Dropshipping vagy fulfillment – melyik az ideális webáruházad számára?

Olvasási idő: 5 perc
dropshipping vagy fulfillment webaruhaz webshippy

Manapság egyre divatosabb módja a mellékkereset, a passzív jövedelem, vagy épp egy skálázható, dinamikusan növekvő stabil vállalkozás felépítésének egy webshop elindítása. Az utóbbi években a belépési küszöb drasztikusan csökkent, ami még szélesebb réteg számára teszi elérhetővé a vállalkozás ezen módját. Ma már bárki könnyedén létre tud hozni egy webáruházat egy bérelhető webshop motor, mint pl. a Shopify vagy Shoprenter segítségével. Az interneten elérhető blogokból és egyéb oktató anyagokból, sikertörténetekből pedig egy stabil online marketing tudás fejleszthető ki.

Az automatizált webshop egy nagyon jó megoldást jelenthet a kvázi passzív jövedelem eléréséhez, de nem mindegy, hogy a fulfillment szolgáltatás, vagy a dropshipping mellett döntünk, mert más a működésük és máshogy szolgálják a céljainkat.

Az ecommerce vállalkozások egyik legnehezebb kérdésköre a termékválasztás, illetve a logisztika, azaz, hogy a választott termék miként, honnan, hogyan jut el a vásárlóhoz. A dropshipping és a fulfillment két olyan terület, ami nem igényli a közvetlen jelenlétet a webáruház üzemeltetőjének a részéről, ezáltal nincsenek magas fix költségek sem, így gyorsabb a megtérülés is. Összeszedtük, hogy mire érdemes odafigyelni, ha a webáruház logisztika ezen módozatait választjuk és mik az alapvető különbségek a két eljárás között.

Mi a különbség dropshipping és a fulfillment között?

A két fogalmat elég sokan keverik, mi több utóbbi kevésbé ismert még ebben a régióban, a különbségek azonban jelentősek. A közös pont mindkettőben, hogy a webáruház üzemeltetője (hagyományos esetben) nem találkozik a termékkel közvetlenül, így nem kell a termékek tárolásával, csomagolásával, kiküldésével foglalkoznia. Az általa üzemeltetett webáruház mint “marketing/branding” csatorna van csupán jelen, ami “eladja” a termékeket.

Dropshipping Magyarországon

Dropshipping vagy fulfillment? Kezdjük az elején…

Dropshippingről beszélünk abban az esetben, amikor a terméket közvetlenül a gyártó, vagy a nagykereskedő (dropshipper) küldi el a vásárlónak, a webshop üzemeltetőjének kérésére. Nézzük, hogy néz ki a folyamat lépésről-lépésre.

 1. A vásárló megveszi a terméket a weboldalon és bankkártyával fizet érte
 2. A webshop tulajdonosa automatikusan, vagy manuálisan kiállítja a számlát a vásárlásról és elküldi a vevőnek
 3. Értesítés küld a gyártónak/nagykereskedőnek manuálisan, vagy automatizált módon a vásárló szállítási adataival.
 4. A dropshipper becsomagolja és elküldi a terméket a vásárló részére, majd kiállítja a számlát a webshop tulajdonos részére (természetesen egy alacsonyabb összegről, mint amennyiért a webáruházból a vásárló megvásárolta). A jobb dropshipperek eltüntetnek minden jelet arra vonatkozóan, hogy honnan küldték a terméket, még jobb esetben brandesítik a csomagolást a webáruház arculatának megfelelően.

Hol lehet dropshippereket találni?

A fulfillment és dropshipping szolgáltatást kínáló cégek száma egyelőre még alacsony Európában, azonban számuk folyamatosan növekszik. Amerikában már elég régre nyúlik  vissza a dropshipping vállalkozások kultúrája – ha angolul rákeresünk a szóösszetételre, nagyon sok sikertörténetet találhatunk. Itthon a legtöbben az ázsiai beszállítókat próbálgatják, a legtöbb értékesítő az Alibaba és Aliexpress oldalakon kínál dropshipping szolgáltatásokat.

A Webshippy online nagykereskedelmi piactere egy univerzális megoldást kínál a webáruházak számára, hiszen a legmodernebb fulfillment szolgáltatás mellett, több száz hazai nagykereskedő, több tízezer termékét teszi elérhetővé pár kattintással. A fulfillment és a dropshipping kombinációja hatalmas előnyt kínál a piaci versenyben, hiszen kockázatok nélkül bővíthető a termékpaletta, illetve a gyors és hibamentes kiszállításnak köszönhetően biztosított a pozitív ügyfélélmény.

Érdekel!

A dropshipping előnyei:

 • Nincs raktározási költség, így rövidebb a vállalkozás megtérülése.
 • Nem kell beruházni árukészletbe, így hamarabb elkezdhető.

A dropshipping hátrányai:

 • Nagyon lassú. A mai felgyorsult világban a vásárlók hozzászoktak ahhoz, hogy a neten megvásárolt termékeket egy-két napon belül, vagy akár aznap megkapják. Ha egy dropshipping webshop Ázsiából rendeli a termékeit, úgy a vásárlónak akár heteket is várni kell a termékre, vagy a termék árához képest magas szállítási költséget kell megfizetniük.
 • Nem valósítható meg utánvétes értékesítés. Kelet-európában, így hazánkban, illetve a szomszédos országokban is igen elterjedt még az utánvétes vásárlások aránya. Magyarország, Szlovákia, Románia, Csehország, Lengyelország remek piacok online kereskedelmi szempontból, de átlagosan csupán 30-35% dönt úgy, hogy a bankkártyájával fizet a termékekért. Sajnos dropshipping esetén erre nincs mód, hiszen a Kínából küldött csomag számtalan logisztikai alvállalkozón átmegy, mire ideér, így nem valósítható meg utánvétes fizetés. Az amerikai piacon ezzel nincs gond, hisz ott már olyannyira a kultúra része az online kereskedelem, hogy az utánvétes fizetés lehetőségét szinte egy webáruház sem kínálja fel.

 

Mi az a fulfillment?

A fulfillment ma már egy sokkal egyszerűbben megvalósítható webáruház üzemeltetési forma. Természetesen magában hordozza a fulfillment a dropshipping sok előnyét, ugyanakkor egy fokkal tőkeigényesebbnek mondható. Fulfillment esetében a termékértékesítés árukészletről történik, tehát a webáruház üzemeltetője nagyobb mennyiséget vásárol a termékből és még az eladást megelőzően importálja az országba. A termékek tárolása, a megrendelések összeállítása, csomagolása, kiszállítása egy úgynevezett fulfillment centerből történik, ami rálát a webáruház rendeléseire és elvégzi a logisztikai feladatokat. Ezt nevezik más néven outsourced, vagy kiszervezett logisztikának is. Nézzük, hogy néz ki a folyamat a fulfillment esetében.

 1. A vásárló megveszi a terméket a weboldalon és bankkártyás, vagy utánvétes fizetést választ
 2. A fulfillment center, amennyiben rendelkezik automata rendeléskezelő rendszerrel azonnal észleli az új rendelést (ha nem, akkor a rendeléseket excel formátumban kell naponta elküldeni a részükre) és a raktáros alkalmazottak rögtön megkezik a termékek csomagolását.
 3. A jobb fulfillment centerek a számlázási folyamatokat is átveszik és a csomag lezárásakor a webáruház üzemeltetője nevében kiállítják és a csomagba helyezik (vagy emailen elküldik) a számlát
 4. A csomagokat kiszállíttatják a logisztikai alvállalkozókkal és kezelik az utánvéteket is, amit heti gyakorisággal küldenek el a webshop tulajdonosnak.

A fulfillment előnyei:

 • Nincs raktározási költség, így rövidebb a vállalkozás megtérülése. A fulfillment szolgáltatásért általában csomagkezelési díjat számolnak, így a webáruház üzemeltetője ebben az esetben is mentesül a magas fix költségektől és a logisztika teljes költségét beleépítheti a vételárba, vagy átháríthatja egy részét a vásárlóra.
 • Néhány fulfillment cég átadja a nagyker szállítási kedvezményeit a webshop tulajdonosnak, így akár már kis mennyiségnél is sokkal versenyképesebb szállítási árakhoz jut a webáruház üzemeltetője a kiszervezett logisztikai folyamatok révén
 • Megvalósítható utánvét kezelés, bizonyos fulfillment cégeknél akár külföldi csomagok esetén is.
 • Egyáltalán nem kell foglalkozni a logisztikával, hisz minden folyamat automatizálható.
 • Nem kell külön foglalkoztatnia logisztikai ügyintéző munkatársat.

A fulfillment hátrányai:

Összefoglalás

A fulfillment és a dropshipping üzlet egyaránt alkalmasak arra, hogy függetlenedjünk fizikailag a vállalkozásunktól és akár a világ másik végéről is üzemeltethessük a webáruházunkat. Míg az Egyesült Államokban több tízéves múltja miatt már egy kialakult gyakorlat van a dropshippingre, addig Európában még sok dolog akadályoztatja a működést, a folyamatok lassabbak, az utánvét kezelés nem megoldott. A fulfillment noha igényli, hogy egy minimális árukészletet tartsunk, egy jó fulfillment céggel együttműködve viszont a leghatékonyabb megoldást jelentheti a logisztikai gondoktól való mentesülésre és hosszú távon egy stabil, skálázható üzleti modell építhető rá.

Ha a fentiek alapján a fulfillment szolgáltatás, kiszervezett logisztika a megfelelő választás, akkor ezzel kapcsolatban a következő cikkünk hasznos lehet, amely a fulfillment szolgáltatást mutatja be részletesen, de a megfelelő partner kiválasztásához is adunk tippeket, amikkel saját magunkat tudjuk megnyugtatni, hogy megfelelő logisztikai partnert választunk majd.

 Szeretnék többet tudni!

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk