LinkedIn marketing megoldások

Olvasási idő: 5 perc
linkedin

Bár évről évre fejlődik, de Magyarországon a LinkedIn még közel sem tölt be olyan markáns szerepet, mint külföldön. Ennek ellenére hasznos eszköz, ha szeretnél minél szélesebb networkot, szakmai hálót kialakítani. Ha pedig határon túl is szeretnél értékesíteni, akkor ennek a platformnak a működésével és előnyeivel ugyanúgy tisztában kell lenni, mint egy Facebookéval.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

LinkedIn profil

A Facebookkal ellentétben ez a platform nem feltétlen segít a direkt értékesítésben, de indirekt módon, kapcsolatok építésével hasznát veheted. Akárcsak a Facebooknál, itt is igaz, hogy ha már létrehozol egy LinkedIn profilt, akkor annak viseld gondját, legyenek mindig naprakészek az ott található információk. Nem tudsz sokkal rosszabb dolgot elkövetni a LinkedIn-en annál, minthogy elavulttá teszed a profilod.

Tekints úgy a profilodra, mintha egy online önéletrajz lenne:

  • add meg a korábbi és a jelenlegi munkahelyedet és
  • a képzettségre vonatkozó információkat.

A summary (összefoglaló) részt pedig használd arra, hogy bemutasd:

  • most mivel foglalkozol,
  • miben kiemelkedő ez a többi hasonló webshophoz képest,
  • tehát, hogy milyen problémára tudsz megoldást nyújtani.

A szakzsargon helyett itt használhatsz egy kicsit közvetlenebb, személyesebb formulát, hogy a látogatók ne csak egyszerűen átugorjanak ezen a részen. Keltsd fel az érdeklődésüket, ragadd meg a figyelmüket.

A summary túl fontos ahhoz, hogy észrevétlen maradjon.

A cél itt is elsősorban az, hogy minél több emberhez eljusson, hogy mivel is foglalkozol, ehhez pedig minél nagyobb network kell.

Hogyan is tudod növelni a kapcsolataid (connection) számát?

  • Akárcsak a Facebookon a barátaid és a családtagjaid megkeresése itt is a nulladik lépések egyike. Sose tudhatod, hogy a barátaid, családtagjaid ismeretségi körében kinek az érdeklődését kelti fel a webshopod, ezért minél több ismerősöd add hozzá LinkedInen is.
  • Ezt követően használd ki a LinkedIn kínálta lehetőséget, hogy az email kontaktjaid között kutatva kapcsolatokat keressen és ajánljon neked, így vezetve téged további potenciális LinkedIn profilokhoz. Arra viszont figyelj, hogy ne importáld mind a 3.000 email címet, akivel valaha leveleztél, ilyenkor ugyanis a LinkedIn a te nevedben meghívót küld mindenkinek. Ezt meg inkább spamként fogják megélni. Nem pedig szakmai kapcsolatépítésként.
  • Most végre hasznát veheted a fiókod alján, egy kupacban heverő névjegykártyáknak. Nézd át őket, keress rájuk LinkedInen és máris néhány kapcsolattal gazdagabb lehetsz.
  • Ahogy új embereket ismersz meg, rögtön keresd meg őket LinkedInen is. Ha az üzleti élet során emailt váltasz valakivel, nyugodtan add hozzá a kapcsolataidhoz. Ne aggódj, a LinkedIn másként működik, mint a Facebook. Míg ott egy effajta megkeresés furcsán veheti ki magát, mivel itt az egész üzleti alapú, ezért teljesen benne van az, hogy egy ilyen emailváltás után felkeresed LinkedInen a másikat. Viszont erre rögtön keríts sort, amikor még zajlik a levelezés, különben már nem biztos, hogy emlékszik az illető, hogy ki is vagy.

Bármennyire is szeretnéd növelni és szélesíteni LinkedIn networköd, ne jelölgess be ad hoc módon olyan embereket, akiket egyáltalán nem ismersz, akikkel semmilyen kapcsolatod nincsen. Ez a módszer többet árthat, mint használhat, tehát tartsd meg a LinkedInen a szakmaiság íratlan szabályait is.

Az üzleti jelleg a bejegyzésekre is igaz, itt nincs helye az Insta képeidnek, viszont gond nélkül megoszthatod egy-egy konkrét terméked linkjét. Ha van olyan szakmai tartalom, amivel az internetet böngészve találkoztál és szerinted érdekelheti a többieket, akkor azt szintén érdemes megosztani, legyen az valamilyen szakmai cikk, videó, konferencia előadás stb.

Ha szakmai segítségre van szükséged, mert például nem tudsz dönteni egy üzletet érintő kérdésben, kikérheted ismerőseid tanácsát, véleményét. Ugyanígy érdemes megosztani a saját szakmai tartalmakat és cikkeket, a különböző sajtómegjelenéseket és díjakat is. Ezek a módszerek mind növelni fogják a szakmai elismertségedet, énmárkádat.

LinkedIn csoportok

A LinkedIn csoportok segítenek a hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel megismerkedni, közösen megvitatni az aktuálisan felmerülő kérdéseket, témákat és növelheti a csoporthoz tartozás érzését is.

linkedin discover

Élj ezzel a lehetőséggel! Rendszeresen szólj hozzá az értekezésekhez, oszd meg a tudásod másokkal, adj szakmai tanácsokat, de semmiképpen se élj vissza a csoport adta előnyökkel. Előbb-utóbb a lehetőség meg fog találni anélkül, hogy direkt módon reklámoznád a webshopod. Ha például táplálékkiegészítő termékeket árulsz, akkor biztosan hasznos tanácsokat tudsz adni a sportkedvelőknek, a testépítésért rajongó csoporttagoknak, így csak idő kérdése, hogy mikor lesz belőlük vásárló.

linkedin tartalom

Az egyes emberek LinkedIn profiljának az alján meg tudod nézni, hogy ők milyen szakértőket és témákat követnek, valamint azt is, hogy milyen csoportoknak a tagjai. Egyszerűen csak görgess le a profil aljára és nézd meg az “Interest” részt.

linkedin követők

Alul a “See all” résznél pedig az alábbi elemekre tudsz konkrétan szűrni:

  • Influencers
  • Companies
  • Groups
  • Schools
szűrés filter

Ha sok embert ismersz az iparágban, akkor nézd végig, hogy ők milyen csoportokban vannak benne és milyen oldalakat, influencereket követnek. Így nagyon jól tudod bővíteni a releváns szakmai kapcsolataidat, bekerülhetsz iparági csoportokba és rengeteg ajtó nyílhat meg így előtted.

Networking LinkedInen

Az elsődleges cél mindig a network, azaz a háló építése. Ha ezzel együtt vásárlókra is találsz az csak hab a tortán.

A jó networkinghez elengedhetetlen a rendszeres jelenlét és aktivitás.

Ne őröld feleslegesen az energiáid olyan csoportok követésére, amelyek nem nyújtanak számodra hasznot. És ne is spammeld ezeket, mert ezzel többet ártasz majd magadnak, mint ami előnyöd származhat belőle. Ahol viszont értékes tartalomra, kapcsolatokra tudsz szert tenni ott:

  • légy aktív,
  • szólj hozzá a beszélgetésekhez,
  • mondd el a véleményed,
  • találkozz a tagokkal.

Több hónapba is beletelhet, hogy értelmét lásd ezeknek a módszereknek, de hidd el megtérül a befektetett idő és energia! Olyan kapuk nyílhatnak meg előtted, melyekre egyébként nem is lenne lehetőséged.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk