Bannerek

Olvasási idő: 5 perc
banner

Az első banner a Wired Magazinban jelent meg (1994-ben, akkor még hotwired.com néven), és az AT&T reklámja volt.

Ez az első banner annyira jellegzetes és népszerű, hogy még egy saját oldala is van.

Ez elindított egy trendet… ami végül ide vezetett:

banner trendek

Szép lassan az emberek immunissá váltak rá, és elkezdték figyelmen kívül hagyni a bannereket. Később divattá vált az AdBlocker, a reklámblokkoló, ami ezeket a reklámokat hivatott letiltani.

De mint sok marketing stratégiának, úgy ennek is több életszakasza van:

  1. Valaki kitalálja, működik – és ettől trenddé válik.
  2. Túlhasználják, elkopik, elhasználódik – és ettől hatástalanná válik.
  3. Mindenki befejezi a használatát, leírja – és ettől megint elkezd működni az újabb generációkon.

Mivel túl vagyunk az elhasználódáson, szépen lassan újra működni kezdett, és azóta is él és virul, tehát érdemes megfontolnod, hogy felveszed a repertoárodba a bannereket.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Hogyan kezdj neki?

  1. Az első lényeges lépés, hogy kiválaszd, mely oldalakon szeretnél bannereket elhelyezni. A legfontosabb szempont itt, hogy releváns, témába vágó oldalról legyen szó. Biztos vagyok benne, hogy webshop tulajdonosként csipőből tudsz mondani pár olyan oldalt, ami megfelel a kritériumoknak.
  2. Legyen meggyőző a bannered. Egy banner legfontosabb célja az, hogy felkeltse az érdeklődést, és ez átkattintásban nyilvánuljon meg. Rengeteg ember fog találkozni vele, ezért ne sajnáld rá az időt.
  3. A banner mindig legyen összhangban azzal, amit a kattintás után találni fognak. Tehát, ha ingyen ekönyvet (ebook) ígérsz, akkor a kattintás után ingyen ekönyvet adj. Ha a szövegezésben a KKV tulajdonosokhoz beszélsz, akkor a kattintás utáni landing oldalon is nekik célozd az üzenetedet. Ne zavard össze az érdeklődőket egy nem következetes üzenettel, mert azzal aláásod az egész banner hatékonyságát.
  4. Tesztelj, mérj, tanulj belőle! Ezt mondanom sem kell, de ha nem méred, hogy milyen eredményeket hoz a banner, akkor csak vaktában lövöldözöl. Mérd az átkattintásokat, a konverziót, hajts végre módosításokat, és figyeld, hogyan módosítja ez az eredményeidet.

Banner elhelyezése

Ha sikerül találnod egy alkalmas weboldalt a bannereknek, akkor a következő lépés, hogy kiválasztod a helyét az oldalon belül.

Tudnod kell, hogy ahogy egyre lefelé haladsz az oldalon, úgy egyre kevesebb figyelmet kapnak az oldal különböző elemei. A legnagyobb figyelmet kapó rész egy oldalon az Above-the-fold, vagyis a legteteje az oldalnak, ami görgetés nélkül is azonnal látható, tehát a hajtás feletti tartalom.

Tehát vertikálisan minél feljebb, annál jobb, horizontálisan pedig a bal oldal az erőteljesebb. Az ember balról jobbra olvas, ezért a bal oldal mindig több figyelmet fog kapni. Ezeket a megállapításokat támasztja alá egy hőtérképes kutatás is:

banner elhelyezés

A landing oldal

Több fajta banner is létezik. Van, amelyik kattintások után vonja le a pénzt, de van, ami aszerint, hogy hány ember találkozott a bannerekkel.

A cél minden esetben több, mint az átkattintás. Sokkal inkább az, hogy átkattintsanak, és aztán a folyamat konverzióval/vásárlással végződjön. Konverzió lehet akár más is a vásárláson kívül (pl.: email cím megadás), a lényeg, hogy tovább küldjük az érdeklődőt az eladási tölcsérünkön.

A landing oldal meghatározásánál ezt a célt kell kitalálnunk. A főoldalunkra küldeni az embereket nem célszerű. A legjobb, ha direkt a banner miatt létrehozott landingre küldjük őket, vagy legalább valamennyire személyre szabjuk.

Például amikor a Groove-on keresztül jutok át a CrazyEgg oldalára, ez az üzenet jelenik meg az oldal tetején:

szegmentált hirdetés

Így rendkívül személyreszabott lesz a hirdetés, és a legkisebb mértékben sem akasztja meg a folyamatot a két oldal közötti átugrás.

Küldhetjük még ezen kívül email feliratkozó oldalra, termék oldalra, vagy bármely más aloldalunkra, a lényeg csak az, hogy célja legyen a folyamatnak.

Érdemes ezeket is tesztelni, hogy melyik cél (konverzió) működik a legjobban.

Láthatod, hogy a Spotify is több CTA-val próbálkozik, hogy kiderítse, melyik működik a legjobban:

spotify call to action

Kép forrás: https://blog.bannersnack.com/banner-advertising-basics/

Még egy tipp, mielőtt útnak indítalak: Mindig legyen egy Call-to-Action (CTA), ami cselekvésre buzdít a banneren. A marketing egyik alapeleme a CTA, ami megmutatja, mi a következő lépés, tehát tereli a felhasználókat egy adott irányba.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk