7 hiba, amit kezdő dropshipperek gyakran elkövetnek, de te már nem fogod

Olvasási idő: 6 perc
7_tipikus_hiba_kezdo_dropshippng_webaruhazi

Kezdő dropshipperként mindenki a sikerélményekre kondícionálja magát, és ebben a fellelkesült állapotban könnyű elsiklani a részletek felett. Az alábbi 7 pontban összegyűjtöttük azokat a tipikus hibákat,  amiket elkerülve időt, pénzt és – nem utolsósorban –  rengeteg bosszúságot spórolhatsz meg magadnak.

No. 1 hiba:
Irreális elvárásokkal belevágni

Nagyot álmodni nem hiba, sőt! A kitartó munkához és a motiváció fenntartásához kellenek a nagy tervek, kell, hogy legyen egy vízió előtted. Induló dropshipperként azonban csak úgy fogsz eljutni a célodig, ha reálisan látod a fejlődés lehetséges fázisait, és azt is, melyik szakaszban milyen eredményekre számíthatsz.

Sokan elrugaszkodott elképzelésekkel indulnak neki a dropshippingnek. Ha például azt gondolod, hogy néhány hónap múlva már bőséges bevételeid lesznek, és “4 órás munkahét”-nek nevezett álomban élsz majd, borítékolhatóan csalódni fogsz.

Akkor mi lenne reális kezdő dropshipperként? Egy induló e-kereskedelmi vállalkozásnak időre van szüksége a felfutáshoz. Legyen az első havi célod, hogy kitermeld a kiadásaid. Ha ez megvalósult, rögtön az elején sikerélményed lesz, és emelheted a célkitűzéseket.

TIPP: Ne az azonnali meggazdagodás vezéreljen, hanem rövid-, közép- és hosszútávra is tervezz, majd ezeknek a céloknak megfelelően oszd be a mentális és anyagi tartalékaidat. Ha nem vagy biztos benne, hogy a dropshipping a te műfajod, ez a cikk segít eldönteni. 

No. 2 hiba:
Túl sok időt szánni arra, hogy kiválaszd a termékeket, amikkel indulni akarsz

“Paralysis by analysis”, azaz “az elemzéstől megbénítva” – A  szakirodalom így emlegeti azt az állapotot, amikor nem tudunk továbblépni, mert túlagyaljuk a dolgokat, és azt gondoljuk, nem áll elég információ a rendelkezésünkre ahhoz, hogy helyes döntést hozzunk. 

“Mit áruljak? Miért azt? Nem drága? Nem túl olcsó? Kinek kellhet?”
Ismerős dilemmák

Amikor dropshippingre adtad a fejed, heteket töltöttél azzal, hogy termékeket kutass fel a neten. A-tól zs-ig átnézted az Alibabát, az Amazont, talán még cikkeket is olvastál befutott nemzetközi dropshipperek tollából, hogyan kell módszeresen niche termékeket vadászni. Ha ezek után nehezedre esik véglegesíteni az induló termékkínálatot, akkor jusson eszedbe, hogy minél tovább húzod a döntést, annál később kezdesz pénzt keresni. Kezdő dropshipperként nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy ne haladj. 

TIPP: Az online piactéren egy helyen tudsz összeválogatni mindent, megnézheted a frissen érkező újdonságokat és a népszerű termékeket, illetve a szezonális ajánlatokat is kiemelten láthatod. Minden segítséget megkapsz, hogy gyorsan és könnyen tudj termékportfóliót építeni. A Webshippy szinkronizációjának köszönhetően pár kattintás után megjelennek a kiválasztott termékek a webshopodban.

No. 3 hiba:
Egyetlen beszállítóra építeni

Tegyük fel, találtál egy szuper niche terméket az AliExpressen, boldogan belemész a dropshipper megállapodásba, hiszen megvan a slágerterméked, remek az árrés, minden adott hozzá, hogy jó üzletet csinálj. Megállsz itt és elégedetten hátradőlsz, vagy keresel további beszállítókat? 

Nagyon sokan rosszul mérik fel a helyzetet, és egyetlen forrásra építkeznek. Pedig a tengerentúli – úgy általában a nemzetközi – logisztikában akármikor történhet fennakadás, nem beszélve a hirtelen fellépő és igencsak pusztító készlethiányról. 

TIPP: Ne hagyatkozz egyetlen beszállítóra. Ha dropshipping webshopot üzemeltetsz, be kell biztosítanod magad, muszáj több beszállítóval kapcsolatban lenned.  Ha a nemzetközi termékbeszerzéshez képest biztonságosabb és gyorsabb működést választanád, próbáld ki a Webshippy online piacterének rendszerét. Webáruházad folyamatosan összhangban lesz az online piactér raktárkészletével, így nem kerülhetsz kínos helyzetbe, és a vásárlóid bizalmát sem kell kockáztatnod feleslegesen.

Dropshipping_hibak

No. 4 hiba:
Azt feltételezni, hogy a vásárlók majd maguktól jönnek

Időt és pénzt nem kímélve elkészült a shopod, ami minden szempontból tökéletes. Fantasztikusan fest, öröm rajta nézelődni, és olyannyira konverzióoptimalizált, hogy szinte magától kicsekkolja a látogató kosarát. Elég lesz élesíteni, és magához vonzza a látogatókat, mint virág a méheket. 

Valójában, ha nem vagy influencer, akit több ezren követnek a social media csatornákon, akkor bizony hosszú dolgos hónapok állnak előtted. Kell, hogy legyen stratégiád, hogyan fogod termékeid célcsoportját az oldaladra irányítani. Ehhez sok hasznos információt és segítséget találsz blogunkon.

TIPP: Néhány általános adat, hogy tudd, mire számíthatsz: havi 100.000 Ft-os google ads költésből várhatóan 3000-3500 látogatót tudsz szerezni, és egy átlagos 2%-os konverziós rátával kalkulálva 60-70 vásárlód lesz. Facebook-on 60.000 Ft-os büdzsével hozzávetőlegesen napi 100, havi 3000 kattintást lehet elérni. A virtuális kosárba kerülő termékeknek csak 20-30 százalékát vásárolják meg és fizetik ki, így a kosárelhagyásból származó kieső bevételeket is érdemes az elejétől minimalizálni.

No. 5 hiba:
Rosszkor, rossz helyen költeni a forintokat

Ha induló dropshipping webáruházad van, fontold meg, hogy melyik ünnepekbe “szállsz be” hirdetési kampánnyal. Az olyan kiemelkedő időszakokban, mint a Black Friday vagy a Karácsony a legnagyobb e-kereskedelmi résztvevőkkel kell versenyezned, és ez bizony sokba fog kerülni. Ugyanarra a fizetőképes keresletre fogtok célozni az ajánlatokkal, ezért a hirdetési költségek is magasabbak lesznek. Nem biztos, hogy a termékeiden lévő árrés elbírja mindezt a terhet.

TIPP: Választhatsz például egy-egy világnapot, ami jól illeszkedik a termékpalettádhoz, és tervezheted eköré a marketing aktivitásod. Abban biztos lehetsz, hogy a megnövekedett forgalmú időszakban a Webshippy partnereként nem lesz gondod a rendelések kiszolgálásával, koncentrálhatsz a marketing csúcsra járatására, a háttérben a logisztika zökkenőmentesen működik majd.

No. 6 hiba:
Mindent magad csinálni ahelyett, hogy automatizálnál

Nagyon is érthető, hogy eleinte féltve óvod a büdzsét és magadra vállalsz minden feladatot. Tudnod kell, hogy ez csak ideig-óráig működhet így, mert lesz egy pont, amikor ez már kevés lesz a zökkenőmentes működéshez. Egyrészt a kiégést kockáztatod, másrészt bizonyos leterheltség felett a webshop megkívánja majd az automatizált folyamatokat. Akkor hozol jó döntést, ha már a kezdetektől olyan platformokon dolgozol, amiket össze lehet kötni a shopoddal.

TIPP:  Az online piactéren minden folyamat automatizált. A fizetés, a számlázás, a raktárkészlet frissítése mind-mind  automatikusan lefut, neked semmi teendőd nem lesz ezzel. Amint összekötötted webáruházad a Drophippy rendszerével, ezek a lehetőségek számodra is elérhetővé válnak.

No. 7 hiba:
Túl hamar feladni

Néhány hónapja van egy működő webáruházad, mégis a határán vagy annak, hogy abbahagyd és lekapcsold az egészet? Sokakban megjelenik a kétkedés és a bizonytalanság a kezdeti időkben. Ezért is szükséges időről-időre ránézni a shop teljesítményére és hosszabb távon kiértékelni a fejlődést. Van egy mondás, miszerint előre és hátra is kell nézni, ahhoz, hogy az ember reális képet kapjon a helyzetéről. Amikor érzed, hogy türelmetlenné kezdesz válni, iktass be egy reality check-et, tedd meg, hogy visszanézel.

Máris sokat fektettél abba, hogy idáig eljuss. Megcsináltad a shopot, feltöltötted termékekkel, éjszakába nyúlóan áraztál, hirdetéseket futtattál a social media felületeken, a google fiókodban is elköltöttél már egy szemmel is jól látható összeget. Kár lenne mindezt az kidobni az ablakon csak azért, mert olyasmit élsz meg, amin minden dropshipper keresztül ment.

TIPP: Most, hogy tudod, hogy teljesen normális, igyekezz minél gyorsabban átlendülni ezen az állapoton. A legtöbben itt elkedvetlenednek, emiatt sosem tudják meg, mennyire voltak közel a célhoz. Te tesztelj tovább, és ha kell, változtass, finomítsd, alakítsd addig a marketinged elemeit, amíg csak szükséges! Ne add fel, ha már idáig eljutottál! Utólag azt fogod mondani, megérte kitartóan tanulni a dropshipping üzletet.

 

Picture of Válóczy Edina

Válóczy Edina

PR és kommunikációs szakember, szárnyait próbálgató dropshipper. Éppúgy hisz a történetmesélés erejében, mint az adatvezérelt digitális marketing szemléletben.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk