Vállalkozás indítás -Tipikus hibák egy vállalkozás indításakor: ezeket NE kövesd el!

Olvasási idő: 6 perc
vallalkozas-inditas

Bár a jövőt senki sem látja, az e-kereskedelmi szereplők közül sokan úgy érezzük, hogy beköszöntött az aranykor, és 2021 az az év, amikor tényleg mindenkinek érdemes valamilyen vállalkozás indításán gondolkodnia. A Webshippy a webáruházak kiszolgálásának specialistája, de ez a tevékenység ezer szállal kötődik a digitális ipar egyéb területeihez, legyen az divat, online pénzügyek, tanácsadás vagy multimédia.

Az alábbiakban összeszedtük, mik azok a típushibák, amiket érdemes elkerülnöd, akármilyen vállalkozás indításába fogsz, a webshopokon innen és túl is!

A pandémia nem csupán az e-kereskedelemnek adott hatalmas lendületet azáltal, hogy milliók fordultak a biztonságosabb internetes vásárlás felé a fizikai boltok felkeresése helyett. A vírus másik súlyos következménye, hogy sokaknak került veszélybe a megélhetése, ezért alternatív pénzkeresési lehetőségek után kellett nézniük.

Azokra a „szerencsésebbekre”, akiknek a home office-ba száműzve, de megmaradt a munkahelye, egészen más feladat hárult. Nekik a megszokott közösségi kikapcsolódási módok (vendéglátás, kultúra) leállása miatt új, hasznosnak mondható időtöltést kellett tanlálniuk… sokan kezdtek el tanulni, vagy éppen vállalkozás-ötleteik megvalósításán dolgozni.

Mindez azért is történhetett viszonylag zökkenőmentesen, mert az utóbbi időben az eszközeink, lehetőségeink horizontja kitágult, és számos új technológia vált a hétköznapi ember számára is elérhetővé. Szuperkönnyű lett például webáruházat indítani, hatásos marketingcsatornákat lehet ingyenesen kiépíteni a közösségi médiában, és egy csomó online marketing-eszközt olcsón igénybe lehet venni.

A hagyományos kereskedelmi iparágak közül többen a válság szélére sodródtak, hiszen a megváltozott körülmények mellett nincs rájuk többé akkora szükség. Bár még mindig a megacégek a legerősebb piaci szereplők, de egyre inkább úgy tűnik, hogy kicsinek áll a világ. A fogyasztók helyi szint, a személyes ismeretség, a kézművesség, az egyének és családok támogatása felé fordulnak.

Ezek a globális hatások már nem fognak egyik pillanatról a másikra megszűnni a pandémia enyhülése után sem. A vállalkozószellemet már nem lehet visszazárni a palackba, és mi ennek, ötletalapú startupként, csak örülni tudunk! Mindenkinek joga van ahhoz, hogy megkísérelje megvalósítani álmait.

Most azt vesszük górcső alá, mik azok a típushibák, amiket a kezdő vállalkozások nagy része elkövet itt, a 2020-as évek elején, és hogyan lehetséges azokat elkerülni!

vállalkozás-indítás


A vállalkozás indítás típushibái #1:
Nincsen saját történeted

Valószínűleg sokakat meglep, hogy ezt helyezzük az első helyre. A tartalommarketingre sokan úgy gondolnak, mint habra a tortán, ami “jó, ha van”, de nem feltétlenül ez kell a sikerhez. És ez egy súlyos tévedés: ez az egyik fő szempont, ami megváltozott az elmúlt években a cégvilágban, a kisvállalkozások körében.

Az emberek egyre inkább olyan termékeket és szolgáltatásokat akarnak igénybe venni, amelyekkel közös az értékrendjük. Ahogy az internet “összedrótozta” az egész világot, úgy lett most már szinte mindenki számára világos, hogy a hosszú távú elégedettséget csak olyan partnerrel lehet elérni, akiben megbízunk.

Ezért előny ma az, hogy kicsi vagy. Érd el, hogy a potenciális vásárlóid megismerjék a személyes hátteredet, a motivációdat, a módszereidet és a munkát, amit azért végzel el, hogy ők elégedettek és boldogok legyenek a termékeddel / szolgáltatásoddal.

A Webshippy sikertörténetei között már számos vállalkozót bemutattunk: szinte mindenki valamilyen saját motivációból, egyéni vágyait követve vágott bele a vállalkozása kiépítésébe. Mondhatjuk, hogy kicsit változtatni szeretett volna a világon. A Sofa Dress tulajdonosai szerették a szép, tiszta kanapéikat, és imádták az energikus kutyáikat is, de nem találtak a piacon olyan megoldást, amivel elégedetten harmóniába hozhatták volna ezt a két dolgot…

A Salátázósok imádták a mikrozöldet, és el akarták terjeszteni Magyarországon is. A Viseljmaszkot.hu alapítója úgy látta 2020 tavaszán, hogy nem megoldott a hazai piac ellátása minőségi egészségügyi maszkokkal és alap fertőtlenítőkkel ebben a krízishelyzetben.

Neked, a te ötletednek is van eredettörténete. Te is jössz valahonnan. Fontos érték és előny, ha úgy lépsz piacra, hogy ezt a történetet a lobogódra tűzöd és folyamatosan tovább is szövöd. Ehhez elég egy őszinte hangvételű bemutatkozó oldal a weboldaladon, vagy egy olyan közösségi média-jelenlét, amelyen beengeded a követőidet a színfalak mögé. (Ebben a posztban részletesen összeírtuk, mit kell tudni a történetmesélésre alapozott marketingről.)

Típushibák #2:
Nem építetted fel a közönségedet már az indítás ELŐTT

Az előző ponttal összefüggésben: a történetedet már a vállalkozás indítás előtt érdemes megosztani azokkal, akik számára érdekes lehet. Igaz, egy webshopot egy hétvége, vagy szélsőséges esetben akár órák alatt is összerakhatsz, de az üzlet beindulásához azért jellemzően kell legalább néhány hét.

A marketingtevékenységedet úgy kezdd el, hogy ne tagadd le, hanem egyenesen emeld ki, hogy ez itt most a kezdőpont. Akik veled tartanak az úton, sokkal jobban fognak kötődni hozzád úgy, hogy a kezdetektől fogva ismernek, tudják honnan jöttél.

Tipikus példa lehet erre egy könyv. A marketingcsatornák már akkor beindulhatnak, amikor a könyv még nincs is kész, a téma iránt érdeklődőket bevonhatod az alkotói folyamatba, mutathatsz nekik részleteket. Sokkal ünnepélyesebb élmény lesz így a kiadás pillanata!

Típushibák #3:
Aki sokat markol, keveset fog

A kisvállalkozást, mily meglepő, kicsiben kell kezdeni! Nem véletlenül indul a startupok életciklusa sem a “Minimum Viable Product” szintjén, ami még nem is egy kész termék, csak egy toldozott-foldozott valami, amivel magát az ötletet lehet bemutatni, érzékeltetni és tesztelni.

Ha nagy költségekbe vered magad például egy nagy darabszámú importtal anélkül, hogy teljesen biztos lennél abban, hogy a tervezett áron el tudod adni a termékeidet, akkor már a startnál elvérezhet az ötleted, pedig simán lehet, hogy jó lett volna az, csak néhány apró módosításra lett volna szükség.

Az e-kereskedelemben erre könnyű radikális példát hozni, hiszen ahogy mi is megírtuk, az egyik legjobb módszer vállalkozás indításához az egytermékes webshop.

Az első két típushibánál említettek figyelembevételével különösen értelmet nyer ez a javaslat: a korai és transzparens marketing segítségével fel tudod mérni az érdeklődést, fogalmat alkothatsz a reális árazásról.

Tesztelés, óvatos építkezés, minimális befektetés – általában ez a szerény kezdés vezet a maradandó sikerhez.

Típushibák #4:
Nem eléggé leszűkített célpiac

A második pontban felhívtuk a figyelmet arra, hogy az egyéni történetére alapozott marketingkommunikációdat még a vállalkozás indítása előtt érdemes beindítani. De amikor belefogsz egy történet elmesélésébe, akkor nem csak azt kell tudnod, hogy miért mesélsz, hanem azt is, hogy kinek.

Az internet és a korszerű digitális marketing sajátosságai miatt minél kisebb és jobban meghatározott a fogyasztóid köre, annál nagyobbat szól, mert a magközönség elérése során az ő aktivitásaik “szétsugározzák” a hírnevedet.

Ezért ér sokkal többet a jól megtalált célközönség, mint a viszonylag nagy számú, de nem körülhatárolt érdeklődő. Nem te vagy az EMAG. A természet törvényei alapján kimondható, hogy ha pusztán az ár/ érték arányra alapozod a sikert, akkor a nálad erősebbek idővel mindenképpen el fognak téged nyomni.

Az ötleted kidolgozásának fázisában már pontosan tudnod kell, hogy az elsősorban kinek szól. Akkor is, ha valami nagyon általános termékről van szó, ami széles rétegeket érinthet (például minden autósnak, futóknak, tengerparti nyaralást tervezőknek, stb), be kell azonosítanod egy szűk célközönséget, aki a felhasználóid magja lehet, a legelkötelezettebb rajongóid köre.

Kik ők? Hol élnek? Hány évesek? Mi a foglalkozásuk? Ha ezeket meghatározod, akkor már el tudod érni őket célzott hirdetésekkel, az általuk preferált platformokon és módokon. Legyen őket megszólító, bátor vizuális identitásod, a sokadik “EURO 2000 IMPEX Kft” helyett egy megkülönböztető márkaneved, aminek a személyes hátteredhez is köze van.

Ne riasszon vissza az, hogy mivel a hazai piac kicsi, akkor a réspiac még kisebb, és nem fog elég forgalmat generálni neked. Egyrészt nem kellenek tömegek ahhoz, hogy egy 1-2 személyes vállalkozást eltartsanak.

Ha jó a “product market fit”, és a célközönséged hozzáfér a rólad szóló információkhoz, akkor ki tud épülni a vállalkozásod. Másrészt, ha a célpiac a nemzetközi térben is megvan, akkor nem árt eleve úgy tervezni, hogy átléped a határokat, és így aztán korlátlanul is skálázódhatsz.

Típushibák #5:
A profitabilitás figyelmen kívül hagyása

Meglepően sokan maradnak hoppon azért, mert menet közben kiderül, hogy a “siker” sem hoz profitot, vagyis hogy a vállalkozás modellje eleve nem volt életképes.

Ezt a hibát egyébként elég könnyű elkövetni, sok tényező csak menet közben derül ki. Az elején a teszteléssel és kis léptékben indulunk el, de közben valahogy ki kell számolni, hogy minden egyes tranzakción mekkora lesz a kalkulált profitráta. Ebbe nem csak a darabárhoz kötődő költségeket kell tudni, hanem az egyszeri kiadások szétterített részköltségeit is.

Ez tehát az öt alaphiba, ami sok kezdő webshop és egyéb vállalkozás esetében előfordul. A mai, modern vállalkozások saját üzenettel, misszióval, a világra gyakorolt hatással, és ebben osztozó közönséggel rendelkeznek, kicsiből építkeznek a nagyobb felé, és folyamatosan szem előtt tartják a számszerűsített nyereséget, egyéni termékre lebontva.

Új szelek fújnak, ideje kibontani a vitorlákat!

Happy Shipping!

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk