UNAS webshop hátrányai:

  • Sajátos logika: néhány funkció és beállítás kevésbé egyértelmű, de megtanulható.
  • Sablonjaik inkább funkcionálisak, de ezért a vásárlók számára jól áttekinthető
  • Egyedi arculat plusz költséget jelenthet, ha az ingyenes sablonok testreszabhatósága nem lenne elég.

Kiknek ajánlott? Az UNAS jó választás azoknak, akik profi tudású, megbízható bérelhető rendszert keresnek megfizethető áron, vagy akik nagy tudású, sok funkcióval és integrációs lehetőséggel rendelkező webshop motort keresnek kiszámítható havi költséggel.

Zárszó

Látható, hogy az iparág egyre fejlődik. Ma már hozzávetőlegesen sokkal egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb webáruházat indítani és működtetni, mint néhány évvel ezelőtt.

És hogy ehhez melyik A LEGJOBB webshop motor? Mi nem adhatunk neked választ erre, hiszen nincs két egyforma biznisz még az online térben sem, mindenkinek lesznek csak rá jellemző igényei, preferenciái.

Egy életképes vállalkozás, főleg online, az egyediségével tud kitűnni és tud sikeres lenni. Erre technikailag számtalan webes eszköz áll a rendelkezésére, melyekből igyekeztünk a legfontosabbakat bemutatni.

A fent említett webshop motorok mindegyike jó. Mi is szeretjük őket, ezért is oldottuk meg a Webshippy-s integrációjukat. Egészen pontosan ezeket a motorokat tudjuk kiszolgálni kiszervezett (fulfillment) raktárszolgáltatásunkkal:

  • eMag
  • Magento
  • Mailmaster
  • OpenCart
  • PrestaShop
  • Sales Autopilot
  • SalesForm
  • Selling Forms
  • Shoprenter
  • Shopify
  • Simplia
  • Tharanis
  • Unas
  • WooCommerce (WordPress)

Az open source webshop motorok nagyobb szabadságot adnak a fejlesztéskor, de főképp azoknak valók, akiknek már van hosszútávú tervük is. A bérelhető webshopok előnye pedig az, hogy a folyamatos fejlesztéseket nem magadnak kell finanszírozni, mert ezeknek a költségét a bérlők közösen állják.

Bármelyiket is választod, a szempontod az legyen, hogy melyik a legkompatibilisebb a te üzleti elképzeléseiddel. És ha már nem győzöd feldolgozni a rendeléseket, a logisztikát bármikor át tudjuk venni tőled.

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk