Dropshipping vagy fulfillment, kiszervezett logisztika tanácsok - Webshippy

Manapság egyre divatosabb módja a mellékkereset, a passzív jövedelem, vagy épp egy skálázható, dinamikusan növekvő stabil vállalkozás felépítésének egy webshop elindítása. Az utóbbi években a belépési küszöb drasztikusan csökkent, ami még szélesebb réteg számára teszi elérhetővé a vállalkozás ezen módját. Ma már bárki könnyedén létre tud hozni egy webáruházat egy bérelhető webshop motor, mint pl. a Shopify vagy Shoprenter segítségével. Az interneten elérhető blogokból és egyéb oktató anyagokból, sikertörténetekből pedig egy stabil online marketing tudás fejleszthető ki.

Az automatizált webshop egy nagyon jó megoldást jelentkehet a kvázi passzív jövedelem eléréséhez, de nem mindegy, hogy a fulfillment szolgáltatás, vagy a dropshipping mellett döntünk, mert más a működésük és máshogy szolgálják a a céljainkat.

Az ecommerce vállalkozások egyik legnehezebb kérdésköre a termékválasztás, illetve a logisztika, azaz, hogy a választott termék miként, honnan, hogyan jut el a vásárlóhoz. A dropshipping és a fulfillment két olyan terület, ami nem igényli a közvetlen jelenlétet a webáruház üzemeltetőjének a részéről, ezáltal nincsenek magas fixköltségek sem, így gyorsabb a megtérülés is. Összeszedtük, hogy mire érdemes odafigyelni, ha a webáruház logisztika ezen módozatait választjuk és mik az alapvető különbségek a két eljárás között.

Mi a különbség dropshipping és a fulfillment között?

A két fogalmat elég sokan keverik, mi több utóbbi kevésbé ismert még ebben a régióban, a különbségek azonban jelentősek. A közös pont mindkettőben, hogy a webáruház üzemeltetője (hagyományos esetben) nem találkozik a termékkel közvetlenül, így nem kell a termékek tárolásával, csomagolásával, kiküldésével foglalkoznia. Az általa üzemeltetett webáruház mint “marketing/branding” csatorna van csupán jelen, ami “eladja” a termékeket.

Dropshipping Magyarországon

Mi az a dropshipping?

Dropshippingről beszélünk abban az esetben, amikor a terméket közvetlenül a gyártó, vagy a nagykereskedő (dropshipper) küldi el a vásárlónak, a webshop üzemeltetőjének kérésére. Nézzük, hogy néz ki a folyamat lépésről-lépésre.

 1. A vásárló megveszi a terméket a weboldalon és bankkártyával fizet érte
 2. A webshop tulajdonosa automatikusan, vagy manuálisan kiállítja a számlát a vásárlásról és elküldi a vevőnek
 3. Értesítés küld a gyártónak/nagykereskedőnek manuálisan, vagy automatizált módon a vásárló szállítási adataival.
 4. A dropshipper becsomagolja és elküldi a terméket a vásárló részére, majd kiállítja a számlát a webshop tulajdonos részére (természetesen egy alacsonyabb összegről, mint amennyiért a webáruházból a vásárló megvásárolta). A jobb dropshipperek eltüntetnek minden jelet arra vonatkozóan, hogy honnan küldték a terméket, még jobb esetben brandesítik a csomagolást a webáruház arculatának megfelelően.

Hol lehet dropshippereket találni?

Sajnos Európában még nagyon kevés dropshipper cég tevékenykedik, noha a módszer számukra nem lenne túl bonyolult. Amerikában már elég régre nyúlik vissza a kultúrája a dropshipping vállalkozásoknak – ha angolul rákeresünk a szóösszetételre, nagyon sok sikertörténetet találhatunk. Itthon a legtöbben az ázsiai beszállítókat próbálgatják, a legtöbb értékesítő az Alibaba és Aliexpress oldalakon kínál dropshipping szolgáltatásokat.

A dropshipping előnyei:

 • Nincs raktározási költség, így rövidebb a vállalkozás megtérülése.
 • Nem kell beruházni árukészletbe, így hamarabb elkezdhető.

A dropshipping hátrányai:

 • Nagyon lassú. A mai felgyorsult világban a vásárlók hozzászoktak ahhoz, hogy a neten megvásárolt termékeket egy-két napon belül, vagy akár aznap megkapják. Ha egy dropshipping webshop Ázsiából rendeli a termékeit, úgy a vásárlónak akár heteket is várni kell a termékre, vagy a termék árához képest magas szállítási költséget kell megfizetniük.
 • Nem valósítható meg utánvétes értékesítés. Kelet-európában, így hazánkban, illetve a szomszédos országokban is igen elterjedt még az utánvétes vásárlások aránya. Magyarország, Szlovákia, Románia, Csehország, Lengyelország remek piacok online kereskedelmi szempontból, de átlagosan csupán 30-35% dönt úgy, hogy a bankkártyájával fizet a termékekért. Sajnos dropshipping esetén erre nincs mód, hiszen a Kínából küldött csomag számtalan logisztikai alvállalkozón átmegy, mire ideér, így nem valósítható meg utánvétes fizetés. Az amerikai piacon ezzel nincs gond, hisz ott már olyannyira a kultúra része az online kereskedelem, hogy az utánvétes fizetés lehetőségét szinte egy webáruház sem kínálja fel.

 

Mi az a fulfillment?

A fulfillment ma már egy sokkal egyszerűbben megvalósítható webáruház üzemeltetési forma. Magában hordozza a dropshipping sok előnyét, ugyanakkor egy fokkal tőkeigényesebbnek mondható. Fulfillment esetében a termékértékesítés árukészletről történik, tehát a webáruház üzemeltetője nagyobb mennyiséget vásárol a termékből és még az eladást megelőzően importálja az országba. A termékek tárolása, a megrendelések összeállítása, csomagolása, kiszállítása egy úgy nevezett fulfillment centerből történik, ami rálát a webáruház rendeléseire és elvégzi a logisztikai feladatokat. Ezt nevezik más néven outsourced, vagy kiszervezett logisztikának is. Nézzük, hogy néz ki a folyamat a fulfillment esetében.

 1. A vásárló megveszi a terméket a weboldalon és bankkártyás, vagy utánvétes fizetést választ
 2. A fulfillment center, amennyiben rendelkezik automata rendeléskezelő rendszerrel azonnal észleli az új rendelést (ha nem, akkor a rendeléseket excel formátumban kell naponta elküldeni a részükre) és a raktáros alkalmazottak rögtön megkezik a termékek csomagolását.
 3. A jobb fulfillment centerek a számlázási folyamatokat is átveszik és a csomag lezárásakor a webáruház üzemeltetője nevében kiállítják és a csomagba helyezik (vagy emailen elküldik) a számlát
 4. A csomagokat kiszállíttatják a logisztikai alvállalkozókkal és kezelik az utánvéteket is, amit heti gyakorisággal küldenek el a webshop tulajdonosnak.

A fulfillment előnyei:

 • Nincs raktározási költség, így rövidebb a vállalkozás megtérülése. A fulfillment szolgáltatásért általában csomagkezelési díjat számolnak, így a webáruház üzemeltetője ebben az esetben is mentesül a magas fix költségektől és a logisztika teljes költségét beleépítheti a vételárba, vagy átháríthatja egy részét a vásárlóra.
 • Néhány fulfillment cég átadja a nagyker szállítási kedvezményeit a webshop tulajdonosnak, így akár már kis mennyiségnél is sokkal versenyképesebb szállítási árakhoz jut a webáruház üzemeltetője a kiszervezett logisztikai folyamatok révén
 • Megvalósítható utánvét kezelés, bizonyos fulfillment cégeknél akár külföldi csomagok esetén is.
 • Egyáltalán nem kell foglalkozni a logisztikával, hisz minden folyamat automatizálható.
 • Nem kell külön foglalkoztatnia logisztikai ügyintéző munkatársat.

A fulfillment hátrányai:

Összefoglalás

Mind a fulfillment, mind a dropshipping üzlet egyaránt alkalmas arra, hogy függetlenedjünk fizikailag a vállalkozásunktól és akár a világ másik végéről is üzemeltethessük a webáruházunkat. Míg az Egyesült Államokban többtízéves múltja miatt már egy kialakult gyakorlat van a dropshippingre, addig Európában még sok dolog akadályoztatja a működést, a folyamatok lassabbak, az utánvét kezelés nem megoldott. A fulfillment noha igényli, hogy egy minimális árukészletet tartsunk, egy jó fulfillment céggel együttműködve viszont a leghatékonyabb megoldást jelentheti a logisztikai gondoktól való mentesülésre és hosszú távon egy stabil, skálázható üzleti modell építhető rá.

Ha a fentiek alapján a fulfillment szolgáltatás, kiszervezett logisztika a megfelelő választás, akkor ezzel kapcsolatban a következő cikkünk hasznos lehet, amely a fulfillment szolgáltatást mutatja be részletesen, de a megfelelő partner kiválasztásához is adunk tippeket, amikkel saját magunkat tudjuk megnyugtatni, hogy megfelelő logisztikai partnert választunk majd.

 

TOVÁBBI CIKKEINK

[grve_blog blog_style=”carousel” items_per_page=”3″ pause_hover=”yes” order_by=”rand” categories=”1,8″]

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.