A sikeres dropshipperek 10 szabálya

Olvasási idő: 6 perc
sikeres-dropshipperek-alapszabályai

Elhatároztad magad, hogy a dropshipperek ösvényét akarod járni? Összekötni az internet tömegeiben búvó célközönséged álmai termékeivel, és kivenni a saját részed az e-kereskedelemből? Íme a 10 alapszabály, amihez a sikeres dropshipperek tartják magukat.

A dropshipping sok minden lehet, de egyvalami biztosan nem: könnyű pénzkereset. Az induló dropshipperek 90 százaléka elbukik, az első hetek vagy hónapok kudarcai megtörik és felőrlik, és sosem térnek vissza az útra. ( ne hagyd ki a témához kapcsolódóan írt korábbi cikkünket se: 7 legnagyobb hiba, amit kezdő dropshipperek gyakran elkövetnek
 

A dropshipperség egy életmód, egy hozzáállás. Azoknak való, akik nem megrettenést éreznek, ha az elmúlt évtized fénysebességre kapcsoló fejlődésére gondolnak a digitális szolgáltatások terén, hanem inspirációt, lelkesedést, és szembefordítják arcukat a lehetőségek friss, hűvös szelével, mert tudják, hogy igazából mindenki ugyanabban a helyzetben van és ugyanúgy küzdenie kell az elemekkel. Ez a játéktér, ehhez kell alkalmazkodni.

De akkor mi van az ilyen kijelentésekkel, hogy:
“Egy hétvége alatt össze lehet dobni egy webshopot!”
“Pár nap alatt be lehet állítani a rendszert, aztán ingyen termeli a pénzt!”

Sok mindent lehet.
A dropshipperség kulcsa, hogy felismered, hogy a lehetőségek valóban szinte korlátlanok – de ettől még nem mások, mint amik: lehetőségek.

A dropshipperek ösvénye bukott projektek tetemeivel és félrekalibrált PPC- kampányok kiégett roncsaival van szegélyezve, nem beszélve az alultervezett kínálat áldozataival, ami a legfájdalmasabb vég mind közül, hiszen azért elbukni, mert túl sikeres a boltod, igazán kegyetlen sors.

Azért vagyunk most itt, hogy te abba a 10 százalékba tartozz, akik sikerrel járnak ezen az úton.

Ebben a 10 százalékban az a közös, hogy ők magukévá tették, és híven követik a sikeres dropshipperek 10 alapszabályát!

De mielőtt belekezdünk, még egy utolsó figyelmeztetés, vagy inkább a nulladik szabály: a jó dropshipper holtig tanul!

A szabályok ismerete még nem tesz téged jó dropshipperré. Azok értelmezéséhez és megértéséhez, Perényi András, a Webshippy társalapítója és vezérigazgatója írt egy rövid, mindössze öt levélből álló kurzust.

András maga is a dropshipperek küzdelmes útját járta, mielőtt más e-kereskedők életének megkönnyítése mellett kötelezte volna el magát a Webshippy megalapításával, ezért a leveleiben a saját vállalkozásainak tapasztalataiból és az általa megismert és nagyra becsült nemzetközi esetekből is meríthetsz!

A kurzus öt napon át érkezik a reggeli kávéd mellé, és onnantól csak rajtad áll, hogyan használod fel azt.

 

Ingyenes kurzus
Ingyenes kurzus

Legyél sikeres dropshipper!

5 napos e-mail kurzus új webshop indításához

 

Most már minden készen áll. Ismerd meg hát a 10 szabályt!

 

A jó dropshipper…

1. … nem hagyja magát hamis nyugalomba ringatni a kényelmes igazság által, mely szerint a dropshippingnek nincs különösebb kezdő tőkeigénye

A termékekért nem kell fizetned, nem áll a készletben a pénzed, sőt a raktározást, a csomagolást és a kiszállítást is a beszállítód intézi. De a felelősség ugyanúgy létezik, csak más vállán nyugszik.

2. … a jó dropshipper tudja, hogy a bevételei növeléséhez az elégedett vásárlón keresztül vezet az út, és azt is, hogy éppen ez az elégedettségét a legnehezebb dropshipperként befolyásolni

Szükséged van egy kimozdíthatatlan lelki békére a dropshipperek útján: az utadba gördített köveket könnyedén körbe kell csobognod, ahogy a hegyi patak teszi. Ezek a kövek márpedig számosak és sokszor előre láthatatlanok.

A változatos háttérrel, földrajzi helyzettel, nyelvtudással és hozzáállással rendelkező beszállító partnereid váratlan kihívásokkal szembesíthetnek téged, és a nálad vásárlókat.

3. … a jó dropshipper érti, hogy annál kevés nagyobb galádságot lehet elképzelni egy vásárlóval szemben, mint megrendelés után szembesíteni azzal, hogy mégsem kaphatja meg a kiszemelt portékát

Ha nincs teljes szinkronban a raktárkészlet, és olyan terméket rendel a vásárlód, ami már kifogyott, akkor a rendelés nem teljesíthető. Ennél komolyabb értékvesztést a vállalkozásod nem szenvedhet el.

4. … a jó dropshipper bölcsen kalkulál a vásárlástól való elállás „fenyegetésével”

Mivel nincs saját raktárkészleted, a szövevényes beszállítói kapcsolatokon keresztül kell intézned az esetleges elállásokat – dropshipperként ezt még inkább el kell kerülnöd, mindenáron, mert jó eséllyel úgyis nálad ragad a termék. Ha mégis sikerül visszajuttatnod, nehézkes procedúra lesz az ára.

Itt, az első négy pont után álljunk meg egy rövid pihenőre.

El kell árulnunk valamit: az első négy szabály mind olyan feltételeket támaszt, amelyekre válaszul hívtuk mi életre a Webshippy Online Piacterét! Ezen a piactéren itthon (jelenleg Fóton és Budapesten) tárolt, garantáltan elérhető, magyarországi beszállítók termékei közül válogathatsz, kifejezetten dropshipping továbbértékesítésre!

Az ügyfélélmény miatt nem kell aggódnod, mert a Webshippy kezeli ezeket a rendeléseket, tehát a minőségi csomagolás és a gyors, pontos kiszállítás garantált.

Pont az volt a célunk, hogy a hazai dropshippereknek (növendékeknek és dörzsölt profiknak egyaránt) egy megbízható merítést adjunk olyan termékekből, amelyek már bizonyítottak, hiszen a Webshippy fulfillment-partnerei között csak olyan vállalkozókat találsz, akik már elértek a sikeresség azon fokára, ami a megnövekedett rendelésszám miatt a logisztikájuk kiszervezésére motiválta őket.

A további hat pont alapigazságait több időd és energiád marad elsajátítani így, hogy az első négy pont problémaköreivel jóval kevésbé van megterhelve a dropshipping vállalkozásod!

Folytassuk hát!

5. … a jó dropshipper szép és harmonikus és felhasználói élményt biztosít a látogatóinak

A kulcs: a minőségpercepció. Az e-kereskedelem kívülről homályos, nehezen áttekinthető terep, sok esetben nem éppen bizalomgerjesztő történetek keringenek róla. A bizalmi deficitet úgy tudod enyhíteni, ha vizuálisan és a felhasználói élményben a webshopod alig különbözik a legnagyobb márkáktól.

Ez úgy lehetséges, ha az egyszerűségre törekszel, mert az egyszerű az már önmagában is esztétikus, ráadásul segíti a konverziót.
Ezen felül segít, ha a “muszáj” szót nem ly-al írod, ha megfelelő felbontású képeket alkalmazol a megfelelő felületeken, illetve ha használható termékleírásokkal tiszteled meg webshopod látogatóit.

6. … a jó dropshipper alaposan megválogatja és lelkiismeretesen karbantartja eszközeit: az alkalmazásokat

Ami a dropshippinget egyfajta művészeti ággá teszi, az a megfelelő marketing-eszköztár kialakítása és tökéletes ráhangolása a célcsoport hullámhosszára. Erről csak a Webshippy blogján is most már legalább egy könyvre is elegendő mennyiségű információ áll a rendelkezésedre, nem beszélve a Webshippy Academy videóiról.

András az e-mail kurzusban 5 olyan eszközt mutat be, amelyek szerinte nagyon kiemelkednek a mezőnyből, “must-have” kategóriásak:

  • Élő Chat: ha megoldod az élő chatet valamilyen alkalmazással, azzal számos új vásárlót nyerhetsz ahhoz képest, ha csak hagyományosabb módokon vagy elérhető
  • Upsell & Cross-Sell: Pszichológiai alapokon nyugvó értékesítési mestervágás, nem érdemes kiaknázatlanul hagyni.
  • Push Notification: az elhagyott kosarak megmentője, az utolsó mentőkötél, amit a süllyedő konverzió után tudsz hajítani!
  • Számláló rövid idejű akciókhoz: a sürgősség érzete forró eszköz, de ügyesen kell forgatni, mert könnyen megégetheted magad vele!
  • Ingyenes szállítás: az ingyenes szállítás rendkívül csábító, mindenképpen érdemes feltüntetni a webshopodban, legalábbis bizonyos összegű rendelés felett – és ennek mentén alakítani az árazási stratégiádat, ugyanis komolyan meg tudja dobni a konverziót.

7. … a jó dropshipper adatok által ismeri meg saját vállalkozását

A dropshipperek legjobb barátja az adat. Minél több, minél inkább finomított, annál jobb. Ha nem figyeled az adatokat, akkor siker esetén sem tudod kideríteni, hogy az minek köszönhető.

Az előző pontban említett többféle trükköt és fogást menedzselő alkalmazások adatainak tanulmányozása és a Google Analytics jelentik a belépést az adatvezérelt gondolkodás elsajátításába.

8. … a jó dropshipper termékválasztás során szépen egyensúlyoz, mint fűszálon a falevél

Nem feltétlenül a legnépszerűbb termék a legjobb választás a számodra. Könnyen mellé lehet fogni, ha például túl erős a verseny, vagy ha csak eleinte volt tapasztalható élénkebb érdeklődés a terméktípus iránt. A trendeket kell figyelni, és levonni a következtetéseket arról, hogy melyik termék milyen célcsoport számára, és legfőképpen miért működik olyan jól.

Aranyszabály ezen túlmenően nincs, de három szempontra azért fel tudjuk hívni a figyelmed:

  • minél kisebb a konkurencia, annál jobb – amikor a terméket mérlegeled, az árrések különbségét is vedd figyelembe (20% már jó)
  • az olcsóbb termék jobb, mert dropshipperként jellemzően impulzusvásárlókkal fogsz találkozni, legalábbis a kezdetekben
  • a túl olcsó termékkel viszont az a gond, hogy rengeteget kell darabra eladnod belőle ahhoz, hogy megfelelő profitot realizálj (András szerint 5000 – 60 000 Ft a megfelelő árintervallum)
  • a szezonális termékkel szezonban lehet aratni, de azon kívül nagyon nem: talán érdemesebb egész évben értékesíthető cuccokkal kezdeni
  • ne állíts magad elé extra akadályokat azzal, hogy korhatáros termékekre mész rá, mert ezeket jóval nehezebb hirdetni (Facebook pl. alapból kiesik)
  • újra rendelhető: nagyon jó minden olyan termék, ami idővel elfogy (szappan, turmix, gépolaj, hajzselé), mert folyamatos ügyfélkapcsolatokat építhetsz ki a vásárlóid körében, illetve sok esetben adják magukat a kiegészítő termékek, extra ajánlatok is

dropshipperek-alapszabályai-a -sikerhez

9. … jól tudja, hogy kinek árul, nem csak azt, hogy mit

A dropshipper magányos hős, egy Dávid, a Góliátoktól hemzsegő vidéken. Nem akar az Amazon, sem az Emag babérjaira törni. Nem kínálja termékeit fűnek-fának, hanem egy jól meghatározott célközönség számára old meg nagyon konkrét problémákat a termékeivel.

Ezért sokak számára az válik be, ha nem is a terméken kezdenek gondolkodni, hanem a célközönséget határozzák meg, összhangban a saját érdeklődésükkel, hobbijaikkal, értékrendjükkel.

Ha már van előképzettséged egy területen, akkor arra építsd fel a webshopot, feltéve, ha van rá kereslet! Ezek után mérd fel, hogy mi működne ebben a szegmensben jól.

Erre három eszközt említ András:

Niche Scraper: kifejezetten dropshipping termékeket kereső bot, sok statisztikával

Google Trends: megkerülhetetlen eszköz, amivel az adott termék (vagy bármilyen keresőszó!) aktuális és régebbi statisztikáit olvashatod le

Camel Camel Camel: az Amazon termékeinek az árát követi, és valós időben követheted termékek százezreinek az áringadozásait, a legnépszerűbb árkövető oldalnak választották 2019-ben.

10. … megadja a figyelmet, amit a vállalkozás megkövetel, de meg is hálál

Tudjuk jól, hogy a közösségi médiában a dropshipping úgy van tálalva, mint valami varázslat, ami folyamatosan termeli a pénzt a gazdájának.

Igen, lehetséges automatizálni a webshopokat, hiszen sokan megcsinálták már a szerencséjüket így – de az elején igen keményen kell dolgozni rajta és szinte folyamatosan kell gondoskodni róla. Mi is írtunk már a passzív jövedelem mítoszának gyakorlatiasabb oldaláról. 

A bukás legrosszabb fajtája az, amikor a hirtelen jött nagy siker súlya temeti maga alá a projektet. Ha beüt a siker, akkor a felpörgő érdeklődést kell tudnod kezelni! Ha a beszállítódnál szűk a keresztmetszet, és ez foszt meg attól, hogy százezreket keress naponta a meglóduló rendelések miatt, annál nincs rosszabb érzés. 

Egyszerre kell működtetned tehát a marketinggépezetet, miközben hibátlan és udvarias ügyfél-kommunikációra van szükséged.

Ha az üzlet beindul, akkor csapatot kell építened, akiknek nyugodt szívvel kiszervezheted a feladatokat és ekkor egy kellemes dilemmához érkezel: vagy a meglévő üzlet további fejlesztésére fordítod felszabaduló energiáidat, vagy minimálisra szorítod le a saját szerepedet, és élvezed a (majdnem) passzívan csörgedező bevételeket.

Jól működő termékek, ütős marketinggel, profi ügyfélszolgálattal: lényegében ez a dropshipping siker kulcsa.

Végezetül foglaljuk össze a sikeres dropshipper 10 alapszabályát:

1. … nem hagyja magát hamis nyugalomba ringatni a kényelmes igazság által, mely szerint a dropshippingnek nincs különösebb kezdő tőkeigénye

2. … tudja, hogy a bevételei növeléséhez az elégedett vásárlón keresztül vezet az út, és azt is, hogy éppen ügyfelei elégedettségét a legnehezebb dropshipperként befolyásolni

3. … érti, hogy annál kevés nagyobb galádságot lehet elképzelni egy vásárlóval szemben, mint megrendelés után szembesíteni azzal, hogy mégsem kaphatja meg a kiszemelt portékát

4. … bölcsen kalkulál az elállás fenyegetésével

5. … szép és harmonikus és felhasználói élményt biztosít a látogatóinak

6. … alaposan megválogatja és lelkiismeretesen
karbantartja eszközei: az alkalmazásokat

7. … adatok által ismeri meg saját vállalkozását

8. … termékválasztás során szépen egyensúlyoz, mint fűszálon a falevél

9. … jól tudja, hogy kinek árul, nem csak azt, hogy mit.

10. … megadja a figyelmet, amit a vállalkozás megkövetel, de meg is hálál

Az említett e-mail kurzust itt találod. Ha pedig jobban megismernéd az alapokat, töltsd le az alábbi e-könyvet, amivel lépésről lépésre megvalósíthatod első dropshipping webáruházadat!

ingyenes e-book

Webáruház indítás gyorsan, egyszerűen, lépésről lépésre
Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk