Passzív jövedelem források webshop tulajdonosként?

Olvasási idő: 5 perc
passziv-jovedelem

A különböző automatizált, azaz passzív jövedelem források kiépítése és a “korai nyugdíj”, az anyagi függetlenség elérése sokak számára vonzó cél. Ebben a cikkben bemutatjuk a módszereket, amelyekkel az e-kereskedelmi vállalkozásba be tudsz építeni automatikus pénztermelő csatornákat.

Mi az a passzív jövedelem?

A passzív jövedelem lényege, hogy előzetes munkával felépítünk egy olyan rendszert, amely folyamatosan generál bevételt, hosszabb-rövidebb távon eléri a megtérülést, azután pedig teljesen automatikusan vagy minimális beavatkozási igénnyel termeli nekünk a pénzt.
Hétköznapi példa erre egy ingatlannak, vagy bármilyen ingóságnak a kiadása bérbe, vagy a részvények után járó osztalék.

Passzív jövedelem és e-kereskedelem

Napjainkban, a digitalizálódó gazdaságban már egyre többféle módon lehet ilyen csatornákat kiépíteni.

Az e-kereskedelmi tevékenységet kifejezetten könnyű ilyen mellékes csatornákkal kombinálni, vagy akár az egész webshopot magát automatizálni. Az alábbiakban bemutatunk néhány ilyen trükköt, utána pedig átfogóan körbejárjuk az egész jelenséget, ami a passzív jövedelmekre alapozott pénzügyi szabadsággal kapcsolatos.

Passzív jövedelemre optimalizált webshop

Magát a webshopot is passzív bevételi forrássá tudod alakítani, ha más termékeit adod el. A dropshipping a passzív bevétel generálásának egyik legkézenfekvőbb módja, hiszen ha egyszeri munkával felépítesz egy webáruházat, ami más webáruházak és beszállítók termékeit listázza, akkor az onnantól kezdve automatikusan tud működni. Az eladásaid után szépen befolyik hozzád a beszerzési ár és az eladási ár különbözete, és semmilyen adminisztrációt, készletkezelést vagy bármi egyebet nem kell csinálnod.

Persze időnként nem árt újabb termékeket beválogatni, hiszen változnak az idők.

Ennek a legegyszerűbb módja ma Magyarországon az, ha a Webshippy online nagykereskedelmi piacteréről emelsz át a saját boltodba termékeket, hiszen így pár napon belüli kiszállítással értékesíthetsz. A Webshippy blogján számos útmutatót találhatsz arról, hogyan érdemes felépíteni egy ilyen webáruházat – a ha a nulláról indulsz, érdemes ezzel kezdened.

Automatizált webshop

A bevételek passzívvá alakításának másik módja az, ha a webshopod folyamatait a fejlesztés helyett minimalizálni, egyszerűsíteni próbálod, és a megmaradó feladatokat végül kiadod másnak. Ha a munkaerő költségét fedezik a bevételek és még marad is egy kicsi, akkor létrehoztál egy pénztermelő gépet.

A továbbértékesítésre specializált webáruházak működéséből pedig akár teljesen ki lehet iktatni az emberi munkaigényt. Vannak már olyan szoftverek, amelyeket be lehet tanítani egyszerűbb online feladatok elvégzésére, mint a számlázás, termékfeltöltés, és hasonló adminisztrációk. Ezek a programok még valószínűleg sokat fognak fejlődni a következő években.

Passzív jövedelem csatornák

Egy működő webshop azt jelenti, hogy van már egy viszonylag stabil, erős jelenléted az interneten. Ezért a webshopon generált forgalmat ki tudod használni alternatív módon is. Az alábbi megoldások webáruház nélkül is megállják a helyüket, de egy webshoppal kombinálva egymást is erősíthetik!

E-könyv

A digitális termékek előnye, hogy végtelen példányszámban “másolhatók”… nem kell őket gyártatni és futárral kiszállíttatni. Ez azt is jelenti, hogy ha egyszer előállítod, onnantól újra és újra profitálhatsz az eladásokból. Az e-könyv sok internetes vállalkozásnál egy alapvető tartalommarketinges eszköz, általában ingyenesen kínálják fel, célja elsősorban az e-mail cím megszerzése, amit később ajánlatok küldésére használhatnak fel.

De annak sincs semmi akadálya, hogy némi pénzt kérj érte, vagy egy ingyenes alapozó után pénzért kínáld a további részeket vagy egy prémium, bővített kiadást.
Egy kertészeti szaküzlet például kiadhat egy alap kertészeti útmutatót, ami úgy van szerkesztve, hogy a webshopban kapható szerszámok használatát mutatja be éles helyzetekben. Egy bringabolt az alap bringaszereléshez adhat útmutatót, stb.

Kurzusok

A digitális termék nem csak e-könyv lehet, hanem több leckéből álló kurzus is, szöveges, hang, vagy videó formátumban is. Az online kurzusokat külön gyűjtő platformokra is fel lehet tölteni, mint a Udemy, a Coursera vagy a magyar nyelvű Webuni. Így akár a tudásra éhes közönség köreiből is elérhetsz potenciálisan új vásárlókat a webshopod számára.

Támogatott tartalom

Ha el tudsz érni egy elhivatott közösséget, és rendszeresen készítesz színvonalas tartalmakat, akkor meg is fordulhat a célcsoportod számára a percepciód: valójában tartalomgyártó leszel, akinek webshopja is van. A tartalmaid előállításának támogatására direkt lehetőségek is vannak: az előfizetési modellek. Az előfizetők számára kedvezményeket is biztosíthatsz a konkrét termék eladásból is. Az ilyen támogatói rendszerekre a legismertebb példák ma a YouTube, a Patreon vagy a Twitch.tv, ezek videóra és videó streamingre vannak kitalálva.

A szöveges előfizetői tartalmi rendszerekre példa a Substack, ha az e-mailre helyeznéd a hangsúlyt, vagy a Medium, ha blogszerű cikkeket állítanál elő.

Saját app

Ha van ötleted egy alkalmazásra, ami még nem létezik, de neked nagyon kéne, vagy a webshopod tevékenységével jól lehetne kombinálni, akkor érdemes utánamenned a témának, mert az egyszerűbb alkalmazásokat viszonylag csekély befektetéssel fel lehet építtetni! Ezután a monetizálás már rajtad áll, de egy jó alkalmazásért teljesen elfogadott dolog egyszeri, vagy akár havi előfizetési díjat kérni, vagyis így is növeszthetsz egy újabb bevételi lábat a vállalkozásod számára.

Affiliate Marketing

Az affiliate említése leginkább hirdetői oldalról megszokott, ha webáruházakról beszélünk. A módszer lényege, hogy ha valaki egy speciális linken keresztül jut el a webáruházra, és vásárol, akkor a link gazdája jutalékban részesül. Tipikus példája ennek mondjuk egy szépségipari vagy tech blog, ahol a cikkekben említett termékek kattintható linkek formájában szerepelnek.

Nem példa nélküli, hogy valaki létrehoz egy oldalt, ami webáruháznak néz ki, ám a termékekre kattintva átkerül az érdeklődő egy másik webshopra. A vásárlás megtörténtekor az affiliate “webshop” tulajdonosánál landol a jutalék.

Elvileg nincs akadálya annak, hogy a saját tartalmaidban elhelyezz affiliate linkeket más webáruházakra is, ha például a célcsoport hasonló, de a termékkör különböző. Az ilyen partnerségi hálózatok szinergikusan erősíthetik az összefogásban résztvevőket.

Igazából ha bármilyen szinten is foglalkozol e-kereskedelemmel, érdemes gyorsan magad mögött hagyni azt a mindsetet, hogy a te weboldalad egy kereskedelmi márka, és átlényegülni abba, hogy tulajdonképpen te egy közösség ügyének a bajnoka vagy. Elsősorban termékeket kínálsz nekik, de ha bármilyen más módon segítheted őket, például igényesen kivitelezett informatív anyagokkal, akkor meg is teszed, hiszen ez a márkádat erősíti. Ez a tartalommarketing alapvetése.

Az affiliate persze a hagyományos módon is jó eszköz lehet a webshopod “passzivizálására”, hiszen ha az influenszerek folyamatosan terelik hozzád a forgalmat, akkor egyre kevésbé kell foglalkoznod a többi marketing csatornával, ami pénzt és időt takarít meg neked.

Tagsági Program

Nagyon hasonló az előfizetéshez, leginkább csak a névben van különbség. A “tagság” exkluzívabban hangzik és köthetsz hozzá speciális előjogokat. Például egy bringabolt kínálhat vezetett túrákat csak tagoknak – ha a tagsági díjak fedezik a túravezetés költségét, máris megéri a dolog. A kertészeti szaküzlet is biztosíthat személyes tanácsadást, Q&A tartalmakat szakértőkkel. A tagság jellemzően havidíjas konstrukcióban érhető el, kedvezményes éves díjjal.

Sajátmárkás termékek

Itt most nem arra gondolunk, hogy megveszed a white label gyümölcslevet vagy tusfürdőt, és eladod a saját márkaneved alatt, hanem arra, hogy a webáruházad márkajelét és arculatát elhelyezed “merch” jellegű termékeken (póló, bögre, sapka…), és felkínálod eladásra, vagy kombinálod akciókkal. Az erre specializálódó cégeknél rendelés után is indíthatod a gyártatást, automatizáltan. Egyszer kell csak beállítani, utána az elkötelezett vásárlóid termelik majd a bevételt, és a hozzáadott reklám értéket a használat során.

Ezek tehát a bevett módszerek arra, hogy passzív bevételi forrásokat építs ki. Érdemes mindig nyitottan gondolkodni a lehetőségeidről, mert ez a szemléletmód mindig hasznos tud lenni. Ha mélyebben érdekel a téma, olvasd el az anyagi függetlenségről szóló összefoglalónkat is! Ebben közelebbről megvizsgáljuk azt a jelenséget, hogy egyre többen törekszenek a szabad élet elérésére a passzív jövedelem források és más megoldások kombinálásával.

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk