Hogyan szokj le a mikromenedzsmentről?

Olvasási idő: 5 perc
hogyan_szokj_le_a_mikromenedzsmentről

Korunk slágertémái között a stressz és a mikromenedzsment kiemelt helyen szerepelnek, ami nem véletlen. Amellett, hogy negatívan hatnak a vállalkozásodra, a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy szinte észre sem veszed, amint maguk alá gyűrnek. 

Éppen ezért összegyűjtöttük számodra a legfontosabb tudnivalókat a mikromenedzsmenttel kapcsolatban. Miként ismerheted fel, milyen jellemzői vannak és milyen módon tudsz megszabadulni tőle?

A sikeres online vállalkozás egyik legfontosabb alappillére, hogy tisztában legyünk céljainkkal és lehetőségeinkkel. Ennek érdekében érdemes már a vállalkozás megszületését megelőzően felmérned a körülményeidet és tartanod egy kis önvizsgálatot is.

Olvass tovább és mutatjuk a részleteket.

1. Mi is az a mikromenedzsment?

Számos intő jelet ismerhetsz fel magadban vezetőként, melyek nagy eséllyel azt jelzik, hogy téged is magával ragadott a mikromenedzsment. A veszély távolról sem elhanyagolható, hiszen amellett, hogy az aktuális munkafolyamatokat szinte minden ponton megmérgezi, egyaránt terhet ró rád és munkatársaidra is. 

Lássuk, milyen jellemzőkkel bír egy mikromenedzselő vezető.

  • Folyamatosan figyeli a beosztottait.
  • Ő akarja meghozni a legapróbb döntéseket is.
  • Túlságosan belefolyik az operatív munkafolyamatokba.
  • Nem bízik meg munkatársaiban.
  • Úgy érzi, hogy mindent ő képes a legjobban megoldani.

Annak ellenére, hogy ez a viselkedésforma rövid távon képes produktivitást generálni, hosszú távon teljesen romba dönti a munkahelyi légkört, demoralizálja az alkalmazottakat és számos ponton okoz sebeket a vállalkozásnak.

A leggyakoribb ok, amiért egy vezető ezt a viselkedésformát választja, az önbizalomhiány és a kudarctól való félelem. A mikromenedzsment olyannyira kontraproduktív, hogy pont ezek a félelmek vezetnek oda, hogy jelentősen csökkenjen a teljesítmény.

2. Milyen hatásai vannak a mikromenedzsmentnek a munkahelyen?

Gyakorlatilag csak negatív hatásokról beszélhetünk. A mikromenedzsment demotiválja a dolgozókat, hiszen azt érzik, hogy nincs meg irányukba a kellő bizalom és nem képesek önállóan megoldani a felmerülő problémákat, feladatokat.

Ebből fakadóan természetes, hogy megszűnik, vagy ki sem alakul a bizalmi légkör az alkalmazottak és a vezetők között, ami hosszú távon elengedhetetlen egy online vállalkozás sikeres működéséhez.

Sok esetben fordul elő, hogy az amúgy kreatív és tehetséges munkavállalók nem képesek bemutatni a bennük rejlő lehetőségeket. A mikromenedzsment növeli a stresszt és kiégést okoz, ami csökkenti az alkalmazottak teljesítményét és kiöli a kreativitást.

Megesik, hogy egyes dolgozók alkalmazkodnak ezekhez a körülményekhez, mivel egyéb téren előnyös számukra a munkahely, azonban esetükben is folyamatos a visszaesés és a stressz. 

Mindazonáltal a tehetséges, kreatív és motivált dolgozókra sokkalta inkább jellemző, hogy elhagyják az ilyen munkahelyet és olyan állás után néznek, ahol lehetőségük van hasznosítani a bennük rejlő értékeket.

A mikromenedzsment keltette légkör hatására minden esetben csökken az alkalmazottak elköteleződése és kimagasló a fluktuáció.

3. Milyen hatása van a mikromenedzsmentnek a vállalkozásodra?

A mikromenedzsment amellett, hogy teljesen felőrli a közös munkát, hatalmas terhet ró a vezetőre is. Ha te akarsz mindent eldönteni, megtárgyalni, illetve részt szeretnél venni az összes munkafolyamatban, az kétségtelenül negatívan fog hatni a vállalkozásodra.

Vegyünk pár példát.

  • Az ügyfeleket mindenképpen te szeretnéd kiszolgálni, szinte még a futár helyett is inkább te vinnéd ki a csomagot?

    Nagy az esélye, hogy ezzel a megrendeléseket és a kiszállítás folyamatát is csak hátráltatni fogod, ezért a legjobb, ha ezt a profikra bízod. Ha mégsem tudsz úrrá lenni a félelmeiden, érdemes lehet elgondolkodnod a kiszervezésen.

    A Webshippy a régió legmodernebb fulfillment szolgáltatását kínálja számodra, így garantált, hogy ügyfeleid gyorsan és hibamentesen kézhez kapják megrendelt csomagjaikat.
  • Te szeretnél mindent eldönteni és megtárgyalni?

    Amellett, hogy emberfeletti kihívásra vállalkozol, nagy a valószínűsége, hogy vállalkozásod más területen sínyli meg jelenléted hiányát. Az optimális tervezés és egyeztetés több emberes feladat, ezért adj teret munkatársaidnak is.

    Érdemes arra is figyelemmel lenned, hogy partnereiddel folyamatosan kapcsolatot kell tartanod. Ha mindenhol jelen szeretnél lenni és mindent irányítanál, úgy nagy az esélye, hogy nem tudsz rájuk kellő időt és energiát fordítani.
  • Elégedett ügyfeleket szeretnél?

    Ebben az esetben különösen fontos, hogy bizalmat szavazz munkatársaidnak. A stresszes és önbizalomhiányos dolgozó nem képes magabiztosan és pozitívan kommunikálni a vásárlókkal.

    Törekedj arra, hogy megtaláld az egyensúlyt magadban és priorizáld feladataidat. Észre fogod venni, hogy a felszabaduló energia és figyelem olyan területeken eredményez majd pozitív hatást, ahol igazán fontos a jelenléted.

    Az ügyfélkapcsolatok helyett fókuszálj a fejlesztésekre, melyek tovább növelik vállalkozásod sikerességét és segítenek abban, hogy ügyfeleid folyamatosan pozitív élményekkel gazdagodjanak.

4. Mikromenedzser vagy?

Fontos előre leszögezni, hogy a mikromenedzsment olyan, mint egy függőség. Felismerni és elismerni legalább annyira nehéz, mint megszabadulni tőle, ezért fontos, hogy kellő körültekintéssel és türelemmel állj a kérdéshez.

A mikromenedzser a legritkább esetben veszi észre magán az intő jeleket és sok esetben akkor is elutasítóan viselkedik, ha mások szembesítik vele. Ebből fakadóan többnyire a jeleket sem képes azonosítani magán, így aztán könnyen egy ördögi körbe kerülhet mind a vezető, mind pedig az alkalmazottak. 

Kérdezd meg magadtól:

  • Nehezedre esik az egyes feladatok átadása? 
  • Úgy érzed, hogy te tudod a legjobban, leggyorsabban megoldani az adott munkát?
  • Ha nagy nehezen átadtad, akkor hosszú és végletekig részletes delegálást tartasz?
  • Szeretnél minden lépést átlátni, részt venni minden vonatkozó levélváltásban?
  • Megnyugtatóbb, ha kontrollálod közben az alkalmazottaidat?

Amennyiben az esetek többségében igennel válaszoltál, akkor bizony ideje szembenézni azzal a ténnyel, hogy a mikromenedzsment téged is hatalmába kerített.

Felesleges lenne azonnal kétségbe esni, azonban fontos, hogy ne vedd félvállról a dolgot. Mielőbb fordítsd figyelmet arra, hogy feltárd az okokat és igyekezz változtatni a jelenségen.

Hidd el, számtalan előnye van annak, ha el tudod engedni ezt a függőséget. A munkád kevésbé lesz stresszes számodra, több szabadidővel rendelkezel majd, és lehetőséged nyílik kipróbálni magad olyan területeken, amikre korábban nem jutott időd és energiád.

5. Mit tehetsz, ha a mikromenedzsment jeleit tapasztalod magadon?

Munkatársaid bizony nincsenek egyszerű helyzetben, hiszen pont a fent vázolt jellemvonások miatt kétséges, hogy maguktól hozakodnának elő a témával. Természetesen megeshet, hogy ezt mégis jelzik feléd, azonban sokkal gyakoribb, hogy a jelentkező problémák mutatnak rá a jelenségre.

A legtöbbet azzal teheted, ha magadba nézel és nem riadsz meg meg a felismeréstől sem.

Mit tehetsz ellene?

  • Mindenképp próbáld megtalálni, hogy mi okozza nálad ezt a viselkedést.
  • Vedd észre az intő jeleket és igyekezz túllépni korlátaidon.
  • Tanuld meg elengedni az egyes feladatokat.
  • Törekedj arra, hogy megbízz a munkatársaidban, hiszen okkal dolgoztok együtt.
  • Szavazz bizalmat beosztottaidnak és biztosítsd számukra a szükséges szabadságot.
  • Próbálj meg pozitívan állni a dolgokhoz és elengedni a bukástól való félelmeidet.

A probléma kezelése nem egyszerű, de ha megtörtént a felismerés, az egyik legnehezebb ponton már sikerült túljutnod. Számos szakember foglalkozik a témával, ezért kiváló megoldást jelenthet egy coach alkalmazása, aki átsegít a nehéz időszakon.

Fontos, hogy probléma részleteinek feltárását és azok megoldását munkatársaiddal közösen végezzétek el. A pozitív végkifejlet mindenki számára egyaránt, ugyanolyan lényeges.

Te rengeteg stressztől és tehertől szabadulhatsz meg, míg munkatársaid számára a bizalom és a lehetőség adhat szárnyakat. A végkimenetel mindenképpen pozitív, ezért ha úgy találod, hogy jellemző rád a mikromenedzsment, tégy meg minden tőled telhetőt a változásért.

Picture of Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk