Milyen lehetőségeket rejt a cseh e-kereskedelmi piac?

Írta: Everigo.eu
Olvasási idő: 5 perc
cseh_ekereskedelmi_piac

Úgy tűnik, az e-kereskedelem elmúlt másfél évben tapasztalt fellendülése továbbra sem lassít. Egyre többen vásárolnak a neten, ami a webáruházak számának exponenciális növekedése mellett, abban is megmutatkozik, hogy a legtöbb cég már nem kizárólag országhatárokon belül gondolkodik.

Korábban már foglalkoztunk azzal, miért lehet érdemes a magyar webshop-tulajdonosoknak olyan, környező országok piacát megcélozni, mint Ausztria, Szlovákia, vagy épp Románia. Most pedig megmutatjuk azt, milyen lehetőségeket rejt magában a cseh piac, mely jelenleg Európa egyik legnagyobb, legdinamikusabban fejlődő színtere az online áruházak számára.

Európa egyik legnagyobb webes piaca: A Cseh Köztársaság

Az elmúlt két évben az e-kereskedelem hatalmas fellendülésen esett át Európa-szerte, amely természetesen a cseh piacon is éreztette hatását. A kontinens webáruházai az E-commerce Europe adatai szerint csak 2020-ban több, mint 717 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le. Ennek legfőbb okát természetesen a Covid19 járvány, és a pandémiás helyzet által előidézett lezárások, szigorítások jelentették.

A növekedésnek azonban, ha némileg lassult is az iram elmúlt hónapokban, úgy tűnik, nem lehet megálljt parancsolni. Ez a változás könnyedén tetten érhető az időszakban megnövekedett cseh webáruházak számában is.

Az e-kereskedelem sikereit mi sem mutatja jobban, mint az, hogy egy, az eCommerce DB által készített felmérés szerint a Cseh Köztársaság 10,7 milliós lakosságának tavaly jóval több mint fele, közel 6 millió ember vásárolt legalább egyszer online üzletben, a Česká e-commerce szerint pedig az online kártyával történő fizetések összege 36 százalékot növekedett. A Statista előrejelzései szerint 2021 végére a netes vásárlók aránya meghaladja a lakosság 56,6 százalékát is, 2025-re pedig ez az arány egészen 65,1 százalékra is növekedhet.

Ennek tükrében talán már az sem meglepő, hogy a cseh piac az elmúlt időszakban elképesztő pörgésnek indult. Olyannyira, hogy mára Európában az egy főre jutó webáruházak száma a Cseh Köztársaságban számít a legnagyobbnak.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a cseh piac hatalmas lehetőségeket rejt magában, hiszen online vásárlói kultúra szempontjából a csehek messze Európa élvonalát erősítik. Másrészről pedig jelentősen növeli a cseh webshopokra nehezedő nyomást is, hiszen a piaci verseny meglehetősen erős, és az emberek rengeteg cseh webáruház közül választhatnak.

Ami egyrészt arra kényszeríti a cseh webshopok tulajdonosait, hogy szolgáltatásaik tökéletes minőségűek legyenek, másrészt pedig arra, hogy marketing-szempontból is folyamatosan a leghatékonyabb megoldások szerint működjenek, és nyitottak legyenek az online marketingben tapasztalható, legújabb kreatív trendekre is.

a_cseh_fogyasztoi_piac_viselkedese

A cseh piac fogyasztói viselkedése: fontos a minőség, de az ár sem utolsó szempont

Habár valóban rengeteg cseh webáruház működik, ez nem jelenti azt, hogy egy új szereplő a megfelelő szolgáltatásokkal és termékekkel ne tudna kiemelkedően teljesíteni. Ahogyan ugyanis az Ecommerce Germany tanulmányában is olvasható, a cseh fogyasztók online vásárlás esetén leginkább két dologra érzékenyek: a tökéletes minőségre és a megfizethető árakra.

Általában igyekeznek tehát azokat a termékeket választani, melyek a lehető legjobb áron, a lehető legjobb minőséget kínálják számukra, így nem riadnak vissza a külföldi márkáktól és webshopoktól sem.

A korábban már említett Česká e-commerce beszámol arról is, hogy a cseh vásárlók körében rendkívül népszerűnek számítanak az ár-összehasonlító oldalak, melyek a különböző webshopok által kínált, azonos, vagy hasonló funkcióval rendelkező termékeinek árát vetik össze. Ezek a megoldások hazánkban sem ismeretlenek, hiszen az Árukereső és az Árgép olyan oldalak, melyeket a magyar fogyasztók is előszeretettel használnak, ha a lehető legolcsóbb megoldást szeretnék megtalálni a problémájukra.

A csehek esetében a három legnépszerűbb alternatívát a Heureka.cz, a Zbozi.cz és a Glami.cz oldalak jelentik, melyet az alábbi rangsor szerint részesítenek előnyben. 

  1. Heureka.cz 53%
  2. Zbozi.cz 42%
  3. Glami.cz 30%

Az ár mellett természetesen fontos hangsúlyt fektetni a vásárlói élményre is, a cseh webshopoknak ugyanis kifejezetten fontos tényező a szolgáltatások személyre szabása, amely rengeteget segít a kisebb cseh webshopoknak abban, hogy megkülönböztessék magukat a piac legnagyobb szereplőitől, például a népszerű cseh és nemzetközi piacterektől.

Éppen ezért a cseh ügyfelekkel való hosszútávú kapcsolatok kiépítésének tökéletes módját jelenti a vevőközpontúság, a modern és hatékony ügyfélszolgálat kiépítése, a termékek egyszerű és problémamentes visszaküldésének lehetősége, valamint a megfelelően targetált, személyre szabott online marketing is. Amennyiben ezekre a dolgokra figyelmet fordítunk, akkor még a cseh webáruházak jelentette verseny ellenére is hatékonyan bővíthetjük vállalkozásunkat.

A divat és az elektronikai taroltak az elmúlt években

A statisztikák szerint a cseh vásárlók az elmúlt időszakban leginkább ruhákat, elektronikai eszközöket, háztartási eszközöket, illetve élelmiszert vásároltak online. Az Ecommerce News Europe által is idézett Statista adatok szerint, 2020-ban nagyjából 3,39 milliárd euró értékben, ami közel 1 milliárd euróval haladta meg az egy évvel korábbi online költések összegét a cseh piacon. A szakértők jóslatai szerint pedig a piac növekedésnek még nincs vége, és az elkövetkező néhány évben, egész pontosan 2025-ig nagyjából évi 2,57 százalékkal fenntartható.

Ennek egyik oka az is, hogy napjainkban már jóval könnyebb egy webáruházat létrehozni, fenntartani és hatékonyan üzemeltetni, mint néhány évvel ezelőtt lett volna. Ezt tökéletesen igazolják a fentebb már többször is említett Česká e-commerce statisztikái is, melyek szerint a Cseh Köztársaság területén a legnépszerűbb megoldásnak a bérelhető webáruházak számítanak. Ezek a cseh webshopok a piac nem kevesebb mint 62 százalékát teszik ki.

A cseh webáruházak 34 százaléka működik olyan, nyílt forráskódú platformokon, mint például a Magento vagy WordPress alapú WooCommerce, míg az üzletek 4 százaléka kifejezetten saját fejlesztésű, egyedi webshop-motorral operál.

Melyek a legnépszerűbb cseh webshopok?

Alapvetően elmondható az, hogy ahogy hazánkban, úgy a felhasználók többsége Csehországban is szeret olyan online üzletekben vásárolni, ahol egyszerre több mindent, például elektronikai- és háztartási eszközöket is a virtuális kosarába tehet.

Nem meglepő tehát, hogy az Ecommerce DB adatai szerint a legnépszerűbb cseh webshop az Alza.cz, mely 2020-ban a korábbi évhez képest 25,4 százalékos növekedést produkált. Az Alza után a Mall.cz szintén népszerű alternatívának számít azok körében, akik főként elektronikai eszközöket és háztartási berendezéseket vásárolnak online.

A cseh piaci lista harmadik és negyedik helyén a Rohlik.cz, valamint a Lidl csehországi webáruháza áll, melyeknek leginkább a főzés és háztartásvezetés szempontjából nélkülözhetetlen termékek kiszállításával sikerült elnyerniük a tekintélyes pozíciót.

Miért érdemes a cseh piacra történő kilépésben gondolkodni?

Összességében elmondható, hogy habár a cseh piacon rengeteg webshop üzemel, a növekedés továbbra is rendkívül intenzívnek mondható. A szakértői előrejelzések szerint ez az elkövetkező négy évben változatlanul igaz is marad. Azok a cégek pedig, akik minőségi termékekkel, jó terméktámogatással és megfelelő online marketinggel lépnek a piacra, nagy valószínűséggel képesek lesznek hamar elnyerni a vásárlók bizalmát és érvényesülni a jelenlegi cseh webáruházak mellett is.

A magyar cégek számára pedig különösen sok lehetőséget rejteget a cseh e-kereskedelmi piac, hiszen Csehország mind logisztikai, mind pedig kulturális szempontból jó választást jelent. Amennyiben ugyanis Magyarországról szállítunk, sem a túl nagy távolságok, sem pedig az irreálisan magas, különböző adókkal és vámokkal terhelt szállítási költségek miatt nem kell aggódnunk.

Arról nem is beszélve, hogy az olyan, kulturális különbségek okán felmerülő kérdések miatt sem kell aggódnunk, ami egy távolabbi célországban, egy más kultúrkörbe tartozó piacon, bizonyos termékek, vagy szolgáltatások esetén problémás lehet.

Partner a külföldi terjeszkedésben

Amennyiben Te és céged is lehetőségeket lát a cseh piacra történő terjeszkedésben, érdemes minél hamarabb, még a dinamikus növekedés időszakában belevágni a dologba. A folyamatot gyorsítani tudja, ha igénybe veszed olyan szakértők segítségét, akik jól ismerik a helyi piacot és minden területen támogatást tudnak nyújtani Neked. Ilyen például az Everigo, aki minden fontos feltételt képes biztosítani webáruházad számára.

Csapatuk ugyanis nemcsak a minőségi nemzetközi ügyfélszolgálat nyújtásában játszik vezető szerepet, de rendszeresen hasznos tanácsokkal és további kulcsfontosságú szolgáltatásokkal is ellát a maximális siker érdekében. Ráadásul igénybe vehető náluk ingyenes, személyre szabott konzultáció, ami biztosan segítséget jelent már a kezdeti lépéseknél is.

A nemzetközi értékesítéssel kapcsolatos logisztikai kérdésekkel kapcsolatban a Webshippy tanácsadói örömmel állnak a rendelkezésedre az alábbi
elérhetőségen.

Everigo.eu

Everigo.eu

Az Everigo.eu csapata a külföldi terjeszkedés szakértője. A nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően, a webáruház tulajdonosok valós kulturális és üzleti információkat, tapasztalatokat, és teljes körű szolgáltatást kaphatnak a külföldi piacokon.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk