Milyen a jó karácsonyi kampány?

Olvasási idő: 7 perc

A hazai és globális internetes kereskedelem két legnagyobb forgalmú eseménye a Black Friday és a karácsony. Míg a Black Friday őrület csak pár éve van jelen Magyarországon, addig a karácsony már évek óta meghatározó az e-kereskedelemben. Évről évre nő a vásárolt ajándékok száma, és együtt az elköltött összeg is. Vannak olyan webáruházak, amelyek a karácsonyi szezonban termelik meg a bevételük akár 80%-át. Ez pedig óriási lehetőséget is jelent az online kereskedők számára. Mind tervezésben, mind kivitelezésben. Ebben a cikkben olyan kampányokat és információkat szedtünk össze, amelyek segítségével a legtöbbet lehet kihozni egy-egy karácsonyi kampányból.

Hogyan csinálj jó karácsonyi kampányt?

Marketing ötletek

Karácsonyi szettek

Csomagolj össze egymáshoz illő termékeket. Ne kelljen az összeválogatással foglalkoznia a vásárlónak.

Ha megtetszik neki egy termék, rögtön, keresgélés nélkül tudja mi illik hozzá és azzal együtt, szettben vegye meg. Nem muszáj kedvezményt adni ezekre, de ha szettben még kedvezőbb is, akkor főleg kecsegtető lesz az ajánlat.

Tudtad? A Webshippy segítségével könnyen össze tudsz rakni csomagajánlatokat. A “Csomagolási szabályok” egy olyan funkció, amivel könnyedén létrehozhatsz különféle feltételekhez kötött eseményeket, amiket a csomagok összekészítése során figyelembe veszünk. Neked a csomagot csak virtuálisan kell összerakni, minden mást mi intézünk helyetted.

Ünnepi kiadás

A szettek összeállítása mellett az is egy működőképes lehetőség, ha a megjelenésen változtatsz és ünnepi köntösbe helyezed a terméked. Vegyük például a lenti képen látható példát: adott egy egyszerű zokni, ami kapott egy karácsonyi csomagolást. A termék továbbra is csak egy zokni, viszont már ontja magából az ünnepi hangulatot.

Adventi kalendárium

Milyen jó is volt gyerekként nyitogatni az adventi kalendárium ablakait?! Ezt a napról napra visszatérő izgalmat lehet felidézni az online kalendáriummal. 24 napon át, minden nap egy-egy új ajánlatra derül fény, ami csak az adott nap érvényes. Az emberekben egyszerre dolgozik a kíváncsiság és persze nem akarnak lemaradni egy jó ajánlatról. Ez egy remek módszer, hogy legalább 24 napon keresztül a webáruházadhoz tereld a vásárlókat. És ha az adott napi ajánlat nem is tetszik neki, lehet, hogy az oldaladon marad, és valami végül mégis elnyeri a tetszését.

Ne riasszon el a fejlesztési igény, az adventi kalendáriumot emailben is vagy éppen a social médiában is megvalósíthatod. A feliratkozók, a követőid minden reggel megkapják, hogy aznap milyen ajánlatot rejt az ablak.

Ha a 24 egyedi ajánlat kitalálása túl nagy teher, akár az advent négy vasárnapjára is felfűzheted a kampányt. Ehhez elegendő 4 ajánlatot előkészítened, ami aztán az adventi koszorú 1-1 gyertyájának meggyújtásával hozható összefüggésbe.

De itt egy hasonló akció is Facebookról. Itt nem akcióznak, hanem az adott napi dolgot lehet megnyerni, ha kommentben válaszolsz a kérdésre.

adventi kalendárium

E-mail értesítések

Ahogy korábban már volt is róla szó, érdemes tájékoztatni a vásárlókat, hogy mi az az utolsó időpont, amikor még biztosan megérkezik időben az ajándék a fa alá. Ezt nem csak a honlapon jelezheted, akár e-mailben is küldhetsz erről értesítést. De olyan e-mailt is küldhetsz, ami azoknak szól, akik még az utolsó pillanatban kétségbeesve keresik a tökéletes ajándékokat. Őket érdemes ajánlókkal bombázni.

Ajándékcsomagolás

Bár itthon még kevésbé divat, de extra szolgáltatásként akár ajándékcsomagolást is nyújthatsz. Külföldi webshopoknál már lehet találkozni olyan oldalakkal, ahol a rendelés véglegesítésnél extra díj ellenében lehet kérni, hogy a megvásárolt terméket díszcsomagolásban küldjék ki. Ilyenkor a díszcsomagolás mellett arra is figyelnek, hogy egy üdvözlőkártyát is tartalmazzon a csomag a megrendelő személyes üzenetével. A számlát pedig külön a vásárlónak küldik és nem az ajándékhoz csomagolva.

A hazai piacon jó példa erre a Stikets ruhacímke webshop.

stikets címke webshop

Ajándékutalvány

Ha az év többi részében nem is foglalkozol ajándékutalványokkal, karácsonykor érdemes a bevezetésén gondolkozni. Sokan teljesen tanácstalanok abban mit vegyenek, de pénzt nem szívesen adnának, mert túl személytelennek érzik. Nekik lehet megoldás az ajándékutalvány, amit aztán szabadon felhasználhat a tulajdonosa.

Ezt ráadásul a későn ébredők számára is fel tudod ajánlani. Ha például tudod, hogy az adott csomagot hiába rendeled már meg, az vélhetően nem fog időben megérkezni, akkor az ajándékutalvány egy jó megoldás lehet.

Kuponok

A karácsonyi vásárláskor olyanok is az oldaladra keverednek, akik egyébként maguktól nem mentek volna. Ne engedd el a kezüket, adj egy esélyt annak, hogy akár visszatérő vásárló váljon belőlük. Egy vásárlásra ösztönző kupon pedig egy kiváló eszköz ehhez.

Közösségi média

Ne feledkezz meg a közösségi média jelenlétedről, itt is varázsolj karácsonyi hangulatot. Teremtsd meg a légkört, hogy követőid szívesen felkeressék a webáruházad. A lényeg, hogy egy életérzést közölj, próbáld átadni a karácsonyi hangulatot. Ha például a Coca-Cola karácsonyi kamionos kisfilmjeire gondolsz, azok is alapvetően a karácsony szellemiségét próbálták átadni és mindenki fejében megragadtak.

Hashtagek

Ha már közösségi média, akkor használj karácsonyi hashtageket. A teljesség igénye nélkül néhány ötlet, hogy miket érdemes használni:

  • #karácsony #karacsony #xmas #karácsony2019 #karacsony2019 #boldogkarácsonyt #santa #ajándék #ajándékafaalatt #tél #karácsonyiajándék #ünnepek #család #hó #ünnepihangulat

Influencerek

Senkinek sem kell mondani, mennyire népszerű manapság egy influencert magad mellé állítani és az ő nevével eladni a termékeket. Nincs ez másként karácsonykor sem. Ha végigpörgeted az insta sztorikat, képeket már most is azt lehet látni, hogy ki hol szerzi be karácsonyi ajándékokat. Valaki kisorsolja a neki adott karácsonyi ajándékokat. Találd meg azt a személyt, aki a te vásárló közönségednek szimpatikus, akit hitelesnek tartanak. Az ő közreműködésével szintén felpörgetheted a karácsonyi szezont.

Jótékonykodás

A karácsonyi időszak a jótékonykodásról is szó. Ebben az időszakban az emberek sokkal nyitottabbak. Az adakozókedv az ünnep közeledtével egyre erősödik. Vedd fel a kapcsolatot valamilyen nonprofit szervezettel, amit szívesen támogatnál. A vásárlónak pedig tedd lehetővé, hogy a rendelés végösszegét néhány száz forinttal megtoldva, tudja támogatni azt a szervezetet.

bookline karácsonyi jótékonykodás

Karácsonyi üdvözlet

A nagy karácsonyi rohanásban eladóként ne feledkezz meg arról, hogy eljuttasd a karácsonyi üdvözleted a vásárlókhoz, a felhasználókhoz.

Webshop design tippek

Karácsonyi hangulat

Öltöztesd a webáruházad karácsonyi hangulatba.

Fizikai üzlet híján a weboldalad kinézete az egyedüli ami a vásárlás során karácsonyi hangulatot közvetít. A színvilágot, a tematikát is igazíthatod az adventi időszakhoz, de ha nem akarsz túl komolyan ezzel foglalkozni, akkor akár egy szépen elhelyezett mikulás sapka a logón is elegendő.

Ajánló oldalak

Az ajándékozásban az a nagyon nehéz, hogy nem mindig tudod konkrétan mit szeretnél venni. Csak abban vagy biztos, hogy szeretnél meglepni valakit. És ilyenkor kezdődik a szinte végeláthatatlan böngészés.

Webshopról webshopra haladva leszel egyre tanácstalanabb, hogy mi is kerüljön a fa alá. Ilyenkor jön jól egy mentőöv: egy jól megtervezett ajánló oldal.

Nem kell feltétlen túlbonyolítani. Elég ha csak a fő kategóriákat adod meg:
● Ajándékok hölgyeknek,
● Ajándékok uraknak,
● Ajándékok gyerekeknek, és így tovább.

Jó példa erre az Edigital weboldala, ahol pontosan ez a bontás található meg.

De ha szeretnéd, akkor ennél sokkal szofisztikáltabban is meg lehet oldani akár életkor vagy épp érdeklődési kör alapján is.

Mood board (hangulattábla)

Ha már nincs is időd, erőforrásod egy ajánló oldal lefejlesztésére, de mood boardokat könnyen létre tudsz hozni ajándékötletekből. Ez arra pont elegendő, hogy egy bizonytalan vásárló némi ötletet merítsen. Egy ilyen mood board könnyen kommunikálható, felhasználható akár Instagramon, akár Facebookon is. Pont ezért, ha ilyet szeretnél csinálni, a minőségi kivitelezésre fókuszálj. A Terrain mood boardja egy nagyon jó példa, hogyan is kell ezt ízlésesen, jól csinálni.

De jó példa erre az IKEA 2019-es magyar karácsonyi kampánya is.

ikea karácsonyi mood board

Légy kreatív

A legjobb reklám, ha valami olyat csinálsz, ami megragad az emberek fejében. Légy kreatív, találj ki valami olyat, amiről az emberek beszélni fognak. Csak hogy egy példát említsek: ha a felhasználói fiókodban tudod követni, hogy a megrendelésed éppen milyen fázisban jár (összekészítés alatt, futárnak átadva stb.), miért ne lehetne mindezt a karácsony jegyében újragondolni. A vásárló nem a megszokott piktogramokkal találkozik, hanem például:
● A megrendelés leadásakor megjelenik egy fenyőfa, ami a kézbesítés idejére teljes karácsonyi díszt kap.
● A csomag összekészítésénél egy manó csomagolja az ajándékot.
● A futárnak való átadáskor a csomag a mikulás szánjára kerül
● Kézbesítésnél a csomag az időközben feldíszített karácsonyfa alá kerül.

Mindegy miben találsz ki valami újdonságot, valami egyedit. A lényeg az, hogy beszéljenek róla, üsse meg az emberek ingerküszöbét.

Logisztikai megoldások

Figyelj a logisztikára

A feladatod nem áll meg ott, hogy eladsz egy terméket, azt el is kell juttatni a vevőhöz. A logisztikára legalább annyi hangsúlyt kell fektetni, mint az értékesítésre, a marketingre. Ha belegondolsz a logisztika révén teremtesz tényleges kapcsolatot a vásárlóval. A karácsonyi időszak extra megterhelést jelent és nincs mentség késésre. Mérlegeld, hogy mennyire vagy felkészülve, hogy házon belül megugorj egy ilyen szituációt. Ha kétségeid vannak, akkor jobban jársz, ha kiszervezed a logisztikát és profikra bízod a feladatot. Egy erre szakosodott cég, sokkal hatékonyabban tudja biztosítani a raktározást, csomagolást, intézni kiszállítást, mint azt te házon belül meg tudnád oldani. Ha idén erről már le is csúsztál, de a jövő évi karácsonyt már sokkal kényelmesebben töltheted, ha ezeket a feladatokat egy fulfillment cégre bízod.

Tudtad? A Webshippy a legnagyobb kiszervezett logisztikai (fulfillment) szolgáltató a hazai piacon. A termékeidet raktározzuk, a megrendeléseidet csomagoljuk, számlázzuk és kiszállítjuk. A te dolgod csupán az eladás!

Utolsó rendelési időpont

Tájékoztasd a vásárlókat, hogy mi az az utolsó nap, amikor még leadhatja a rendelését, hogy biztosan megérkezzen karácsonyig az ajándék. Ezzel magadat is véded és a vásárló is bátrabban rendel tőled. Ez csak akkor kivitelezhető, ha erről előzetesen egyeztetsz a logisztikai partnerrel.

Ingyenes kiszállítás

Bár sokan esküsznek az ingyenes kiszállításra, de azért ezzel egy karácsonyi időszakban nagyon óvatosan kell bánni. Az kétségtelen, hogy eredményes eszközről van szó, főleg Magyarországon, ahol a szállítási díj még mindig valamiféle ördögtől való dolog és próbál mindenki megszabadulni tőle. De! Emlékezzünk csak néhány évvel ezelőttre, ahol a Black Friday és karácsony idejére meghirdetett rengeteg ingyenes szállítás milyen káoszt okozott a csomagok kiszállításában. Egyszerűen a hazai futárszolgálatok nem voltak felkészülve ekkora volumenre. Nem volt elég kapacitásuk, hogy minden idejében megérkezzen. Önmagában tehát az ingyenes kiszállítás egy hasznos eszköz, viszont ha egyszerre túl sokan élnek ezzel, az megakaszthatja a rendszert. És így válik kontraproduktívvá az ingyenes szállítás. Mert ahelyett, hogy elégedett vásárlókat hagynánk magunk után, sokkal inkább csalódott vásárlóink lesznek, ha nem érkezik meg a csomag. Bárhogyan is döntünk, a logisztikai partnerrel mindenképpen egyeztessük, hogy fel legyenek készülve a megnövekedett forgalomra.

MediaMarkt ingyenes kiszállítás

Stratégiai tippek

Jó munkához idő kell

Legalábbis így tartja a mondás, de tény, hogy nem lehet elég korán kezdeni a karácsonyi időszakra készülődést. Bár a nagyközönség számára lehet, hogy csak november-decemberben kezdődik el a karácsonyi kommunikáció, de a háttérmunkák ennél jóval hamarabb el kell kezdődjenek. Egyrészt a raktárkészlet miatt kell időben kapcsolni és idején berendelni az árukészletet, másrészt ki kell dolgozni a pontos kommunikációt. És ne feledkezzünk meg a belső folyamataink felkészítéséről sem: beleértve a logisztikát, az ügyfélszolgálatot stb.

Ügyfélszolgálat

Készülj fel, egy normál időszakhoz képest, sokkal több ügyfélkéréssel kell szembenézni. Jól felkészült ügyfélszolgálat nélkül nem érdemes belevágni, mert elégedetlen ügyfeleket hagysz magad után. Legyenek felkészült, türelmes ügyfélszolgálati munkatársaid. De ami még hasznosabb, ha minden szükséges információval ellátod a vásárlókat, hogy ne kelljen felkeresni az ügyfélszolgálatot. Ha alapvető dolgokkal is az ügyfélszolgálatot kell keresni, akkor túlterhelődik a rendszer.

Jól megtervezett készlet

Hacsak nem vagy jós, akkor nagyon nehéz hónapokkal előre megmondani, hogy mi lesz az adott év slágerterméke. De, mint sok minden másban, itt is általában igaz, hogy ami a tengerentúlon népszerű, az némi késéssel, de idehaza is begyűrűzik. Így ha figyeled a nemzetközi e-kereskedelmi webshopokat, trendeket akkor sokkal jobb eséllyel indulhatsz neki ennek a jóslásnak. Viszont azt mindenképpen tartsd szem előtt, hogy nagyon rosszul tud elsülni, ha olyan terméket akciózol vagy hirdetsz, amiből kevés van raktáron. Mielőtt ténylegesen kommunikálsz valamilyen termékről győződj meg, hogy van annyi raktáron, hogy nagyobb keresletet is ki tud elégíteni. Ha pedig beragad a készlet, akkor próbáld meg a készletkisöprést.

Készletkisöprés

Ha nem jól mérted fel az igényeket és vannak olyan termékek, amik nem az előzetes várakozásoknak megfelelően fogytak, próbálj meg egy karácsony utáni készletkisöprés keretében “megszabadulni” tőlük. Ha a raktáradban feleslegesen állnak halmokban ilyen termékek, akkor az rontja a raktárfolyamataid hatékonyságát és a pénzed is csak áll ezekben. Mérd fel mennyi kedvezménnyel tudsz továbbadni ezeken és hirdess meg egy akciót. Mindig akadnak olyan vásárlók, akik a karácsony utáni leárazásokra hajtanak.

Akár azt is mondhatnánk, hogy elhalasztják a karácsonyt és ilyenkor próbálnak jó áron hozzájutni a kívánt termékekhez.

Karácsony után is van élet

A karácsonyi szezon nem ér véget december 24-én, a tervezésben a további időszakra is kellő figyelmet kell fordítani.

Miért is? Ilyenkor az ügyfélszolgálatra sok megkeresés érkezik: vissza szeretnének váltani termékeket, valami nem lett jó és cserét szeretnének, a termék nem működik megfelelően stb. Az ügyfélszolgálatot ezekre a megkeresésekre is érdemes felkészíteni. A vásárlás, kézbesítés utáni ügyfélkezelés legalább annyira fontos, mint a vásárlás közbeni, előtti időszakban. Az ekkor szerzett tapasztalatok teszik teljessé a rólad kialakult képet. Egy gördülékeny, segítőkész ügyfélkezelés elégedetté teszi a vásárlókat.

Próbálj priorizálni

Nagyon sok tippet adtunk mire érdemes figyelni vagy éppen mit érdemes kipróbálni egy jó karácsonyi szezonhoz. Viszont soha ne felejtsük el, hogy priorizáljunk. Vegyük végig, mik a lehetőségeink (anyagi, időbeli, humán erőforrás stb.), milyen céljaink vannak és ezeknek milyen eszközök felelnek meg a leginkább. Ne akarjunk mindent megvalósítani, főleg akkor ne, ha nem kezdtük el időben a felkészülést. Vizsgáljuk meg mi fér bele és mivel érhetjük el a legjobb eredményt és ehhez mérten válasszunk az eszközök közül.

Összegzés

A karácsony a legtöbb kereskedő számára az egyik legfontosabb esemény a naptárban. Ekkor termeli meg sok cég az éves bevétel jelentős részét. Ezért érdemes időben és alaposan felkészülni a karácsonyi rohamra. A fenti megoldásokat számos webshop alkalmazza hatékonyan, úgyhogy érdemes őket megvizsgálni és fontolóra venni a saját webáruházad esetében is.

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk