A tökéletes termékleírás anatómiája: a 13 legfontosabb szabály!

Olvasási idő: 6 perc
Termékleírás anatómiája

A webshopoknak van egy hatalmas hátránya: Nem lehet kézbe fogni, megvizsgálni és kipóbálni a termékeket. Ahhoz, hogy ezt a hiányt elfeledtesd, a termékleírás készítése különösen fontos tényező. Fel kell keltened az érzelmeket, vágyat kell ébresztened az érdeklődőben. Ez nem kis feladat. De van egy jó hírünk: Összeszedtük neked a tökéletes termékleírás marketing legfontosabb elemeit, amivel még a jeget is el lehet adni az eszkimóknak! Egy jól megtervezett termékleírás minta csodákra képes.

A témát két részre érdemes bontani:

  • az egyik a “Mi?” kérdésre válaszol
  • a másik a “Hogyan?” kérdésre

Vagyis:

  • Mit tartalmazzon a termékleírásod?
  • Hogyan találd meg a legerősebb előnyöket és hogyan kommunikáld azokat?

Kezdjük utóbbi szabállyal, hogy könnyebb legyen megtalálnod a válaszokat az előbbire.

A 6 lépés amivel megtalálod, kinek és hogyan fogsz termékleírást készíteni (és megrendelésekhez jutni)

1. Határozd meg a termék célcsoportját

Kinek akarod eladni a terméket? Ki számodra az optimális vásárló? Ahogy a marketingnél, úgy itt is ez a legfontosabb első lépés. Egy másik iparágból hozott példán kereszül a legkönnyebb ezt bemutatni.

Az egészségbiztosítást el lehet adni akárkinek, de nem mindegy, hogy egy jól szervezett/tudatos embernek adod el, akivel a szerződés aláírás után valószínűleg sosem lesz többet gondod, vagy egy élménykereső, szervezetlen, felelőtlen személynek?!

Hosszútávon sokkal jobban jársz az előbbi típusú emberrel.

2. Keresd meg a termékeid előnyeit

Nagyon fontos, hogy ne csak a termékről beszélj, hanem amit a termék nyújt, amivé a termék által válni tud a vásárló. Amikor ezeket megtalálod, priorizálj, és szabd a célcsoportodhoz. A számukra legfontosabb előnyt hangsúlyozd a legjobban.

3. Keresd meg a célcsoportod kifogásait/félelmeit

A vásárlás sokszor egy félelmetes dolog. Főleg, ha kipróbálás nélkül, az interneten zajlik. Sok ponton a zsákbamacskához hasonlít, hiszen csak a webáruház által közölt egyoldalú információra hagyatkozhat a vásárló.

Ezért nagyon fontos megismerni, hogy milyen elemek gátolják a vásárlói döntést. Ha ezeket megtaláltad, akkor reagálni is tudsz rájuk. Meg kell nyugtatni a célcsoportot, hogy nem kell félni, biztonságérzetet kell bennük keltened. A vásárlás egyik alapfeltétele a bizalom kialakulása, erre kell törekedned.

4. Szabd az üzeneted stílusát a célcsoportodhoz

Ha nyugdíjasoknak adsz el vitamint, akkor teljesen más hangnemet kell megütnöd, mint amikor tinédzsereknek adsz el egy selfie botot. Minél jobban ismered a célcsoportod, annál jobban tudod eltalálni őket az üzeneteddel.

Plusz pont lehet, ha szórakoztat is. A vicces termékleírás olvastatja magát, így nagyon könnyedén fog végigmenni a meggyőzési folyamaton a leendő vásárlód. De vannak univerzális teendők is, amik minden célcsoportra hatással vannak.

5. Szerkeszd úgy a termékleírást, hogy könnyű legyen a feldolgozása

Senki nem szeret egy esszé stílusban megfogalmazott és megszerkesztett betűkupacot olvasni.

Alakíts ki egyfajta hierarchiát, például:

  • A legfontosabb előnyt emeld ki félkövérrel, nagyítsd meg
  • A logikailag különálló részeket tedd külön sorba/bekezdésbe
  • A felsorolásokat tördeld felsorolás-jelekkel (valahogy így)

Tehát a lényeg: Tedd könnyűvé az információ feldolgozását!

6. Juttasd el a termékleírást a célcsoporthoz

Ezt többféleképpen is megteheted, a 2 legfontosabb jelenleg ez:

  • Optimalizáld a közösségi médiához
  • Optimalizáld a keresőmotorokhoz

Ossz kuponokat, helyezz a termékleíráshoz megosztás gombokat, indíts játékot a közösségi médiában, vagy korlátozott ideig adj kedvezményt. A lényeg, hogy beszédtéma legyen a terméked a közösségi médiában.

A SEO (keresőoptimalizálás) egy sokkal hosszabb távú, de nagyobb megtérülésű folyamat. Érd el, hogy a keresőmotorok a te termékeidet dobják ki, így gyakorlatilag “ingyen” nagyon komoly érdeklődőket hozol a termékedhez.

Hogy átlásd, mutatunk egy kevésbé jól, és egy nagyszerűen kivitelezett termékleírást.

Kezdjük a nem jól szereplővel:

Rossz termékleírás
Ilyen egy rossz termékleírás.

Nincs megszólítva a célközönség, szinte semmi információt nem kapunk a termékről, gyakorlatilag az 5 sornyi információból 2 db ismétlődés. Nyilván egy csővázról nehéz jó termékleírást írni. De az ilyen termékoldal nagyon gyengén fog szerepelni mind a keresésekben, mind eladásban.

Hogy lehet ezt másképp csinálni? Ez egy nagyon jó példa egy célcsoporthoz szabott, olvasható, érdekes és látványos termékleírásról:

Jó termékleírás
Ilyen pedig egy jó termékleírás.

Megszólítja (sőt, meg is mutatja) a célközönséget, reagál a félelmeire (allergének), konkrét utasításokat ad, hogy megkönnyítse a termék fogyasztását, illetve tudassa az olvasóval, hogy mire számítson a vásárlás után.

Amennyiben a felső jellegzetességek a te termékleírásodban is megvannak, a munka egyik felét már elvégezted, most jön a másik fele, hogy a termékről adott információk vásárlásra sarkallják az érdeklődőket.

A jó termékleírás készítésének 7 legfontosabb eleme

Amikor a leendő vásárlóid meglátnak egy terméket, az agyuk nagyon gyorsan választ keres néhány fontos kérdésre. Minél jobb válaszokat adsz, annál inkább kiépíted a bizalmat és a vágyat a termék iránt, így növelve a vásárlás esélyét.

Na de mi a leírás tartalma, amiket az érdeklődő keres?

1. A termék azonosítása

Fontos, hogy összetéveszthetetlenül, a másodperc töredéke alatt azonosítani tudja, mit is árulsz pontosan. Itt érdemes pontos nevet írni, ez segít az azonosításban és a keresőoptimalizálásban is.

2. A termék funkciója

Mire való? Mit tud vele csinálni? Hogyan tudja hasznosítani? De a legfontosabb: Milyen problémáját oldja meg? Pontosan tudni akarja, hogy ha megveszi, mire fogja használni.

3. A termék működése

Oké, jól hangzik, amit a 2. pontban ígértél, de ezek csak azok amik: ígéretek. Pontosan hogyan is fogja beváltani ezeket a termék? Mi a működési mechanizmusa?

Ez a bizalom kiépítésének egyik legfontosabb lépése, ezért szánj rá időt, hogy részletesen leírod a működési mechanizmust.

Biztosan lesz, akit nem érdekel. De akit igen, az végig fogja olvasni, és ha ez a rész jól le van írva, akkor egy nagy lépést teszel a termék eladása felé.

4. Miben jobb, miben más, mint a többi, ugyanilyen termék?

Itt jön képbe az előző részben felvázolt előnyök listája. Ha a te terméked egy olyan előnyt ad a vásárlónak, amit a többi termék nem – és ez az előny különösen fontos a vásárlónak, akkor biztos lehetsz benne, hogy a te termékedet fogja megvenni. Gyakran még a pénz sem lesz akadály.

5. Kinek készült?

Nagy meggyőző erővel bír, ha meg tudod szólítani a célcsoportodat. Ha te tinédzsereknek, leendő youtube-sztároknak adsz el kamera állványt, akkor hangsúlyozd ki, hogy ezzel nem lehet akadály tökéletes minőségű youtube videókat forgatni.

Tegyük fel, hogy van egy kutyusod, egy vizsla. Melyik vitamint vennéd meg neki a kisállatboltban?
Egy háziállatoknak készült 100 darabos vitamincsomagot 1200 Ft-ért, vagy
Egy direkt vizsláknak készült 100 darabos vitamincsomagot 1300 Ft-ért?

Bárkit kérdeztem, mindenki az utóbbira szavazott. Látod? Vannak fontosabb vásárlási faktorok is az árnál.

6. A termék jellemzői

Ezzel letudtuk a legfontosabb érzelmi részeket, így rá lehet térni a fizikai jellemzőkre, amik tulajdonképpen “racionalizálják” a termék árát. Ilyenek lehetnek:

  • Termék mérete
  • Termék színe
  • Termék anyaga
  • Termék felülete/tapintása
  • Termék illata
  • Termék súlya
  • Stb.

7. A vásárlási folyamat lezárása

Amennyiben eddig eljut az érdeklődő, már nagyon a vásárlási folyamat végén jár. De ilyenkor szoktak a legtöbben visszafordulni. Ezért nagyon fontos, hogy egy utolsó lökést adjunk neki.

Hogyan? Most kell az előző részben kifejtett kifogásokat/kétségeket/félelmeket eloszlatni. Ez a célcsoporttól függ, de van egy-két általános dolog, ami egy webshop esetében mindenkinek eszébe jut:

  • Jó lesz nekem/jó lesz rám az adott termék?
  • Azt kapom, amit a termékleírás ígér?
  • Az van a képeken, amit kapok?
  • Meg fog érkezni időben?
  • Egyáltalán meg fog-e érkezni?
  • Mi történik, ha mégsem azt kapom, amit a termékleírásban olvastam?
  • Minden, amit olvastam, benne van az árban?
  • Mi van, ha törötten érkezik?
  • Ha minden rendben van vele, hogyan kell karbantartani/ápolni/tisztítani?
  • Van-e rá garancia, ha igen, mennyi?

+2 érdekesség: A legnagyobb vásárlás-gyilkos és a termékleírás jogszabály (kell-e használati utasítás?)

Az egyik legnagyobb vásárlás-megszakító félelem a megbánás. Félünk, hogy nem azt kapjuk, amit vártunk, és ezért az ismerőseink gúnyt fognak belőlünk űzni. Ez pontosan abból a cikk elején leírt tényből fakad, hogy nem tudják a vásárlók a terméket kézbe fogni, megvizsgálni, kipróbálni.

Ezért nagyon fontos valamiféle garanciát adni arra, hogy ez nekik nem okoz hátrányt, sőt! Ilyen lehet a 14-napos elállási jog, vagy a termék gyári garanciájának kihangsúlyozása.

A másik fontos dolog a termékleírás jogszabálya, azon belül is a termékhez járó használati utasítás. Alapesetben már nem kell minden termékhez magyar nyelvű használati utasítást adnunk, csak gyártói leírást.

Mi mégis azt ajánljuk, hogy a Magyarországon forgalmazott termékekhez igenis adj használati és kezelési útmutatót (magyarul!), mert így megkönnyíted a vásárlóid dolgát, és sokkal nagyobb eséllyel válnak visszatérő, törzsvásárlóvá.

Még ha nem is a termék mellé teszed be a kézzel készített útmutatót, egy link fomájában mindenképp legyen elérhető a weboldaladon – és ezt a linket a vásárláskor akár a visszaigazoló emailben, akár más úton juttasd el a vásárlóidhoz, hálásak lesznek érte.

Tudtad? A Webshippynél a használati utasítás mellékelése teljesen automatikusan történik, így ezt a terhet teljesen levesszük a válladról!

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk