Mit kell tudnod a webshop termék beszerzésről?

Olvasási idő: 6 perc
termékbeszerzés

A kereskedelem megszületése óta a termékek eladása mellett az egyik legnagyobb és legnehezebb feladat maga a termékbeszerzés és annak logisztikája volt. Míg korábban ezek jellemzően offline módon működtek és fizikai jelenlét volt hozzá szükséges, addigra ma ez sok területen teljesen megváltozott.

Ma már az is előfordulhat, hogy egy webshop tulajdonos soha nem is találkozik fizikailag azzal a termékkel, amit árul. Ennek persze számos előnye és hátránya is van. De a terméket ettől függetlenül még be kell szereznie valakinek, valahonnan. Ebben a cikkben azokat a módokat járjuk körbe, ahogy hozzá tud jutni egy webshop tulajdonos ahhoz a termékhez, amit árul.

A termékeket alapvetően 6 féle forrásból tudja beszerezni egy webáruház.

A termékbeszerzés lehetőségei

  • Saját terméket gyárt
  • EU-n kívüli kereskedőtől, gyártól szerzi be (pl Ázsiából)
  • Magyar nagykereskedőtől veszi
  • EU nagykereskedőtől veszi
  • Nemzetközi dropshipping céget vesz igénybe
  • Magyar dropshipping szolgáltatót vesz igénybe

Mindegyik módszernek megvan az előnye és hátránya. Most ezeket nézzük meg lépésről lépésre.

Saját termék gyártása

A saját termék gyártása pontosan azt takarja, amit a neve is sugall. Ebben az esetben mi szerezzük be az alapanyagot és készítjük el a terméket. Ez lehet valamilyen kézműves termék, egy vágódeszka, amit mi gyártunk, egy bútor, egy ruhadarab vagy valamilyen dekorációs kellék is.

Ebben az esetben a termék alapanyagának a beszerzését kell intézni. Saját készterméken vám és ÁFA fizetési kötelezettség nincs, de az ÁFA-t be kell fizetni az alapanyagról. A gyártási költséget pedig el lehet számolni költségként.

Amennyiben nem akarunk a saját termék gyártással kapcsolatos feladatokkal foglalkozni, akkor több lehetőségünk van arra, hogy beszerezzük a készterméket. Akár magyar vagy EU-s nagykereskedőtől, EU-n kívülről vagy akár Dropshipping partnertől.

Termékbeszerzés EU-n kívülről: gyár vagy kereskedő felkutatása

Nagyon gyakori megoldás, hogy webáruházak például ázsiai piacokról szereznek be termékeket. Itt az Unió területére történő belépéskor ÁFA- és vámfizetési kötelezettség jelentkezik. Ennek az összege áruosztálytól függ és minden esetben arra az árra kell megfizetni, ami a beszerzési ár. Sokan viszont nem tudják, hogy ilyenkor a szállítási díjra is kerül ÁFA, azt is ki kell fizetni.

A folyamat nehézsége, hogy a beszerzést neked kell szervezni és finanszírozni, ugyanis amikor a termék beérkezik, akkor neked ki kell fizetni az ÁFA-t előre, amit majd az értékesítés után tudsz visszaigényelni. Sokan emiatt trükköznek is azzal, hogy milyen összeget írnak rá a csomagra. Hisz ha a csomagon alacsony összeg található, akkor a vám- és ÁFA összege is az alapján kerül kiszámításra. De a vámszabályok az elmúlt években nagyon komolyan megszigorodtak, és ténylegesen büntetnek is, hogyha valaki csalni próbál. A csomagokat például kibontják és ellenőrzik, hogy tényleg olyan érték van-e benne, mint ami a csomagra van írva.

A nagy hátránya a külföldi beszerzésnek, hogy jellemzően nem tartalmaznak magyar nyelvű használati utasítást. Pedig ez kötelező lenne. Furának hathat, de még egy krémhez is kell mellékelni magyar nyelvű használati utasítást.

Ezen felül pedig vannak olyan termékcsoportok, ahol akár külön engedélyre is szükség van, hogy valami árulni lehessen. Ide tartozik nagyon sok kozmetikum vagy épp a élelmiszerek, táplálékiegészítők is.

A számos hátrány miatt sokan választják emiatt az EU-n belüli beszerzést.

EU-n belüli termékbeszerzés

Az Európai Unión belülről történő beszerzés két nagy formája van:

  • Hazai, tehát magyar cégtől, nagykertől vásárolunk
  • Vagy EU-s, de nem magyar cégtől

EU nagykereskedő

Amennyiben nincs a magyar piacon olyan szereplő, akitől meg tudnánk vásárolni a terméket, akkor fordulhatunk egy európai szereplőhöz is.

A Európai Unión belüli beszerzés esetében vám már nincs, és ÁFA-t sem kell fizetni. Cégként ráadásul ÁFA mentesen lehet vásárolni. Viszont eladáskor be kell fizetni a különbözet ÁFA-ját.

Magyar nagykereskedő

A termékbeszerzés egyik lehetséges módja, hogy magyar nagykereskedőt választunk. Ilyen esetben egy olyan céget keresünk, amely jellemzően külföldről behozza az árut nagy tételben és azt értékesíti tovább magyar kiskereskedőknek.

Ilyen például a hazai piacon ismert Ramiris is, akiktől például szinte bármilyen elektronikai eszközt be tud szerezni egy webshop tulajdonos.

Ha magyar kereskedőt választunk, akkor ilyen esetben nem kell foglalkozni külön a vámolással, hisz ezt a partner már elintézi helyettünk. Ennek persze részben ára is van, mert ennek köszönhetően sokszor drágább is lesz az áru mintha mi magunk szereznénk be közvetlenül.

Magyar kereskedőtől való vásárlás esetén vámot ugyan nem kell fizetnünk, de ÁFA-t majd igen, amit vissza lehet majd igényelni az eladások után.

Dropshipping

A dropshipping hosszú éveken keresztül csak nemzetközi téren volt elérhető, azonban az elmúlt néhány év komoly áttörést hozott a hazai piacon és megjelentek a magyar dropshipping cégek és az első nagy dropshipping piactér is.

A Webshippy a régió legmodernebb fulfillment szolgáltatása mellett, immár több száz hazai beszállító, több tízezer termékét teszi elérhetővé digitális piacterén. A Marketplace ügyfelei emellett igénybe vehetik az országban elsőként bevezetett aznapi, akár pár órán belüli kiszállítást biztosító Prio szolgáltatást is, amely komoly piaci előnyt jelent számukra versenytársaikkal szemben.

Nemzetközi dropshipping

A termékbeszerzés egyik új, úttörő megoldása az elmúlt években a dropshipping modell. Itt a termékbeszerzést, raktározást és szállítást is egy másik partner végzi. Ezért ebben az esetben nem kell foglalkozni a termék importjával, vámkezelésével, mert ezt a partner intézi. A legnagyobb előny pedig, hogy raktárkészletet sem kell vásárolni, csak azokat a termékeket kell kifizetni, melyeket webshopunkban már megvásároltak.

A dropshipping során a termék a gyártótól közvetlenül a vásárlóhoz kerül a termék, így az értékesítőnek nem is kell érintkeznie azzal.

Ennek a megoldásnak vannak nemzetközi és magyar szereplői is.

A nemzetközi piacon számos említésre méltó dropshipping szolgáltatóval találkozhatunk, köztük a legismertebbek talán az Aliexpress, a SaleHoo és a Worldwide Brands. Ezek a cégek természetesen széles termékkínálattal és kedvező árszabással igyekeznek megnyerni a partnereiket, ugyanakkor számos egyéb szempontot is érdemes figyelembe venni.

Amennyiben valaki egy ázsiai partnerrel dolgozik együtt dropshipping téren, ott a szállítási idő nagyon hosszú lehet. Van, hogy 1-2 hónap mire megérkezik a csomag és az esetek döntő többségében nincs is magyar használati utasítás mellékelve. Ráadásul utánvétre sincs lehetőség, itt előre kell fizetni. További hátrány, hogy nem tudjuk milyen lesz a csomagolás. Valószínűleg csak egy sima papírdobozba rakják vagy akár csak fóliába tekerik be. Míg korábban volt olyan értékhatár ami alatt nem volt vám- és ÁFA fizetési kötelezettség, de ezt nemrég eltörölték. Vagyis minden külföldről (nem EU-ból) dropshippingelt csomag esetében kell ÁFA-t és vámot fizetni Amit viszont sokan nem tudnak: ezt annak kell megfizetni, aki megveszi a terméket!

Vagyis a vásárló mostantól kapni fog egy vámkezelési eljárási papírt, előbb ki kell fizesse a vámot és az ÁFA-t a csomag után. És csak ezt követően kapja meg a terméket majd.

Az Európai Unión belüli dropshipping esetében nincs ÁFA és nincs vám sem. De a szállításért itt is fizetni kell, és nincs utánvét lehetősége sem.

Magyar dropshipping

Részben ezeknek a problémáknak az enyhítésére jöttek létre azok a klasszikus magyar dropshipping cégek, melyek számos előnyt kínáltak. Egyrészt magyar nyelvű leírást biztosítottak a termékekhez, valamint segítségükkel csökkenthetőek voltak a magas szállítási díjak is. 

Van azonban egy fő hátrányuk, hiszen ezek a dropshipping cégek jelenleg nagyon kevés webshop motorhoz kínálnak integrációs lehetőséget, emellett sok esetben korlátozott a termékkínálatuk.

A magyar dropshipping cégek mellett egyre nagyobb szükség mutatkozott a piacon egy, vagy több magyar dropshipping nagyker iránt is, hiszen ezáltal gyakorlatilag megoldható lenne a széles termékpaletta biztosítása is a magyar webáruházak számára.

Ezen a ponton érkezünk el a magyar dropshipping piac egyik legnagyobb újítójához a Webshippy-hez, illetve online piacteréhez, a Marketplace-hez, amely az ultramodern fulfillment biztosítása mellett, mindazokra a problémákra megoldást kínál, melyet korábban említettünk.

Webshippy Marketplace

A Webshippy online piactere egyesíti a fenti termékbeszerzési módszerek előnyeit, és igyekszik minden hátrányt kiiktatni.

A Webshippy Marketplace valójában egy piactér, ahova a nagykereskedők és gyártók – vagy akár webshopok – be tudják listázni a termékeiket. Az értékesítő webáruházak pedig ebből a készletből tudnak válogatni saját termékkínálatukba. Mindezt könnyen, gyorsan és hatékonyan.

A dropshipping előnyei a Webshippy-nél:

  • többszáz nagykereskedő listázta már be a termékeit
  • ezáltal több tízezer termék érhető el
  • minden termékhez van magyar leírás
  • van lehetőség utánvétre
  • alacsony a szállítási költség és gyors a kiszállítás
  • kontrollált, hibamentes a csomagolás
  • könnyű a szinkronizálás a webshopok és az online piactér rendszere között
  • 1 kattintásos a termékadatbázis és a készlet szinkronja
  • automatikusan történik a számlázás

Szeretnél többet megtudni a Webshippy dropshipping szolgáltatásáról? Akkor nézd meg itt, hogy működik a rendszerünk.

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk