Mennyibe kerül egy dropshipping webáruház indítása?

Olvasási idő: 5 perc
Webshop-inditasa

Egy saját webáruház indítása bevállalós dolog, és ha bele akarsz vágni, akkor tőkével is rendelkezned kell.  Sokan így gondolják,  pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. Ha egyszerűen, gyorsan, alacsony büdzséből akar ma valaki elindulni az e-kereskedelemben, van rá lehetősége.

Először is, tisztázzuk, hogy miért a dropshipping modellben működő webáruházakat emeljük ki cikkünkben. Azért, mert ma Magyarországon a legegyszerűbb, és legköltséghatékonyabb módja egy saját webáruház indításának, ha ebben a beszerzési és üzleti felállásban gondolkodsz. Hogy miért?

  • nem áll a pénzed raktárkészletben
  • nem kell raktárat bérelned
  • nem kell foglalkoznod a csomagolással, logisztikával
  • nem kell embereket fölvenned és/vagy időd nagy részét a fentiekre fordítanod
  • és még a termékkínálatod kialakításában is végtelenül rugalmas lehetsz

A webáruház felépítése a nulladik lépéstől a webshop élesítéséig mindössze néhány napot, legfeljebb néhány hetet vesz igénybe, és, ahogy mindjárt láthatod is, akár néhány tízezer forinttal már neki is vághatsz.

Hogy pontosan mennyi az annyi? Milyen költségekkel kell kalkulálni a webáruház indításakor, és melyek azok a tételek, melyek folyamatosan jelen lesznek majd a webshop illetve a dropshipping vállalkozás életében? Ezekre a kérdésekre kapsz választ cikkünkből. Kezdjük rögtön az elején.

1. Domain név

Maga a domain regisztráció nagyjából 2 hét alatt megtörténik, és 2-3000 Ft-os éves költséggel kell számolnod ennél a tételnél. Mondhatjuk, hogy elenyésző összeg, ha megvagy magával a domain igényléssel, haladhatsz is tovább a teendőid listáján, a regisztrátor cég majd értesít a fejleményekről.

2. Vállalkozás alapítás

Bizonyára tudod, hogy a leggyorsabb és legegyszerűbb az egyéni vállalkozás megalapítása. Egyéni vállalkozást kétféleképpen indíthatsz, vagy személyesen, vagy online, az Ügyfélkapu rendszerén keresztül. A procedúra díj- és illetékmentes. Ha nem fűlik a fogad az egyébként tényleg pofonegyszerű ügyintézéshez, ezt a lépést nyugodtan rábízhatod a könyvelődre, amennyiben választottál már szakembert.

3. Webshop bérlet

Ha webáruház indításáról van szó, Magyarországon a négy legnépszerűbb ilyen bérelhető rendszer a Shoprenter, az Unas, a Woocommerce és a külföldi fejlesztésű Shopify. Az itt belinkelt oldalakon magad is meggyőződhetsz róla, hogy bármelyiket is választod, a havi bérleti díjak kifejezetten barátságosak, ráadásul teljes support, és ügyfélszolgálati asszisztencia is jár a szolgáltatások mellé. A választható csomagok csak funkcionalitásukban térnek el egymástól, és a feltölthető termékek száma szerint skálázódnak.

Az egyszerűség kedvéért, bármilyen induló vállalkozás számára megfelelő instant webshopot veszünk alapul, és átlagosan havi bruttó 6-7000 Ft-os díjat számolunk ehhez a tételhez.

4. Ászf és Adatkezelési tájékoztató

Mind az ÁSZF, mind az Adatkezelési tájékoztató elengedhetetlen a webáruház indításához. Szerencsére ma már egyszerűen beszerezhető minden jogi sablon dokumentum. A többség valamilyen előfizetéses rendszerű jogi szolgáltatás mellett dönt, ahonnan éves díjért cserébe kész, könnyen és gyorsan személyre szabható ÁSZF és Adatkezelési tájékoztató sablont kap. Az ilyen szolgáltatások további előnye, hogy jogszabály-változás esetén is segítenek, nem neked kell észben tartani mindent.

Ha rákeresel a google-ben az “ÁSZF generátor” kifejezésre, és máris megtalálod az erre specializálódott szakembereket, cégeket. A Fogyasztó Barát 25000 Ft + Áfa éves díjért, a Virtualjog 24900 Ft + Áfa az éves költségen szállítja neked a kész megoldásokat, így mi most ezzel a költséggel tervezünk.

5. Számlázó program

A két legnépszerűbb számlázó program a Billingo és a Számlázz.hu. Hogy legyen konkrét példánk a számításokhoz, a szamlazz.hu Start csomagjának bruttó 1048 Ft/hó díjazását vesszük alapul.

A későbbiekben erre jön rá havonta a számla agent díj, ami az webáruházadban automatikusan kiállított e-számlák mennyiségétől függően skálázódik. Reálisan az első hónapokban 1-50 darab számla kiállításra kerül sor, ez bruttó 1905 Ft -tal terheli meg pluszban a vállalkozásod havi költségvetését.

Webáruház indításának költségei tehát összegezve:

domain regisztráció3000 
vállalkozás alapítás 0
bérelt webáruház első havi díja 7000
ÁSZF és Adatkezelési tájékoztató(webáruház jogi csomag)31750
számlázó program induló csomag1048
összesen bruttó:42,798 Ft

 

TIPP:  Webáruház indítás gyorsan, egyszerűen, lépésről lépsre. Ingyenesen letölthető kézikönyvünket rengeteg tapasztalattal a hátunk mögött állítottuk össze. Az ebook a legrövidebb, legpraktikusabb útvonalon vezet végig a dropshipping webáruház indításának folyamatán.

ingyenes e-book

Webáruház indítás gyorsan, egyszerűen, lépésről lépésre

Havi költségek a működő webáruház kapcsán

Mennyibe fog kerülni a későbbiekben a vállalkozás fenntartása? Milyen fix költségekkel tervezz, és milyen változó kiadások lehetnek? Érdemes már a webáruház indításakor ránézni ezekre a tételekre is.

FIX havi költségek: bruttó
bérelt webáruház 7000 Ft
számlázó program havi díja 1048 Ft 
számlázó egyéb díj
(automatikus e-számla készítés sávos 0-50 db számla/hó)
1905 Ft
könyvelő havi díja 6000 Ft
KATA költségek főállásban 50000 Ft
IPA 5000 Ft
összesen bruttó 70,953 Ft
Változó havi költségek:  
*logisztika, szállítás  
**marketing büdzsé  

A változó kiadásoknál két fő tételt kell számításba venni, egyrészt a marketingre fordított büdzsét, másrészt a rendelés kiszolgálás díjait.

A marketing költségvetésről teljes mértékben a te döntesz. Ha nincs ilyen téren korábbi tapasztalatod, nagy segítségedre lehet a témához kapcsolódó letölthető anyagunk.

ingyenes e-book

30 online értékesítési megoldás: így add el a termékedet online

Dropshipping webáruház üzemeltetőként abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a rendelések kiszolgálását nem te, hanem az adott nagykereskedő végzi. A csomagolással, kézbesítéssel semmi dolgod nincs, a termékeket a kereskedő juttatja el a vásárlóhoz, a szolgáltatásaiért pedig feléd számláz.

Abban az esetben, ha a Webshippy nagykereskedelmi piactérről szerzed be webshopod árukészletét, a Webshippy csapatának kezében van rendelésteljesítés. Ez egyrészt kiemelkedő színvonalú szolgáltatást jelent, másrészt nagyon kedvező kézbesítési díjakat, ami abból fakad, hogy a logisztikai központ hatalmas volumenű csomagszámmal dolgozik, és ennek megfelelően jóval alacsonyabb árakat kap a házhozszállítást végző cégektől.

Bízom benne, hogy sikerült megvilágítani a teljes képet, és egyre jobban vonz a gondolat, hogy webshopod legyen. Ha maradtak kétségeid, és nem tudod eldönteni, hogy passzol-e hozzád az e-kereskedelem, feltétlenül nézd meg az alábbi videót.

Success Managerünk, Gergő olyan tíz alapkérdést jár körbe, amelyekre ha őszintén válaszolsz, számodra is kiderül, hogy neked való-e a webáruház indítása és üzemeltetése.

 

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Válóczy Edina

Válóczy Edina

PR és kommunikációs szakember, szárnyait próbálgató dropshipper. Éppúgy hisz a történetmesélés erejében, mint az adatvezérelt digitális marketing szemléletben.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk